Czym jest kawiarka?
Kawiarka, inaczej mokka, moka pot, kupres czy kafeteria - to jedno i to samo urządzenie, które powstało już w 1933 roku we Włoszech. Jego projekt stworzył Luigiego De Ponti na zlecenie Alfonso Bialettiego. Obecnie jest to urządzenie, które można spotkać w wielu polskich i włoskich domach, zwłaszcza tych, w których mieszkają miłośnicy parzenia świeżo palonej kawy ziarnistej. Wielu smakoszy kawy nie wyobraża sobie kuchni bez kawiarki, czyli niewielkiego metalowego czajniczka, który na początku był wykonywany wyłącznie z aluminium. Obecnie jednak wybór kawiarek jest znacznie większy. Kawiarki różnią się między sobą przede wszystkim ceną oraz… wyglądem. Aktualnie można znaleźć również kawiarki stalowo-porcelanowe i aluminiowo-porcelanowe. Dostępne są również w kilku rozmiarach - w sklepach można znaleźć modele pozwalające na zrobienie 3 filiżanek espresso lub nawet 9 filiżanek małej czarnej. Ponadto warto też podkreślić, że nie wszystkie kawiarki są przystosowane do kuchenek gazowych. Jeśli zatem ją posiadasz, to zanim zakupisz ekspres niskociśnieniowy, upewnij się, że jest on przystosowany do tego rodzaju kuchenki.
Kawa do kawiarki - najważniejsze informacje
Zanim odpowiemy na pytanie, jaka kawa do kawiarki jest najlepsza, zachęcamy do zapoznania się w pierwszej kolejności z kilkoma ważnymi informacjami technicznymi dotyczącymi przygotowania kawy w tym urządzeniu. Jeśli zależy Ci na tym, aby cieszyć się głębią smaku i aromatu, to pamiętaj, że: kawa do kawiarki musi być świeżo palona, ale także zmielona chwilę przed wsypaniem jej do urządzenia (niestety - kawa mielona kupowana z marketowych półek, z reguły nigdy nie jest świeża); szczególnie ważny jest stopień palenia kawy do kawiarki, który powinien być nieco mniejszy niż w przypadku ziaren do przygotowywania espresso i jednocześnie większy niż dla kaw stworzonych pod parzenie np. w dripie (kawa mielona kupowana z marketowych półek, z reguły jest zbyt mocno wypalona), posiadacze kawiarek i smakosze kawy najczęściej wybierają kawy wyróżniające się słodko-kwaśną naturą z lekką nutą goryczy, nie zawsze od razu udaje uzyskać się doskonały balans smaku ziaren, dlatego zaleca się eksperymentowanie ze stopniem ich zmielenia i z tego względu warto zaopatrzyć się w odpowiedni młynek.
Jaka jest najlepsza kawa do kawiarki?
Do kawiarki świetnie nada się kawa ziarnista z Brazylii, Indii, Kolumbii, Kostaryki, Meksyku, Peru, czy też dostępne w naszym sklepie mieszanki kawowe (blend) polecane pod przygotowanie espresso. Jeśli uwielbiasz klasyczny smak kawy i szukasz najbardziej zrównoważonej opcji, to powinieneś bliżej poznać się z różnymi mieszankami ziaren polecanych pod przygotowanie espresso. Wybierając kilka gatunków kawy, na pewno wzbogacisz swoje doznania smakowe, a sam fakt tego, że pochodzą one z rozmaitych zakątków świata, doda temu wszystkiemu wyjątkowego charakteru. Przygotowując takie gatunki kawy w kawiarce, masz pewność, że uzyskasz efekt podobny do tego, który dałoby użycie ekspresu ciśnieniowego. Gdy zatem zdecydujesz się na wybór jednej z dostępnych w sprzedaży mieszanek kaw do espresso, to uzyskasz niesamowity smak kawy, który będzie odznaczał się delikatną, ale wyczuwalną słodyczą i kremową konsystencją. To zdecydowanie najbardziej podstawowy rodzaj kawy do kawiarki - niewielka ilość dodatków i doskonałe zestawienie z mlekiem i cukrem bądź syropem smakowym. Jeśli dalej nie możesz się zdecydować - i nie wiesz, jaką kawę do kawiarki wybrać, możesz również zgłosić się do naszych specjalistów. Służymy pomocą i dobrą radą.
Jaką wybrać kawę do kawiarki?
Gdy posiadasz kawiarkę i chcesz w niej parzyć kawę, to musisz wiedzieć, jak ważny jest odpowiedni wybór ziaren kawy do tej metody parzenia. Jak wspomnieliśmy, najczęściej do kawiarki doskonale nadaje się mieszanka Arabiki z dodatkiem Robusty. Robusta bowiem sprawia, że kawa ma gęstą, ciemno-orzechową cremę, czyli jasno-brązową piankę o lekko gorzkim smaku. Tego rodzaju blendy bardzo często zawierają też więcej kofeiny, co związane jest z użyciem ziaren robusty, dlatego poleca je się osobom, uwielbiającym głęboki smak espresso bądź smak kaw mlecznych, które nie chcą stracić intensywnego smaku kawy pod wpływem dodania do niej mleka.
Podczas wyboru kawy do kawiarki pamiętaj, aby zwrócić szczególną uwagę na:
- świeżość ziaren - kawa powinna być spożyta w ciągu pół roku od daty wypalenia,
- stopień palenia ziaren - najlepsze są ciemno palone,
- stopień zmielenia ziaren - powinny być zmielone drobnoziarniście.
Najlepsze kawy ziarniste 100% Arabiki do kawiarek
Podczas wyboru kawy do kawiarki na pewno warto zainteresować się również kawami jednorodnymi, 100% arabica o średnim i ciemnym stopniu palenia. Takie kawy dają możliwość poznania smaku kawy z danego regionu świata. Jeśli jesteś smakoszem, to z pewnością wiesz nie od dziś, że miejsce położenia plantacji ma ogromny wpływ na aromat i smak uzyskanych ziaren, co możesz wyczuć w świeżo zaparzonej filiżance kawy (np. w jednej kawie, wyczuwalny będzie intensywny smak czekolady, karmelu, orzechów, a w innej owoców, cytrusów itd. - to od ciebie zależy, co wybierzesz). Rzecz jasna to, jaki wybrać kraj pochodzenia ziaren, powinno być Twoją indywidualną decyzją, ponieważ zależy to od preferencji smakowych. Gdy jednak uwielbiasz owocowo-kwiatowe nuty o wysokiej kwasowości, to na pewno zasmakują Ci kawy z Afryki, natomiast poszukując nut orzechowo-czekoladowych, cytrusowych o niewielkiej kwasowości, powinieneś zapoznać się z kawami z Ameryki Południowej.
Kawy do kawiarki - Finest Coffee
Nasza rzemieślnicza palarnia kawy, to miejsce w którym znajdziesz najwyższej jakości ziarna kawy z lokalnych plantacji z całego świata. Ziarna wypalamy metodą rzemieślniczą, w tradycyjnym piecu bębnowym. W ofercie sklepu FinestCoffee.pl dostępne są również liczne dodatki, akcesoria i sprzęt niezbędny do przygotowania najlepszej naparów. Jeśli szukasz odpowiedniej kawy do kawiarki - koniecznie zapoznaj się z ofertą naszego sklepu.
Jeśli jesteś fanem, innego sposobu parzenia kawy, sprawdź również nasze inne kategorie: