dobra kawa obrazek 1

Dobra kawa – wybierz najlepszą kawę

Czy wydaje Wam się, że wysoka jakość kawy musi iść automatycznie w parze z niebagatelną jej ceną? Jeśli tak, to zapraszamy do zapoznania się z tym artykułem. Dobra kawa wcale nie musi być bardzo droga i podczas jej wyboru powinniśmy kierować się jednak innymi elementami. Jakimi konkretnie? Co wpływa na jakość tego napoju i co tak naprawdę warto kupować?

Estetyczne opakowanie i cena automatycznie szybuje do góry

dobra kawa opakowanie

Prawda jest tak, że na cenę kawy ma wpływ bardzo wiele czynników. Bardzo często jednak drogie produkty dostępne w sklepach nie są przygotowane z wysokiej jakości ziaren kawowca. To nierzadko przeciętnej jakości kawa, ale ubrana w eleganckie opakowanie, co wizualnie czyni ją ekskluzywną. W efekcie kompletnie niepotrzebnie płacimy za coś, co bez żadnego problemu kupimy w niższej cenie, choć mniej efektownie „ubrane w papier”.

Co w takim razie jest faktycznym wyznacznikiem jakości kawy, jeśli nie jej cena? Chyba najlepsze, co można znaleźć na rynku, to produkty oznaczone jako kawa speciality. To jest właśnie prawdziwa miara kawy z najwyższej półki, choć nadal nie musi to oznaczać niewyobrażalnie wysokiej ceny. Dlaczego tak się dzieje? Aby to zrozumieć, należy najpierw dowiedzieć się, jak taka dobra kawa powstaje.

Dlaczego niektóre kawy określane są mianem speciality coffeE?

dobra kawa obrazek 2

Idea produkcji ziaren bardzo wysokiej jakości narodziła się już w latach 60 ubiegłego stulecia. To właśnie wtedy zauważono pewien potencjał na tym rynku. Okazało się, że jest mnóstwo osób, które chcą rozkoszować się prawdziwym smakiem kawy, nawet jeśli będzie się to wiązało z większym wydatkiem.

Utworzono więc system punktowy, na podstawie którego kawa może uzyskać miano tej wyjątkowej. Ziarna mogą otrzymać maksymalnie 100 punktów i branych jest tutaj pod uwagę mnóstwo elementów. Istotne jest to, że speciality coffee to te ziarna, które osiągnęły wynik nie niższy, jak 80 punktów. Dobicie do niego jest niezwykle trudne, gdyż normy są tutaj niezwykle rygorystyczne. Tylko kilka procent wszystkich plantacji na świecie jest w stanie spełnić te wymagania, dostarczając na rynek produkty najwyższej klasy.

W tym przypadku mamy bowiem do czynienia z plantacjami naturalnymi. Nie ma tutaj mowy o sztucznym nawożeniu, a więc klimat do uprawy kawowca musi być wręcz idealny. Zbiory zawsze prowadzone są ręcznie, przez co koszty produkcji automatycznie rosną. Ziarna po zebraniu są dokładnie kontrolowane. Na tym etapie odrzuca się wszystkie te, które nie spełniają rygorystycznych norm. Ścisłej kontroli podlega również proces palenia.

Łatwo teraz zrozumieć, dlaczego nierzadko za dobrą kawę trzeba trochę więcej zapłacić niż w markecie. Znajdziemy oczywiście na rynku takie produkty, które kosztują nawet mniej, niż 100 zł za kilogram, a więc wcale nie tak źle. W następnym sezonie może jednak się okazać, że ten sam gatunek kawy będzie nawet kilkukrotnie droższy i trudno dostępny. Dlaczego? Dobra kawa powstaje z jednego rodzaju ziaren, zbieranych tylko na jednej plantacji. Jeśli w kraju jej pochodzenia dojdzie do klęski żywiołowej i część zbiorów ulegnie zniszczeniu, kawa nagle stanie się trudno dostępna i droga.

Dobra kawa to taka, która nie jest przeterminowana

Oczywiście nikogo nie mamy zamiaru zmuszać do poszukiwania produktów oznaczonych jako speciality coffee. Nie każdy musi być wielkim smakoszem tego napoju, ale na pewno każdy liczy chociaż na to, że jakość będzie stała na przyzwoitym poziomie.

Tutaj rodzi się kolejny problem. Kupujemy w marketach drogie kawy, będąc przekonanym, że bierzemy coś naprawdę porządnego. Niestety, nawet jeśli producent wykorzystuje wysokiej jakości mieszanki ziaren, to i tak może to nie być dobra kawa. Wynika to z umownej daty przydatności do spożycia. Przyjmuje się, że dobra kawa to przede wszystkim taka, której ziarna były palone nie później, jak 3 do 4 miesięcy przed dniem, w którym ją przygotowujemy. Nie oznacza to, że picie takiego „przeterminowanego” napoju jest niezdrowe. Kawa po prostu traci po tym czasie wiele ze swojego naturalnego aromatu i smaku. Płytki smak sprawia, że nie czerpiemy już takiej przyjemności z filiżanki czarnego napoju.

