Czym jest kawa Specialty?
Kawa ziarnista o takiej nazwie to jeden z najbardziej prestiżowych napojów z tej kategorii produktów, a pierwszy raz wyrażenie “speciality coffee” zostało użyte w 1974 roku przez Ernę Knutsen w Tea & Coffee Trade Journal.
Pani Erna Knutsen użyła terminu "speciality coffee" w celu określenia najlepszych ziaren, produkowanych w specjalnych warunkach klimatycznych. Ziarna takiej kawy nie mogły posiadać żadnych defektów, a ich jakość zawsze miała być określana, jako najwyższa. Aktualnie o kawie Specialty mówi się wówczas, gdy ziarna otrzymują 80 punktów i więcej w stupunktowej skali, przyznawanej przez wykwalifikowanych somelierów, a dokładniej mówiąc Q-Graderów stowarzyszenia SCA. W Polsce często kawa speciality spotykana jest również pod terminem single origin. Kawy tego typu są jednolitego pochodzenia.
W charakterystyce ziaren kawy Specialty wskazuje się na takie elementy klasyfikacji, jak:
- Świeżość zbioru – ziarna mogą pochodzić wyłącznie z ostatniego ze zbiorów,
- Świeżość wypalania – ziarna kawy spakują najlepiej do 6 miesiąca od czasu zbiorów,
- Pewne pochodzenie – kawa Specialty do palarni trafia bezpośrednio z plantacji, nie ma możliwości, by pochodzenie ziaren budziło jakiekolwiek wątpliwości.
Znawcy kaw Specialty uważają, że dbałość właścicieli plantacji o każdy z etapów produkcji wpływa na wyjątkowy smak i aromat napoju. Kawa jest nieco słodka, pełna wyjątkowych nut, a sam napój różni się od tego, który wykonamy z kawy dostępnej w supermarkecie.
Co odróżnia kawę specialty od popularnych marek?
W marketach możesz znaleźć bogaty asortyment kaw znanych marek. Jednak zdecydowana większość z nich nie stała obok najwyższej jakości ziaren. To, co je łączy to podobny smak. Składają się one z pomieszanych, nieprzebranych ziaren z rozmaitych regionów. Szczególnie ważne jest też to, że są bardzo mocno wypalone, przez nie mają swoich indywidualnych nut. W ten sposób tłumi się również zapach stęchlizny, który jest charakterystyczny dla ziaren z ubytkami. To wszystko powoduje, że dla większości osób kawa to gorycz przepalonego ziarna, a smak jest pozbawiony indywidualnych subtelności. Na szczęście nie każda kawa tak smakuje.
Prawdziwy smak kawy - poczuj w domu smak kawy z kawiarni
Rzemieślnicze palarnie w odróżnieniu od wielkich koncernów podczas przygotowywania kawy zwracają szczególną uwagę na każdy etap - dzięki czemu w efekcie powstaje wysokiej jakości, pyszny napar. Z tego powodu takie ziarna często nazywane są kawą specialty. O tym, jak działa nasza palarnia kawy i jak wygląda proces powstawania pysznej, świeżo wypalonej kawy speciality, możesz przeczytać na naszej stronie głównej.
Czy kawa specialty i kawa speciality, to to samo?
Kawa specialty oraz kawa speciality to ziarna kawy, które należą do dokładnie tej samej klasy. Termin "kawa speciality" to alternatywna poprawna forma terminu "kawa specialty". Oba terminy są poprawne i używane są na przemian, w zależności od regionu.
Czym cechują się kawy specialty?
Podczas oceniania ziaren kawy uwzględnia się kilka kryterium. Są one dość podobne do tych, na które powinieneś zwracać uwagę, kupując kawę. Warto jednak podkreślić, że ziarna kawy specialty analizuje się dużo bardziej drobiazgowo.
