cold brew obrazek

Cold brew – doskona艂a kawa na lato

Ju偶 wkr贸tce na pewno czekaj膮 nas kolejne fale upa艂贸w i jest to okres, w kt贸rym ka偶dy z nas szuka nie tylko cienia, ale tak偶e ch艂odnych i orze藕wiaj膮cych napoj贸w. Zimne soki, woda z lodem i z cytryn膮 czy mro偶ona herbata to standard, ale co powiecie na cold brew? To kawa na zimno, ale nie w znanej zapewne Wam wszystkim mro偶onej postaci. Zaparzana dos艂ownie na zimno charakteryzuje si臋 wyj膮tkowym aromatem i smakiem, a do tego orze藕wia, jak nic innego. Chcecie wiedzie膰, czym dok艂adnie jest taka kawa i jak j膮 przygotowa膰 w domowych warunkach? Zapraszamy w takim razie do dalszej lektury.

Cold brew kawa

Ta konkretna kawa na zimno wymaga niestety nieco cierpliwo艣ci, aby przygotowa膰 j膮 dobrze. Najlepiej z tego powodu wcze艣niej zrobi膰 sobie nieco zapasu, aby mie膰 go na wyj膮tkowo upalne dni. Ca艂a sztuka opiera si臋 na macerowaniu kawy mielonej. Polecamy tutaj oczywi艣cie wykorzystanie kawy ziarnistej, kt贸ra zostanie zmielona bezpo艣rednio przed przygotowaniem napoju.

Gor膮co zach臋camy do eksperymentowania z ilo艣ci膮 samej kawy. Nawet niewielkie odst臋pstwo od tej gramatury mo偶e odmieni膰 diametralnie aromat, moc i smak, dlatego ka偶dy mo偶e pr贸bowa膰 znale藕膰 swoj膮 idealn膮 kompozycj臋.

Zmielon膮 kaw臋 zalewamy oczywi艣cie wod膮 i tutaj teoretycznie powinna to by膰 woda ch艂odna, najlepiej o temperaturze pokojowej. Niekt贸re przepisy jednak polecaj膮 delikatne jej podgrzanie. To kolejny pow贸d do tego, aby po prostu eksperymentowa膰. Pi臋kne jest to, 偶e ka偶de przygotowane cold brew mo偶e by膰 nieco inne, przez co za ka偶dym razem mo偶emy odkrywa膰 je na nowo. Od tego momentu zaczyna si臋 wspomniany wcze艣niej, d艂ugi proces wymagaj膮cy cierpliwo艣ci. Zalan膮 kaw臋 wstawiamy do lod贸wki na 8 do nawet 12 godzin. Po tym czasie nap贸j wyci膮gamy, filtrujemy i ju偶 mo偶emy kosztowa膰.

Tyle teorii, gdy偶 od tego momentu zaczynaj膮 si臋 ju偶 prawdziwe eksperymenty. Pami臋tajcie o tym, 偶e na smak cold brew ma wp艂yw mn贸stwo element贸w. Ogromne znaczenie ma tutaj rodzaj wykorzystanej kawy. Warto pr贸bowa膰 przygotowywa膰 nap贸j z ziaren z r贸偶nych zak膮tk贸w 艣wiata. Zdziwicie si臋, z jak du偶ymi r贸偶nicami w smaku i w aromacie si臋 spotkacie. Do tego dochodz膮 r贸偶nego rodzaju dodatki, kt贸re mo偶ecie stosowa膰, ale po kolei. Zacznijmy od szczeg贸艂owego przedstawienia podstawowego przepisu na klasyczn膮 cold brew, a wi臋c bez wyszukanych dodatk贸w.

Cold brew przepis

cold brew obrazek 2

Proporcje sk艂adnik贸w ju偶 poznali艣cie, a wi臋c oko艂o 65 g ziaren kawy oraz 500 ml czystej wody. Ziarna naturalnie trzeba zmieli膰 i na tym procesie warto zatrzyma膰 si臋 na nieco d艂u偶ej. Raczej odradzamy bowiem wyj膮tkowo drobne mielenie, kt贸rego efektem jest kawa w formie niemal偶e py艂u. Z naszego do艣wiadczenia wiemy, 偶e po tak drobnym zmieleniu cold brew ma zdecydowanie zbyt intensywny smak. Kawa zyskuje mulisty charakter i bardzo 藕le si臋 j膮 pije, dlatego zdecydowanie nie polecamy.