Przy kolejnej wizycie w sklepie przyjrzyjcie się dokładnie informacjom podawanym przez producenta na opakowaniu. Zapewne mocno się zdziwicie, gdyż na wielu produktach nie będzie ani słowa o dacie palenia ziaren, nawet na tych drogich i pozornie lepszych. Przyczyna tego jest prosta. Mnóstwo masowo sprzedawanych kaw jest już dawno przeterminowanych.

Dowiedz się dlaczego data palenia kawy, jest tak ważna.

Nie musicie się jednak na to godzić. Dobra kawa nie musi być droga, ale musi być przede wszystkim świeża.
W naszym sklepie znajdziecie szeroki wybór produktów przygotowanych na bazie wielu interesujących mieszanek. Każdy dopasuje coś pod kątem własnego gustu i możliwości portfela. Przede wszystkim jednak każdy kupujący w naszym sklepie ma pewność, że dostaje w swoje ręce produkt świeży. Prowadzimy bowiem nie tylko sklep online, ale także własną palarnię. Zamówione przez klientów ziarna wypalamy więc bezpośrednio przed wysyłką, przez co każdy może cieszyć się ich niczym niezmąconym smakiem oraz aromatem.

Dobra kawa do ekspresu – mieszanka ziaren Arabica i Robusta

dobra kawa arabica robusta

Pod kątem walorów smakowych oraz zapachowych zdecydowanie wygrywa oczywiście kawa speciality. Odpowiednio prowadzona uprawa, ręczne zbiory i skrupulatna kontrola ziaren to nie wszystko. W tym przypadku kupujemy po prostu kawę jednorodną, z jednego gatunku ziaren, a więc jej smak nie jest niczym zaburzony.

Niewątpliwie jednak większość użytkowników domowych ekspresów stawia na gotowe mieszanki. Tutaj dochodzi do mieszania się smaków różnych gatunków kaw, co nie zawsze tworzy atrakcyjne połączenie. Zazwyczaj w ich składzie znajduje się Arabica oraz Robusta. Choć to właśnie Arabica jest uznawana za najbardziej szlachetną kawę, to jednak Robusta również ma swoje unikalne walory smakowe. Jest ona doceniania przez wielu smakoszy i dlatego nie można tak bezwarunkowo odwracać się od tej kawy.

Nie ma jednak niestety recepty idealnej na mieszankę. Wiele zależy od indywidualnych preferencji. Arabica jest bowiem niesłychanie wręcz aromatyczna, ale za to ma stosunkowo niewiele kofeiny. Do tego w smaku jest naprawdę delikatna, a dobrze przygotowana powinna być przyjemnie gęsta.

Robusta za to jest prawdziwą skarbnicą kofeiny, która skutecznie stawia na nogi. W smaku jest bardziej cierpka, ale za to nie ma sobie równych w kwestii aromatu.

Polecamy więc po prostu eksperymentowanie. Próbujcie mieszanek, w których to Arabica wiedzie prym, a następnie sprawdźcie takie, gdzie to Robusta dominuje w składzie. Na pewno odnajdziecie swoje idealne połączenie, a i jednocześnie będziecie bogatsi o doświadczenia dla wielu nowych smaków i aromatów.

Tutaj również trzeba koniecznie zwracać uwagę na datę wypalania ziaren. Im więcej czasu minęło od wypalenia, tym kawa jest bardziej „zwietrzała”. Nawet jeśli postawicie na najlepsze mieszanki, które jednak będą przeterminowane, prawdopodobnie nie odczujecie tej prawdziwej przyjemności z picia kawy.

Dobre mieszanki kawy

Nasze mieszanki espresso to wyjątkowe blendy najlepszych kaw speciality. Kompozycje doskonałych, wysokogatunkowych kaw Arabica lub z dodatkiem Robusty

dobra kawa obrazek 3

Dobra kawa w atrakcyjnej cenie? U nas to możliwe!

Jak już wspominaliśmy, wielu producentów kompletnie nie podaje na opakowaniach kawy informacji o tym, kiedy ziarna były wypalane. Zawsze jest ryzyko, że kupuje się produkty mocno przeterminowane, a przecież wiele z nich potrafi sporo kosztować.

Jeśli interesuje Cię naprawdę dobra kawa, zarówno taka speciality, jak i klasyczna mieszanka do ekspresu, najlepiej odwiedź nasz sklep. Mamy niezwykle szeroki wybór produktów, dzięki czemu każdy znajdzie coś idealnego dla siebie. Nasza palarnia przygotowuje ziarna bezpośrednio przed ich wysyłką, przez co zawsze sprzedajemy kawę świeżą i aromatyczną, o nieziemskim wręcz smaku. 

DOBRA PALARNIA KAWY

Odwiedź nasz sklep internetowy już teraz. Z przyjemnością pomożemy w wyborze i doradzimy wybór mieszanek, dzięki którym na nowo odkryjesz przyjemność z picia kawy.