Oto kilka najważniejszych czynników, które biorą pod uwagę badacze jakości ziaren:
- Pochodzenie kawy - zdecydowanie najbardziej docenia się gatunki z regionów tzw. Pasa Kawowego, zawartego między dwoma zwrotnikami. W zależności od tego, z jakich obszarów pochodzi kawa, ma charakterystyczne cechy i aromaty. Popularne regiony to Brazylia, Peru, Etiopia, Kolumbia, Indie, Meksyk, Kostaryka.
- Sposób zbierania i selekcji ziaren - najbardziej doceniane jest ręczne zbieranie pojedynczych owoców,
- Sposób obróbki ziaren - to, czy zostały obrobione na sucho, mokro czy pulped natural także ma wpływ na to, jakie aromaty będą najbardziej wyczuwalne w kawie,
- Czas i rodzaj wypalenia - różne stopnie palenia mają swoje zastosowanie, więc trudno powiedzieć, że kawa jasno palona jest dużo lepsza niż mocno palona. Liczy się również to, jaki upływa czas między wypaleniem ziaren a ich dostawą do klienta. W palarni https://finestcoffee.pl są one wypalane dopiero po złożeniu zamówienia, co przekłada się na świeżość ziaren i wysoką jakość naparu.
Kawa i naturalne pochodzenie kawy specialty
Każdy miłośnik kawy wie, że wysoka jakość ziaren przygotowywanych zgodnie z tradycyjną recepturą jest istotnym parametrem dla oceny jakości kawy. Kompozycja kaw to jedno, a pochodzenie to drugie. Ameryka Południowa jest kolebką uprawy kaw transportowanych na cały świat, a to tutaj też znajduje się najwięcej upraw rolniczych, często znajdujących się na dużych wysokościach, gdzie kawa jest produkowana w małych ilościach i od razu transportowana do klienta.
Taki system upraw nie daje ogromnych korzyści materialnych, ale umożliwia otrzymywanie kawy Specialty, czyli takiej, w której to smak, ma największe znaczenie.
Kawa specialty z Brazyli
Brazylia to jedno z najpopularniejszych miejsc na świecie, w których licznie rozsiane plantacje kawy, docierają po zbiorach w najodleglejsze zakątki świata. Ale oczywiście nie tylko stąd pochodzi najlepsza kawa na świecie. Takiej wartościowej i pełnowartościowej produkcji sprzyja egzotyczny klimat, ale również doświadczenie plantatorów także z innych regionów świata. Całokształt działań i lata pracy nad stworzeniem kawy o niewiarygodnym smaku i zapachu, wydobywającym się podczas parzenia ziaren sprawił, że kawa Specialty nie ma sobie równych.
Ziarna tej kawy są pozbawione defektów, a pozyskanie ich odbywa się bezpośrednio z owoców. Pozbawione miąższu i wysuszone od razu są poddawane obróbce, a następnie transportowane do klienta. Tutaj każdy etap wytwórczy to praca ręczna, wymagająca nie tylko posiadania sporej wiedzy, ale również i doświadczenia.
Kawa specialty to ziarna wyłącznie ze świeżego zbioru
Najlepsze palarnie kawy zajmujące się kawą specialty pozyskują ziarna wyłącznie z najświeższych zbiorów. Zwykle pochodzą one od plantatorów uprawiających najwyższej jakości kawy. To najczęściej właściciele małych farm, których zbiór to maksymalnie kilkadziesiąt ton kawy rocznie. Dużą część kawy sprzedają stałym odbiorcom, zaś pozostała część trafia do pośredników specjalizujących się w sprowadzaniu kawy do Europy, USA i nie tylko.
Tacy plantatorzy uprawiają niewielkie ilości kawy, dzięki czemu w 100% mogą skupić się na jej jakości. Chodzi tutaj nie tylko o dojrzałe owoce bez chorób i defektów, ale również odpowiednie przygotowanie ziaren do sprzedaży, czyli ich wydobycie z owoców, pozbawienie miąższu i wysuszenie. Wielu farmerów może pochwalić się stacją obróbki, co jest ogromną zaletą. Śmiało można stwierdzić, że cały proces uprawy i pozyskania takich ziaren jest bardzo pracochłonny i wymaga troski o każdy detal.
