- Stopień palenia
- Średni - Full City
- Data palenia
- Kawę wypalimy po złożeniu zamówienia!
Etiopia Yirgacheffe
Etiopia Yirgacheffe świeżo palona kawa ziarnista
Szczegóły produktu
Opis
Bogactwo różnorodnych smaków zamkniętych w aromacie świeżo palonej kawy jest czymś, obok czego miłośnicy kawy nie mogą przejść obojętnie – właśnie takie cechy najlepiej opisują wyjątkową kawę Etiopia Yirgacheffe - jedną z najbardziej popularnych Etiopskich kaw. Dostarczając różnorodnych doznań smakowych, odpowiednio nastraja na początek dnia, jednocześnie dodając wyjątkowej nuty do rutynowej czynności, jaką jest wypicie filiżanki kawy.
Charakterystyka: 100% Arabica.
Pochodzenie: Etiopia Yirgacheffe uprawiana jest w sposób tradycyjnych zarówno na niewielkich, jak i nowoczesnych plantacjach. Położone są one na wysokości 1800 – 2100 m n.p.m. Region Kochere oraz Yirgacheffe cechują się idealnymi warunkami do pełnego dojrzewania ziaren kawy, które czerpiąc z charakterystyki klimatu, nabierają pełnego różnorodności smaku. Kawa pochodzi ze zbiorów z 2020 roku.
Pozyskiwanie: Kawa Etiopia Yirgacheffe zbierana jest ręcznie, w okresie od października do kwietnia, dzięki czemu zachowane są jej cenne właściwości. Następnie pozyskiwania jest metodą na mokro.
Smak: Jest niezwykle złożony. Pierwsze tony smakowe uderzają w nuty kwiatowe i owocowe, które zaskakują swoją różnorodnością. Znaleźć tu można aromat limonki, truskawek, posmak moreli i brzoskwini, by przejść do bardziej słodkich kompozycji miodowo-czekoladowych, zmieszanych z wyjątkowym herbacianym i jaśminowym posmakiem. Finał jest iście zaskakujący – cytrusowe wykończenie sprawia, że gatunek ten jest jednym z najbardziej wyjątkowych kaw.
Kawa Ethiopia Yirgacheffe zostanie wypalona specjalnie dla Państwa po złożeniu zamówienia.
Opinie
Zobacz także