Ziarna nie mog膮 by膰 tylko lekko pokruszone, powinny mie膰 posta膰 zbli偶on膮 do okruszk贸w z pieczywa lub po prostu do granulek znanych ka偶demu z kaw rozpuszczalnych. Ju偶 widzicie wi臋c, 偶e forma mielenia b臋dzie mia艂a du偶y wp艂yw na smak i aromat, a to daje Wam oczywi艣cie pole do popisu, eksperymentowania.

Woda w kawie cold brew

Woda musi by膰 czysta i raczej powinna by膰 ch艂odna, to ju偶 wiecie. Jednak 鈥瀋zysta鈥 powinno si臋 traktowa膰 w dos艂ownym tego s艂owa znaczeniu. Zach臋camy do przefiltrowania wody przed zalaniem ni膮 zmielonej kawy. W wodzie z kranu zawsze znajduj膮 si臋 r贸偶ne zanieczyszczenia i, cho膰 nie s膮 one gro藕ne dla cz艂owieka, to jednak ich obecno艣膰 negatywnie wp艂ynie na finalny smak cold brew. Wod臋 wi臋c filtrujemy, a nast臋pnie zalewamy ni膮 zmielon膮 kaw臋.

Czas 鈥瀙arzenia na zimno鈥 mo偶na w du偶ym stopniu modyfikowa膰. Jedne szko艂y m贸wi膮 o tym, 偶e powinien on wynosi膰 od 8 do 12 godzin. Inne sugeruj膮 鈥瀙arzenie鈥 przez minimum 12 godzin, oczywi艣cie najlepiej w lod贸wce. Jedno jest pewne, nie zostawiajcie takiego napoju na d艂u偶ej, jak 15 godzin. Mo偶ecie eksperymentowa膰 z czasem naprawd臋 dowolnie, ale ponad 15 godzin sko艅czy si臋 napojem o bardzo nieprzyjemnym smaku. Kaw臋 najlepiej zaparza膰 w szczelnie zamykanym dzbanuszku lub nawet w s艂oiku, kt贸ry p贸藕niej zakr臋cimy. Ca艂o艣膰 wstawiamy oczywi艣cie do lod贸wki. Polecamy zrobi膰 to wieczorem, aby rano ju偶 cieszy膰 si臋 orze藕wiaj膮cym napojem.

Ostatnia czynno艣膰 to przefiltrowanie gotowego napoju, kiedy wyjmiecie go ju偶 z lod贸wki. W warunkach domowych mo偶na pokusi膰 si臋 a偶 o 3 r贸偶ne metody filtracji:

Zastosowanie metalowych filtr贸w o bardzo du偶ej skuteczno艣ci dzia艂ania. Nierzadko ju偶 jedna filtracja wystarczy, aby pozby膰 si臋 wi臋kszo艣ci fus贸w.

Wykorzystanie zwyk艂ego, domowego sitka, kt贸re dodatkowo wyk艂adamy kilkoma warstwami klasycznej gazy. Filtracja jest jednak nieco mniej skuteczna, przez co trzeba j膮 kilkukrotnie powt贸rzy膰.

Je艣li macie w domu ekspres przelewowy, mo偶ecie r贸wnie偶 do filtracji wykorzysta膰 papierowe filtry od niego.

Podsumowanie przepisu na Cold Brew

cold brew przepis

Sk艂adniki

kawa 艣rednio zmielona

Forma zbli偶ona do okruszk贸w z pieczywa / granulek z kaw rozpuszczalnych.

czysta woda

Ch艂odna, zalecamy do przefiltrowania przed zalaniem.

cold brew coffee przepis

Kaw臋 zalewamy ch艂odn膮 wod膮

Przypominamy proporcj臋, tj. aby otrzyma膰 oko艂o 400 ml cold brew, potrzeba 65 ziaren kawy oraz 500 ml czystej wody.

