Cascara Honduras San José
Cascara Honduras San José to susz z owoców kawowca do przygotowania aromatycznych naparów.
Szczegóły produktu
Opis
Cascara, czyli susz z owoców kawowca służy do przygotowywania armatycznych i orzeźwiających naparów. Można ją podawać na zimno, jak i na gorąco.
Nasza cascara pochodzi z Hondurasu, z certyfikowanej znakiem ORGANIC, plantacji San José. Wiśnie kawowca, z której pochodzi nasza cascara to kawa Arabica i są one poddawane obróbce na mokro, a następnie suszone. Plantacja zajmuje się uprawą odmian Arabica Caturra i Catuaí na wysokości od 1400 do 1600 m n.p.m.
Smak: dominujące nuty śliwkowe, rodzynkowe, jagodowe. Średnia, ale bardzo przyjemna, zrównoważona średnia kwasowość o posmaku cytrusów.
Sposób przygotowania: french press, aeropress lub szklanka. Na każde 200 ml wody potrzeba około 8-12 g suszu. Jeśli chcemy, aby napój był przyjemnie łagodny wystarczy około 8-10 gramów. Susz należy zalać gorącą wodą o temp. ok 90 st., a następnie parzyć przez około 5-8 minut. Można podawać z lodem.
Produkt: Cascara - suszone skórki owoców kawowca
Odmiana: Arabica Catuaí
Wysokość upraw: 1400 - 1600 m n.p.m.
Czytaj więcej na naszym blogu: CASCARA – KAWOWA HERBATA?
Opinie
Zobacz także