Kawa do domu

Nie obudzisz się, zanim nie wypijesz kubka pysznej kawy? Pracujesz z domu i często potrzeba Ci więcej energii, którą dodaje Ci kawa? A może po prostu jesteś kawoszem, który uwielbia delektować się tym napojem? Dobra i świeża kawa do domu, dostępna jest w naszej palarni - Finest Coffee. Niezależnie od Twojej metody parzenia kawy na pewno znajdziesz u nas najlepszą dla siebie kawę do domu!

Najlepsza kawa do domu - istotna jest data palenia

Kawa powinna być przede wszystkim świeża, więc data palenia jest znaczącym czynnikiem dla tego pysznego i aromatycznego napoju. W naszym sklepie internetowym z kawą dostępne są świeżo palone kawy ziarniste do domu, które są wyższej jakości w porównaniu do kaw znajdujących się na półkach w marketach (ziarna kawy wypalamy dopiero po złożeniu zamówienia). Importowane przez nas kawy, produkowane są na niewielką skalę, dlatego powstają jedynie ze świeżych, dokładnie wyselekcjonowanych ziaren, które pochodzą od zaufanych plantatorów. Najpewniej wydaje Ci się, że kawa z palarni może być droga. Wcale tak nie jest, oczywiście cena jest trochę wyższa od cen za kawy marketowe, ale jakość i smak jest nie do porównania! Nabywając u nas kawę do domu, masz gwarancję, że otrzymasz produkt transparentny pod względem jakości, smaku, czy pochodzenia surowca. Zawsze staramy się również, aby wszystkie nasze kawy trafiały do klientów od razu od palenia w odróżnieniu od kaw produkowanych na masową skalę. Z tego powodu zdecydowanie warto kupować świeżo palone kawy ziarniste do domu z polskiej palarni.

Pochodzenie kawy a smak naparu

Pochodzenie kawy to kolejna rzecz, która może nas poinformować o tym, czego możemy spodziewać się w naszej filiżance. Ogromna część upraw, znajduje się w Brazylii. Tamtejsze ziarna cechuje słodycz, delikatność, niska kwaskowość i znikoma goryczka. Kawy z Brazylii są doskonałe do domu, kawy do biura, oraz dla wszystkich osób, które lubują się w delikatnych i łagodnych nutach smakowych. Z kolei kawy z Kolumbii posiadają bardziej zbalansowany smak, z lekkim i kwaskowym aromatem. W smaku przebijają się nuty czekolady, orzechu, karmelu i miodu. Kawa z Indii jest słodka, delikatna, a na finiszu możemy wyczuć niską kwasowość i delikatną goryczkę. Możemy w niej wyczuć aromat szlachetnego drewna, czy orzecha laskowego. Popularne są również kawy z Kostaryki - to ziarna z wyrazistym smakiem czekolady, karmelu z orzeźwiającą kwasowością. Na drugim planie, często wyczuwalne są nuty owoców pestkowych. Powyżej omawiane rodzaje kawy, dotyczą gatunku arabica, który jest najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem drzewa kawowego na świecie (75% światowej sprzedaży zbiorów kawy to właśnie arabika). Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie internetowym - oprócz pysznej kawy, znajdziesz też przydatne akcesoria dla kawoszy.

Kawa w domu - jaki stopień palenia kawy wybrać?

To, w jaki sposób parzymy kawę, decyduje w dużej mierze o tym, jaki stopień palenia kawy powinniśmy wybrać. Do metod parzenia kawy, zaliczamy m.in. french press, aeropress, drip, ekspres do kawy i metody alternatywne. Do ekspresu ciśnieniowego, odpowiedni będzie średni lub ciemniejszy stopień palenia. Jasno wypalona kawa jest łagodniejsza i często bardziej owocowa. Mocniejszy stopień palenia sprawia, że w naparze bardziej wyczuwalne stają się nuty czekoladowe, orzechowe oraz wyrazista jest goryczka. Warto zaznaczyć, że wraz z intensywnością wypalenia ziaren kawy, spada również zawartość kofeiny w ziarnach. Zbyt mocne wypalenie kawy pozbawia ją cukrów i tłuszczów, przez co napar z takiej kawy cechuje się wysoką goryczką i niezbyt przyjemnym smakiem. Kawa jasno palona jest uniwersalna i przypadnie do gustu większości konsumentom. Jeśli lubimy jednak mocne nuty czekoladowo-orzechowe, warto zaeksperymentować i wybrać ciemniejszy stopień palenia.

Sposób parzenia kawy a odpowiednie ziarna kawy

Kluczową kwestią jest też wybór odpowiednich ziaren kawy. Jeśli jesteśmy posiadaczem ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki, to najlepiej postawić na 100% Arabikę, kawy single origin bądź Arabikę z domieszką Robusty (tzn. mieszanki kawowe). Ziarna Robusty dodadzą nieco intensywnego smaku kawie, nawet jeśli pijesz kawę z mlekiem. W przypadku kaw przelewowych polecamy 100 % arabica.

Najlepsza kawa dla posiadaczy kawiarek

Jeśli natomiast masz kawiarkę, to najlepszym wyborem będą także kawy ziarniste. Pamiętaj jednak, że przed zaparzeniem pysznej kawy do kawiarki, jej nasiona muszą zostać odpowiednio zmielone za pomocą dobrego młynka żarnowego. Co więcej - bardzo ważny jest sposób mielenia kawy - do kawiarek ziarna powinny być zmielone drobnoziarniście.

Pyszna kawa do metod przelewowych

Jesteś miłośnikiem kawy przelewowej? Wybierz zatem kawy ziarniste, mielone w młynkach żarnowych, chwilę przed parzeniem. Wtedy masz pewność, że Twoja kawa będzie niezwykle aromatyczna i świeża. Pamiętaj, że ten sposób parzenia kawy wymaga, aby ziarna kawy były mielone gruboziarniście. Poza tym wybierając kawę dedykowaną przelewowym metodom parzenia kawy, spójrz czy ma informacje na etykiecie o stopniu palenia ziaren - jasny/średni bądź o preferowanej metodzie parzenia. Tego rodzaju kawy zwykle możesz kupić w małych opakowaniach po 250g, dzięki czemu kawa dłużej zachowuje świeżość.

Jeśli szukasz pysznej kawy, która sprawdzi się do metod przelewowych, koniecznie sprawdź naszą ofertę:

Najlepsza kawa do ekspresu

Jeśli posiadamy w domu ekspres ciśnieniowy kolbowy lub automatyczny, to ma on wbudowany młynek. W takiej sytuacji najlepiej postawić na kawę ziarnistą. Podczas parzenia kawy uda nam się zawsze uzyskać napar ze świeżo zmielonych ziaren kamy. Poza tym warto dodać, że młynki w takich ekspresach zwykle są odpowiednio skalibrowane, więc zyskujemy pewność, że kawa zostanie zmielona właściwie do metody jej przygotowania. Odradzamy używania kawy mielonej w ekspresach z wbudowanym młynkiem, ponieważ najzwyczajniej mija to się z celem. Gdy jednak nie masz ekspresu i młynka do kawy, to najpewniej będziesz zmuszony do zakupu zmielonej kawy, ale zdecydowanie lepszym pomysłem jest zainwestowanie w dobrej jakości młynek żarnowy. Świeżo zmielona kawa w domu będzie o wiele smaczniejsza, od tej zmielonej już jakiś czas temu.

Rozmiar opakowania kawy do domu

Pamiętaj również, że wybierając kawy do przygotowania w kawiarce czy ekspresie ciśnieniowym, muszą one zawierać informacje, że są dedykowane wymienionym urządzeniom. Istotne jest też stopień wypalenia kawy - powinny być średnio bądź ciemno palone. W nazwie takich kaw możemy znaleźć określenie “espresso” - dla ułatwienia. Zwykle takie kawy do przygotowania espresso pakuje się w workach po 500g bądź 1 kg. Jeśli uwielbiasz kawę i codziennie pijesz ich kilka, to dobrym pomysłem będzie od razu zakup 1-kilogramowej paczki. Gdy jednak rzadko pijesz kawę lub często eksperymentujesz z nowymi smakami, to wybierz mniejszą paczkę - 500g.

Palarnia kawy Finest Coffee

W naszym sklepie znajdziesz aromatyczne, świeże i pyszne kawy do domu. Zastanawiasz się, jaki rodzaj kawy wybrać? Najlepsza kawa to zawsze będzie kawa ziarnista, która została zmielona tuż przed parzeniem. Zachęcamy do zapoznania się z naszym rozbudowanym asortymentem i złożenia zamówienia na wybrane kawy do domu! Oprócz kaw, mamy szereg akcesoriów, jak filtry, ekspresy, aeropressy i inne.

Produkt dodany do listy życzeń

Ten sklep wykorzystuje technologię "Ciasteczek", która rozszerza możliwości działania sklepu