Kawa ciemno palona

Stopień palenia ziaren kawy ma ogromny wpływ na jej smak. Kawa ciemno palona bardzo często spotykana jest w wielu włoskich kawiarniach. Wyróżnia się intensywnym aromatem oraz goryczkowatym posmakiem. W naszej palarni kawy znajdziesz wyłącznie wysokiej jakości kawy ciemno palone. Sprawdź nasze propozycje i wybierz najlepszą kawę dla siebie!

Jak wygląda kawa ciemno palona?

Ziarna kawy ciemno palonej mają ciemnobrązową barwę, która czasem wpada w czerń. Odpowiadają za to cukry znajdujące się w ziarnach, które w bardzo wysokiej temperaturze (może ona osiągać nawet 250 stopni Celsjusza) ulegają karmelizacji i sprawiają, że ziarna zyskują taką barwę. Wysoka temperatura sprawia również, że olejki eteryczne w ziarnach wydostają się na zewnątrz, czego efektem jest to, że ziarna błyszczą się, są oleiste, a w dotyku nawet delikatnie tłuste. Dodatkowo powinieneś wiedzieć, że każdy etap palenia kawy i ich odcienie mają własne umowne nazwy. Kawy o ciemnym stopniu wypalenia można określić takimi nazwami jak np. italian roast, french roast, continental roast, czy spanish roast. Kawy o ciemnym stopniu wypalenia są niezwykle popularne we włoskich kawiarniach. 

Jaki smak ma kawa ciemno palona?

Jeśli regularnie sięgasz po kawy jasno i średnio palone, to raczej nie licz na to, że znajdziesz w kawie ciemno palonej owocową kwasowość i lekkość. Wysoka temperatura powoduje, że cukry znajdujące się w kawie karmelizują się, dochodzi do uwolnienia olejków eterycznych będących nośnikiem smaku, czego efektem są ziarna wyróżniające się bardzo niską kwasowością i jednocześnie mocną goryczką. Espresso przyrządzone z kawy ciemno palonej cechuje cięższe body, słodko-gorzki smak i wyraźnie wyczuwalny aromat palenia.  Kawa ciemno palona cieszy się sporą popularnością w krajach europejskich, także w Polsce. Wspomnieliśmy już, że ma niską kwasowość i goryczkę, co w połączeniu z aromatami karmelu, orzechów i czekolady świetnie pasuje do mleka, dzięki czemu można tworzyć wyjątkowo pyszne kawy mleczne – np. cappuccino, caffe macchiato.  Wiedz jednak, że mimo że kawa ciemno palona posiada niezwykle intensywny smak, to jednak nie znajdziesz w niej większej ilości kofeiny niż w ziarnach jasno palonych. Co więcej, im ciemniej wypalane są ziarna, tym zawierają mniej kofeiny. 

Jaki stopień palenia kawy wybrać?

W Twoim domu znajduje się ekspres ciśnieniowy? W takim razie najlepszym wyborem może okazać się kawa mocno palona lub też srednio. Niezależnie od tego, jaką wybierzesz, masz pewność, że kawa wyjdzie doskonała. Średnio palona zapewni Ci nieco soczystej, lecz nienachalnej kwasowości i sporą dawkę orzechów, natomiast ciemno palona rewelacyjny balans między słodkością i goryczą. Nie znajdziesz tutaj kwasowości. Kawę ciemno paloną w dużej mierze cechuje gorzka czekolada i karmel. Gdy natomiast wykorzystujesz metody przelewowe (np. dripper, french press lub aeropress), to rozważ kawę jasno paloną, ewentualnie średnio. Dbając o właściwie długi czas parzenia, wyciągniesz z niej dużo słodkości kosztem goryczy. Nie zapominaj o tym, że smak kawy zależy od kilku czynników, a do najważniejszych zalicza się nie tylko stopień palenia, ale też metodę i czas parzenia, rodzaj ziaren, czy pochodzenie kawy. 

Sprawdź też:

Czy kawa mocno palona ma wysoką zawartość kofeiny?

W sieci istnieje wiele mitów na ten temat. Termin "mocno palona kawa" może nieco nam intuicyjnie wskazywać, że kawa ta jest "mocna" również w kontekście zawartości kofeiny; w rzeczywistości jednak tak nie jest. Kawy mocno palone zawierają nieco mniej kofeiny od kaw jasno, czy też średnio palonych. Różnica ta jest jednak niewielka. Na zawartość kofeiny w filiżance w głównej mierze wpływa przede wszystkim ilość ziaren, które zostały wykorzystane do przygotowania naparu.

Jak wygląda proces wypalania kawy?

Zanim będziesz mógł się cieszyć smakiem swojej ulubionej kawy, to wiedz, że musi przejść ona wiele etapów, a jednym z nich jest proces wypalania. To ciekawy etap bogaty w wiele reakcji chemicznych (m.in. reakcje Maillarda, która odpowiada za uzyskanie odpowiedniej barwy). Ten proces przeprowadza się w celu karmelizacji ziarna – tak, aby było ono znacznie lepsze i aromatyczne w smaku.  Ciekawym procesem jest również degradacja substancji – zwana inaczej degradacją Streckera i dotyczy ona aminokwasów, tłuszczów i cukrów. Powoduje powstanie związków lotnych, które mają wpływ na zmysł węchu. Czy wiesz, że to właśnie one odpowiadają za powstawanie zapachowych esencji? Smak i zapach kawy to najważniejsze czynniki, mające wpływ na nasze wrażenia na temat kawy, dlatego też intensywność wypalenia kawy ma tak ogromne znaczenie, jeśli chodzi o walory i charakter napoju.

Przebieg procesu wypalania kawy

Warto jednak zacząć od samego początku. Zanim przystąpi się do wypalania kawy, jest ona koloru zielonego. Dopiero proces prażenia w piecu sprawia, że zyskuje odcienie, które kojarzą się z ziarnem kawy, czyli od intensywnego brązu do mocnej czerni. Trzeba tutaj podkreślić, że barwa wypalonych ziaren może przekazać Ci mnóstwo informacji na temat intensywności ich palenia. Podczas procesu wypalania ziarna przyswajają ciepło – im go więcej, tym ciemniejsze jest ziarno.  Palenie kawy składa się z wielu procesów. Z ziaren kawy wydobywa się naturalne olejki aromatyczne, które odpowiadają za smak. Na tym etapie kontroluje się m.in. słodycz, gorycz, czy kwasowość. Zatem jest to bardzo ważny etap, biorący odpowiedzialność za wszelkie walory smakowe kawy – wtedy rozwija się nawet 800 różnych aromatów. Wiedz także, że nie bez znaczenia jest szybkość palenia kawy, która wpływa na końcowy smak napoju. Ta, która jest wypalana wolno, jest wyższej jakości – to tzw. kawy specialty, natomiast przemysłowe palenie przebiega znacznie szybciej. Każde ziarno kawy może inaczej reagować na proces wypalania, dlatego jednoznaczne określenie stopnia wypalenia nasiona nie jest prostym zadaniem. Po wypaleniu ziaren są one kruche i lżejsze, a także powiększa się ich objętość. 

Jakie różnice występują między jasno a ciemno paloną kawą?

Pierwszą różnicą, którą możesz zauważyć między jasno a ciemno paloną kawą, jest wygląd ziarna, a dokładniej jego połysk i kolor. Jasno palona kawa ma ziarna, które cechują się lekko brązowymi, cynamonowymi odcieniami oraz zwykle są suche i matowe. Jeśli natomiast chodzi o ziarna kawy ciemno palonej, to mają one ciemnobrązowy kolor oraz są błyszczące i oleiste. Spore różnice możesz wyczuć również w smaku kawy. 

Czym się charakteryzuje kawa jasno palona?

Kawa jasno palona niedużo czasu spędza w piecu, dlatego nie zalicza się jej do grupy najbardziej aromatycznych kaw. Jedną z jej cech jest z pewnością wysoka kwasowość i niska gorycz. Poza tym możesz w niej doskonale wyczuć słodycz i bogactwo aromatów, ponieważ ma dużą dawkę oryginalnego smaku. Taką kawę zdecydowanie charakteryzują smaki owocowe, cytrusowe, kwiatowe, ziołowe, orzechowe, a także czekoladowe. To kawa o właściwościach orzeźwiających, co wynika z lekkiej kwaskowatości. 

Czym się charakteryzuje kawa średnio palona?

Kawa średnio palona to bardzo popularna metoda palenia ziaren kawy. Jej ziarna mają średnio brązową barwę oraz delikatny połysk. Są także oleiste. Smak kawy tego typu można określić na dosyć intensywny i jednocześnie zrównoważony. Napar jest trochę zawiesisty, dlatego może być odczuwalny na podniebieniu. Kawa średnio palona to najczęściej delikatne nuty smakowe – kremowe, owocowe, świeże i czekoladowe. 

Rzemieślniczy sklep z kawą Finest Coffee

W naszym sklepie z kawą, znajdziesz najwyższej jakości świeżo palone kawy z różnych regionów świata. Jeśli poszukujesz nowych wrażeń i szukasz kawy wysokiej jakości z bogatym aromatem i intensywnym smakiem, koniecznie musisz sprawdzić naszą ofertę.

Produkt dodany do listy życzeń

Ten sklep wykorzystuje technologię "Ciasteczek", która rozszerza możliwości działania sklepu