Co to jest ekspres kolbowy?
Jedną z metod parzenia kawy jest przygotowanie naparu przy pomocy ekspresu kolbowego. Ekspres kolbowy zalicza się do grona ekspresów ciśnieniowych, jednak wymaga w pełni manualnej obsługi. Na rynku można znaleźć ekspresy do kawy wytwarzające mniejsze lub większe ciśnienie, osiągające nawet 17 barów. Ekspresy kolbowe powstały głównie z myślą o parzeniu espresso i często stanowią niezbędny element wielu lokali gastronomicznych oraz kawiarni. Powstały w nim intensywny napar to nie tylko pyszne espresso które jest gwarancją dobrego smaku, ale również doskonała baza do innych rodzajów kaw z dodatkiem mleka.
Jaka kawa jest najlepsza do ekspresu kolbowego?
Zanim zabierzesz się za parzenie kawy w ekspresie kolbowym, musisz zadbać o jej dobrą jakość. Najlepiej w tym przypadku sprawdzą się świeże kawy z rzemieślniczej palarni jak Finest Coffee, które zapewnią ci fantastycznie aromatyczny napar o wyraźnych nutach smakowych. Jeżeli zaś chodzi o rodzaje kawy, pasujące do ekspresu kolbowego, możesz zdecydować się na single origin, 100% Arabica lub mieszanki kawowe, łączące w sobie różnorodne ziarna. W przypadku kaw jednorodnych, parzenie ich tą metodą wydobędzie z nich całe ich dobro, dzięki czemu można poczuć smak charakterystyczny dla ziaren z danego regionu. Jest to rodzaj kaw, które ujmują swoją lekkością i mogą mieć zarówno nuty cytrusowe lub owocowe, jak i orzechowo-czekoladowe.
Blend's kawy do ekspresu kolbowego
Kiedy gustujesz w mocnym i słodkim espresso zwieńczonym kremową pianką, dobrym wyborem będzie natomiast Blend Arabiki i Robusty. Zaletą tej mieszanki jest nie tylko lekko cierpki smak z charakterystyczną, gorzkawą pianką, ale także większa zawartość kofeiny. Niezależnie jednak od wybranego rodzaju kawy, upewnij się, że jest ona świeża - wyłącznie wtedy napar z ekspresu kolbowego będzie naprawdę wyśmienity.
Stopień palenia kawy do ekspresu kolbowego
Proces parzenia jest zarówno istotny, jak stopień palenia - bowiem wpływa on znacząco na smak kawy, kwasowość, czy też zawartość kofeiny. Wybierając kawę do ekspresu kolbowego, powinieneś skorzystać z kaw ciemno palonych, które doskonale nadają się do zrobienia wyśmienitego espresso.
Kawa jasno palona natomiast zalecana jest do alternatywnych metod parzenia jak np. aeropress, czy dripper.
Sprawdź nasze propozycje kaw do metod alternatywnych:
Ubijanie kawy w kolbie – co trzeba wiedzieć?
Proces ubijania kawy w ekspresie kolbowym opiera się na trzech krokach: pierwszym, lekkim ubiciu, uderzeniu trzonkiem tempera, czyli specjalnego stempla do ubijania kawy o kolbę oraz kolejnym, właściwym ubiciu. Lekkie ubicie pozwala równomiernie rozmieścić kawę w kolbie. Kiedy na tym etapie dociśniesz ją zbyt mocno, możesz pozbyć się aromatycznych olejków zawartych w zmielonych ziarnach, pozbywając się tym samym części jej aromatu. Stuknięcie trzonkiem tempera pomaga natomiast pozbyć się resztek kawy przylepionej do ścianek sitka, zaś właściwe ubicie ma na celu utworzenie dobrze uklepanego krążka kawowego, przez który przepływać będzie woda pod dużym ciśnieniem, zapewniającego mocny napar.
Zdecydowanie warto poświęcić czas na naukę obsługi ekspresu kolbowego, który nie jest skomplikowany, jednak wymaga wprawy, by móc cieszyć się intensywnym smakiem zaparzonej kawy. Powyższy opis może wydawać się nieco skomplikowany, ale ekspres kolbowy w obsłudze jest naprawdę prosty.
Zawsze wybieraj kawę ziarnistą
Zamiast kupować kawę zmieloną już wcześniej, zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz, kiedy zmielisz ziarna samodzielnie tuż przed przyrządzeniem naparu. Wtedy możesz liczyć na absolutną kwintesencję jej aromatów oraz kremowe i pełne body. Przed zaparzeniem kawy w ekspresie kolbowym należy zmielić ją bardzo drobno – jej struktura musi być naprawdę delikatna. Optymalny czas, podczas którego kawa parzona w ekspresie kolbowym powinna mieć kontakt z wodą wynosi około pół minuty. Stopień zmielenia ziaren jest w tym przypadku bardzo istotny, aby espresso miało intensywny smak i nie wyszło ani za słabe, ani zbyt gorzkie.
Ekspres kolbowy nie posiada wbudowanego młynka do mielenia ziaren kawy, dlatego też zaraz obok urządzenia powinien on stanowić niezbędne wyposażenie każdego kawosza. Warto z tej czynności uczynić nawet codzienny rytuał, gdyż zmielona wcześniej kawa nie będzie miała już tak intensywnego aromatu, jaki posiada ta mielona na świeżo. Należy też zwrócić uwagę na warunki, w jakich przechowywane są same ziarna – nieodpowiednia temperatura lub wilgotność powietrza mogą sprawić, że nawet po zmieleniu kawa nie będzie już tak smaczna, jak wcześniej.
Wyjątkowy smak kawy z ekspresu kolbowego
Zarówno nowoczesne, jak i tradycyjne urządzenia do parzenia kawy często pomagają wydobyć z niej jak najlepszy smak i aromat, jeżeli jednak same ziarna będą kiepskiej jakości, taki sam będzie i napar. Niezależnie od tego, czy używasz ekspresu kolbowego w domowym zaciszu czy też w pracy, zdecydowanie najlepszym wyborem będą wysokiej jakości, świeżo palone ziarna, z których przygotujesz doskonałe espresso i nie tylko. W naszym sklepie znajdziesz kawy przeznaczone do ekspresu kolbowego, które z łatwością zamówisz wprost do swojego domu. Wysokiej jakości kawa, pochodząca ze sprawdzonych plantacji, stworzy idealny duet z ekspresem kolbowym, czego dowodem będzie aromatyczny napar o wyrazistych nutach smakowych.
Najlepsza kawa do ekspresu kolbowego
Masz ekspres kolbowy i zastanawiasz się, jaka kawa do ekspresu kolbowego jest najlepsza? Zdecydowanie jedną z najlepszych kaw dostaniesz w lokalnej, rzemieślniczej palarni FinetCoffee - czyli u nas! Ziarna kawy sprowadzamy z lokalnych plantacji. Dodatkowo, zamawiając kawę u nas, masz gwarancje świeżości. Kawa wypalana jest dopiero po złożeniu zamówienia w manualnym, rzemieślniczym piecu bębnowym. Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakuje prawdziwa kawa - musisz skosztować naszych produktów!
Sprawdź też najczęściej odwiedzane kategorie: