Kawa do ekspresu

Kawa do ekspresu nie jedno ma imię. W tej kategorii znajdą Państwo nasze niezwykle aromatyczne, autorskie mieszanki kawowe, które doskonale sprawdzą się m.in. w ekspresie ciśnieniowym, jako espresso bądź kawy mleczne. To wyjątkowe blendy najlepszych kaw specialty. Kompozycje doskonałych, wysokogatunkowych kaw Arabica lub z dodatkiem Robusty idealnie sprawdzające się w ekspresach każdego typu. Nasze świeżo palone mieszanki to najlepsza kawa do ekspresu, jaką mogą Państwo znaleźć. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą palarni Finest Coffee.

Dobra kawa do ekspresu - czym się cechuje?

Najważniejszym parametrem dobrej kawy jest świeżość ziaren oraz intensywny i przyjemny smak, przepełniający przygotowaną filiżankę. Dobra kawa to także kwintesencja świetnego humoru, codziennych poszukiwań i dążenia do doskonałości. A jaką kawę Ty polubisz najbardziej?

Kawa to przede wszystkim aromat, a ten zależy od ziaren, czyli podstawy każdej dobrej kawy. Jak wiadomo, popularność dostępnych kaw ziarnistych jest bowiem zależna od prezentowanego aromatu, mniejszej, bądź większej słodyczy. Również goryczy, a także charakteru, miejsca uprawy i techniki obróbki ziaren po zbiorach. Tym samym, nie ma kilku takich samych kaw, gdyż każda ma swój odmienny profil smakowy. Podczas parzenia w ekspresie ciśnieniowym, uwydatniają wszystkie posiadane walory. Kawa ziarnista do ekspresu aromatyczna i dedykowana kawoszom to taka, która pochodzi z mniejszych plantacji lub w których wszystkie działania nawiązują do dawnych tradycji uprawy kawowca. Taka kawa to historia i ciężka praca rolników na plantacjach, a następne palarni kawy, która wydobędzie z niej to, co najlepsze, tworząc odpowiedni profil smakowy. Efekty tych prac możemy potem poczuć podczas degustacji.

Nasza palarnia kawy sprowadza wyłącznie najlepsze odmiany ziarna kawy od zaprzyjaźnionych, lokalnych plantacji i dokładnie je sprawdzamy tuż przed wypaleniem. Nasze kawy pasują nie tylko pod klasyczne espresso, ale także do różnego rodzaju kaw czarnych i mlecznych.

Najlepsza kawa do ekspresu

W naszej kategorii dostępna jest najlepsza kawa do ekspresów ciśnieniowych, kolbowych oraz przelewowych. Najlepsza kawa ziarnista to taka, która nam oczywiście najbardziej smakuje. W celu poszukiwania swojego ulubionego smaku, warto skosztować kilku różnych wariantów.

Istnieją trzy podstawowe gatunki kawy. Jedną z najważniejszych różnic między nimi są oczywiście walory smakowe, a oprócz tego miejsce upraw, czy wygląd ziaren. Są nimi:

  • Arabica - idealna dla osób, które uwielbiają delikatny smak kawy bez goryczy i wyraźnych nut kwasowości. Jest odpowiednia także dla tych, którzy nie chcą lub nie nie mogą przyjmować dużych dawek kofeiny, co wynika z tego, że posiada jej znacznie mniej niż pozostałe gatunki (0,9-1,7%). Ten rodzaj kawy uznaje się za najbardziej szlachetny gatunek. W naszej ofercie dostępna jest Arabica 100%.
  • Robusta - najlepsza dla osób, które lubią, gdy kawa ma mocny, intensywny smak z wyczuwalną nutą goryczy, a także dużą zawartość kofeiny (nawet 4%!).
  • Blend's - czyli połączenie Arabiki i Robusty w celu wydobycia z obu gatunków tego, co najlepsze.

Jaka kawa do ekspresu - arabica czy mieszanka?

Mieszanki kaw tzw. blend są popularne już od wielu lat. Powstają one poprzez zmieszanie ze sobą ziaren różnych gatunków arabik lub arabiki z robustą. W sklepach zdecydowanie przeważają kawy, które są mieszankami różnych ziaren - samych arabik, arabiki z robustą, a nawet samej robusty. Jednakże co ważne: zdecydowana większość klientów wcale nie zwraca na to uwagi, a producenci - nie informują o tym fakcie.

Ostatnimi czasy jednak coraz częściej wybierane są szlachetne, jednorodne kawy single origin, które obecnie są łatwo dostępne w naszym kraju (zawdzięcza się to m.in. małym palarniom). Bez problemu można kupić zielone ziarna i zdecydować się na samodzielne prażenie, jeśli mamy do tego odpowiednią wiedzę. Najlepsze gatunkowo dobrej jakości kawy mają przydzieloną wysoką punktacje w skali SCA.

