Spis treści
Jako palarnia kawy przygotowaliśmy dla Was materiał na temat zawartości kofeiny w napojach kawowych.
Kawa to główne źródło kofeiny w naszej diecie. Można liczyć na około 95 mg kofeiny w kawie z jednej, średniej wielkości filiżanki. Jednak ilość kofeiny waha się w zależności od rodzajów napojów kawowych i może wynosić od niemal zera do ponad 500 mg. Sprawdźmy zatem ile kofeiny jest kawie.
Ciekawostka: Kofeina może być śmiertelnie niebezpieczna. Śmiertelna dawka przy podaniu doustnym dla człowieka wynosi ok 150 mg na kilogram masy ciała.
1. Jakie czynniki wpływają na zawartość kofeiny w filiżance?
- Zawartość kofeiny w kawie zależy od wielu czynników, takich jak:
- rodzaj kawy ziarnistej: Istnieje wiele odmian ziaren kawy, które mogą naturalnie zawierać różne ilości kofeiny. Te najpopularniejsze to Arabica charakteryzująca się małą ilością kofeiny (1-1,5%) oraz Robusta, która posiada jej prawie dwukrotnie więcej.
- stopień palenia kawy: kawy wypalane na jasny odcień mają więcej kofeiny niż ciemno palone. Warto dodać, że kawa wypalana ciemniej ma głębszy smak, ale im ciemniejsze palenie tym więcej wyczuwalnej goryczy .
- rodzaj napoju kawowego: zawartość kofeiny w kawie może się znacznie różnić między parzoną kawą w szklance, espresso, kawą rozpuszczalną, z dodatkiem mleka czy bezkofeinową.
- porcja: tzw. „jedna filiżanka kawy” może wynosić od 30-700 ml naparu, co znacznie wpływa na całkowitą zawartość kofeiny
2. Ile kofeiny jest w filiżance kawy?
Głównym czynnikiem decydującym o zawartości kofeiny jest rodzaj kawy jaką pijesz.
Parzona kawa
„Brewing”, czyli zalewanie zmielonej kawy gorącą wodą jest najpopularniejszym sposobem przygotowywania kawy Europie. Jedna szklanka parzonej kawy (220-240 ml) zawiera około 70-140 mg kofeiny, średnio jest to ok 95 mg.
Espresso – ile ma kofeiny?
Espresso to sposób parzenia kawy polegający na „przeciśnięciu” małej ilości gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez drobno zmielone ziarna kawy. Choć stosunek ilości kofeiny do objętości espresso jest znacznie wyższy niż w porównaniu do zwykłej kawy to jednak w jednej porcji jest jej dość mało.
Jeden espresso, czyli około 25-35 ml mocno skoncentrowanego napoju zawiera około 63 mg kofeiny. Podwójne espresso zawiera zatem w przybliżeniu 125 mg kofeiny.
Napoje na bazie espresso, kawa z mlekiem
Wiele popularnych napojów kawowych wykonuje się na bazie espresso, a następnie miesza się z różnych rodzajami i ilościami mleka, np. latte, cappuccino, macchiato. Ponieważ mleko nie zawiera kofeiny, napoje te zawierają taką samą ilość kofeiny jako zwykłe espresso. Dodanie mleka nie powoduje zmniejszenia ilości kofeiny w gotowej kawie.
Kawa rozpuszczalna
Kawa rozpuszczalna to nic innego jak kawa zaparzona w tradycyjny sposób, a następnie wysuszona. Na ogół ma postać dużych, suchych kawałków, które rozpuszczają się w wodzie. Do przygotowania kawy rozpuszczalnej, wystarczy wymieszać jedną lub dwie łyżeczki kawy z gorącą wodą.
Kawa rozpuszczalna zazwyczaj zawierają mniej kofeiny niż kawa parzona, a z jednej szklanki (ok 220 ml) otrzymujemy około 50-80 mg kofeiny.
Kawa bezkofeinowa
Chociaż nazwa może być myląca, kawa bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny. Może zawierać jej różne ilości, od 1 mg do 7 mg na kubek i ok 3 mg na średniej wielkości filiżankę. Warto mieć na uwadze, że niektóre odmiany mogą zawierać także większe ilości kofeiny oraz w zależności od rodzaju kawy, metody dekofeinizacji i rozmiaru kubka.
3. Czy kofeiną należy się przejmować?
Naturalna kawa ziarnista jest bogata w przeciwutleniacze, a wiele badań wskazuje na to, że jest to dobre dla naszego zdrowia. Zbyt duże spożycie kofeiny niesie ryzyko niekorzystnych efektów zdrowotnych, takich jak stany lękowe, zakłócenia rytmu snu, kołatanie serca i niepokój.
Spożycie 400-600 mg kofeiny dziennie nie jest na ogół związane z działaniami niepożądanymi u większości ludzi. Uśredniając jest to około 6 mg na 1 kg masy ciała lub po prostu 4-6 średnich filiżanek kawy dziennie.
Są ludzie, którzy już po wypiciu jednej filiżanki czują się bardzo źle, zupełnie tak jakby serce miało im wyskoczyć z klatki piersiowej, dlatego takim osobom polecamy kawę z małą zawartością kofeiny, natomiast inni nie odczuwają wpływu dużych ilości kofeiny w organizmie. Wynika to głównie z powodu różnic genetycznych (ma na to wpływ gen ADORA2A).
Źródła:
http://ndb.nal.usda.gov/
http://www.caffeineinformer.com/
http://www.alternet.org/health