Kawa ziarnista

Kawa ziarnista, którą mamy przyjemność Ci zaprezentować to ziarna jakości specialty. Jako rzemieślnicza palarnia kawy doskonale wiemy jak istotna jest dobra kawa w Twoim ekspresie, dlatego proponujemy Ci doskonałą, świeżo paloną kawę z różnych zakątków świata, tzw. single oraz mieszanki espresso. Sprawdzą się one w każdym ekspresie ciśnieniowym. Prawdziwy miłośnik kawy bardzo często staje przed wyzwaniem: jaką kawę kupić tym razem? Sprawa nie jest wcale taka prosta, wybór jest bowiem ogromny. W naszym sklepie internetowym, znaleźć można jednak tylko najlepsze kawy, które zachwycają jakością, aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Tu każdy wybór będzie najlepszy!


Jakiej kawy szukasz?

Dobra kawa ziarnista - idealna do domu, biura i kawiarni

Dobra kawa do biura to zdecydowanie świetny pomysł na uprzyjemnienie pracy. Kultura picia kawy w naszym kraju wciąż się rozwija. Warto też zauważyć, że osoby, które każdego dnia sięgają po ten napój, coraz częściej zwracają uwagę na to, jaką kupują kawę. Ważny jest dla nich nie tylko kraj pochodzenia, ale również gatunek, czy stopień palenia kawy Nie powinno jednak to nikogo dziwić, ponieważ to kilka czynników, które wpływa na ostateczny smak kawy znajdującej się w naszej filiżance. Z tego względu, jeśli uwielbiamy kawę, to warto nieustannie próbować nowych smaków i poszerzać swoją wiedzę na ten temat, aby móc powiedzieć o sobie - świadomy konsument. Kawa ziarnista to napój, który zdecydowanie ma najwięcej zwolenników. Parzymy ją w naszych domach, ale także w biurach, czy kawiarniach. Ma doskonały smak, który może być delikatny bądź wyrazisty i przede wszystkim zaledwie jedna jej filiżanka działa pobudzająco. Powiedzmy sobie szczerze - kto z nas wyobraża sobie dzień w pracy bez kawy lub popołudniowe pogaduchy z przyjacielem bez tego napoju?

Doskonała kawa do ekspresu i nie tylko

Asortyment naszego sklepu obfituje w doskonałej jakości kawy ziarniste, które nadają się do różnych metod parzenia. Obecnie wielu z nas ma w swojej kuchni urządzenie zwane ekspresem do kawy. Jeśli i Ty je posiadasz, to świetnie się składa, ponieważ proponujemy duży wybór kaw do ekspresów - tych automatycznych i kolbowych. Pamiętaj, że kawa do ekspresu nie może być za tłusta i aromatyzowana (mogłoby to spowodować szybkie zniszczenie ekspresu). My o tym wiemy, dlatego proponujemy kawy, które spełniają te warunki. Z naszą kawą można przygotować filiżanki aromatycznych kaw - takich jak prosto z zaufanych kawiarni. Nasze kawy wyróżnia intensywność smaku i bogactwo aromatu. Gdy jednak zdecydowanie bardziej wolisz alternatywne metody parzenia kawy, to nie musisz się o nic martwić, bo u nas również znajdziesz idealną kawę ziarnistą dla siebie. Kawa do dripa czy kawa do aeropressu powinna być trochę jaśniej wypalona - my o tym doskonale wiemy i Ty pewnie również, dlatego wiedz, że taka kawa ziarnista także znajduje się w naszej ofercie.

Zaparzanie kawy w warunkach domowych – czy istnieje idealna metoda?

Jak wielu jest ludzi na tym świecie, tak wiele znajdziemy opinii na temat najlepszych sposobów zaparzania kawy oraz tego, które konkretnie kawy oferują najpiękniejszy aromat czy najgłębszy smak. Nie ma bowiem metody uniwersalnie idealnej, która każdemu przypadnie do gustu. Jeśli należycie do grona miłośników kawy, którzy wręcz uwielbiają odkrywanie nowych smaków oraz aromatów, to rada jest jedna, po prostu eksperymentujcie i dajcie się ponieść swojej fantazji. Różne temperatury wody, wybór innych mieszanek, wykorzystanie przeróżnych akcesoriów do zaparzania. Niby drobne zmiany, a nagle może się okazać, że nawet dokładnie ta sama mieszanka smakuje inaczej, niż wcześniej! Niech proces zaparzania kawy stanie się dla Was przygodą i zabawą jednocześnie, a poszukiwanie nowych metod prawdziwym hobby. Oczywiście najszybciej i najbezpieczniej naszykować sobie swój ulubiony napój w ekspresie ciśnieniowym czy przelewowym, ale pamiętajcie, że jeśli naprawdę chcecie poznać piękno picia kawy, próbujecie przyrządzać ją samodzielnie.

Kawa ziarnista najwyższej jakości

Jeżeli natomiast szukacie najlepszych na świecie mieszanek od znanych i cenionych producentów, to zapraszamy do naszego sklepu. Mamy wszystko, co potrzebne do rozkoszowania się niczym niezakłóconym smakiem i aromatem kawy. To produkty najwyższej jakości, w wielu różnych rodzajach, ale nadal w konkurencyjnych cena. Zajrzyjcie do nas i przekonajcie się, że kawa ukrywa wiele wspaniałych oblicz, które dzięki nam będziecie mogli stopniowo odkrywać.

Arabica i Robusta - różnice

Wśród najpopularniejszych gatunków kawy królują oczywiście Arabica i Robusta. Są to odmiany kawy, które na pierwszy rzut oka różnią się między sobą jedynie kształtem ziaren. Należy jednak wiedzieć, że różnice można zauważyć także w smaku czy zawartości kofeiny.

Ziarna Arabiki

Jeśli chodzi o ziarna Arabiki, to są one większe i mają podłużny kształt. Posiadają również zakrzywiony rowek pośrodku. Dla kawoszy jednak najważniejsze jest to, że smak ziaren kawy Arabica jest łagodniejszy niż Robusty. Przeważają w nim owoce, słodycz i nuta kwaskowości. Poza tym kawa z tych ziaren ma niską zawartość kofeiny i co więcej - jest najlepsza do przygotowywania kawy przelewowej. Naszym klientom możemy zaoferować duży wybór 100% Arabiki!

Ziarna Robusty

Ziarna Robusty natomiast wyróżniają się mniejszym i prostym kształtem. Mają znacznie intensywniejszy smak i są bogatsze w kofeinę - nawet dwukrotnie! Ich smak to przede wszystkim nuty zbożowe. Nie możemy zaproponować 100% Robusty, ponieważ są to ziarna kawy, które zwykle dodaje się po prostu do mieszanek, między innymi wraz z Arabiką. Mieszanka tego typu (ziaren 100 arabica oraz robusty, znajdziesz w naszym sklepie internetowym). Mieszanki kawowe pozwalają stworzyć wyjątkowy i jednocześnie zrównoważony smak kawy.

Bogaty asortyment kaw specialty

Naszym klientom możemy zaoferować nie tylko mieszanki Arabiki, Robusty, czy nawet 100% Arabiki, ale również kawy specialty. Kawa specialty to ziarna kawy z certyfikatem wydanym przez Specialty Coffee Association (SCA). Nie każdy plantator może otrzymać ten dokument - jedynie ten, który dba o najwyższą jakość uprawy, zbioru i przetwarzania ziaren kawy. Tacy plantatorzy oferują ziarna o znakomicie wyważonym smaku i aromacie, które są pachnące i suche. Kategoria kaw speciality przygotowana przez nas zawiera ziarna Arabiki, które otrzymały przynajmniej 80 punktów w 100 punktowej skali oceny. Polecamy i zachęcamy do sprawdzenia naszych produktów. Posiadamy wiele kategorii, w którym każdy klient, z pewnością znajdzie dla siebie odpowiedni rodzaj kawy. Oprócz kawy, znajdziesz u nas również szereg akcesoriów: np. młynek do kawy, aeropress, drip, kawiarka i inne.

Jaki wpływ ma region uprawy kawy na jej smak?

Najlepiej uprawiać kawę wzdłuż równika, ponieważ właśnie tam panują najlepsze warunki dla kaw ziarnistych. Jest to jednoznaczne z tym, że jest mnóstwo krajów z plantacjami kawy. Mówi się, że ta część świata to ,,pas kawy”. Nie zmienia to jednak faktu, że lokali plantatorzy kawy zawsze starają się uwzględniać właściwości gleby i klimatu oraz stawiają na gatunki roślin, dające najefektywniejsze plony. Choć nie każdy o tym wie, to na całym świecie istnieje nawet 150 odmian kawy Arabica, natomiast Robusta trochę mniej, ponieważ 50. Z tego względu kawa, w zależności od tego, w jakiej części świata jest uprawiana, różni się smakiem.

Kawa ziarnista z Ameryki środkowej

Jeśli chodzi o ziarna kawy uprawiane w Ameryce środkowej to wyróżniają się one owocową kwasowością. Można w nich wyczuć nuty owoców, karmelu, czekolady, brązowego cukru, czy nawet wypieków. To kawa o jednym z najbardziej zrównoważonych aromatach na całym świecie.