Wybór należy do Ciebie

Lubisz małą czarną o poranku, która szybko stawia Cię na nogi i doda energii przed pracą lub treningiem? A może wolisz delikatniejszą, mleczną, otuloną kremową pianką latte macchiato, świetnie prezentującą się w szklanym naczyniu, a może Flat White na podwójnym espresso? Twoja kawa odzwierciedla indywidualne predyspozycje, a przecież każdy może mieć przecież zupełnie inną potrzebę przygotowania napoju. Pamiętaj, że własne przekonania, a w rezultacie także dbałość o to, co pijesz to założenia, o które warto dbać, aby cieszyć się idealnym aromatem kawy do ekspresu ciśnieniowego. Twoja kawa ziarnista to indywidualne podejście, to także smak, którego możesz poszukiwać latami. Nie wiesz, na co się zdecydować? Spokojnie, zaraz Ci pomożemy.

Co wybrać: kawa ziarnista czy kawa mielona?

Rynek oferuje kawę w postaci wypalonych ziaren do samodzielnego zmielenia, czyli kawę ziarnistą, ale również w postaci już zmielonych ziaren przez producenta. Jeśli zależy Ci na tym, aby uzyskać prawdziwy smak i aromat kawy, to najlepszym wyborem będą świeżo zmielone ziarna, a więc kawa ziarnista. Posiada wiele cennych wartości odżywczych i mocniejsze właściwości pobudzające i wzmacniające koncentrację.

Mając ekspres automatyczny, zawsze najlepszym wyborem jest kawa ziarnista. Jest to bowiem urządzenie, które jest doskonale przystosowane do przygotowywania kawy ziarnistej - posiada młynek, w którym należy umieścić ziarna, wybrać właściwy program i chwilę poczekać, aż pyszny napój zostanie zaparzony.

Natomiast kawa mielona jest produktem, którego możesz użyć od razu po otwarciu opakowaniu. Jest też atrakcyjniejsza pod kątem cenowym od kawy ziarnistej. Może być dobrym wyborem, gdy masz ekspres przelewowy lub kolbowy, a także wtedy, gdy brakuje Ci czasu na przygotowywanie kawy ziarnistej.

Jaka kawa do ekspresu? Doradzamy, co wybrać!

W naszej ofercie znajdziesz klasyczne mieszanki 100% Arabica, w skład której wchodzą ziarna uprawiane na plantacjach w Brazylii z dodatkiem najlepszej kawy kolumbijskiej oraz z Kostaryki. Dla wielu wprawionych smakoszy i kawoszy jednocześnie blendy Finest Espresso #01 oraz Finest Espresso #02 to najpopularniejsze i najbardziej udane mieszanki kaw. Te dwa blendy są dobrym produktem na tzw. początek przygody kawą specialty. Na pewno warto o nich pomyśleć tuż po zakupie własnego ekspresu.

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Kawa do ekspresu ciśnieniowego, będąca klasyczną Arabiką na pewno Ci zasmakuje. To również bardzo uniwersalna kawa, która umożliwi przygotowywanie najrozmaitszych odmian napojów dostępnych w menu urządzenia.

Inną alternatywą kawy do ekspresu ciśnieniowego będzie mieszanka z dodatkiem Robusty, której najbardziej znaną cechą jest lekko gorzki posmak. Dodatek Robusty zapewni także wyższą zawartość kofeiny w kawie. Wybór pomiędzy 100% Arabiką, a mieszanką z dodatkiem Robusty jest uzależniony od indywidualnych preferencji. Kawę Finest Crema #01 wypalamy nieco ciemniej, co w połączeniu z dodatkiem 15% Robusty nadaje jej wyjątkowego charakteru. Wypróbuj nasze mieszanki do ekspresu z tej kategorii, by wybrać taką, która idealnie połączy się z Twoimi kubkami smakowymi. Tu każdy wybór jest dobry :)

Kawa do ekspresu ciśnieniowego - kilka przydatnych informacji

O smaku przygotowywanej kawy nie decyduje wyłącznie zastosowany rodzaj mieszanki, ale przede wszystkim jakość jej przygotowania i świeżość. To dlatego pamiętaj, by zawsze sięgać po kawę o jak najkrótszej dacie palenia. Do ekspresu ciśnieniowego dobrze sprawdzi się kawa o średnim stopniu palenia. W naszej palarni większość kaw wypalamy na stopień Full City, czyli średni. Każda mieszanka jest inna i prezentuje bogactwo smaku, dlatego polecamy wybranie min. 2 różnych opakowań, aby porównać ich profile smakowe oraz wybrać najbardziej nam odpowiadający.

