data palenia kawy na opakowaniu

Dlaczego tak ważna jest data palenia kawy?

Dlaczego w ogóle powinna interesować nas data palenia kawy?
Czy naprawdę jest taka ważna? TAK!
Sam fakt, że kupiłeś nowe opakowanie kawy nie znaczy, że jest ona świeża. W tym tekście znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć na temat świeżości kawy – na co zwracać uwagę i czego unikać.

Przygotowanie pysznej kawy w domu jest łatwiejsze niż może się wydawać. Nie musisz wydawać fortuny na sprzęty i wcale nie potrzebujesz ekspresu za kilka tysięcy złotych. Wszystko, czego tak naprawdę potrzeba to podstawowe wyposażenie i ogólna wiedza na temat tego, co wpływa na smak naparu na poziomie jego przygotowywania, czyli sposób mielenia kawy, czas i temperatura parzenia i co najważniejsze kawa w ziarnach.

Data palenia kawy a smak

Warto wiedzieć, że na smak naszej kawy wpływa wiele czynników, choćby wybierany przez nas rodzaj ziarna.
Ciemno palona kawa daje zupełnie inny profil smakowy niż te same ziarna palone jaśniej. Mieszanki espresso, czyli kawę do ekspresu cechuje miks smaków, natomiast kawa single origin zaprezentuje podczas degustacji konkretne nuty smakowe charakterystyczne dla danych regionów świata. Najczęściej wszystkie najważniejsze informacje na temat kawy można znaleźć bezpośrednio na opakowaniu. Jednak kluczową informacją wpływającą na smak naparu, która często nie jest umieszczana na opakowaniu przez producentów jest świeżość, czyli data palenia kawy.

W naszej palarni dbamy o to, aby kawa była bardzo świeża, dlatego wypalamy ją dopiero po otrzymaniu zamówienia przez nasz sklep internetowy.

palenie kawy
Proces palenia kawy

Odgazowanie ziaren kawy

Podczas palenia kawy, które odbywa się w profesjonalnym, specjalnie przystosowanym do tego celu piecu, wewnątrz ziaren powstaje dwutlenek węgla. Wydzielanie dwutlenku węgla rozpoczyna się zaraz po zakończonym wypalaniu, jeszcze podczas schładzania ziaren. Proces “pozbywania się” CO2 nazywamy odgazowaniem ziaren kawy i trwa on do dwóch tygodni, a czasami i dłużej.

Zaraz po wyjęciu z pieca kawa jest jeszcze zbyt świeża, aby można ją było spożywać.  Nadaje się ona do picia min. 3-4 dni od daty palenia. Maksymalny aromat ziarna osiągną w drugim tygodniu od wypalenia, czyli od 8-go dnia. W okresie do 14 dni od ww. daty wciąż trwa proces odgazowania ziaren.

Czy kawa może się starzeć? Tak!

Wydzielany z ziaren kawy dwutlenek węgla podczas odgazowania, jest “zastępowany” tlenem. Tlen wchodzi w reakcję z olejkami eterycznymi i substancjami rozpuszczalnymi w ziarnach kawy, które to odpowiedzialne są za jej niepowtarzalny smak. Proces ten zwie się utlenianiem i sprawia, że kawa się po prostu “zestarzeje”. W miarę postępu procesu utleniania olejków i substancji rozpuszczalnych kawa znacznie traci na swoim aromacie i smaku, a przygotowany napój jest “płaski” w smaku, nijaki .

Aby powstrzymać proces utleniania ziaren kawę pakujemy w specjalne trójwarstwowe opakowania z zainstalowanym jednokierunkowych zaworem CO2, który pozwala na ucieczkę dwutlenku węgla z torebki. Zawór ten uniemożliwia dostęp tlenu do środka, ale pomaga w odgazowaniu kawy.

Dowiedz się więcej: Jak przechowywać kawę

Kupuj tylko kawę ziarnistą

Być może słyszałeś, że nie powinno się kupować kawy mielonej oraz że należy kupować wyłącznie kawę ziarnistą. Jest to fakt niezaprzeczalny zwłaszcza jeśli zależy Ci na świeżości i jakości. Dlaczego?

“Powierzchnia” jednego zmielonego ziarna kawy jest znacznie zwiększa niż przed zmieleniem, co pozwala na znacznie szybsze odgazowanie i utlenianie się. Zmielone ziarna tracą swoje właściwości już kilkanaście minut po zmieleniu. Nawet gdy zmielona kawa zostanie szczelnie zamknięta nie będzie to już ta sama kawa. Warto dodać, że kawa mielona leży na półkach sklepowych miesiącami, więc można sobie tylko wyobrazić jaki smak miała po wypaleniu.

Najlepszym sposobem, aby zachować świeżość jest zakup świeżo palonej kawy w ziarnach i mielenie jej tuż przed planowanym zaparzeniem.

Obecnie wszystkie domowe czy firmowe, automatyczne ekspresy do kawy posiadają wbudowany zasobnik na kawę ziarnistą, która zostaje zmielona zaraz po wybraniu żądanego napoju z menu ekspresu, dając możliwość napicia się bardzo aromatycznej kawy. No dobrze, a co w przypadku gdy takiego ekspresu nie mamy? Rozwiązaniem są ręczne młynki do kawy, które zajmują bardzo mało miejsca i pozwolą w bardzo krótkim czasie zmielić kawę.

Gdzie znaleźć świeżą kawę

Jeśli lubisz czasami udać się na kawę do kawiarni, wysoce prawdopodobne jest, że kawa którą tam serwują jest świeżo palona. Spora część kawiarni rezygnuje z kupowania kawy komercyjnej na rzecz świeżo palonej. Warto zapytać baristy jaką kawę serwuje.

Jeśli chcemy napić się prawdziwej, świeżo palonej kawy w domu to najlepszym sposobem jest zaopatrzyć się w nią w naszej palarni kawy. Oferujemy wyłącznie najlepsze kawy z gatunku Arabica oraz mieszanki do ekspresów, a każda z nich jest wypalana dopiero po złożeniu zamówienia, oznacza to, że data palenia kawy jest bieżąca. Na opakowaniu naszej kawy znajdziesz takie informacje jak pochodzenie kawy, wysokość uprawy, nuty smakowe jakich możesz się w niej doszukać oraz co najważniejsze datę palenia. Przy zakupie kawy online wysyłana jest ona w ciągu kilku dni (z reguły 1-2) od wypalenia, co oznacza, że kiedy już do Ciebie przybędzie będzie ona gotowa do parzenia.

palarnia kawy

Dlaczego tak ważna jest data palenia kawy?
5 (100%) 13 votes