Od czego zależy smak kawy?
Zastanawiałeś się kiedyś, od czego zależy jakość i walory smakowe kawy? Wiedz zatem, że najważniejszy w tej kwestii jest stopień palenia (wyróżniamy trzy sposoby - ciemno, średnio i jasno paloną kawę) oraz sam już proces palenia zielonych ziaren kawy. Poddaje je się działaniu stopniowo rosnącej temperatury, która inicjuje wiele reakcji chemicznych. Ważna jest reakcja w odpowiednim momencie, ponieważ w zależności od tego, kiedy wypalanie i ochładzanie ziarna zostanie przerwane, taki uzyskamy skład, a więc smak i aromat.
Wszystkie reakcje, stopniowe tracenie wody, karmelizacja cukru i redukcja kwasów organicznych - to wszystko dzieje się bardzo szybko, liczą się wręcz sekundy, aby uzyskać pożądany efekt smakowy. Jak już wiesz, wypalanie kawy dzieli się na trzy zasadnicze etapy: jasny, średni i ciemny. Różnią się one przedziałem temperatur, który ma decydujący wpływ na smak kawy. Poniżej znajdziesz omówione cechy kawy, która powstaje w etapie średnim.
Sprawdź też:
Średnio palone kawy, czyli jakie?
Średnie palenie kawy, z którego powstaje kawa medium Full City, odbywa się w temperaturze 210-220 stopni Celsjusza. To najczęściej stosowany sposób palenia, który kończy się, zanim dojdzie do drugiego pęknięcia ziaren. Stąd wynika właśnie jasna lub średnio brązowa, błyszcząca i trochę oleista barwa ziaren.
Zwykle kawa średnio palona nie ma już posmaku zboża, co odróżnia ją od kawy jasno palonej. Jej nuty smakowe są zrównoważone, ale średnie palenie sprawia, że kawa nieco traci unikatowego smaku swojego miejsca pochodzenia i ma mniejszy poziom kwasowości.
Kawa średnio palona to kawa o bogatym aromacie i nieco niższej zawartości kofeiny w odróżnieniu od kawy jasno palonej. Jej fani twierdzą także, że ma nieco słodszy smak niż kawa jasno palona. W kawie średnio palonej można wyczuć smak orzechów, słodkiej czekolady, karmelu, a także w mniejszym stopniu - owoce pestkowe, cytrusy, a nawet kwiaty!
Dlaczego kawy jasne wymagają innego parzenia niż ciemne?
Przede wszystkim najważniejszy jest tutaj czas parzenia. Kawa jasno palona pozwala uzyskać bardziej wyrafinowane nuty, które można zaakcentować wolniejszym parzeniem - np. french press lub dripper. Wynika to z tego, że ziarna jasno palone są mniej porowate i po ich zmieleniu jeszcze przez bardzo długi czas uwalniają się fantastyczne aromaty. Dlatego też kawy jasno palone dedykowane są przede wszystkim do alternatywnych metod parzenia. Warto zaznaczyć, że kawa jasno palona ma też większą zawartość kofeiny.
Całkowicie odwrotnie wygląda to w przypadku ciemnych ziaren. Te wymagają szybkiego parzenia, najlepiej w ekspresie. Dlatego też kawy średnio palone oraz ciemne palone dedykowane są z reguły do ekspresów. Pamiętaj, że im dłużej parzysz ziarna, tym do naparu dostaje się więcej goryczy, przez co może stać się nieprzyjemnie gorzki. A jak to wygląda w przypadku średnio palonych? Najlepiej po prostu postawić na te, które są polecane do konkretnych metod.
Jaki stopień palenia wybrać? Jasny, średni, czy ciemny?
W Twoim domu znajduje się ekspres ciśnieniowy? Wspaniale! Zatem wybór średnio i mocno palonej kawy będzie strzałem w 10! Przy średnio palonych kawach możesz poczuć soczystą, ale zarazem nienachalną kwasowość i dużą porcję orzechów. Natomiast ciemno palona dostarczy Ci doskonały balans pomiędzy słodkością a goryczą. Wyróżnia się przede wszystkim gorzką czekoladą i karmelem.
Gdy natomiast wykorzystujesz metody przelewowe (aeropress, dripper lub french press), to najlepiej będzie, jeśli postawisz na kawę średnio paloną. Dbając o odpowiednio długi czas parzenia, wyciągniesz z niej dużą ilość słodkości kosztem goryczy.
Postaw na 100% Arabica
W rozbudowanej ofercie naszego sklepu dostępnych jest kilka rodzajów ziaren, dlatego każdy fan kawy na pewno znajdzie takie, które dopasuje do swoich upodobań. Proponujemy kawę do espresso 100% Arabica średnio palona. Ta jednak może mieć rozmaity smak w zależności od tego, skąd pochodzi. W sprzedaży znajdziesz ziarna m.in. z upraw kolumbijskich, meksykańskich i indonezyjskich. Otwórz się na nowe smaki i wypróbuj kawę o aromacie orzechowym, czekoladowym, czy karmelowym! Już dziś daj się zaskoczyć niezwykłemu aromatowi średnio palonej Arabiki, która z pewnością zagości na stałe w Twoim domu. Wybierając nasze produkty, poznasz prawdziwy smak espresso!
Kawy świeżo palone od Finest Coffee
Na koniec warto dodać, że wszystkie nasze kawy ziarniste wypalamy dopiero po złożeniu zamówienia. Dzięki czemu nasi klienci mają gwarancje, że przyjdzie do nich kawa świeżo palona. W odróżnieniu od wielu firm konkurencyjnych, nie magazynujemy kaw już wypalonych. W naszej ofercie znajdziesz kawy z różnych regionów świata pochodzących z lokalnych plantacji - zapraszamy do naszej palarni oraz do zapoznania się z naszą kawą.
Szczególnie sprawdź nasze kategorie: