Zasady parzenia kawy w dripie
Drip to jedna z metod alternatywnych parzenia kawy, która pozwala na uzyskanie kawy o pełnym smaku i aromacie. Na pierwszy rzut oka, parzenie kawy w dripie może wydawać się trudne, ale jest zupełnie na odwrót - to bardzo proste! Potrzebujesz do tego oprócz zaparzacza papierowy filtr, który umieszcza się w dripie i przelewa się go gorącą wodą, co umożliwia uniknięcie papierowego posmaku w kawie. Jest to popularna metoda przelewowa, która doskonale nadaje się do eksperymentowania z grubością mielenia i parzenia kawy. Drip poleca się również osobom, które dopiero zaczynają wchodzić w świat kaw.
Etap mielenia kawy
Musisz jednak wiedzieć, że mimo tego, że używanie dripa jest łatwe, to jednak, aby uzyskać smaczną kawę, to trzeba trzymać się pewnych zasad. Najważniejsze jest to, aby każda kawa mieściła się w proporcjach ok. 6 g kawy na 100 ml wody. Drobinki zmielonych ziaren powinny być nieco grubsze - przykładowo niż te do kawiarki i jednocześnie drobniej niż do chemexa. Woda przelewająca się przez jawę nie powinna kapać, a płynąć lekkim stałym strumieniem.
Sposób wsypywania kawy do dripa
Szczególnie ważny jest też sposób wsypywania kawy do dripa. Zadbaj o to, aby boczne ścianki drippera były od niej wolne, a środek wypełniony.
Temperatura parzenia
Czas i temperatura zaparzania kawy to ważne etapy w procesie przygotowywania naparu. Pamiętajmy, aby zawsze sprawdzić, czy woda posiada odpowiednią temperaturę - rekomendowany przedział oscyluje w granicach 88 - 92 st. C. Jeśli zależy Ci na tym, aby uzyskać kwaskowy smak kawy z nutką owoców, to możesz ją zalać wodą o nieco niższej temperaturze (w granicach 80-88 st. C.).
Czas parzenia kawy
Zacznij parzyć kawę od niewielkiej ilości wody - wszystko po to, aby nawilżyć wsypaną kawę i doprowadzić do uwolnienia dwutlenku węgla z aromatem (pre-infuzja). Po upływie 60 sekund kolistymi ruchami dolej wodę równomiernym strumieniem. Nie śpiesz się i uważaj, aby nie dopuścić do przelewania się wody przez ścianki filtra. Cały proces przelewania powinien trwać ok. 2,5 do 3,5 minuty.
Kawy do dripa - wszystko, co musisz wiedzieć
Drip jest jedną z metod parzenia kawy, która umożliwia wydobycie z niej naturalnych właściwości smaku i aromatu, czego efektem jest delikatny, wyraźnie słodki i nieco kwaskowaty smak. Pamiętaj jednak, że ostateczny smak napoju zależy od tego, jakie wykorzystasz ziarna. Mówi się, że najlepsza kawa do dripa to kawa 100% arabica jasno palona lub średnio palona. Wybierając kawę jasno paloną, na pewno wyczujesz naturalny smak pozbawiony gorzkiego posmaku, który jest charakterystyczny dla ciemno palonych ziaren.
Jaka kawa do dripa?
Do drippera doskonale nadają się wysokiej jakości ziarna Arabiki single origin. To szlachetny gatunek kawy, który ma bogaty smak, wyróżniający się wyraźną słodkością lub kwasowością. Zdaniem wielu smakoszy kawy do dripa rewelacyjnie sprawdza się kawa specialty, czyli najwyższej jakości klasy Arabika złożona z ziaren, które przeszły rygorystyczną ocenę i mają odpowiednią ilość punktów. Pamiętaj, że choć w dripie najczęściej parzy się jasno palone arabiki segmentu Speciality, to jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby korzystać również z blendów (arabiki i robusty). Mieszanki kawowe, doceniają miłośnicy alternatywnych metod parzenia kawy. Często mówi się, że Robusta jest gorsza niż Arabika, ponieważ ma mocno intensywny smak, w którym przeważa gorycz, a to wszystko z powodu większej zawartości kofeiny o gorzkim smaku. Każdy jednak ma inny gust i nie wszyscy uwielbiają słodkie czy kwasowe kawy, dlatego Robusta cieszy się coraz większą popularnością.
Data palenia ziaren kawy
Podczas wyboru kawy do dripa, warto również zwrócić uwagę na datę palenia kawy. Zbyt stara data lub jej brak oznacza, że kawa straciła już swoje właściwości i nie ma mowy o możliwości delektowania się dobrym smakiem kawy.
Jasno palona stuprocentowa arabika jakości speciality, która jest przeznaczona do alternatywnych metod parzenia kawy
Podsumowując, do parzenia kawy w dripie najlepiej nadają się jasno palone arabiki jakości Speciality. Być może jednak zadajesz sobie pytania, jaka jest dobra kawa do dripa i jakie kupić ziarna dla siebie? Tutaj sprawa nie jest tak skomplikowana jak mogłoby się wydawać. Jeśli uwielbiasz słodkie kawy o owocowych nutach, to postaw na kawy z Afryki. Ziarna Kenii, Rwady, czy Etiopii - mają orzeźwiającą kwasowość i wyraźny smak owoców cytrusowych. Gdy jednak zdecydowanie bardziej wolisz słodycze przypominające smak czekolady, kakao lub orzechów, to wybierz kawy pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej. Smakosze kawy szczególnie doceniają ziarna z plantacji Kolumbii, Brazylii, czy Gwatemalii. Dla miłośników cięższych smaków o nutach intensywnie orzechowych lub ziemistych poleca się natomiast kawy z Azji (np. z Chin bądź Indonezji).
Palarnia kawy Finest Coffee
Nasza palarnia kawy FinestCoffee.pl może zaoferować Ci bogatą ofert kaw do dripa dostosowanych do każdego użytkownika. W asortymencie znajdziesz najlepsze średnio i jasno palone kawy jakości Speciality ze sprawdzonych i zaprzyjaźnionych plantacji z całego świata. Jesteśmy głęboko przekonani, że znajdziesz u nas idealne kawy do dripa, które spełnią Twoje oczekiwania. Oprócz kawy, znajdziesz u nas również inne przydatne produkty, jak akcesoria do kawy, w tym młynki, filtry i wiele innych. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.
Sprawdź też nasze najpopularniejsze kategorie: