Jak przechowywać kawę Przechowywanie kawy

Jak przechowywać kawę?

Jak przechowywać kawÄ™ w poprawny sposób…? Kupujesz ulubionÄ… kawÄ™, ponieważ chcesz cieszyć siÄ™ jej wyjÄ…tkowym smakiem i aromatem. Jednak już po pewnym czasie zdajesz sobie sprawÄ™, że nie smakuje tak samo jak na poczÄ…tku, a jej niepowtarzalny aromat jest ledwo wyczuwalny. Prawdopodobnie przyczyna leży w niewÅ‚aÅ›ciwym przechowywaniu kawy. Zacznijmy od podstaw…

Kawa mielona czy w ziarnista?

Mielona kawa kojarzy się z wygodą, nie tylko przechowywania, ale również użytkowania – zawsze gotowa do spożycia jest niezwykłą oszczędnością czasu, a ponadto nie musisz posiadać dodatkowych akcesoriów w postaci młynka do mielenia. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę z tego jak szybko kawa traci swój smak i aromat i jak ważne jest odpowiednie jej przechowywanie. Kawa ziarnista zaczyna tracić smak i aromat dopiero po kilku tygodniach od daty palenia, natomiast kawa mielona już po godzinie od zmielenia. Tak więc, okres spożytkowania zmielonych ziaren jest niezwykle krótki. Dlatego jeśli chcesz cieszyć się prawdziwym, pełnym aromatem kawy, warto jest kupować kawę ziarnistą oraz zainwestować w młynek do kawy, jak i poświęcić chwilę czasu na zmielenie ziaren tuż przed samym parzeniem. Smak świeżo mielonej kawy nie da się zastąpić niczym innym, co może potwierdzić każdy miłośnik tego napoju.

Opakowania, torebki, puszki, słoiki…

Skoro już wiemy, że najlepiej jest kupować kawÄ™ ziarnistÄ…, nasuwa siÄ™ pytanie – jak jÄ… przechowywać? Wszystko jest w porzÄ…dku do momentu otwarcia oryginalnego opakowania, w którym kupiliÅ›my kawÄ™. Później pojawiajÄ… siÄ™ wÄ…tpliwoÅ›ci co z nim zrobić. Przesypać kawÄ™ do pojemnika, a może pozostawić jÄ… w oryginalnym opakowaniu? Przede wszystkim należy zdać sobie sprawÄ™, że kawa nie może być przechowywana w warunkach cechujÄ…cych siÄ™ dużą wilgotnoÅ›ciÄ…, w miejscach nasÅ‚onecznionych oraz z temperaturÄ… wyższÄ… lub niższÄ… od pokojowej. Te wÅ‚aÅ›nie czynniki majÄ… negatywny wpÅ‚yw na naszÄ… ulubionÄ… kawÄ™. Wróćmy jednak do tego w czym trzymać kawÄ™.

Jak przechowywać kawę?

No wÅ‚aÅ›nie, jak przechowywać kawÄ™, tak abyÅ›my mogli siÄ™ cieszyć jak najdÅ‚użej jej Å›wieżoÅ›ciÄ…? Najlepiej jest przechowywać kawÄ™ w opakowaniu, w którym zostaÅ‚a kupiona, niezależnie od tego gdzie później je umieÅ›cimy. Takie opakowanie najczęściej wykonane jest z materiałów nie tylko wysokiej jakoÅ›ci, ale przede wszystkim takich, które sÄ… przystosowane do zachowania jej unikalnego aromatu. Wystarczy, że po otwarciu mocno zwiniesz opakowanie pozbywajÄ…c siÄ™ przy tym powietrza z wewnÄ…trz oraz zaciÅ›niesz swoje „zawiniÄ…tko” np. spinaczem do prania lub biurowym.

Kawę możemy przechowywać także w szklanym pojemniku, np. w słoiku. Należy przy tym pamiętać, aby szczelnie zamknąć a następnie schować nasz pojemnik w ciemne miejsce, gdzie nie będą dochodziły promienie słoneczne.
Metalowe puszki do kawy– chociaż puszki są niezwykle popularnym przedmiotem do przechowywania kawy, trzeba jednak pamiętać, że metal lub aluminium psuje jej naturalny smak.

A jak już skończą się zapasy, nasza palarnia kawy służy swoim asortymentem!

Przechowywanie kawy w lodówce

Jeżeli można mówić o kontrowersjach w kawowym Å›wiecie, z pewnoÅ›ciÄ… jednÄ… z nich bÄ™dzie poglÄ…d, iż kawÄ™ należy przechowywać w lodówce. Zwolennicy twierdzÄ…, że takie metody zapewniÄ… zachowanie aromatu oraz smaku. Jednak, by samemu przekonać siÄ™, dlaczego takie praktyki nie powinny być stosowane, warto przejść siÄ™ do pierwszej lepszej perfumerii. Pod rzÄ™dem półek wypchanych różnorodnymi perfumami możemy zobaczyć… sÅ‚oik z kawÄ…. Dlaczego? Ponieważ neutralizuje ona zapachy, a co za tym idzie, wchÅ‚ania te, które znajdÄ… siÄ™ w jej bliskim sÄ…siedztwie. Dlatego trzymanie kawy w lodówce nie jest najlepszym rozwiÄ…zaniem chyba, że chcemy pić napar o smaku swojskiej kieÅ‚basy… Warto też wspomnieć, że ogromna różnica miÄ™dzy zimnÄ… kawÄ… a gorÄ…cÄ… wodÄ…, którÄ… za chwilÄ™ jÄ… zalejemy negatywnie wpÅ‚ynie na aromat oraz smak kawy, dlatego bardzo ważne jest, aby kawÄ™ trzymać w temperaturze pokojowej.

Podsumowanie

Kawę należy przechowywać w całości, tj. w ziarnach, bez mielenia, wykonując tę czynność zaraz przed zaparzeniem. Najlepsze do jej przechowywania są miejsca ciemne, suche, o temperaturze pokojowej. Pojemnik w którym będziemy trzymali naszą kawę powinien być szczelny. Przestrzegając tych zasad z pewnością będziesz cieszyć się wyjątkowym jej aromatem, przez długi czas.

4.7/5 - (7 votes)
  1. Senya

    4 kwietnia 2016 at 16:39

    Nie miałam pojęcia, że kawę można przechowywać w lodówce

Comments are closed.