Jeśli nie wiesz, jaką kawę kupić to pokieruj się naszymi specjalnie przygotowanymi parametrami. Istotnym wskaźnikiem będzie tutaj chociażby ocena organizacji Specialty Coffee Association (SCA). Im wyższa, tym pewność zakupu kawy o niebywałym smaku i wyrafinowanym połączeniu nieprzeciętnych składników. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy!

Idealna kawa do ekspresu ciśnieniowego - podsumowanie

Kawa dedykowana ekspresom ciśnieniowym to przede wszystkim taka, która jest przede wszystkim świeżo palona oraz dobrze smakuje, a podczas picia umożliwia niejako tworzenie rytuału, niezwykłego spotkania z napojem o wyjątkowym charakterze. Dla wielu osób to właśnie kawa jest jednym z najważniejszych wyznaczników udanego dnia. To także element spajający wizję serdecznego spotkania z przyjaciółmi lub rodziną, myślą o regeneracji po ciężkim dniu w pracy, czy relaksującym popołudniu. To, jaką kawę pijesz ma duże znaczenie w aspekcie zdrowia, samopoczucia i dobrych relacji. Wybierz kawę wysokiej jakości z palarni kawy.

Kawa do ekspresu przelewowego - jaka będzie najlepsza?

Posiadasz ekspres przelewowy i zastanawiasz się, jaka kawa do ekspresu przelewowego będzie najlepsza? Wiedz zatem, że doskonale sprawdzi się kawa średnio mielona - średni stopień zmielenia powoduje, że kawa nie ma gorzkiego posmaku, który mógłby być spowodowany przez zbyt długi kontakt ziarna z wodą. Ekspres przelewowy to urządzenie do przygotowywania czarnej kawy, dlatego nie ma opcji, by ukryć jej smak pod mleczną pianką. Jaka kawa do ekspresu przelewowego to dobry wybór?

Jeśli zależy Ci na tym, aby nie czuć w kawie mocnej goryczy, to najlepiej postawić na jasno palone ziarna - brazylijskie lub kolumbijskie. Wybierając je, będziesz mógł delektować się kawą o przyjemnym słodkim smaku z lekkim posmakiem czekolady, orzechów i owoców.

Pamiętaj również, że domowe ekspresy przelewowe, nie zaparzą poprawie kawy jasno palonej. Jeśli dysponujesz budżetowym ekspresem przelewowym, postaw na kawy single origin o średnim stopniu wypalenia.

Kawa do ekspresu kolbowego - jaką wybrać?

Ekspresy ciśnieniowe można podzielić na dwa rodzaje - automatyczne i kolbowe. Te pierwsze świetnie radzą sobie samodzielnie - musisz jedynie nacisnąć odpowiedni przycisk, natomiast ekspresy kolbowe wymagają już pomocy użytkownika. Z tego względu kawa do ekspresu kolbowego musi być zmielona, zanim urządzenie zostanie uruchomione, ponieważ nie posiada ono młynka. Jego obsługa nie jest najłatwiejsza, aczkolwiek jest to popularne urządzenie, szczególnie wśród osób, pracujących w punktach gastronomicznych i kawiarniach.

Decydując się na samodzielne mielenie kawy w wysokiej jakości młynku, masz pełną kontrolę nad stopniem zmielenia ziaren. W ten sposób możesz uzyskać kawę dokładnie taką, jaką najbardziej lubisz.

Jaką wybrać kawę do tego rodzaju ekspresu? Możesz zdecydować się na jasno, średnio lub ciemno paloną, choć wiedz, że najlepiej sprawdzają się ziarna średnio lub ciemno palone. Zwykle taka kawa oznaczana jest określeniem ,,espresso”.

Nie zapominaj również o tym, że smak kawy to mocno indywidualna kwestia. Osobom, które uwielbiają słodkie kawy, poleca się szczególnie kawy brazylijskie i gwatemalskie z wyraźnymi nutami czekolady, orzechów i owoców. Natomiast miłośnikom kaw o kwasowym lub owocowym posmaku - ziarna z Etiopii, Kenii i Rwandy.

Kawa do ekspresu automatycznego - jaka sprawdzi się najlepiej?

Aby móc delektować się pysznym naparem z ekspresów automatycznych, potrzebujesz dobrej jakości ziaren. Ekspres automatyczny ma tę zaletę, że nie wymaga stosowania oddzielnego młynka, dlatego też przygotowywanie w nim kawy jest proste, szybkie i wygodne. Mając takie urządzenie, najlepiej wybrać kawę ziarnistą. Dobrze byłoby, gdyby była to kawa średnio lub ciemno palona. Jasno palone ziarna nie są dobrym wyborem, ponieważ uzyskasz z nich kawę, która będzie smakować płasko i będzie cechować się wysoką kwasowością. Wynika to z tego, że proces parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym jest krótszy niż w przelewowym, dlatego bezpiecznym wyborem są ziarna ,,do espresso”.

