Alternatywne metody parzenia kawy
Alternatywne metody parzenia kawy doceniają zwłaszcza miłośnicy bogatego aromatu, dla których napój ten stanowi wyjątkową przyjemność w ciągu dnia. Jest to związane z możliwościami, jakie można przy ich pomocy uzyskać - chodzi mianowicie o to, aby z wysokiej jakości ziaren wydobyć wszystko to, co najlepsze.
Chociaż metod alternatywnych istnieje obecnie dość sporo, w czołówce znajduje się szczególnie kilka z nich. Szczególnie popularne są metody przelewowe, które umożliwiają między innymi drippery oraz zaparzacz Chemex. Chcąc przyrządzić przy ich pomocy aromatyczny napar, wystarczy umieścić filtr w lejku, wsypać kawę, a następnie porcjami wlewać ciepłą wodę. Metoda ta wymaga nieco cierpliwości, gdyż napój niespiesznie przesączać się będzie do naczynia umieszczonego pod lejkiem.
Kolejnymi popularnymi i alternatywnymi metodami zaparzania kawy są AeroPress, French press, kawiarka, tłokowy zaparzacz oraz urządzenia służące do przygotowania kawy cold brew. W przypadku braku możliwości zagospodarowania przestrzeni w taki sposób, aby móc pomieścić w nich duże ekspresy do kawy, powyższe propozycje sprawdzą się doskonale. Wymienione propozycje nie tylko zmieszczą się w małej kuchni, biurze, ale także podczas podróży.
Sprawdź też:
Kawa do metod alternatywnych
Klasyczna mała czarna, a może inny rodzaj, parzony w sposób alternatywny? Niezależnie od twoich upodobań, zadbaj o jakość ziaren. Ta kategoria z pewnością jest dla ciebie, jeżeli lubisz delektować się wyjątkowym naparem, który kryje w sobie prawdziwy bukiet smaków. Z pewnością jak większość osób doskonale wiesz, że kawa świetnie pobudza do działania i potrafi znacząco poprawić samopoczucie.
Chociaż ziarna mają ogromne znaczenie, to wpływ na smak tego napoju ma również metoda parzenia. W obecnych czasach coraz chętniej zwraca się uwagę na jakość kawy oraz poszukuje nowych doznań smakowych, dzięki czemu alternatywne metody jej parzenia stają się coraz bardziej popularne zarówno w kawiarniach, lokalach gastronomicznych, jak i domowym zaciszu prawdziwych kawoszy.
Wybierając najlepszą kawę do przelewowych metod parzenia warto postawić na świeżość ziaren. Kawę najlepiej spożyć do 6 miesięcy od daty wypalenia - kupując kawę ziarnistą do metod alternatywnych w naszej palarni, masz gwarancję świeżości. Ziarna wypalamy dopiero po złożeniu zamówienia w naszym sklepie internetowym.
Kawa do alternatywnych metod parzenia - którą wybrać?
Tutaj liczą się przede wszystkim doznania smakowe, dlatego niezwykle istotna jest wysoka jakość ziaren kawy. Muszą one pochodzić z odpowiednich źródeł oraz być poddane właściwej obróbce i selekcji, aby móc zachwycać swoim smakiem. Dlatego też do metod alternatywnych najczęściej wykorzystuje się kawa specialty - czyli ziarna, które uzyskały minimum 80 punktów w skali SCA od profesjonalnego Q Grader’a. Tego rodzaju kawy to stuprocentowe arabiki najwyższej jakości, zazwyczaj pochodzące z tej samej plantacji.
Wybór gatunku i regionu pochodzenia ziaren zależy tylko od indywidualnych preferencji. Przechodząc do podstrony z naszą kawą, zawsze znajdziesz szczegółowe informacje o produkcie, w tym: aromat, smak, kwasowość, plantacje, wielkość farmy, certyfikaty, kraj pochodzenia i inne.
Najlepsza kawa do metod alternatywnych
Najlepsze ziarna do metod alternatywnych to ziarna jasno palone, gdyż stopień ich palenia pozwala delikatnie skarmelizować zawarte w nich cukry, wydobywając jednocześnie w łagodny sposób kwaskowaty aromat owoców, kwiatów oraz orzechów.
W przypadku świeżo palonych ziaren należy mieć na uwadze nie tylko datę ich palenia, ale i pochodzenie. Każda kawa, w zależności od regionu, w jakim jest uprawiana, będzie charakteryzować się nieco innym smakiem. Dla przykładu, osoby nieprzepadające za kwaskowym posmakiem, powinny skosztować ziaren pochodzących z Etiopii – ich smak wyróżnia się czekoladową nutą z dodatkiem uwodzicielskiej wanilii.
W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór najlepszych kaw z całego świata, które pozwolą ci samodzielnie zaparzyć niezwykle aromatyczny napar przy użyciu alternatywnych metod. Wśród nich znajdziesz wysokiej jakości Arabiki 100% o starannie wyselekcjonowanych ziarnach, takie jak Etiopia Guji Dimtu Tero Farm, Kenia AA Baragwi Muchagara czy Peru Santos Ordnez Vasquez microlot.
Kawa specialty do metod alternatywnych od Finest Coffee
Nasza palarnia kawy. posiada szeroki asortyment ziaren, które nadają się do różnego przeznaczenia. W tej kategorii "kawa do metod alternatywnych", znajdziesz ziarna, które mogą poszczycić się wysokim wynikiem w ocenie SCA, co czyni je kawami z sektora specialty. Znajdziesz również u nas kawy do ekspresu, single origin, czy też arabica 100 %.
Niezależnie od preferowanej przez ciebie metody alternatywnej, oferowana przez nas kawa ziarnista, stworzy idealny duet z każdą z nich. Dzięki wyselekcjonowanym ziarnom z różnych kontynentów oraz najlepszych plantacji, możesz wybrać kawę o takich walorach smakowych, jakie najlepiej trafiają w twój gust oraz osób, z którymi zdecydujesz się nią podzielić.
Z Finest Coffee z pewnością skosztujesz dobrej kawy. Już teraz zachęcamy do zakupów - wybierz ulubione kawy, dodaj do koszyka i ciesz się darmową dostawą już od 160 zł. Znajdziesz również u nas różne akcesoria przydatne do metod przelewowych.