Jaka jest najlepsza kawa świeżo palona?
Kawa może być niskiej lub wysokiej jakości, podobnie jak inne produkty. Jednym ze wskaźników jej jakości może być cena. Lecz nie warto tylko nią się kierować. Najważniejsze jest to, aby kawa świeżo palona pochodziła z dobrej plantacji. Istotny jest tutaj zarówno kraj, jak i region, z którego kawa została zaimportowana. Niemniej ważny jest gust każdego smakosza. Jeśli szukasz klasycznego wariantu świeżo palonej kawy, to postaw na tą pochodzącą z Ameryki Południowej - 100% arabica z Brazylii, przypadnie do gustu większości osób.
Dokonując wyboru kawy świeżo palonej, bardzo ważne jest, aby uwzględnić datę jej palenia. Zapamiętaj, że im ziarna są ,,starsze” (palone wcześniej w porównaniu do teraźniejszości), tym mogą dać lepszy napar. Istotny jest też stopień palenia - jasne ziarna zdecydowanie najlepiej ukazują aromat konkretnej kawy. Te ciemniejsze zwykle zatracają swoje indywidualne walory smakowe, a te często są zastępowane goryczką.
Wszystkie kawy dostępne w tej kategorii, nie zostały jeszcze wypalone. Wypalimy je dopiero wtedy, gdy dodasz kawy do koszyka i złożysz zamówienie. Masz gwarancję, że dostarczymy pod Twoje drzwi, najlepszą świeżo paloną kawę.
Kawa świeżo palona - czym się wyróżnia?
- Świeżo palona kawa, wyróżnia się przede wszystkim unikatowym, intensywnym smakiem oraz aromatem, którego nie sposób odszukać w kawach z marketu. Kawa ziarnista, która długo leży po wypaleniu, z biegiem czasu traci swoje naturalne olejki, które są nośnikiem smaku. Olejki te znikają w wyniku procesu parowania, który przebiega podczas upływu czasu. W świeżo wypalonej kawie, olejki eteryczne są obecne i odpowiadają za zmysłowy smak oraz aromat.
- Świeżo palona kawa, pochodzi z dobrej plantacji (popularne regiony to np. Brazylia, Kolumbia, Peru, Meksyk, Indie) - ale nie region świadczy o dobrej kawie, a konkretna plantacja.
- Świeżo palona kawa, z reguły kosztuje więcej niż kawy z marketu. Zwyczajnie, pozyskanie surowca z dobrej plantacji, kosztuje więcej. Kawa świeżo palona cechuje pełne bogactwo smaku.
- Świeża kawa zapewnia nam całkowicie inny szereg doznań smakowych - i to zasadniczy aspekt, który wyróżnia kawy świeżo palone. Nie sposób pomylić kawę z marketu ze świeżo paloną kawę z rzemieślniczej palarni.
- Kawa świeżo palona powinna być matowa, a jej zapach powinien być intensywny. Jej ziarna obowiązkowo powinny mieć podobną wielkość i nienaruszony kształt.
- W przypadku zastosowania świeżo zmielonej kawy np. w ekspresie, wyróżnia się wyjątkowo grubą i sprężystą warstwą pianki, zwanej crema.
Jaka powinna być świeżo palona kawa?
Choć mało kto o tym wie, to świeżo palona kawa zawiera dużo dwutlenku węgla. Tuż po zakończeniu prażenia kawy w piecu do kawy ma największą ilość dwutlenku węgla, zaś ten jest powoli uwalniany. Zdecydowaną większość CO2 kawa palona traci w ciągu 2-6 tygodni po prażeniu. Wtedy takiej kawy nie można nazwać świeżo paloną, ponieważ traci głębię, smak i aromat. Musisz wiedzieć, że jedynie świeżo palona kawa jest produktem, w którym możesz poczuć pełnię nut smakowych takich jak np. orzech, czekolada, czy cytrusy.
Szczególnie istotny jest też aromat kawy. Wyłącznie ta naturalna, świeżo palona kawa ziarnista da przyjemny aromat, pobudzi Twoje zmysły oraz poprawi samopoczucie. Kawa produkowana w koncernach niestety Ci tego nie da. Poza tym powinieneś wiedzieć, że świeżo palona kawa to bogactwo substancji odżywczych i przeciwutleniaczy, więc ma korzystny wpływ na stan zdrowia. Jeśli zatem chcesz kupić naturalną, świeżo paloną kawę, to wiedz, że zdobędziesz ją jedynie w małych rzemieślniczych palarniach kawy takich jak nasza.
Świeżo palona kawa Speciality - kiedy smakuje najlepiej?
W naszej palarni kawy Finest Coffee znajdziesz kawy Specialty, czyli najwyższej jakości. Wypalamy je na zamówienie, dlatego możesz mieć pewność, że zakochasz się w ich smaku! Miłośnicy kawy bezdyskusyjnie twierdzą, że różnica między świeżo paloną kawą a tą kupioną w markecie jest ogromna. Twierdzą, że to tak jakby porównać świeże owoce, a te mrożone. I jest to doskonałe porównanie, a żeby o tym się przekonać, wystarczy porównać zapach kawy świeżo palonej i tej ze sklepu.
Kawa ziarnista najlepiej smakuje kilka dni po wypaleniu, a jeśli zadbasz o jej odpowiednie, szczelne przechowywanie, to zachowa świeżość nawet przez trzy tygodnie. Kawa zmielona niestety traci smak i aromat już po kilku godzinach. Kawy dostępne w marketach są bardzo długo przechowywane - najpierw w magazynach, a następnie na półkach sklepowych, dlatego niezależnie od tego, jaki wybierzesz gatunek kawy, możesz być pewny, że niewiele wspólnego będzie miała ze smakiem prawdziwej, świeżo palonej kawy. W naszej palarni palimy kawę w niewielkich ilościach tuż po złożeniu zamówienia, dzięki czemu nasze produkty są pełne świeżości i najlepszego smaku.
