- Sposób palenia
- Jasny
- Data palenia
- Kawę wypalimy po złożeniu zamówienia!
Burundi Kayanza Yandaro
Burundi Kayanza Yandaro - kawa jasno palona, 100% Arabica, którą wypalimy po złożeniu zamówienia.
Aromat: kwiatowy, cytrynowy, lekko czakoladowy
Smak: domunująca cytrynowa kwasowość, delikatna słodycz, grejpfrutowy finisz
Kwasowość: wysoka, cytrusowa
Szczegóły produktu
Opis
Burundi Kayanza Yandaro to kawa jasno palona, przeznaczona do metod alternatywnych.
Ziarno pochodzi z tzw. microlotów, tj. od małych plantatorów z prowincji Kayanza na północy Burundi, leżącej tuż przy granicy z Rwandą. Średnia ilość krzewów kawowych przypadających na jednego plantatora to 500 drzewek odmiany Red Bourbon. Proces obróbki na mokro odbywa się w młynie (ang. washing station) Yandaro. Kawy pochodzące z tej stacji w roku 2012 zdobyły prestiżową nagrodę Cup of Excellence.
Charakterystyka: 100% Arabica
Kraj: Burundi
Lokalizacja: Kabarore Commune, w prowincji Kayanza
Pochodzenia ziaren: microlots
Wysokość upraw: 1750-1900 m n.p.m.
Pozyskiwanie: obróbka mokra, następnie ziarna są suszone na słońcu
Aromat: kwiatowy, cytrynowy
Odmiana: Red Bourbon
Punktacja: 88,50 pkt
Smak: Ziarna Burundi Kayanza Yandaro należą do kaw o intensywnej i orzeźwiającej, cytrynowej kwasowości. Kawa ta charakteryzuje się lekkim body oraz przyjemną, grejpfrutową goryczką po każdym łyku.
Kawa zostanie wypalona specjalnie dla Państwa po złożeniu zamówienia.
Opinie
Zobacz także