
Obróbka kawy: na morko (Washed Process)
Obróbka kawy „na mokro”, ang. washed process to jeden z podstawowych procesów przetwarzania kawy tuż po zbiorach.
Continue Reading →Obróbka kawy „na mokro”, ang. washed process to jeden z podstawowych procesów przetwarzania kawy tuż po zbiorach.
Continue Reading →Brazylia bardzo często bywa nazywana krajem kawy, obecnie jest największym producentem kawy na świecie. Wynika to głównie z tego, że to tam co roku wytwarza się nawet 35 milionów worków…
Continue Reading →W ostatnim czasie na popularności zyskują kawy pochodzące z procesu tzw. kontrolowanej fermentacji, zwanej również fermentacją beztlenową (ang. anaerobic fermentation coffee). Jest to stosunkowo nowy sposób obróbki ziaren kawy po…
Continue Reading →Jednym z wielu procesów obróbki ziaren kawowca tuż po zbiorach jest tzw. „Natural Process”, znany również jako Sun-Dried lub Dry Processed. W Polsce znany głównie pod nazwą „metoda naturalna”, „obróbka…
Continue Reading →Wielu osobom trudno wyobrazić sobie początek dnia bez filiżanki kawy. Skład chemiczny tego napoju jest bardzo bogaty. Zawiera m.in. kwas chlorogenowy, niewielkie ilości witaminy B, białka, tłuszcze, związki mineralne oraz…
Continue Reading →Często wchodząc do sklepu po kawę, szukasz nowych produktów, ponieważ czerpiesz mnóstwo radości z odkrywania nietuzinkowych smaków? Jeśli tak jest, to z pewnością zainteresuje Cię także kawa speciality. Co kryje…
Continue Reading →