cold brew obrazek

Cold brew – doskonała kawa na lato

Już wkrótce na pewno czekają nas kolejne fale upałów i jest to okres, w którym każdy z nas szuka nie tylko cienia, ale także chłodnych i orzeźwiających napojów. Zimne soki, woda z lodem i z cytryną czy mrożona herbata to standard, ale co powiecie na cold brew? To kawa na zimno, ale nie w znanej zapewne Wam wszystkim mrożonej postaci. Zaparzana dosłownie na zimno charakteryzuje się wyjątkowym aromatem i smakiem, a do tego orzeźwia, jak nic innego. Chcecie wiedzieć, czym dokładnie jest taka kawa i jak ją przygotować w domowych warunkach? Zapraszamy w takim razie do dalszej lektury.

Cold brew kawa

Ta konkretna kawa na zimno wymaga niestety nieco cierpliwości, aby przygotować ją dobrze. Najlepiej z tego powodu wcześniej zrobić sobie nieco zapasu, aby mieć go na wyjątkowo upalne dni. Cała sztuka opiera się na macerowaniu kawy mielonej. Polecamy tutaj oczywiście wykorzystanie kawy ziarnistej, która zostanie zmielona bezpośrednio przed przygotowaniem napoju.

Gorąco zachęcamy do eksperymentowania z ilością samej kawy. Nawet niewielkie odstępstwo od tej gramatury może odmienić diametralnie aromat, moc i smak, dlatego każdy może próbować znaleźć swoją idealną kompozycję.

Zmieloną kawę zalewamy oczywiście wodą i tutaj teoretycznie powinna to być woda chłodna, najlepiej o temperaturze pokojowej. Niektóre przepisy jednak polecają delikatne jej podgrzanie. To kolejny powód do tego, aby po prostu eksperymentować. Piękne jest to, że każde przygotowane cold brew może być nieco inne, przez co za każdym razem możemy odkrywać je na nowo. Od tego momentu zaczyna się wspomniany wcześniej, długi proces wymagający cierpliwości. Zalaną kawę wstawiamy do lodówki na 8 do nawet 12 godzin. Po tym czasie napój wyciągamy, filtrujemy i już możemy kosztować.

Tyle teorii, gdyż od tego momentu zaczynają się już prawdziwe eksperymenty. Pamiętajcie o tym, że na smak cold brew ma wpływ mnóstwo elementów. Ogromne znaczenie ma tutaj rodzaj wykorzystanej kawy. Warto próbować przygotowywać napój z ziaren z różnych zakątków świata. Zdziwicie się, z jak dużymi różnicami w smaku i w aromacie się spotkacie. Do tego dochodzą różnego rodzaju dodatki, które możecie stosować, ale po kolei. Zacznijmy od szczegółowego przedstawienia podstawowego przepisu na klasyczną cold brew, a więc bez wyszukanych dodatków.

Cold brew przepis

cold brew obrazek 2

Proporcje składników już poznaliście, a więc około 65 g ziaren kawy oraz 500 ml czystej wody. Ziarna naturalnie trzeba zmielić i na tym procesie warto zatrzymać się na nieco dłużej. Raczej odradzamy bowiem wyjątkowo drobne mielenie, którego efektem jest kawa w formie niemalże pyłu. Z naszego doświadczenia wiemy, że po tak drobnym zmieleniu cold brew ma zdecydowanie zbyt intensywny smak. Kawa zyskuje mulisty charakter i bardzo źle się ją pije, dlatego zdecydowanie nie polecamy.

Ziarna nie mogą być tylko lekko pokruszone, powinny mieć postać zbliżoną do okruszków z pieczywa lub po prostu do granulek znanych każdemu z kaw rozpuszczalnych. Już widzicie więc, że forma mielenia będzie miała duży wpływ na smak i aromat, a to daje Wam oczywiście pole do popisu, eksperymentowania.

Woda w kawie cold brew

Woda musi być czysta i raczej powinna być chłodna, to już wiecie. Jednak „czysta” powinno się traktować w dosłownym tego słowa znaczeniu. Zachęcamy do przefiltrowania wody przed zalaniem nią zmielonej kawy. W wodzie z kranu zawsze znajdują się różne zanieczyszczenia i, choć nie są one groźne dla człowieka, to jednak ich obecność negatywnie wpłynie na finalny smak cold brew. Wodę więc filtrujemy, a następnie zalewamy nią zmieloną kawę.