Zostawiamy do parzenia

Czas parzenia powinien wynosi膰 od 8 do 12 godzin. Oczywi艣cie najlepiej w lod贸wce.

Przefiltrowanie

Na koniec, kiedy wyjmiemy nasz cold brew z lod贸wki zostanie nam proces filtracji. Odfiltrowa膰 nasz cold brew mo偶emy przez: domowe sitko, metalowe filtrry, ekspres przelewowy, french press.

FinestCoffee to sklep z kaw膮, dedykowany przede wszystkim dla ludzi, kt贸rzy kochaj膮 kaw臋. Wszystkie produkty, kt贸re znajdziesz w naszym sklepie s膮 starannie selekcjonowane przez nas zesp贸艂 oraz dobierane wed艂ug najwy偶szych standard贸w. Po to, aby sprosta膰 pocz膮tkuj膮cym koneserom, jak i zar贸wno do艣wiadczonym wielbicielom kawy.

sklep z kaw膮 warszawa

Skosztuj naszej kawy

W naszej ofercie znajd膮 Pa艅stwo kawy ziarniste z r贸偶nych kraj贸w 艣wiata, akcesoria i dodatki do kawy. Naszym priorytetem jest oferowanie najlepszej kawy ziarnistej. Gwarantujemy, 偶e ka偶dy znajdzie u nas odpowiedni膮 dla siebie kaw臋.

Zapraszamy do zapoznania si臋 z nasz膮 ofert膮 lub te偶 do dalszej cz臋艣ci naszego artyku艂u.

Je艣li ju偶 cieknie Wam 艣linka na my艣l o Cold Brew, zajrzyjcie do naszego sklepu internetowego. Znajdziecie u nas wszystko, co b臋dzie potrzebne do przygotowania takiego napoju. Specjalizujemy si臋 przede wszystkim w sprzeda偶y oryginalnych i zawsze 艣wie偶ych kaw z ca艂ego 艣wiata. Korzystaj膮c z naszej oferty, b臋dziecie mogli wi臋c kupi膰 wiele rodzaj贸w ziaren, aby p贸藕niej eksperymentowa膰 przy przygotowywaniu cold brew.

Dodatki do cold brew

Teoretycznie 鈥瀞urowe鈥 cold brew powinno charakteryzowa膰 si臋 lekko s艂odkawym posmakiem. Wiele naturalnie zale偶y od rodzaju kawy, czasu parzenia oraz od skuteczno艣ci filtracji wody. Nie ka偶dy musi by膰 jednak prawdziwym smakoszem czarnego napoju i dlatego dla cz臋艣ci z Was pierwszy kontakt z cold brew mo偶e nie by膰 do ko艅ca przyjemny. Smak, a przede wszystkim s艂odycz, mo偶na jednak wzbogaci膰 poprzez dodatki. Polecamy naturalnie takie eksperymenty, ale tutaj wa偶na uwaga. W internecie znajdziecie wiele propozycji dodatk贸w, ale z naszego do艣wiadczenia wiemy, 偶e nie wszystkie z nich s膮 godne uwagi. Najcz臋stsze propozycje dodatk贸w, to:

– suszone maliny;
– sk贸rka pomara艅czy;
– li艣cie Kafiru;
– suszona morela;
– suszona brzoskwinia;
– daktyle;
– suszone jagody goi;
– go藕dziki;
– kardamon;
– suszone mango;
– cynamon;
– sk贸rka limonki.

Sporo tego, prawda? Od razu przestrzegamy Was jednak przed malinami, sk贸rk膮 pomara艅czy oraz Kafirem. Okazuje si臋 bowiem, 偶e maliny zabijaj膮 ca艂y aromat cold brew, a do tego smak robi si臋 cierpki, naprawd臋 trudny do prze艂kni臋cia. Sk贸rka pomara艅czy natomiast robi tylko dobre pierwsze wra偶enie. Nap贸j 艂adnie pachnie, ale pog艂臋bia si臋 jego kwasowo艣膰, przez co ponownie smak wi臋kszo艣ci os贸b nie przypadnie do gustu. Smak kawy psuj膮 r贸wnie偶 li艣cie Kafaru. Aromat jest pi臋kny, z lekk膮 nutk膮 limonkowego zapachu, ale picie cold brew z takim dodatkiem niestety nie nale偶y ju偶 do przyjemno艣ci.

Czas teraz na suszone morele, brzoskwinie, daktyle oraz jagody goi. Jest to grupa sk艂adnik贸w, kt贸re naszym zdaniem (co zaskakuj膮ce) maj膮 do艣膰 oboj臋tny wp艂yw zar贸wno na aromat, jak i smak cold brew. Szczeg贸lnie bardzo s艂odkie daktyle oraz aromatyczne jagody goi, nie wp艂ywaj膮 dos艂ownie w 偶aden spos贸b na smak i aromat. Delikatny wp艂yw maj膮 morela oraz brzoskwinia. W obu przypadkach mo偶na wyczu膰 ich lekki aromat, jak i minimalnie podbit膮 s艂odycz. Nie ma jednak co ukrywa膰, mniej zaprawieni w bojach amatorzy kawy po prostu nie zauwa偶膮 r贸偶nicy.

Ostatnia grupa to ju偶 dodatki, kt贸re gor膮co polecamy ka偶demu. Je艣li tylko lubicie zapach go藕dzik贸w, to ich dodanie podbije wyra藕nie s艂odycz napoju. Bardzo dobry jest r贸wnie偶 kardamon. Gwarantuje on przyjemny zapach cold brew i dodatkowo delikatnie przykrywa goryczk臋 kawy, ale bez psucia jej smaku. Mango natomiast nie dodaje kawie swojego charakterystycznego aromatu, ale lekko podnosi s艂odycz napoju. S艂odycz cold brew poprawia r贸wnie偶 cynamon, ale tutaj kolejne zaskoczenie. Jego charakterystycznego zapachu kompletnie nie czu膰. Wiemy, 偶e wiele os贸b nie lubi zapachu cynamonu, ale okazuje si臋, 偶e i w takich przypadkach mo偶na go spokojnie doda膰 do kawy. Limonka natomiast poprawia delikatnie rze艣ki charakter napoju, cho膰 nie zmienia w 偶aden spos贸b aromatu. Pami臋tajcie o tym, aby ze sk贸rki limonki usun膮膰 bia艂膮 jej cz臋艣膰.

Na koniec jeszcze jedna rada. Pocz膮tkuj膮cym fanom kawy gor膮co polecamy spr贸bowania dodatku cascary. Wystarczy doda膰 dos艂ownie kilka gram贸w, aby uzyska膰 du偶o s艂odszy nap贸j. Tak przygotowane cold brew na pewno od razu Wam zasmakuje.

Jak podawa膰 cold brew?

cold brew obrazek 1

Jest to nap贸j idealny na gor膮ce, letnie dni i dlatego forma jego podawania jest w zasadzie oboj臋tna. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby gotow膮 kaw臋 wla膰 sobie do zwyk艂ej plastikowej butelki czy nawet do termosu i zabra膰 ze sob膮 w podr贸偶. W ka偶dej chwili mamy dost臋p do orze藕wiaj膮cego napoju.

Je艣li natomiast chcecie napi膰 si臋 takiej kawy w domu, mo偶ecie podawa膰 go w zwyk艂ych szklankach. Wiele os贸b wzbogaca nap贸j niewielk膮 ilo艣ci膮 mleka, aby nieco zbi膰 naturaln膮 goryczk臋 kawy. W czasie wyj膮tkowo upalnych dni mo偶na doda膰 tak偶e kilka kostek lodu.

Zajrzyjcie wi臋c ju偶 dzisiaj do naszego sklepu, zam贸wcie wszystkie niezb臋dne produkty i przygotujcie swoje pierwsze cold brew. Mamy kawy najwy偶szej jako艣ci, oryginalne i zawsze 艣wie偶e, kt贸re sprzedajemy w bardzo atrakcyjnych cenach.

Sprawd藕 te偶 nasze inne przepisy:聽Kawa latte

5/5 - (2 votes)