Kawa specialty, czyli świeżo palona
Finest Coffee to palarnia kawy, która dba o to, aby kawa ziarnista jak najszybciej trafiła do klienta. Nie leżakuje ona miesiącami w magazynach. Większość palarni wypala kawę w małych ilościach, ale systematycznie. Wypala jedynie tyle, ile sprzeda się w najbliższym tygodniu czy dwóch. W przypadku naszej palarni, nasi pracownicy wypalają kawę na bieżąco tuż po złożeniu zamówienia. Mimo że taki proces jest znacznie mniej korzystny ekonomicznie, to jednak tutaj najważniejsza jest najwyższa jakość kawy.
Wybierając świeżo paloną kawę, ma się gwarancję najlepszej jakości i smaku. Taka kawa zachowuje swoje charakterystyczne cechy przez nawet kilka miesięcy. I choć istnieją ziarna, które smakują najlepiej po 6-8 miesiącach, to jednak zdecydowana większość kaw daje najlepsze efekty w ciągu 6 miesięcy od daty palenia. A każdy dodatkowy miesiąc to spadek jej jakości, choć kawa po tym okresie nadal będzie dobra i smaczna oraz nadal nieporównywalna z kawą z marketu.
Kawy speciality - przeznaczenie i zastosowanie
Nieważne, czy kawą Specialty chcesz delektować się bezpośrednio po porannej pobudce, czy dopiero na drugim śniadaniu, a może przed obiadem. Każda okazja jest dobra, by poczuć tę wyjątkowość, jaką niesie ze sobą kawa o naturalnych korzeniach i specjalnie wyselekcjonowana. Kawa Specialty to najlepszy towarzysz i eleganckie dopełnienie podwieczorków, kolacji, czy spotkań biznesowych. Nie powstydzisz się jej na różnorodnych okazjach, gdzie kawa będzie odgrywała główną rolę. Kawa specialty przeznaczona jest do ekspresu, jak i do alternatywnych metod parzenia. Pamiętaj również, aby dobrać odpowiedni stopień palenia kawy do sposobu parzenia.
Wśród obszernej gamy produktów, zebranych w tej kategorii znajdziesz kawy pochodzące z procesu kontrolowanej fermentacji, które otrzymały aż 87 punktów SCA. Skrót SCA oznacza Specialty Coffee Association, czyli w tłumaczeniu na język polski Stowarzyszenie Kawy Najwyższej Jakości. Misją stowarzyszenia jest doskonalenie standardów jakościowych kawy oraz wspieranie osób zawodowo zajmujących się jej produkcją.
Co ważne, to według standardów SCA przeprowadza się procedury oceny jakości kawy. SCA posiada swoje oddziały w wielu krajach, również w Polsce.
- – strona ogólnoświatowa: https://sca.coffee
- – strona polskiego oddziału: www.scae.com.pl
Kawa speciality do ekspresu
Kawy speciality do espresso to kawy idealne do przygotowania w ekspresie ciśnieniowym. Kawa do ekspresu zwykle jest średnio palona, dzięki czemu ich parzenie pod wyższym ciśnieniem pozwala wyciągnąć z nich doskonałe właściwości smaku i aromatu. Kawa speciality do ekspresu przygotowana jako espresso wyróżnia się bardzo naturalnym smakiem, w którym bez problemu można wyczuć fantastyczne nuty smakowe charakterystyczne dla konkretnej odmiany, bez poczucia zbyt dużej goryczy. Oferowane przez nas kawy ziarniste speciality do ekspresu możesz przygotować jako espresso, a także kawy mleczne na bazie espresso. Gorąco zachęcamy do picia kawy najlepszej jakości!
Kawa speciality pod przelew
Ogromną popularnością w ostatnim czasie cieszą się alternatywne metody parzenia, działające na zasadzie przelewu. Proponowane przez nas jasno palone kawy speciality rewelacyjnie nadają się do wszelkich przelewowych metod parzenia.
