Brazylia Carlos Alberto Rangel Proença to nasza nowa propozycja na rok 2022. Jest to kawa pochodząca z procesu kontrolowanej fermentacji, która otrzymała 87 punktów SCA.
Ziarna te to tzw. microlot (mikrozbiór), pochodzący ze specjalnie wydzielonej części plantacji, w celu uzyskania lepszej jakości ziaren. Kawa ta pochodzi z plantacji Fazenda Santa Maria, która należy do większego gospodarstwa o nazwie Terra Santa Coffee. Można ją obejrzeć z lotu ptaka: mapa.
Ze względu na swój wyjątkowy charakter partia ta jest sygnowana imionami i nazwiskiem Carlos Alberto Rangel Proença, czyli właścicieli plantacji. Gospodarstwo Fazenda Santa Maria zostało założone w roku 1984 przez ojca i syna, Carlosa oraz Alberto Proença i obecnie zajmujące się wyłącznie produkcją kawy specialty. Dziś uprawami zajmuje się głównie Alberto wraz ze swoją żoną, Danielą. Sposób uprawy kawy na tej konkretnej plantacji możemy poznać dzięki samemu Alberto, który jest aktywnym użytkownikiem serwisu Instagram, publikując na nim zdjęcia ze swojej pracy: zdjęcia z plantacji.
Jest to kawa 100% Arabica odmiany botanicznej Catuaí Amarelo IAC 62. Kawa otrzymała wysoką notę 87 punktów SCA i uprawiana jest na wysokości 780 m n.p.m. Zbiory rozpoczynają się w czerwcu i trwają aż do września. Po zbiorach wiśnie kawowca są mechanicznie obierane ze skórki i trafiają do szczelnie zamkniętych zbiorników, gdzie poddawane są procesowi kontrolowanej fermentacji. Po fermentacji ziarna są suszone na tzw. łożach Afrykańskich, do momentu aż osiągną ok 11,5% wilgotności.
Kawa posiada certyfikaty Rainforest Alliance oraz UTZ.
Więcej informacji mogą znaleźć Państwo na stronie internetowej plantacji https://terrasantacoffee.com