Jaka powinna być smaczna kawa do ekspresu? Podsumowanie

Aby kawa była smaczna, koniecznie musi wyróżniać się świeżością i wysoką jakością. Niestety nawet najszczelniej zamknięte opakowanie powoduje, że kawa z czasem traci swoje najcenniejsze walory smakowe i aromaty. Jeśli zastanawiasz się, jaka kawa ziarnista do ekspresu będzie najlepsza, to koniecznie sprawdź ofertę naszych kaw ziarnistych. Naszym głównym produktem jest najwyższej jakości kawa ziarnista. Jesteśmy rzemieślniczą palarnią kaw specialty, której celem jest dostarczanie najlepszych ziaren kawowych dla wszystkich osób ciekawych świata, bogatego smaku oraz aromatu. 

Data wypalenia

Zanim dokonasz wyboru kawy do ekspresu, zainteresuj się datą jej wypalenia, którą podaje producent. Zdecydowana większość producentów kaw informuje na opakowaniach kaw o dacie palenia i dacie przydatności do spożycia. Zwykle jest to okres 1-2 lat od daty wypalenia, choć nierzadko czas ten jest krótszy bądź dłuższy. Najważniejszym aspektem jest data wypalenia - wybieraj zatem kawę świeżą, maksymalnie do kilku miesięcy od czasu jej wypalenia.

Zamawiając kawę w naszej palarni, masz pewność, że dostaniesz ją świeżą, ponieważ nasze kawy wypalamy dopiero wtedy, kiedy nasz klient złoży zamówienie.

Sposób uprawy

Rzecz jasna na jakość kaw ziarnistych wpływa m.in. sposób i miejsce uprawy, wykorzystywane metody obróbki ziaren, sposób selekcji, a nawet gatunek kawy. Arabika, czyli ten najszlachetniejszy gatunek kawy, może pochwalić się wieloma odmianami, nawet takimi wyjątkowymi dla danego regionu. Na całym świecie uprawia się różne odmiany arabiki, a każda z nich jest nieco inna pod względem smaku i aromatu.

Kawowce niestety nie są najprostsze w uprawie, zaś arabiki - bardzo delikatne. Krzewy bardzo dobrze radzą sobie w rejonach międzyzwrotnikowych i są wrażliwe na słońce, dlatego te najlepsze uprawiane są na wysoko położonych terenach, porośniętych rzadkim lasem. Właśnie te odmiany kawy zwykle najbardziej smakują pasjonatom kawy.

Sposób zbioru

Liczy się również to, czy ziarna kawowca miały szansę uzyskać na krzewie pełną dojrzałość, a co za tym idzie odpowiednią wielkość i słodycz. Bardzo często owoce zbiera się maszynowo, a ten sposób niestety często nie spełnia tego warunku, dlatego najbardziej chwali się zbiór ręczny. Tak zbierane ziarna są droższe, ale z pewnością są wysokiej jakości, a kawa z nich zaparzana smakuje wyśmienicie (dużo lepiej niż kawa z ziaren zebranych maszynowo).

Magazynowanie ziaren

Wysokiej jakości ziarna to świeże ziarna. Zielone ziarna niestety bywają bardzo długo magazynowane - nawet kilka lat, a to powoduje, że tracą swoje wartości. Jednakże rzadko wiemy, jak długo ziarna były magazynowane w stanie surowym, bo zwykle nabywamy je od palarni. Poza tym duże, przemysłowe palarnie nie informują zwykle o dacie palenia, a przekazują jedynie datę przydatności do spożycia.

Zapamiętaj jednak, że jeśli zależy Ci na zakupie najlepszej kawy, to musi być ona jak najświeższa. Po zakupie ziaren powinieneś je zużyć jak najszybciej od czasu ich wypalenia, choć co ważne: nie od razu po wypaleniu, ponieważ świeża kawa ma bardzo dużo dwutlenku węgla, który musi wyparować w ciągu kilkunastu dni po wypaleniu.

Kawa ziarnista do ekspresu - Finest Coffee

Dobra kawa do ekspresu, a według naszych klientów - najlepsza, dostępna jest w naszym sklepie internetowym! Postaw na wyjątkowy smak i aromat, w naszym asortymencie dostępne są kawy do ekspresu automatycznego, ciśnieniowego, kolbowego oraz przelewowego.

Wszystkie informacje na temat oferowanych przez nas kaw są transparentne - na karcie produktu znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje jak np. kwasowość kawy, smak, pochodzenie, stopień palenia i wiele innych przydatnych informacji. Jeśli jesteś miłośnikiem kawy i ekspresów, nasza palarnia kawy z pewnością przypadnie Tobie do gustu.

Sprawdź też nasze inne kategorie:

Produkt dodany do listy życzeń

Ten sklep wykorzystuje technologię "Ciasteczek", która rozszerza możliwości działania sklepu