Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego - jak ją wybrać?
Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego? Trudno jednoznacznie określić, jaka powinna być, ponieważ zależy to m.in. od Twoich indywidualnych preferencji i przyzwyczajeń. Nie ulega jednak wątpliwości, że jedną z najważniejszych kwestii jest wybór ziaren - to od nich zależy bowiem jakość gotowego naparu, niezależnie od tego, w jakim ekspresie będziesz przygotowywał kawę.
Gdy jesteś posiadaczem młynka, to dobrym wyborem będzie świeżo palona kawa ziarnista - ziarna zmielone chwilę przed zaparzeniem są pełne aromatu i smaku. Jeśli jednak nie posiadasz młynka, to o nic się nie martw - możesz postawić na kawę mieloną. Nie zapominaj jednak, że musi być ona przechowywana w szczelnie zamkniętym opakowaniu (najlepiej oryginalnym). Oprócz tego powinna znajdować się w suchym i chłodnym miejscu i z dala od obcych zapachów, aby nie straciła swojego aromatu. Warto jednak zainwestować w młynek do kawy ziarnistej, przyda się również w przypadku ekspresów kolbowych.
Na co zwrócić uwagę, kupując kawę do ekspresu ciśnieniowego?
Na opakowaniu każdej kawy możesz znaleźć oznaczenia - zwykle występują one w formie prostych piktogramów. Ich zadaniem jest informowanie klienta o istotnych parametrach kawy. Nie wiesz, czym kierować się przy wyborze kawy do ekspresu ciśnieniowego?
Wiedz zatem, że najważniejsze są takie informacje jak m.in.:
- stopień prażenia ziaren,
- sugerowana metoda parzenia,
- pochodzenie ziaren,
- intensywność smaku,
- stopień kwasowości,
- walory smakowe,
- termin przydatności do spożycia.
Dobra kawa ziarnista do ekspresu powinna posiadać wyżej wymienione informacje. Pamiętaj również, że smak kawy to kwestia indywidualna - niektórym będzie odpowiadał intensywny smak i aromat (który możemy znaleźć w kawach o ciemnym stopniu palenia ziaren), a niektórym łagodny, charakterystyczny dla kaw ziarnistych pochodzących z Brazylii.
Jest też duże grono osób, dla których przede wszystkim ważna jest zawartość kofeiny. W celu znalezienia odpowiedniej kawy dla siebie, warto stale szukać nowych smaków oraz kompozycji.
Co wyróżnia dobrą kawę do ekspresu?
Doskonałą kawą do wszystkich ekspresów jest średnio-mocno palona kawa z Ameryki Południowej w połączeniu z indyjską Robustą. Jej wyjątkowy smak na pewno zadowoli każdego - zarówno fanów tradycji, jak i osób, które często mają na głowie deadline’y. Natomiast zadając sobie pytanie, jaka kawa ziarnista do ekspresów ciśnieniowych jest najlepsza, musisz wiedzieć też, co jest priorytetem. Na szczęście kupując kawę w naszej małej palarni, nie musisz wybierać między doskonałym smakiem a zawartością kofeiny. Gdy natomiast zależy Ci na tym, aby kawa zapewniała pobudzenie, to dużo lepszym wyborem niż czysta arabika mogą okazać się blendy arabiki z robustą.
Gotowa kawa w kilka sekund w ekspresie ciśnieniowym
To prawda, że w ekspresie ciśnieniowym kawa powstaje w zaledwie chwilę. Niezapomniany smak i głęboki zapach to rozkosz, za którą warto zapłacić. Zakup ekspresu ciśnieniowego to przede wszystkim wygoda oraz błyskawiczne przygotowanie kawy będącej elementem obszernej palety napojów.
W zależności od dostępnych modeli urządzenia, można manewrować przygotowaniem kawy na dosłownie każdą okazję. Obecnie nowoczesne maszyny pozwalają na dostosowanie napojów do własnych preferencji smakowych poprzez zmianę parametrów parzenia, jak i zapisywanie własnych menu. Jaki ekspres ciśnieniowy do kawy będzie najlepszy? Ten który potrafi spienić mleko oraz ma szeroką gamę napojów kawowych. Ekspresy nie są bezobsługowe, należy o nie dbać czyszcząc je regularnie, odkamieniając i uzupełniając świeżą, filtrowaną wodę. W zamian odwdzięczą nam się doskonale zaparzoną kawą. Pamiętaj, że i Twoja kawa do ekspresu ciśnieniowego może być dopełnieniem wszystkich posiadanych kubków smakowych. Dzięki niej odmienisz swoje nudne poranki i nadasz eleganckiego tonu spotkaniom z przyjaciółmi. Do pełni szczęścia, oprócz sprzętu, potrzebujesz jednak kawę ziarnistą, którą znajdziesz właśnie w tej kategorii.
Lekki, słodki smak, a może gorzka głębia czekolady? Poznaj wszystkie czarne charaktery mieszanek, które tutaj prezentujemy i przenieś się na słoneczną plantację!
Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego - poznajcie nasze propozycje
Jeśli zastanawiasz się, jakie kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza, to przede wszystkim musisz kierować się własnymi preferencjami. Dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego to przede wszystkim świeża kawa, której ziarna pochodzą ze sprawdzonej plantacji, ale żeby kawa była dobra to musi oczywiście trafiać w Twoje kubki smakowe.
Nie wiesz jaką kawę wybrać? Sprawdź nasze kawy ziarniste do ekspresu ciśnieniowego
Aktualnie nasza palarnia kawy oferuje 3 rodzaje mieszanek do ekspresu ciśnieniowego:
Blend's Finest Espresso #01 oraz Finest Espresso #02 to nasze najpopularniejsze mieszanki kawowe. Idealnie nadają się do ekspresu ciśnieniowego oraz trafiają w kubki smakowe większości smakoszy. Jeśli zastanawiasz się, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza na start to spokojnie możesz rozpocząć właśnie od tych dwóch kompozycji. Także, jeśli kupiłeś ekspres ciśnieniowy i chcesz sprawdzić jego możliwości, z pewnością warto wziąć pod uwagę wyżej wspominane blendy.
Jesteś fanem gęstej i obfitej cremy na powierzchni kawy? Postaw w takim razie na Finest Crema #01. Blend ten różni się nieco od powyższych mieszanek, ponieważ wypalana jest ciemniej oraz przez połączenie z 15% Robustą można wyczuć bardziej intensywny smak. Jest to kawa gęsta i kremowa, świetnie współgra w parze z mlekiem. Kupując Finest Crema #01 masz pewność, że Twoja kawa zawsze będzie pokryta grubą warstwą cremy, o wyjątkowo pięknym orzechowo-kremowym kolorze!