Kawa ziarnista

Kawa ziarnista, którą mamy przyjemność Ci zaprezentować to ziarna jakości speciality. Jako rzemieślnicza palarnia kawy doskonale wiemy jak istotna jest dobra kawa w Twoim ekspresie, dlatego proponujemy Ci doskonałą, świeżo paloną kawę z różnych zakątków świata, tzw. single oraz mieszanki espresso. Sprawdzą się one w każdym ekspresie ciśnieniowym. Prawdziwy miłośnik kawy bardzo często staje przed wyzwaniem: jaką kawę kupić tym razem? Sprawa nie jest wcale taka prosta, wybór jest bowiem ogromny. W naszym sklepie internetowym, znaleźć można jednak tylko najlepsze kawy, które zachwycają jakością, aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Tu każdy wybór będzie najlepszy!

22 z 22 artykułów

NAJLEPSZA KAWA ZIARNISTA 

Kawa ziarnista, którą znajdą Państwo w naszej palarni to tzw. kawa speciality. Pochodzi ona głównie z małych plantacji, położonych w miejscach, gdzie mamy do czynienia z idealnymi warunkami do uprawy kawowca. Fakt, że zbierana i obrabiana jest z wielką starannością sprawia, że nie jest to kawa przemysłowa. Na uwagę zasługuje także to, że uprawiana jest metodami naturalnymi. Także 'dopieszczona' jest na każdym etapie, od momentu uprawy, aż po transport do Europy i wypalanie w naszym piecu.

Segment kaw określanych mianem "speciality" narodził się w latach 80 XX wieku. Zauważono, że kawa ziarnista kawie nierówna i, że niektóre z nich są wyjątkowo dobre, jedwabiste oraz pełne smaku. Decydować o tym miała m.in. dbałość u jakość upraw. Zdecydowana większość kaw dostępnych na naszym rynku jest przeciętna w smaku. Kupowana w zasadzie jako źródło kofeiny. Jeżeli więc jesteś prawdziwym miłośnikiem kawy, szukającym bogatego i intensywnego aromatu, którego nie można znaleźć w kawach oferowanych w supermarketach to kawa z naszego sklepu jest właśnie dla Ciebie!

Dlaczego świeżo palona kawa to najlepszy wybór?

Kawę, którą znaleźć można w naszym sklepie cechuje nie tylko najwyższa jakość samych ziaren, ale przede wszystkim niezwykły aromat. Bardzo ważny jest jednak fakt, że wypalamy ją dopiero w momencie złożenia przez Państwa zamówienia, dzięki czemu do każdego klienta trafia kawa wypalana specjalnie dla niego, bezpośrednio przed wysyłką zamówienia, co jest gwarancją otrzymania świeżej i najbardziej aromatycznej kawy. Nasza świeżo palona kawa jest bezkonkurencyjna, o czym warto przekonać się, testując ją samemu! Warto wiedzieć, że dane kawy mogą smakować na wiele różnych sposobów. Zależne jest to m.in. od tego w jakim kraju i na jakiej wysokości nad poziomem morza była ona uprawiana, czy też jaką metodą zostały obrobione ziarna tuż po zbiorach. Na smak wpływa także stopień palenia kawy.

Ciekawostką jest to, że ta sama kawa wypalona na różne stopnie (np. jasny, średni czy ciemny) będzie różniła się znacząco smakiem. Większość naszych kaw wypalamy na stopień średni, Full City lub Full City+. Pozwala nam to uzyskać najlepszy balans pomiędzy słodyczą, kwasowością oraz goryczą, które występują w ziarnach. Wszystkie szczegóły, wraz z opisem profili smakowych znajdą Państwo po kliknięciu na wybrany produkt. Jeżeli zdecydują się Państwo na zakupy w naszym sklepie internetowym gwarantujemy, że oferowana przez nas kawa ziarnista będzie zawsze świeżo palona i dotrze do naszych klientów, wtedy kiedy jest najbardziej aromatyczna. Wspomnieć należy także, że ziarna tuż po wypaleniu potrzebują "odpoczynku". Związane jest to z naturalnym procesem odgazowania ziaren, który ma swój początek podczas, gdy znajduję się one jeszcze w piecu bębnowym. Po trzech, czterech dniach od daty palenia ziarna nabierają niesamowicie intensywnego aromatu.

Ile kosztuje dobra kawa ziarnista?

