Brazylia Fazenda Três Barras Marcos Antonio Rutkowski - to nowość z Brazylii. Zastąpi ona jedną z naszych najlepszych kaw, z którą niedawno zakończyliśmy przygodę, czyli kawę Brazylia Fazenda Sertãozinho. Kawa ta pochodzi z bardzo małej plantacji prowadzonej przez jedną rodzinę o polskich korzeniach, a mianowicie przez rodzinę Rutkowskich.
Rodzina Rutkowskich przybyła z Polski do Brazylii w czasie I Wojny Światowej, w latach 1914-1915 i osiedliła się w mieście Jardinopolis. Pierwszymi Rutkowskimi, którzy przybyli do Brazylii byli 35-letni Adam Rutkowski i 13-letni Joao Rutkowski, który jest dziadkiem obecnego właściciela farmy, Marcosa Antonio Rutkowskiego. Marcos należy do trzeciego pokolenia rodziny Rutkowskich w Brazylii.
Pragnieniem rodziny po przybyciu do Brazylii było posiadanie i uprawianie własnej ziemi. W tamtym okresie rząd Brazylii zachęcał Europejczyków do migracji i osiedlania się w tym kraju, w celu zdobycia ziemi i zatrudniania pracowników po zniesieniu niewolnictwa w 1888 roku.
W początkowych latach rodzina Rutkowskich, jako zwykli pracownicy, zajmowała się uprawą plantacji kawy, pomarańczy oraz cytryn w gospodarstwach należących do innych właścicieli ziemskich. Był to ich pierwszy kontakt z kawowcami oraz okazja do zapoznania się z produkcją kawy. Po 17 latach od przybycia, rodzina zebrała wystarczającą ilość pieniędzy, aby nabyć swoje pierwsze 8 hektarów ziemi i rozpocząć produkcję kawy. Ta inwestycja stała się krokiem w stronę dobrobytu i dalszego rozwoju. Po walce z mrozami, które niszczyły uprawy kawy, Joao zdecydował się przenieść rodzinny biznes do Sao Roque w Minas Gerais, gdzie nabył 12 hektarów ziemi i zapoczątkował uprawy kawy, awokado i mango. Obecna wielkość farmy na której rośnie wyłącznie kawa to 5,5 hektara. Uprawa znajduje się na wysokości 1050 m n.p.m.
Z uwagi na to, że jest to bardzo mała plantacja zbiory dojrzałych owoców kawowca odbywają się wyłącznie w lipcu i trwają tylko 3 dni. Po zbiorach kawa jest układana na betonowych patio i suszona na słońcu, tj. obrabiana metodą "natural". Suszenie trwa od 10 do 12 dni do momentu, aż ziarna osiągną odpowiednią wilgotność. Finalnie ziarna pakowane są w worki jutowe o wadze 60kg oraz w dodatkowy, oddychający worek GrainPro, który utrzymuje odpowiednią wilgotność oraz świeżość ziaren w czasie transportu do naszej palarni.
Nasza kawa otrzymała ocenę 84 punktów SCA i jest to Arabica odmiany Catuaí vermelho 144.