Kawa ziarnista z Ameryki południowej

Nieco inne są ziarna uprawiane w Ameryce Południowej. Te cechują się przede wszystkim słodką kwaskowatością, karmelowym smakiem i nutą orzechów. Są to nuty smakowe kawy, które uwielbiają kawosze z całego świata!

Kawa ziarnista z Afryki

Zaś ziarna kawy uprawiane w Afryce są głównie owocowe. Ich smak wyróżnia się wyraźniejszą kwasowością niż tą, którą możemy poczuć w kawie z Ameryki. Kawa z tego regionu to przede wszystkim aromat owoców cytrusowych, słodkich jagód, a nawet kwiatów. Aromaty w dużej mierze są uzależnione od metody obróbki kawy.

Kawa ziarnista z Azji

Natomiast kawa z Azji nazywana jest tą ,,najcięższą”. Jest ciemnego koloru, ma długotrwały posmak, a w smaku dominuje głównie gorzka czekolada i przyprawy.

Przetwarzanie ziaren kawy a smak kawy

Zdążyliśmy już zaznaczyć, że na smak kawy znacząco wpływają również metody przetwarzania ziaren. Głównie odbywa się to albo poprzez obróbkę naturalną lub obróbkę na mokro. Czym się one różnią? Naturalna metoda przetwarzania kawy polega na tym, że jagoda otaczająca ziarno kawy ulega suszeniu przed ekstrakcją ziaren. Dzięki temu kawa nie traci zbyt wiele cukru i w ten sposób jest słodsza, a jej ,,body” nieco grubsze. Dla przypomnienia, ziarna kawy są pestkami jagód. Nieco inaczej wygląda metoda obróbki kawy mokrej. W tym procesie jagody usuwa się z ziaren kawy w ciągu 12 godzin po ich zerwaniu i umieszcza w specjalnym zbiorniku na wodę. W ten sposób kawa wyróżnia się czystym smakiem i łatwo można w niej wyczuć główne nuty smakowe. Taka kawa mielona na mokro ma wyraźniejszy, owocowy i nieco bardziej kwaskowaty smak.

Stopień palenia ziaren a smak kawy

Każdy kawosz i nie tylko powinien pamiętać, że na smak kawy ogromny wpływ ma stopień wypalenia ziaren. Od tego procesu jest zależny smak kawy, jaki uda się uzyskać. Istnieją właściwie cztery stopnie wypalania ziaren takie jak:

Kawa ziarnista jasno palona

To lekkie palenie, które jest niezwykle pomocne w podkreśleniu naturalnego smaku kawy. Kawa jasno palona jest słodsza niż inne ciemno palone napoje. Wyróżnia ją delikatny smak, który w ekspresowym tempie znika w podniebieniu.

Kawa ziarnista średnio palona

To stopień palenia, który zdecydowanie najczęściej jest wykorzystywany podczas produkcji mieszanek kaw. Kawy średnio palone mają słodszy smak i nieco ciemniejszy kolor od kaw palonych jasno. Są uwielbiane zarówno przez miłośników “małej czarnej”, jak i miłośników napojów deserowych stworzonych na bazie mleka.

Kawa ziarnista ciemno palona

W tym przypadku ziarna kawy są mocno palone oraz mają bogaty i jednocześnie ciemny kolor. Kawa ta wyróżnia się czekoladowym, nieco gorzkawym smakiem. Zwykle jest stosowana w mieszankach francuskich i włoskich.

Dobra kawa ziarnista to świeża kawa

Kawa ziarnista zawsze jest lepszym wyborem niż kawa mielona dostępna w supermarketach. Choć nieczęsto się o tym mówi, to kawa wstępnie zmielona wygasa dużo szybciej i w szybkim procesie utleniania ekspresowo traci aromat i smak. Dlatego uważamy, że najlepsza kawa to kawa świeżo zmielona. W naszym sklepie znajdziesz szeroki wybór kaw, a wybrane ziarna wystarczy zmielić w specjalnym młynku elektrycznym lub ręcznym młynku do kawy, aby uzyskać świeżo zmieloną kawę. Taki produkt wyróżnia się bogatszym zapachem i smakiem, dzięki czemu może wypełnić każde mieszkanie niezwykle przyjemnym aromatem pysznej kawy! Oprócz kaw, znajdziesz u nas szereg akcesoriów, w tym ekspresy do kawy, młynki do kawy i inne.

Kawa ziarnista - najlepszy sklep internetowy z kawą

Nasza sklep to bogaty asortyment kaw ziarnistych, pochodzących z różnych miejsc na świecie, które można wykorzystać do rozmaitych metod parzenia. Jeśli rozważasz zakup kawy ziarnistej lub potrzebujesz porady w wyborze odpowiedniego produktu, to skontaktuj się z nami - odpowiemy na każde Twoje pytanie związane z kawą! Dodaj do koszyka produkty, które Cię interesują i skorzystaj z darmowej dostawy od 150zł. Sprawdź nasze dostępne kategorie. Oprócz kawy, polecamy również herbaty z naszego asortymentu oraz przydatne akcesoria i filtry.