Przyjęło się twierdzenie, że kawa speciality musi kosztować ponad 100 zł, czy to prawda? Nie! Kawę taką najlepiej kupować bezpośrednio u producenta, czyli w palarni oferującej świeżo palone kawy. Nasza palarnia kawy pomija pośredników, dlatego cena dobrej kawy nie przekracza kwoty 90 zł - 100 zł za 1 kg. Wyjątkiem od tej reguły są np. rzadkie ziarna sezonowe, których cena może sięgać 120 zł - 150 zł za 1 kg. Zapraszamy! ile kosztuje kawa ziarnista

Pojawienie się kawy ziarnistej w Polsce

Do Polski kawa ziarnista również dotarła w XVII wieku, choć już blisko jego schyłku. Początkowo napój ten był jednak popularny głównie pośród polskich elit. Rozwój mody na picie kawy blokował również szybko rozprzestrzeniający się pogląd, że napój ten jest po prostu bardzo groźny dla zdrowia. Prawdziwa historia kawy rozpoczyna się z tego powodu w naszym kraju dopiero w wieku XVIII. To wtedy zaczęły pojawiać się pierwsze małe budki oferujące kawę, a później pełnoprawne już kawiarnie. To także wtedy, w roku 1818, otwarto w Polsce pierwszą palarnię, dokładniej na terenie Włocławka. Warto jeszcze dodać, że w początkach historii kawę ziarnista pito wyłącznie w formie surowej, a więc bez jakichkolwiek dodatków. Dopiero w późniejszym czasie upowszechniło się dodawanie mleka czy śmietanki, jak i różnych przypraw, w tym na przykład cykorii.

Uprawa i zbiór owoców kawowca

najlepsza kawa ziarnista

Jak zapewne wszyscy wiecie, obecnie znana nam kawa pochodzi już z bardzo specjalistycznych upraw. Kawowiec jest rośliną wymagającą, uprawianą w głównej mierze w strefie równikowej, przez co powierzchnia obszarów, na których uprawa jest opłacalna, jest dosyć ograniczona. Zanim w ogóle kawa ziarnista trafi do naszych sklepów i domów, wszystko zaczyna się od hodowli sadzonek. Nasionka kiełkują, a później stopniowo rosną przez okres około 10 miesięcy, zazwyczaj w temperaturze około 24 stopni. Gdy sadzonka osiągnie odpowiednią wielkość, można przesadzić ją już do gruntu, na specjalnie do tego celu przygotowane plantacje.

Nie oznacza to jednak, że kilka miesięcy po rozsadzeniu pojawią się pierwsze owoce. Kawowiec rośnie bowiem nawet przez 3 lata, nie dając w tym czasie żadnych plonów. W tym okresie rośliny nierzadko się przycina. Tam, gdzie uprawa prowadzona jest w bardziej dzikich warunkach, na przykład w Etiopii, rośliny często nie są przycinane, przez co osiągają wysokość nawet 10 metrów. Na kawowcu początku pojawiają się kwiaty, które niektórzy porównują do jaśminu. Po pewnym czasie kwiaty gubią swoje płatki, odkrywając niedojrzały jeszcze owoc. Droga do jego dojrzałości wciąż jest jednak bardzo długa. Przeciętnie musi bowiem minąć około 9 miesięcy, zanim owoce będą nadawały się do zbioru. To właśnie z niego pochodzi kawa ziarnista. Pod skórką owocu skrywa się ziarno, które przechodzi później odpowiedni proces obróbki i w takiej postaci, lub w postaci zmielonej, trafia do sklepów. Wydajność jednej rośliny może być bardzo zróżnicowana. Wiele zależy bowiem od konkretnych warunków klimatycznych, od gatunku czy po prostu od sposobu uprawy. Przyjmuje się jednak, że w ciągu jednego roku roślina wydaje przeciętnie około 5 kilogramów owoców, z których udaje się uzyskać około 1 kilograma samych ziaren.

Jak się zbiera kawę

Kiedy owoce już dojrzeją, następuje ich zbiór. Realizowane jest to obecnie 3 różnymi metodami, zależnie od samej plantacji, jak i od tego, jakiej jakości ma być produkt końcowy. Mamy więc zbiory:

  • ręczne gwarantujące najwyższą jakość kawy, gdyż ziarna podczas zbiorów są selekcjonowane przez człowieka;
  • poprzez strząsanie mechaniczne, efektywne, ale zmniejszające jakość, gdyż często zrywane są w ten sposób owoce niedojrzałe, a i nierzadko dochodzi do ich uszkodzenia;
  • maszynowe, w którym specjalne urządzenia strząsają owoce z roślin, ale odpowiednia ich konstrukcja sprawia, że rzadziej dochodzi do uszkodzenia owoców, jak i nie zrywa się w tym procesie tych, które jeszcze nie dojrzały.

