alternatywne metody parzenia kawy

Alternatywne metody parzenia kawy – poznaj je wszystkie!

Istnieje wiele rodzajów kaw – m.in. czarna, americano, espresso, flat white, czy chociażby kawa mrożona. O tym wie każdy – nawet ten, kto nie przepada zbytnio za tym napojem. Wyróżniamy również kilka metod parzenia tego naparu. O czym warto pamiętać, aby móc zawsze cieszyć się dużym kubkiem pysznej kawy? Poznaj wszystkie alternatywne metody parzenia kawy!

Na co zwrócić uwagę przed parzeniem kawy?

Istnieje kilka czynników, na które warto zwrócić szczególną uwagę przed przystąpieniem do parzenia kawy.

1

Kawa

Przede wszystkim sama kawa – najlepiej postawić na świeże ziarna, które zapewnią pyszny napar. Która będzie najlepszym wyborem? Rozważ 100% arabica, zawierającą bogaty wachlarz smakowych nut, wśród których znajdziesz m.in. owocowe, kwiatowe i orzechowe. Do przelewowych metod parzenia poleca się single origin, czyli nic innego jak kawy jednorodne, które pochodzą z dokładnie określonego regionu uprawy i konkretnej plantacji. Gdy natomiast chcesz uzyskać intensywne espresso o głębokim smaku, kup mieszanki kawowe, czyli połączenie arabiki z ziarnami robusty. 

2

Stopień wypalenia ziaren kawy

Najczęściej możesz spotkać się z trzema stopniami palenia kawy, czyli jasnym, średnim i ciemnym. Arabika o delikatnym smaku i niskim lub średnim stopniu palenia to świetny wybór do parzenia metodami alternatywnymi (np. przy użyciu dripa). Średnio palona arabika czy też jej mixy z robustą mogą być dobrym wyborem do parzenia w kawiarce. Jeśli natomiast rozważasz przygotowywanie espresso w ekspresie ciśnieniowym, to wybierz arabikę z dodatkiem robusty. Sprawdź nasze kawy świeżo palone

3

Młynek do kawy

Gdy zdecydujesz się na przygotowywanie świeżej kawy w ziarnach, to na pewno potrzebny Ci będzie odpowiedni młynek. Rynek oferuje bogatą ofertę w tym zakresie, choć najlepsze są młynki żarnowe, która ścierają, rozgniatają kawę. Dodatkowo podczas mielenia ziaren w takim młynku nie są one podgrzewane i nie wytwarza się duża ilość pyłu kawowego w przeciwieństwie do młynków ostrzowych. W naszym sklepie internetowym również znajdziesz wysokiej jakości akcesoria kawowe, w tym i młynki.

4

Stopień mielenia ziaren

Niemniej ważnym elementem jest stopień mielenia ziaren. Ogólnie przyjęło się zasadę, że im dłuższy czas parzenia kawy, tym grubiej trzeba zmielić ziarna. Dzięki temu kawa nie będzie miała ani kwaśnego, ani gorzkiego smaku, natomiast wszystkie olejki zawarte w ziarnach dostaną się do naparu. Dlatego kawa przygotowywana w chemexie, syfonie bądź french pressie, musi być średnio grubo lub grubo mielona. Jeśli natomiast uwielbiasz parzyć kawę w ekspresie ciśnieniowym, w kawiarce lub po turecku, to miel kawę drobniej. 

Koniecznie sprawdź nasz wpis: Jak zmielić kawę? Rodzaje mielenia kawy

Jak dzieli się metody parzenia kawy?

Kawa to popularny napój, który możesz zaparzać na mnóstwo sposobów. Być może już wiesz, ale to, jakiego użyjesz sprzętu oraz sam proces przygotowań ma ogromny wpływ na cechy sensorycznego końcowego naparu. Zależnie od tego, jak wprowadza się wodę do procesu, metody parzenia kawy dzieli się na cztery kategorie takie jak:

  • gotowanie – np. tygielek,
  • infuzja – np. French Press,
  • perkolacja – np. drip V60, chemex, perkolator,
  • metody wykorzystujące ciśnienie – np. kawiarka, ekspres ciśnieniowy.

Metody parzenia kaw można podzielić też na dwie grupy. Mianowicie są to:

  • metody grawitacyjne – polegające na powolnym przelewaniu wody przez kawę. W trakcie przelewania ma miejsce proces parzenia, podczas którego dochodzi do wydobycia z kawy związków chemicznych, odpowiadających za smak i aromat napoju. Przykładem może być ekspres przelewowy lub chemex,
  • metody immersyjne – w tym przypadku proces parzenia jest trochę dłuższy. Polegają one na zalewaniu zmielonej kawy gorącą wodą i parzeniu jej przez krótki czas. Po upływie tego czasu dochodzi do separacji fusów, do czego zwykle służy papierowy filtr. Do tych metod zalicza się m.in. Aeropress, French Press i syfon.
alternatywne metody parzenia kawy obraz 1

Jakie są metody parzenia kawy?

