cascara herbata susz

Cascara – kawowa herbata?

Cascara najpro艣ciej rzecz m贸wi膮c, to nic innego jak suszone sk贸rki owoc贸w kawowca, kt贸re potocznie zwane s膮 po prostu herbat膮 z wi艣ni kawowca. Przez wiele lat uprawiania oraz obr贸bki wi艣ni kawowca w celu pozyskania kawy ziarnistej聽wszystkie 艂upinki pozyskiwane w momencie rozdzielania ziaren od mi膮偶szu traktowane by艂y jako odpady produkcyjne. W dzisiejszych czasach, dzi臋ki zastosowanie specjalnej metody oddzielania ziaren od mi膮偶szu “odpadki” te mo偶na fantastycznie wykorzysta膰 do parzenia niesamowitego naparu, kt贸ry ma oryginalny i niepowtarzalny smak. Cascara daje napar, kt贸ry doskonale komponuje si臋 z cytryn膮, owocami oraz zielon膮 herbat膮. Jest orze藕wiaj膮ca i co najwa偶niejsze dogodzi nawet najbardziej wymagaj膮cym i najbardziej wybrednym podniebieniom. Jej jedynym minusem jest s艂aba dost臋pno艣膰.

Znajdziesz j膮 w naszym sklepie internetowym: Cascara Honduras San Jos茅


cascara ziarenko kawy

fot. cozyleaf.com

Cascara – spos贸b parzenia

Cascara to znakomity produkt, kt贸ry nie wymaga 偶adnej tajemniczej wiedzy oraz umiej臋tno艣ci parzenia.

Cascar臋 mo偶emy bez 偶adnego wi臋kszego problemu parzy膰 zar贸wno w Aeropresie, French Pressie

Proporcje zazwyczaj wynosz膮 oko艂o 10-12 gram贸w 艂upinek na 200 ml wody. Mo偶na oczywi艣cie spr贸bowa膰 nieco poeksperymentowa膰 z proporcjami. Dzi臋ki czemu mo偶na uzyska膰 naprawd臋 niepowtarzalne smaki oraz r贸偶n膮 intensywno艣膰 napoju. Cascara powinna zosta膰 zalana wod膮 o temperaturze ok 90-93 stopni, a nast臋pnie parzona przez co najmniej 6-8 minut.

Warto wspomnie膰 r贸wnie偶 i o tym, 偶e Cascara, identycznie zreszt膮 jak herbat臋 lub kaw臋, mo偶na parzy膰 nie tylko na ciep艂o, ale r贸wnie偶 i na zimno. Aby przygotowa膰 nap贸j na zimno, warto zrobi膰 zdecydowanie bardziej skoncentrowany napar i zala膰 go zimn膮 wod膮. Wystarczy u偶y膰 podobnej ilo艣ci suszu, jak w przypadku parzenia wrz膮tkiem.聽Butelk臋 lub s艂oik z cascar膮 zalan膮 zimn膮 wod膮 wystarczy pozostawi膰 w lod贸wce na oko艂o 18-24 godziny. Przed podaniem warto przecedzi膰 nap贸j.

Jak smakuje Cascara

Cascara po zaparzeniu z wygl膮du przypomina mocn膮 herbat臋 i tak naprawd臋 podobnie smakuje. No prawie.
Po otwarciu nowego opakowania od razu wyczu膰 mo偶na bardzo specyficzny aromat, kt贸ry przypomina zapach聽owoc贸w z bardzo du偶ym naciskiem na zapach 艣liwek. Po zaparzeniu 艂upinek nasz napar przyjmuje bardzo intensywny zapach, kt贸ry nie ka偶demu mo偶e przypa艣膰 do gustu. Cascara ma delikatny owocowo-cytrusowy smak, w kt贸ry bez 偶adnego wi臋kszego problemu mo偶na rozpozna膰 nuty wi艣ni, jab艂ek, bzu, czy te偶 wspomnianych ju偶 wcze艣niej suszonych 艣liwek.

Cascara i zawarto艣膰 kofeiny

Tak, cascara zawiera kofein臋!聽Ilo艣膰 kofeiny tak naprawd臋 zale偶y od proporcji suszu do wody, a nie jak wiele os贸b mylnie uwa偶a od d艂ugo艣ci parzenia. Dla por贸wnania zawarto艣膰 kofeiny w przypadku cascary wyniesie ok聽100-120聽mg na 1 l naparu. Dla por贸wnania zawarto艣膰 kofeiny w czarnej kawie wynosi oko艂o 400-800 mg/L.

Charakterystyka i odmiany

W dzisiejszych czasach zdania w kwestii klasyfikacji Cascary s膮 bardzo podzielone. Po艂owa ludzi uwa偶a, 偶e jest to zwyk艂a herbata, a druga po艂owa przyr贸wnuje ten nap贸j do kawy. Je偶eli chodzi o produkcj臋, to przypomina raczej produkcj臋聽kawy, ale po przyrz膮dzeniu smakuje jak bardzo owocowa聽herbata.

cascara parzona herbata

Warto wspomnie膰 r贸wnie偶 i o tym, 偶e Cascara聽zar贸wno na europejskim, jak i ameryka艅skim rynku, dost臋pna jest od ca艂kiem nie dawna. Cascara pierwotnie serwowana by艂a wy艂膮cznie w Etiopii i Jemenie. Wielu badaczy uwa偶a, 偶e nap贸j ten serwowany by艂 w tych krajach d艂u偶ej ni偶 normalna kawa. W sk艂ad oryginalnej Cascary wchodz膮 nie tylko wysuszone 艂upiny owoc贸w kawowca, ale r贸wnie偶 mieszanka przypraw, w kt贸rych sk艂ad wchodzi np. ga艂ka musztardowa, imbir, czy te偶 popularny cynamon. W Etiopii Cascara znana jest jako hashara, z kolei w Jemenie wykorzystywana jest nazwa qishr.