Najczęściej zadawane pytania odnośnie kawy ziarnistej

Dla miłośników „małej czarnej” będzie to z pewnością ciekawy temat i dlatego zapraszamy do przeczytania odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania odnośnie kawy ziarnistej.

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Nie istnieje jednoznaczna odpowiedź na powyższe pytanie, ponieważ najlepsza kawa ziarnista to taka, która nam najbardziej smakuje. A skoro nie od dziś wiadomo, że gust to kwestia subiektywna, to dla każdego najlepsza kawa może być zupełnie inna. Dlatego jeśli lubimy pić kawę, to warto po prostu szukać tej idealnej, a gdy już ją odnajdziemy, to na pewno będziemy o tym wiedzieć.

Jaką wybrać kawę ziarnistą?

Podczas wyboru kawy ziarnistej musimy pamiętać przede wszystkim o to, aby była ona dostosowana do naszych potrzeb. Jeśli mamy w mieszkaniu ekspres ciśnieniowy i każdego dnia przygotowujemy w nim np. cappuccino, to najlepiej wybrać średnio lub ciemno paloną kawę ziarnistą. Gdy natomiast wolimy przelewowe metody parzenia, to sprawdzi się jasno palona kawa ziarnista.

Jak odpowiednio przechowywać kawę ziarnistą?

Niestety nieodpowiednie przechowywanie kawy ziarnistej prowadzi do tego, że traci ona swoją świeżość oraz najlepszy smak i aromat. Dlatego należy wiedzieć, że otwarta kawa ziarnista powinna być trzymana w szczelnym opakowaniu. Ani światło ani powietrze nie powinny mieć do niej dostępu.

Jak zmielić kawę ziarnistą?

Do tego przeznaczone są młynki do kawy. Istnieją zarówno ręczne, jak i automatyczne młynki do kawy o różnym zastosowaniu. Jeśli chodzi o automatyczne młynki, to pozwalają nam one na szybkie zmielenie dużej ilości kawy ziarnistej, dlatego wykorzystywane są głównie w restauracjach i kawiarniach. W domach natomiast najczęściej zastosowanie znajdują ręczne młynki do kawy.

Kawa ziarnista, mielona i rozpuszczalna – co wybrać?

Tak naprawdę nie możemy w jakikolwiek sposób wyrokować, jaki wybór jest najlepszy, gdyż wiele zależy od indywidualnych predyspozycji. Pod względem walorów smakowych oraz aromatu na pewno najlepszym rozwiązaniem jest świeżo zmielona kawa ziarnista.

Czym jest kawa mielona?

W tym przypadku otrzymujemy już po prostu zmielone wcześniej przez producenta ziarna kawy. Jest to rozwiązanie wygodne, gdyż kawę można zaparzyć bardzo szybko. Z drugiej jednak strony należy pamiętać o tym, że kawa mielona szybciej traci swój smak i aromat. Proces ten przyspiesza, jeśli produktu nie przechowuje się w szczelnie zamkniętym, suchym opakowaniu.

Czy kawa ziarnista jest zdrowa?

Podstawą jest umiarkowanie. Napój ten dostarcza organizmowi kofeinę, która wykazuje pozytywne działanie na zdrowie tylko w niezbyt dużych ilościach. Amerykanie uważają, że bezpieczna, dzienna dawka wynosi 4 mg na każdy kilogram naszej masy ciała, natomiast w Europie często słyszy się o tym, że bezpieczna dawka to 6 mg na kilogram. Jedno jest pewne, 2-3 filiżanki aromatycznej kawy dziennie na pewno nikomu nie zrobią krzywdy.

Korzyści zdrowotne kawy

Skoro mowa o zdrowiu, to czas wymienić kilka najważniejszych zalet codziennego picia kawy, oczywiście w rozsądnych ilościach.

Zalicza się do nich:

  • dodawanie energii, poprawianie metabolizmu i pozytywny wpływ na zdolności poznawcze oraz na krótkotrwałą pamięć;
  • badania dowodzą, że osoby regularnie pijące kawę rzadziej umierają na choroby związane z układem krążenia;
  • może zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę, marskość wątroby, kamicę żółciową (u mężczyzn), Parkinsona;
  • istnieją również dowody ograniczania ryzyka wystąpienia nowotworu jelita oraz wątroby, a także pęcherza u palaczy;
  • poprawia trawienie.
Produkt dodany do listy życzeń

Ten sklep wykorzystuje technologię "Ciasteczek", która rozszerza możliwości działania sklepu