Kawę możemy przygotować na wiele sposobów. To od Ciebie zależy, z której z technik postanowisz korzystać, aby przygotować dla siebie i bliskich ten pyszny napój.

Drip V60

Drip jest popularnym urządzeniem, które metodą przelewową, pozwala na zaparzenie doskonałej kawy w alternatywny sposób. Natomiast drip V60 to coraz częściej wybierany sprzęt, który przyjmuje kształt stożka ze sporym pojedynczym otworem na dole. Zostało ono opatentowane w 2004 roku przez japońską firmę Hario. Może być ono zrobione z różnych materiałów – m.in. plastiku, szkła żaroodpornego, ceramiki lub metalu. 

Drip V60

Drip V60 dzięki specjalnemu kształtowi pozwala na przepływ gorącej wody w kierunku środka urządzenia, co umożliwia dłuższe pozostawanie w kontakcie ze zmieloną kawą, co przekłada się na prawidłowe wydobycie z nich związków odpowiedzialnych za smak i aromat. Napój uzyskany w ten sposób wyróżnia się doskonałym, łagodnym, a czasem owocowym smakiem oraz bursztynowo-herbacianym kolorem. 

Jako ciekawostkę wiedz, że do najbardziej znanych sposobów przygotowywania kawy w dripie V60 zalicza się Rao spin i metodę 4:6 Tetsu Kasuya. 

Kawę do Dripa kupisz w naszym sklepie

Chemex

Interesującą metodą jest także Chemex, co wynika głównie z tego, że to szklane urządzenie ma ciekawy wygląd. Jego kształt bardzo przypomina klepsydrę. Jest także przewiązane skórzanym rzemykiem, który pełni funkcję rączki.

chemex

To urządzenie zostało wymyślone już w 1941 roku przez Petera Schlumbohma, który chciał nie tylko sprawić, aby parzenie idealnej kawy było prostsze, ale zależało mu też na tym, aby urządzenie miało piękny, nietypowy wygląd. Kawa z Chemexa jest perfekcyjna, czyli gładka, lekka i klarowna. Nie znajdziesz w niej goryczy i cierpkości, a zamiast tego poczujesz odświeżającą kwasowość i soczystość.

AeroPress

Równie ciekawym urządzeniem jest Aeropress, które wykorzystuje się do immersyjnego zaparzania kawy. Złożone jest ono z polipropylenowego cylindra, sitka i tłoka, który jest zakończony uszczelką.

aeropress

Sprzęt ten został skonstruowany w 2005 roku przez Alana Adlera. Choć mogłoby się wydawać, że jego użytkowanie jest skomplikowane, to jest całkowicie na odwrót – każdy sobie z tym poradzi. Umożliwia ono manipulowanie grubością mielenia, dozą kawy i czasem parzenia, dzięki czemu możesz eksperymentować i uzyskiwać rozmaite typy naparów.

Kawę do Aeropressu kupisz w naszym sklepie

Metoda odwrócona

Alternatywą do tradycyjnego parzenia w AeroPressie jest metoda odwrócona. Jeśli chodzi o parzenie odwrócone, tłok umieszcza się lekko w kolumnie, a urządzenie stoi do góry nogami, na szczycie tłoka. Wówczas należy wsypać do cylindra kawę, zalać ją wodą i mieszać. Kolejnym krokiem jest nałożenie filtra i przelanie go wodą, a później – przykręcenie sitka do AeroPressu. Gdy minie określony czas parzenia, odwraca się urządzenie i napar przeciska do filiżanki.

French Press

Na naszej liście znajduje się również French Press, czyli urządzenie służące do immersyjnego zaparzania kawy. Przyjmuje ono kształt szklanego dzbanka z tłokiem zakończonym metalowym sitkiem. Do dziś nie do końca wiadomo, kto wynalazł French Press, choć warto wiedzieć, że pierwszy projekt stworzyli w 1852 roku francuzi Mayer i Delforge, aczkolwiek niezbyt przypominał on urządzenie, z którego korzysta się obecnie. Najbardziej znany jest projekt Chambord, który został stworzony w 1958 roku przez Faliero Bondaniniego.

french press

Urządzenie to nie sprawia żadnych problemów w obsłudze. W celu przygotowania napoju wystarczy umieścić w dzbanku zmielone ziarna, zalać je gorącą wodą, zamieszać i odstawić do infuzji. Po upływie pewnego czasu przycisnąć tłok i zlać gotowy napój do kubka. Kawa zaparzona w ten sposób wyróżnia się szorstkim charakterem i można ją porównać do tej przyrządzanej podczas cuppingów. Dodatkowo wiedz, że mając French Press, możesz użyć go do parzenia herbaty, czy robienia naparów ziołowych.