Czas „parzenia na zimno” można w dużym stopniu modyfikować. Jedne szkoły mówią o tym, że powinien on wynosić od 8 do 12 godzin. Inne sugerują „parzenie” przez minimum 12 godzin, oczywiście najlepiej w lodówce. Jedno jest pewne, nie zostawiajcie takiego napoju na dłużej, jak 15 godzin. Możecie eksperymentować z czasem naprawdę dowolnie, ale ponad 15 godzin skończy się napojem o bardzo nieprzyjemnym smaku. Kawę najlepiej zaparzać w szczelnie zamykanym dzbanuszku lub nawet w słoiku, który później zakręcimy. Całość wstawiamy oczywiście do lodówki. Polecamy zrobić to wieczorem, aby rano już cieszyć się orzeźwiającym napojem.

Ostatnia czynność to przefiltrowanie gotowego napoju, kiedy wyjmiecie go już z lodówki. W warunkach domowych można pokusić się aż o 3 różne metody filtracji:

Zastosowanie metalowych filtrów o bardzo dużej skuteczności działania. Nierzadko już jedna filtracja wystarczy, aby pozbyć się większości fusów.

Wykorzystanie zwykłego, domowego sitka, które dodatkowo wykładamy kilkoma warstwami klasycznej gazy. Filtracja jest jednak nieco mniej skuteczna, przez co trzeba ją kilkukrotnie powtórzyć.

Jeśli macie w domu ekspres przelewowy, możecie również do filtracji wykorzystać papierowe filtry od niego.

Podsumowanie przepisu na Cold Brew

cold brew przepis

Składniki

kawa średnio zmielona

Forma zbliżona do okruszków z pieczywa / granulek z kaw rozpuszczalnych.

czysta woda

Chłodna, zalecamy do przefiltrowania przed zalaniem.

cold brew coffee przepis

Kawę zalewamy chłodną wodą

Przypominamy proporcję, tj. aby otrzymać około 400 ml cold brew, potrzeba 65 ziaren kawy oraz 500 ml czystej wody.

Zostawiamy do parzenia

Czas parzenia powinien wynosić od 8 do 12 godzin. Oczywiście najlepiej w lodówce.

Przefiltrowanie

Na koniec, kiedy wyjmiemy nasz cold brew z lodówki zostanie nam proces filtracji. Odfiltrować nasz cold brew możemy przez: domowe sitko, metalowe filtrry, ekspres przelewowy, french press.

FinestCoffee to sklep z kawą, dedykowany przede wszystkim dla ludzi, którzy kochają kawę. Wszystkie produkty, które znajdziesz w naszym sklepie są starannie selekcjonowane przez nas zespół oraz dobierane według najwyższych standardów. Po to, aby sprostać początkującym koneserom, jak i zarówno doświadczonym wielbicielom kawy.

sklep z kawą warszawa

Skosztuj naszej kawy

W naszej ofercie znajdą Państwo kawy ziarniste z różnych krajów świata, akcesoria i dodatki do kawy. Naszym priorytetem jest oferowanie najlepszej kawy ziarnistej. Gwarantujemy, że każdy znajdzie u nas odpowiednią dla siebie kawę.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą lub też do dalszej części naszego artykułu.

Jeśli już cieknie Wam ślinka na myśl o Cold Brew, zajrzyjcie do naszego sklepu internetowego. Znajdziecie u nas wszystko, co będzie potrzebne do przygotowania takiego napoju. Specjalizujemy się przede wszystkim w sprzedaży oryginalnych i zawsze świeżych kaw z całego świata. Korzystając z naszej oferty, będziecie mogli więc kupić wiele rodzajów ziaren, aby później eksperymentować przy przygotowywaniu cold brew.