Plantacje kawy ziarnistej na świecie

kawy ziarniste

Nie bez powodu po dziś dzień napój ten nie należy do specjalnie tanich. Najlepsze, dostępne w sklepach mieszanki potrafią sporo kosztować. Wynika to nie tylko z tego, że na tych najbardziej cenionych plantacjach stawia się na hodowlę w maksymalnie naturalnych, pierwotnych warunkach i na ręczne zbiory. Kawowiec po prostu jest wymagający pod kątem klimatu. Z jednej strony roślina potrzebuje bowiem gleby umiarkowanie wilgotnej. Ważna jest również wysokość. Im wyżej położona jest plantacja, tym wyższą jakość mają później kawy ziarniste. Są bardziej aromatyczne i mają niezwykle bogaty smak.

Przyjmuje się, że te najlepsze pochodzą z plantacji które znajdują się, uwaga, na wysokości ponad 9 tysięcy metrów! Jakby tego było mało, choć kawowiec uprawiany jest w bardzo ciepłej strefie klimatycznej naszej planety, to nie przepada on za zbyt dużym nasłonecznieniem. Z tego powodu na plantacjach zawsze jest dużo drzew, najczęściej bananowców, które wyrastają ponad kawowce dając im cień. Z racji wszystkich tych wymagań, kawowiec uprawiany jest w zasadzie jedynie w pasie pomiędzy zwrotnikiem Raka oraz zwrotnikiem Koziorożca. Powszechnie określa się ten obszar mianem pasa kawy. Kontynenty, na jakich znajdziemy plantacje, to Afryka, Ameryka Środkowa i Południowa, Indie, Indonezja oraz Nowa Gwinea. Pośród państwa natomiast, największymi producentami na świecie są Brazylia, Indonezja, Wietnam oraz Kolumbia. Ciekawostką jest to, że choć kawy ziarniste mogą być z różnych gatunków, to w zasadzie stawia się jedynie na gatunki Arabika oraz Robusta. Aż 95% wszystkich plantacji świata skupia się właśnie na nich. Dlaczego tak jest?

Najpopularniejsze gatunki kawy

Kawa ziarnista arabica

Ich popularność wynika po prostu z tego, że na całym świecie uznawane są one za jedne z najlepszych możliwych gatunków, choć z wyraźną przewagą na korzyść Arabiki. Robusta jednak również ma swoich amatorów, a mieszanie obu ziaren w różnych proporcjach może generować odmienne wrażenia smakowe oraz zapachowe.

Kawa Arabica

Kolebką gatunku Arabica jest Jemen, który uznawany jest również oczywiście za kolebkę kawy jako takiej. Obecnie gatunek ten uznaje się za jeden z najszlachetniejszych. Plantacje położone są głównie na terenach górzystych, bardzo wysoko, gdzie jest duże nasłonecznienie i jednocześnie spora suma opadów każdego roku. Rośliny tego gatunku najlepiej rosną na ziemiach wulkanicznych. Wysoko położone uprawy i trudne warunki sprawiają, że kawa ziarnista z tego rejonu jest dość droga. Warto podkreślić, że w tym przypadku kawowiec osiąga przeciętną wysokość od 3 do 5 metrów.

Kawa ziarnista robusta

Robusta natomiast jest sporo tańsza, gdyż uprawa tego gatunku jest mniej wymagająca. Rośliny znajdziemy głównie na niżej położonych obszarach naszej planety. Nie wymaga on również aż tak bardzo żyznej gleby. Jego zaletą jest do tego odporność na zawirowania klimatu. Straty na plantacjach Robusty są dużo mniejsze niż w przypadku Arabiki, gdy w danym roku klimat znacząco odbiega od warunków typowych dla danego regionu. Rośliny są też mniej podatne na różne choroby. Nie bez powodu podaliśmy wcześniej wysokość kawowca Arabiki. W przypadku Robusty drzewka mogą mieć bowiem wysokość nawet 13 metrów.