Kawiarka

Często wybieranym urządzeniem do przygotowywania pysznej kawy jest też kawiarka. Jest to rewelacyjna alternatywa dla ekspresu. Jego wynalazcą jest włoski przedsiębiorca Luigi De Ponti, który zajął się projektem na zlecenie Alfonso Bialetti. Aktualnie makinetka znajduje się w wielu domach na świecie, choć najczęściej używa jej się w Europie, w takich krajach jak Włochy, Portugalia, czy Węgry. Wśród jej zalet na pewno znajduje się niska cena i prostota.

kawiarka obraz

Parzenie kawy w kawiarce nikomu nie powinno sprawić problemów – nawet niedoświadczonym kawoszom. Do tej metody parzenia możesz wybrać wiele kaw, choć zwykle sięga się po tzw. blendy lub single ciemno wypalane. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wypróbować kawy przeznaczone do metod alternatywnych. Niewskazane jest jednak używanie gotowej kawy mielonej. Co więcej, najlepiej, abyś do mielenia kawy używał zwykłych młynków żarnowych.

Kawę do kawiarki kupisz w naszym sklepie

Syfon

Innym urządzeniem do zaparzania kawy jest syfon. Został wynaleziony w latach 30. XIX wieku. Do dziś jednak nie wiadomo, kto go stworzył, ponieważ jest to odkrycie przypisywane dwóm osobom – francuskiej gospodyni domowej oraz szkockiemu inżynierowi morskiemu. Choć nie wiadomo, jaka jest prawda, to wiedz, że obecnie na rynku znajdziesz przede wszystkim syfony dwóch japońskich firm – Hario i Yama.

syfon obraz

Czy wiesz, że jest to jedna z najstarszych metod parzenia kawy? Wielokrotnie udoskonalano to urządzenie, dzięki czemu obecnie za jego pomocą można tworzyć wyjątkowe napoje. Zdaniem wielu osób syfon jest najlepszą metodą parzenia kawy. Proces jest bardzo przyjemny, a dodatkowo trzeba wspomnieć o ogromnej satysfakcji z otrzymanego naparu. Złożony jest z dwóch szklanych kolb, statywu i palnika. Jego budowę można przyrównać do urządzenia laboratoryjnego. Musisz jednak wiedzieć, że ta metoda nie sprawdzi się, jeśli szukasz sposobu na ekspresowe przygotowywanie kawy przed pracą. 

Kawa przygotowana z użyciem syfonu zagwarantuje ci bardzo żywy, słodki, ale także subtelny smak. Natomiast jeśli chodzi o jej wygląd, to przypomina mocną herbatę. 

Cold brew

Cold brew to smaczny napój kawowy, który przygotowuje się bez zastosowania gorącej wody. Wytwarza się go poprzez moczenie zmielonych ziaren w zimnej wodzie. Nie jest to popularny sposób parzenia kawy, aczkolwiek zdecydowanie warto go wypróbować – szczególnie latem, kiedy może być rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnej  kawy mrożonej.

cold brew obrazek

Niewielka popularność tej metody wynika głównie z tego, że na kawę trzeba dość długo czekać, aczkolwiek cierpliwość się opłaca, ponieważ w ten sposób możesz uzyskać wyjątkowy smak. Kawa cold brew wyróżnia się niższym poziomem kwasowości i jest słodka w smaku, a poza tym orzeźwiająca. Taką kawę możesz przygotować wcześniej, a następnie przechowywać ją w lodówce nawet przez kilka dni. Jeśli natomiast chodzi o zawartość kofeiny, to wiedz, że cold brew ma jej więcej niż tradycyjna kawa, co wynika z tego, że ziarna mają dłuższy kontakt z wodą. Zatem można stwierdzić, że choć wygląda niepozornie, to jednak może dodać Ci mnóstwo energii do pracy! 

Przygotowywanie kawy tą metodą jest bardzo proste. Najlepiej, abyś sięgnął po ziarna stworzone do metod alternatywnych, czyli np. jasno wypalone (mogą być z Kenii, Burundi lub Etiopii). Tak samo, jak w przypadku innych metod parzenia kawy dobrym wyborem są kawy ziarniste i mielenie ich dość grubo chwilę przed przygotowaniem.

Alternatywne metody parzenia kawy – podsumowanie

Chcesz cieszyć się pyszną kawą parzoną własnoręcznie? Żaden problem! Do wyboru masz mnóstwo metod parzenia, które przedstawiliśmy Ci powyżej. Jeśli jednak wciąż masz wątpliwości, to na spokojnie! Często sięgasz po espresso lub cappuccino? Postaw na ekspres kolbowy, który pomoże Ci odnaleźć najlepsze smaki. Gdy jesteś fanem kaw przelewowych, czarnych, niezawierających mleka i cukru, to polecamy V60, AeroPress lub Chemex. Niezależnie od tego, co wybierzesz, parzenie kawy nie zajmie ci dużo czasu, a dodatkowo jest proste i intuicyjne. Mamy nadzieję, że pomogliśmy Ci znaleźć swój ulubiony sposób parzenia kawy!

Rate this post