Kawa do metod alternatywnych ma jasny stopień wypalenia, ziarna umożliwiają pozyskanie napoju o naturalnym smaku, z dominacją słodyczy lub kwasowości. Zwykle mają one niesamowity owocowy lub delikatny czekoladowy smak, zaś metody przelewowe, które wyróżniają się tym, że kawa ma dłuższy kontakt z wodą, pozwalają na uzyskanie fantastycznych właściwości.
Kawa Specialty – jakiego smaku możesz się spodziewać?
Kawa Specialty nie powstaje z przypadku, ale jest częścią długoletniej tradycji i poszukiwania idealnej kawy o niebywałej głębi i jakości. Nie ma zatem niczego dziwnego w tym, że co jakiś czas pojawiają się nowe przykłady i kaw, a wśród nich także oryginalne smaki, przepełnione radością, słońcem i subtelnością.
Przeglądając nasze propozycje kaw Specialty znajdziesz te o smaku łagodnym i słodkim, a przede wszystkim dobrze zbalansowanym. W takiej propozycji poczujesz np. mleczną czekoladę, kakao, karmel, czy orzech, a niska kwaskowość nie zrazi nawet początkujących kawoszy.
To, co najciekawsze to idealne połączenie wszystkich składników i dogłębna harmonia, coś pomiędzy słodyczą, a goryczą i kwasowością. Plantatorzy wiedzą, co dobre i smakowite.
Uwaga, w niektórych przypadkach w tle głównego aromatu dźwięczą także cytrusy, co nadaje przygotowywanej kawie niebywałego charakteru. Na który, ze smaków skusisz się podczas kolejnej podróży po kulinarnych zakątkach przygotowywania kawy? Sprawdź dostępne kawy specialty w naszym asortymencie, dodaj do koszyka wybrane produkty i ciesz się darmową dostawą od 160zł!
Lokalnia palarnia kawy speciality zaprasza po wysokiej jakości
Świeżo palone ziarna kawowca, które zostaną odpowiednio zaparzone, mogą zaskakiwać i jednocześnie fascynować rewelacyjnymi smakami, które są uwalniane z każdym łykiem. Jeśli marzysz o zbalansowanym efekciem końcowym, to postaw na aromatyczne ziarna kawy speciality. Są one jednorodne i bardzo starannie wyselekcjonowane, idealnie nadają się do przyrządzania kawy specialty coffee w postaci espresso. Prowadzoną przez nas palarnię kawy speciality tworzą ludzie, którzy doskonale wiedzą, jak wypalać i przechowywać ziarna, aby napój później miał niezwykle esencjonalny smak. Oferujemy kawę ziarnistą, której trudno się oprzeć! Dbamy również o to, aby nasze produkty były nie tylko najwyższej jakości, ale także w przystępnej cenie.
Najwyższej jakości kawa ziarnista
Jeśli jesteś zainteresowany zakupem kawy speciality - znajdziesz ją u nas w wielu wydaniach. Dajemy Ci możliwości eksperymentowania, bawienia się i poznawania nowych możliwości doskonałych ziaren wypalanych w Józefosławiu pod Warszawą.
Jesteśmy rzemieślniczą palarnią kawy speciality, która dba o każdy detal. Nie wypalamy kawy na masową skalę - podchodzimy do tego bardzo starannie i wyjątkowo. Zapewniamy, że niezależnie od tego, jaką wybierzesz kawę ziarnistą speciality, zachwyci Cię ona wyjątkowymi walorami smakowymi, jakich zawsze Ci brakowało w kawie z marketu. Na opakowaniach naszych kaw znajdziesz wszelkie najważniejsze informacje dotyczące kraju pochodzenia, regionu, czy odmiany. Zachęcamy do skorzystania z naszej oferty i wyboru najlepszej kawy speciality!
Sprawdź naszą ofertę:
- Kawa do domu
- Kawa do biura
- Kawa do kawiarni