Arabica czy robusta

Różnica w smaku pomiędzy obydwoma gatunkami jest bardzo mocna. Arabika to kawa ziarnista o smaku bardzo łagodnym, często mającym nawet posmak czekoladowy czy korzenny. Zawiera ona przy tym nawet 2 razy mniej kofeiny niż Robusta, która z kolei ma smak o wiele mocniejszy, często nawet lekko goryczkowy. Z racji niższej ceny to właśnie Robusta stanowi podstawę składu większości popularnych mieszanek kaw trafiających na półki naszych sklepów. To jednak nie tylko kawy ziarniste. Robusta jest bardzo często wykorzystywana przy produkcji kaw rozpuszczalnych. Stanowi ona także większą część składu mieszanek dedykowanych do przygotowywania espresso. To właśnie dzięki niej gotowy już napój jest bardzo aromatyczny, wyrazisty w smaku i ma gęstą konsystencję.

Kawa ziarnista - metody obróbki

kawa ziarnista metody obróbki

Warto przy okazji wspomnieć kilka słów o metodach obróbki, gdyż mają one bardzo duży wpływ na to, jaki smak i aromat będzie miał ostateczny produkt. W praktyce wyróżniamy 3 stosowane dzisiaj metody, a więc obróbka na sucho, na mokro oraz mieszana, która łączy w sobie obie poprzednie metody. Na najlepszych plantacjach, których produkty mają znak jakości „speciality coffe” warunki uprawy oraz zbiorów są ściśle kontrolowane i zawsze muszą przebiegać w ten sam sposób. To z tego powodu niektóre ekskluzywne kawy ziarniste w danym sezonie mogą być niedostępne lub ich cena mocno szybuje w górę. Jeśli klimat płata figle, hodowcy tracą część lub nawet całość swoich zbiorów. W pozostałych przypadkach najczęściej wybór metody zbioru zależny jest on tego, jakie są warunki pogodowe. Wiadomo, że na przykład przy pogodzie wyjątkowo deszczowej skorzystanie z suchej metody zbioru będzie bardzo trudne. Przyjrzymy się więc szczegółom tych metod.

Obróbka kawy metodą na sucho

Tę metodę stosuje się tak naprawdę od zarania dziejów. Owoce są zbierane z kawowca, a następnie rozkładane na słońcu. Po pewnym czasie skórka wysycha i wręcz samoczynnie oddziela się od skrywającego się w głębi ziarna. Same ziarna są jednak dalej suszone, przez okres około 4 tygodni. Regularnie sprawdza się ich wilgotność, podejmując na tej podstawie decyzję, czy proces można już zakończyć. W trakcie jego trwania ziarna są regularnie mieszane i obracane.

Mokra metoda obróbki kawy

Tutaj przed suszeniem wykorzystuje się, jak sama nazwa wskazuje, wodę. Z zebranych owoców od razu zdziera się skórkę metodą mechaniczną, otrzymując tym samym gotowe już ziarna. Są one następnie wsypywane do specjalnych basenów, w których zachodzi proces ich fermentacji, trwający zazwyczaj od 24 do 36 godzin. Dopiero po takiej obróbce ziarna są suszone na pełnym słońcu, tak samo, jak przy obróbce całkowicie suchej. Po co w takim razie najpierw się je moczy? Proces fermentacji sprawia, że kawa ziarnista jest później bardziej aromatyczna. Z drugiej jednak strony utrudnia to, i tym samym podnosi koszty produkcji kawy. O wysokiej jakości finalnego produktu niech świadczy jednak fakt, że najlepsze na świecie speciality coffe są w większości przypadków poddawane właśnie obróbce na mokro.

Mieszana metoda obróbki kawy ziarnistej

Połączenie obu metod jest bardzo proste, pomija się tutaj po prostu proces fermentacji. Owoce trafiają do maszyny, gdzie na mokro zdzierana jest z nich skórka i tak uzyskane ziarna są następnie suszone w pełnym słońcu. Wspominaliśmy już o tym, że sposób obróbki ma znaczący wpływ na smak oraz aromat kawy ziarnistej. Po obróbce na sucho kawa cechuje się dużą intensywnością smaku i lekką kwasowością. Do tego często ma ona słodki i lekko owocowy posmak. Przy obróbce na mokro intensywność smaku spada, ale za to rośnie jej kwasowość. Mieszana obróbka pozwala na wyraźne zniwelowanie kwasowości, która traci na wartości przez dużo większą słodkość smaku. Sam smak ma do tego bardzo mocny charakter owocowy.

