cascara herbata susz

Cascara – kawowa herbata?

Cascara najprościej rzecz mówiąc, to nic innego jak suszone skórki owoców kawowca, które potocznie zwane są po prostu herbatą z wiśni kawowca. Przez wiele lat uprawiania oraz obróbki wiśni kawowca w celu pozyskania kawy ziarnistej wszystkie łupinki pozyskiwane w momencie rozdzielania ziaren od miąższu traktowane były jako odpady produkcyjne. W dzisiejszych czasach, dzięki zastosowanie specjalnej metody oddzielania ziaren od miąższu “odpadki” te można fantastycznie wykorzystać do parzenia niesamowitego naparu, który ma oryginalny i niepowtarzalny smak. Cascara daje napar, który doskonale komponuje się z cytryną, owocami oraz zieloną herbatą. Jest orzeźwiająca i co najważniejsze dogodzi nawet najbardziej wymagającym i najbardziej wybrednym podniebieniom. Jej jedynym minusem jest słaba dostępność.

cascara ziarenko kawy
fot. cozyleaf.com

Cascara – sposób parzenia

Cascara to znakomity produkt, który nie wymaga żadnej tajemniczej wiedzy oraz umiejętności parzenia. Cascarę możemy bez żadnego większego problemu parzyć zarówno w Aeropresie, French Pressie, jak i również w zwykłym czajniku do parzenia herbaty. Proporcje zazwyczaj wynoszą około 10-12 gramów łupinek na 200 ml wody. Można oczywiście spróbować nieco poeksperymentować z proporcjami. Dzięki czemu można uzyskać naprawdę niepowtarzalne smaki oraz różną intensywność napoju. Cascara powinna zostać zalana wodą o temperaturze ok 90-93 stopni, a następnie parzona przez co najmniej 6-8 minut.

Warto wspomnieć również i o tym, że Cascara, identycznie zresztą jak herbatę lub kawę, można parzyć nie tylko na ciepło, ale również i na zimno. Aby przygotować napój na zimno, warto zrobić zdecydowanie bardziej skoncentrowany napar i zalać go zimną wodą. Wystarczy użyć podobnej ilości suszu, jak w przypadku parzenia wrzątkiem. Butelkę lub słoik z cascarą zalaną zimną wodą wystarczy pozostawić w lodówce na około 18-24 godziny. Przed podaniem warto przecedzić napój.

Jak smakuje Cascara

Cascara po zaparzeniu z wyglądu przypomina mocną herbatę i tak naprawdę podobnie smakuje. No prawie.
Po otwarciu nowego opakowania od razu wyczuć można bardzo specyficzny aromat, który przypomina zapach owoców z bardzo dużym naciskiem na zapach śliwek. Po zaparzeniu łupinek nasz napar przyjmuje bardzo intensywny zapach, który nie każdemu może przypaść do gustu. Cascara ma delikatny owocowo-cytrusowy smak, w który bez żadnego większego problemu można rozpoznać nuty wiśni, jabłek, bzu, czy też wspomnianych już wcześniej suszonych śliwek.

Cascara i zawartość kofeiny

Tak, cascara zawiera kofeinę! Ilość kofeiny tak naprawdę zależy od proporcji suszu do wody, a nie jak wiele osób mylnie uważa od długości parzenia. Dla porównania zawartość kofeiny w przypadku cascary wyniesie ok 100-120 mg na 1 l naparu. Dla porównania zawartość kofeiny w czarnej kawie wynosi około 400-800 mg/L.

Charakterystyka i odmiany

W dzisiejszych czasach zdania w kwestii klasyfikacji Cascary są bardzo podzielone. Połowa ludzi uważa, że jest to zwykła herbata, a druga połowa przyrównuje ten napój do kawy. Jeżeli chodzi o produkcję, to przypomina raczej produkcję kawy, ale po przyrządzeniu smakuje jak bardzo owocowa herbata.

cascara parzona herbata

Warto wspomnieć również i o tym, że Cascara zarówno na europejskim, jak i amerykańskim rynku, dostępna jest od całkiem nie dawna. Cascara pierwotnie serwowana była wyłącznie w Etiopii i Jemenie. Wielu badaczy uważa, że napój ten serwowany był w tych krajach dłużej niż normalna kawa. W skład oryginalnej Cascary wchodzą nie tylko wysuszone łupiny owoców kawowca, ale również mieszanka przypraw, w których skład wchodzi np. gałka musztardowa, imbir, czy też popularny cynamon. W Etiopii Cascara znana jest jako hashara, z kolei w Jemenie wykorzystywana jest nazwa qishr.

Cascara – kawowa herbata?
5 (100%) 5 votes