Dlaczego kawa świeżo palona Speciality to dobry wybór?
Kawa Specialty może być znakomitym wyborem z kilku powodów, ale głównie dlatego, że jest najwyższej jakości. Wykwalifikowani Q-graderzy oceniają jej ziarna w punktacji od 0 do 100 punktów, zaś kawa speciality to ziarna, które mają powyżej 80 punktów, więc są doskonałe. Bardzo ważne jest też to, że kawa speciality bardzo szybko trafia do konsumenta i zwykle zanim trafi do palarni, przechodzi jedynie przez ręce jednego pośrednika.
Pośrednicy kupują kawę speciality zarówno od dużych plantatorów, jak i małych rolników na uczciwych zasadach. Płacą oni znacznie więcej niż duże koncerny za ziarna o marnej jakości, które później trafiają do sklepów. To natomiast przekłada się na to, że mali producenci doskonałej kawy otrzymują uczciwą zapłatę, co umożliwia im utrzymanie rodzin i rozwijanie biznesów. Stawiając zatem na kawę speciality, wspierasz małych rolników i pozwalasz im prowadzić normalne życie.
Kawa ziarnista, czy mielona?
W Finest Coffee od zawsze staramy się oferować naszym klientom jedynie najwyższej jakości kawy, dlatego w ofercie dostępne są tylko kawy ziarniste. Takie kawy, jeśli są trzymane w szczelnie zamkniętym opakowaniu, są świeże, aromatyczne i smaczne nawet przez 3 tygodnie. Zaś kawy zmielone tracą swój smak bardzo szybko. Pamiętaj, że cena młynka nie jest wysoka - to kwestia kilkudziesięciu złotych, natomiast różnice w smaku kawy zrobionej ze świeżo wypalonych i świeżo zmielonych ziaren są wielkie! W naszym sklepie dostępne są również różnego rodzaju przydatne akcesoria, jak np. młynki, filtry, czy urządzenia pomocne do parzenia kawy.
Świeżo palona kawa do ekspresu
Proponowana przez nas kawa świeżo palona jest najlepsza do ekspresu. Jest wypalana tradycyjną metodą rzemieślniczą w piecach bębnowych. Nie stosujemy przy tym żadnej nowoczesności. Wypalamy ją również na bieżąco, na zamówienie, a następnie dostarczamy do naszych klientów w ciągu maksymalnie kilku dni od daty palenia. Działając w ten sposób od lat, możesz zapewnić każdemu zainteresowanemu zawsze aromatyczną, smaczną i oczywiście świeżą kawę. Od początku naszej działalności kierujemy się tym, aby oferować ziarna z całego świata cechujące się najwyższą jakością i fantastycznym smakiem.
Szeroki wybór kaw świeżo palonych
Chcąc zapewnić niezapomniane wrażenia kawowe naszym klientom oferujemy duży wybór kaw świeżo palonych - dostępne są zarówno ziarna single origin, jak i autorskie mieszanki kawowe. Takie ziarna są gwarancją intensywnych doznań smakowych i zapachowych. Kawa spożywana po dłuższym czasie od jej wypalenia nie smakuje już tak dobrze i co więcej traci subtelne niuanse, które można wyczuć w kawach z rozmaitych zakątków świata.
Gdy zatem zależy Ci na tym, aby pić wysokiej jakości kawę, która odpowiada Twoim indywidualnym preferencjom smakowym, to najlepszym wyborem będzie kawa ziarnista. W takim wypadku to od Ciebie zależy, jaki będzie stopień jej zmielenia i jednocześnie ostateczny smak naparu. Pamiętaj również, że stopień zmielenia kawy ziarnistej świeżo palonej musi być dopasowany do metody zaparzania - drobno zmielona sprawdza się do parzenia za pomocą ekspresów ciśnieniowych, średnio zmielona do kawiarek i ręcznych zaparzaczy ciśnieniowych, zaś grubo mielone ziarna - np. do ekspresów przelewowych. Zachęcamy do zapoznania się z naszą rozbudowaną ofertą kaw świeżo palonych. Jesteśmy pewni, że w asortymencie znajdziesz taką propozycję, która przypadnie Ci do gustu!
Kawa palona na jasno, średnio i ciemno
Nasza palarnia kawy zapewnia swoim klientom możliwość wyboru kawy ziarnistej w oparciu o jej stopień wypalenia. Wręcz zachęcamy do eksperymentowania i zagłębienia się w kawowy świat w celu poszukiwań swojej idealnej kawy.
Niedoświadczonym pasjonatom kawy, na start zaleca się rozpoczęcie przygody od kawy jasno palonej. Jednak, jeśli należysz do osób bardziej odważnych, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś od razu spróbował kaw o różnym stopniu palenia. W ten sposób szybko sprawdzisz, jaki stopień palenia kawy pasuje do Twoich preferencji smakowych.
W tym celu, stworzyliśmy dla Państwa kategorie:
Pamiętaj, że poziom wypalenia kawy ma istotny wpływ na jej smak oraz poziom stężenia kofeiny. Kawy wypalone na jasno lub średnio, polecane są do alternatywnych metod parzenia, natomiast kawy palone na ciemno lub średnio do ekspresów ciśnieniowych.