Od czego zależy smak kawy?

palenie kawy ziarnistej

Choć na osuszeniu i spakowaniu tak przygotowanych ziaren rola plantacji się kończy, to jednak nadal nie jest to koniec procesu samej ich obróbki. Popakowane w worki, ziarna są sprzedawane do palarni na całym świecie. Tutaj oczywiście nie ma już żadnego znaczenia klimat. Palarnie znajdują się w dosłownie każdym kraju, każda z nich może mieć swoje unikalne metody, ale jednocześnie każda opiera się na pewnych standardach. To, jak smakuje kawa ziarnista, w dużej mierze zależy od tego, w jaki sposób została ona wypalona. Mamy kawy bardzo jasne, niezwykle ciemne i różne stadia pośrednie. Wbrew pozorom jednak, ciemna nie oznacza mocniejszej. Prawidłowość jest odwrotna. Im krótszy był proces palenia (ziarna są jaśniejsze) tym więcej kofeiny w ich składzie. Co ważne, gdyby nie palenie kawy, prawdopodobnie napój ten nie zyskałby takie popularności. „Surowe” ziarna są bowiem praktycznie bez smaku, a do tego mają miękką konsystencję. Dopiero ich palenie wydobywa z nich wszystkie aromaty i czyni ziarno twardym, usuwając z niego resztę wilgoci. Przyjrzymy się więc głównym metodom palenia ziaren.

Kawa jasno palona

Proces palenia jest tutaj bardzo krótki i realizowany jest w temperaturze od 180 do 205 stopni. Absolutnie nie wolno przekraczać temperatury 205 stopni. Proces jest zbyt krótki, aby ziarna pokryły się naturalnym olejkiem, przez co w wyższych temperaturach dochodzi do ich pękania. Ziarna bardzo delikatnie się zabarwiają, a po zaparzeniu kawy jej smak będzie delikatny. Nierzadko można tam wyczuć nawet cytrusowy posmak. Tego typu kawa ziarnista ma charakter mocno orzeźwiający, a przy tym zawiera mnóstwo kofeiny.

 

Kawa ziarnista do ekspresu - ciemno palona

Mamy tutaj do czynienia z najwyższą temperaturą, od 240 do nawet 250 stopni, choć tej górnej granicy absolutnie nie można przekraczać. Proces wyciąga z ziaren tak wiele olejków, że po jego zakończeniu mają one połyskującą powierzchnię, co jest bardzo charakterystyczne dla ciemnych kaw. Zawartość kofeiny jest tutaj znacznie mniejsza, niż przy kawie jasnej. Sam napój ma już bardzo gorzki charakter. Można w nim wyczuć nierzadko posmak czekoladowy oraz orzechowy. Zazwyczaj bardzo ciemne ziarna wykorzystywane są do przygotowywania espresso. Te jaśniejsze natomiast są chętnie wykorzystywane w ekspresach przelewowych.

Kraj pochodzenia kawy ziarnistej, a jej smak

Elementów mających wpływ na ostateczny smak oraz aromat tego niezwykłego napoju jest naprawdę wiele. Wspomnieliśmy już o metodach uprawy, obróbki czy wypalania ziaren, ale to wciąż nie wszystko. Wpływ na walory smakowe ma także region świata, a więc to, gdzie kawowiec był uprawiany. Wprawny smakosz kawy będzie w stanie bardzo trafnie określić, skąd pochodzą ziarna, po prostu smakując zaparzony z nich napój. Jeśli też chcesz mieć taką wiedzę, to poniżej zaprezentujemy kilka krajów produkujących kawę i charakterystyczny dla nich smak napoju.