Dodatki do cold brew

Teoretycznie „surowe” cold brew powinno charakteryzować się lekko słodkawym posmakiem. Wiele naturalnie zależy od rodzaju kawy, czasu parzenia oraz od skuteczności filtracji wody. Nie każdy musi być jednak prawdziwym smakoszem czarnego napoju i dlatego dla części z Was pierwszy kontakt z cold brew może nie być do końca przyjemny. Smak, a przede wszystkim słodycz, można jednak wzbogacić poprzez dodatki. Polecamy naturalnie takie eksperymenty, ale tutaj ważna uwaga. W internecie znajdziecie wiele propozycji dodatków, ale z naszego doświadczenia wiemy, że nie wszystkie z nich są godne uwagi. Najczęstsze propozycje dodatków, to:

– suszone maliny;
– skórka pomarańczy;
– liście Kafiru;
– suszona morela;
– suszona brzoskwinia;
– daktyle;
– suszone jagody goi;
– goździki;
– kardamon;
– suszone mango;
– cynamon;
– skórka limonki.

Sporo tego, prawda? Od razu przestrzegamy Was jednak przed malinami, skórką pomarańczy oraz Kafirem. Okazuje się bowiem, że maliny zabijają cały aromat cold brew, a do tego smak robi się cierpki, naprawdę trudny do przełknięcia. Skórka pomarańczy natomiast robi tylko dobre pierwsze wrażenie. Napój ładnie pachnie, ale pogłębia się jego kwasowość, przez co ponownie smak większości osób nie przypadnie do gustu. Smak kawy psują również liście Kafaru. Aromat jest piękny, z lekką nutką limonkowego zapachu, ale picie cold brew z takim dodatkiem niestety nie należy już do przyjemności.

Czas teraz na suszone morele, brzoskwinie, daktyle oraz jagody goi. Jest to grupa składników, które naszym zdaniem (co zaskakujące) mają dość obojętny wpływ zarówno na aromat, jak i smak cold brew. Szczególnie bardzo słodkie daktyle oraz aromatyczne jagody goi, nie wpływają dosłownie w żaden sposób na smak i aromat. Delikatny wpływ mają morela oraz brzoskwinia. W obu przypadkach można wyczuć ich lekki aromat, jak i minimalnie podbitą słodycz. Nie ma jednak co ukrywać, mniej zaprawieni w bojach amatorzy kawy po prostu nie zauważą różnicy.

Ostatnia grupa to już dodatki, które gorąco polecamy każdemu. Jeśli tylko lubicie zapach goździków, to ich dodanie podbije wyraźnie słodycz napoju. Bardzo dobry jest również kardamon. Gwarantuje on przyjemny zapach cold brew i dodatkowo delikatnie przykrywa goryczkę kawy, ale bez psucia jej smaku. Mango natomiast nie dodaje kawie swojego charakterystycznego aromatu, ale lekko podnosi słodycz napoju. Słodycz cold brew poprawia również cynamon, ale tutaj kolejne zaskoczenie. Jego charakterystycznego zapachu kompletnie nie czuć. Wiemy, że wiele osób nie lubi zapachu cynamonu, ale okazuje się, że i w takich przypadkach można go spokojnie dodać do kawy. Limonka natomiast poprawia delikatnie rześki charakter napoju, choć nie zmienia w żaden sposób aromatu. Pamiętajcie o tym, aby ze skórki limonki usunąć białą jej część.

Na koniec jeszcze jedna rada. Początkującym fanom kawy gorąco polecamy spróbowania dodatku cascary. Wystarczy dodać dosłownie kilka gramów, aby uzyskać dużo słodszy napój. Tak przygotowane cold brew na pewno od razu Wam zasmakuje.

Jak podawać cold brew?

cold brew obrazek 1

Jest to napój idealny na gorące, letnie dni i dlatego forma jego podawania jest w zasadzie obojętna. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby gotową kawę wlać sobie do zwykłej plastikowej butelki czy nawet do termosu i zabrać ze sobą w podróż. W każdej chwili mamy dostęp do orzeźwiającego napoju.

Jeśli natomiast chcecie napić się takiej kawy w domu, możecie podawać go w zwykłych szklankach. Wiele osób wzbogaca napój niewielką ilością mleka, aby nieco zbić naturalną goryczkę kawy. W czasie wyjątkowo upalnych dni można dodać także kilka kostek lodu.

Zajrzyjcie więc już dzisiaj do naszego sklepu, zamówcie wszystkie niezbędne produkty i przygotujcie swoje pierwsze cold brew. Mamy kawy najwyższej jakości, oryginalne i zawsze świeże, które sprzedajemy w bardzo atrakcyjnych cenach.

Sprawdź też nasze inne przepisy: Kawa latte

Oceń ten artykuł