  • Gwatemala – kawa uprawiania jest w doskonałych warunkach, na wulkanicznych glebach, przez co ma charakterystyczny, korzenny posmak z odrobiną karmelu, czasem smak może być nawet lekko pikantny.
  • Meksyk – kolebka kawy Lavado, bogatej w kofeinę o lekkim posmaku orzechów i, uwaga, koniaku.
  • Jamajka – jamajska kawa jest unikalna z racji swojego naprawdę słodkiego posmaku, przez co bywa niestety bardzo droga; - Brazylia – to jeden z największych producentów kawy, znany z produktów aromatycznych i orzeźwiających, ale niezbyt mocnych.
  • Kolumbia – smak bardzo intensywny, ale jednocześnie tylko lekko kwaśny, nierzadko z malutką nutką orzechową.
  • Etiopia – ma piękny czekoladowy kolor i wyraźną, jagodową nutę smakową.
  • Kenia – dla wielu specjalistów to stąd pochodzi kawa o idealnej proporcji pomiędzy kwasowością, a goryczką, kawa ta często ma również lekko owocowy aromat.
  • Hawaje – kolebka kaw bardzo wysokiej jakości, w tym doskonale znanej Kona, mającej tytuł speciality coffee o mocny aromacie i posmaku owoców, orzechów, a nawet karmelu i czekolady.
  • Wietnam – kawa niezbyt aromatyczna, ale za to bardzo mocna i goryczkowata, zawierająca dużo kofeiny.
  • Indonezja – to właśnie tutaj powstaje najdroższa kawa świata Kopi Luwak, zachęcamy do jej spróbowania, gdyż smaku tego czarnego napoju nie da się pomylić z niczym innym.
  • Puerto Rico – bardzo mocny aromat, lekko kwaśny charakter i nierzadko owocowy posmak.
  • Peru – kawy najczęściej ciemno palone o intensywnym smaku z lekko kwaśnym posmakiem.

Czy kawa ziarnista się psuje?

Uzmysławiając Wam, jak wiele elementów ma wpływ na smak kawy, nie wspomnieliśmy o najważniejszym, a więc po prostu o sposobie jej przygotowania. Parzona, z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Do tego z mleczkiem, przyprawami, śmietanką czy mieszanki różnych ziaren. Smakiem oraz aromatem kawy można dosłownie się bawić, do czego gorąco wszystkich zachęcamy. Niestety jednak cała ta wiedza o smakach i starania, aby przygotować możliwie najlepszy napój zdadzą się na niewiele, jeśli kawa ziarnista będzie źle przechowywana. Pewnie teraz od razu sobie pomyślicie, że właśnie dlatego stawiacie na kawę w ziarnach, prawda? Racja!

Kawa mielona niezwykle szybko traci swój piękny aromat, ale niestety, ziarna też nie będą zachowywały świeżości przez długi czas. Polecamy więc kupowanie kaw w mniejszych opakowaniach, na przykład po 250 g, aby w miarę szybko je zużywać. Kupując je w naszym sklepie, otrzymujecie produkt zamknięty w specjalnie do tego celu przygotowanym opakowaniu. Jest ono bardzo szczelne, a przy tym posiada niewielki zaworek. Tak, jest on bardzo ważny. Kawa gazuje, wypuszcza z siebie dwutlenek węgla i ten mały zaworek ma umożliwiać jego ucieczkę. Nie polecamy przesypywania kawy do słoików, które są szczelnie zamykane.

Data ważności kawy

Nie jest także dobrym pomysłem trzymanie jej w lodówce. Panuje tam duża wilgotność, a do tego ziarna doskonale będą chłonęły zapachy z chłodziarki. Na koniec przypominamy także o dacie ważności. Kawa ziarnista zachowuje najwięcej smaku i aromatu w okresie do 6 tygodni od daty palenia. W naszym sklepie zawsze oferujemy produkty świeże i aromatyczne, które po zaparzeniu dosłownie eksplodują wspaniałym smakiem. Jeśli kiedyś szukaliście daty wypalania na kawach sprzedawanych w marketach to nie bez powodu na większości opakowań jej nie znaleźliście. To smutne, ale większość popularnych, nierzadko drogich kaw z marketów jest już dawno po terminie przydatności do spożycia.

Sklep z kawą - odkryj smak kawy na nowo

Jeśli do tej pory skupiałeś się wyłącznie na kawie marketowej, to zapewne zupełnie nie masz pojęcia o tym, jak wiele Cię do tej pory omijało. Zachęcamy gorąco do eksperymentowania, mieszania ziaren z różnych regionów świata, zarówno ciemnych, jak i bardzo jasnych. Chcesz poznać smak prawdziwej kawy, mieć zawsze pod ręką produkt świeży i do tego w przystępnej cenie? Odwiedź w takim razie nasz sklep internetowy. Mamy kawy ziarniste dosłownie z całego świata, zawsze najwyższej jakości, profesjonalnie zapakowane i w doskonałych cenach. Odwiedź nasz mały, kawowy świat. Gwarantujemy, że jak raz spróbujesz dobrej kawy, już nigdy nie będziesz chciał wrócić do tej marketowej, nierzadko droższej od naszej!