Spis treści
French press – bardzo proste i charakterystyczne urządzenie do parzenia kawy. W rzeczywistości z Francją nie ma zbyt wiele wspólnego, a można by tak sądzić po nazwie urządzenia. Pierwsze urządzenie french press opatentowano 80 lat temu, w miejscu, w którym espresso jest bardziej popularne od francuskich bagietek – w Mediolanie przez Włocha Attilio Calimani. Pomimo tego, że od czasu opatentowania urządzenia minęło już niemalże stulecie, w samym urządzeniu nic się nie zmieniło. Funkcjonalność jest na tyle nieskomplikowana i niezawodna, że nie potrzebuje żadnych zmian czy też ulepszeń. Klasyczny design również utrzymuje się do dnia dzisiejszego. Jak wygląda french press zapewne wie każdy – jest prostym urządzeniem o kształcie dzbanka lub szklanki, w którym pokrywka połączona jest z sitkiem, pełniącym funkcję tłoka. Wygląda prosto, działa prosto. Można rzecz – w prostocie siła.
W naszym artykule miłośnicy kawy dowiedzą się, jak korzystać z french press oraz jak przygotować bogatą i aromatyczną kawę ziarnistą. Zapraszamy do czytania!
Jak działa french press?
Jak już wyżej wspominaliśmy pokrótce, french press skonstruowany jest w bardzo prosty sposób. Jest to szklany dzbanek, a jego sekretem jest tłok zakończony sitkiem, którego zadaniem jest oddzielanie fusów od naparu. Francuska prasa stała się bardzo popularnym narzędziem, właśnie dzięki łatwej obsłudze i stosunkowo niskiej cenie. Dobry french press można znaleźć w naszym sklepie już za 125 zł.
Jak to działa w praktyce?
Dla mniej cierpliwych poniżej przedstawiamy proces parzenia kawy w tym fantastycznym urządzeniu. Jest on bardziej szczegółowo opisany w dalszej części naszego artykułu.
1. Świeżo zmielone ziarna kawy wsypujemy do szklanego dzbanka.
2. Zalewamy go gorącą wodą.
3. Oddzielamy fusy od naparu za pomocą filtra umieszczonego w tłoczku.
Przy parzeniu kawy koniecznie pamiętajmy o pomiarach. Większość o tym nie wie lub zapomina, przez co wraca do tradycyjnego parzenia, ponieważ kawa jest albo zbyt słaba albo za mocna.
Według nas nie da się zaparzyć dobrej kawy za pomocą french press bez użycia jakiejkolwiek skali, czy też miarki. Musimy wiedzieć, jaki zachować stosunek kawy do wody i jak długo ją parzyć. Ilość ziaren kawy najlepiej sprawdzić mierząc ich masę, wykorzystując do tego np. wagę kuchenną.
Czas zaparzenia możemy odliczyć ustawiając minutnik w telefonie. Polecamy świetny kalkulator, który wskaże nam dokładnie:
– ile wody potrzebujemy;
– ile ziaren kawy powinniśmy umieścić we french press;
– jak długo naszą kawę powinniśmy parzyć.
>>> Kalkulator parzenia kawy French press <<<
Kalkulator jest w języku angielskim, ale nie ma w nim żadnych skomplikowanych wyrażeń. Poniżej kilka wskazówek, jak go użyć:
W kroku numer 1 wpisujemy ilość wody, którą chcemy zaparzyć. 8 oz = 250 ml, czyli jest to rozmiar standardowego kubka.
W kroku numer 2 zaznaczamy jaką chcemy mieć kawę: delikatną, łagodną, średnią, mocną.
Następnie kalkulator wylicza nam już wszystkie wartości. Dla przykładu, jeśli chcemy zaparzyć kubek kawy o średniej mocy potrzebujemy: 20 g świeżo zmielonej kawy lub 3 łyżki, gdzie w 1 łyżce mieści się 6,6 g. Czas parzenia natomiast wynosi 1:12 min.
Jaka kawę użyć do french press?
Nie ma co się oszukiwać – to urządzenie niewiele zmieni, jeżeli użyjemy kawy słabej jakości. Jeśli chcemy poczuć prawdziwą głębie smaku, aromatu i pokochać to banalne urządzenie sugerujemy, aby za pierwszym razem użyć świeżo zmielonej kawy ziarnistej z naszej palarni. Jeśli jednak posiadasz już swoją ulubioną kawę od lat, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dalej się nią rozkoszował. Najważniejsze to, aby smakowała Tobie.
Jak zaparzyć kawę we french press krok po kroku
1. Przygotuj wodę
Na początku zacznij od pogrzania wody, ponieważ zajmie nam to najwięcej czasu. Kawa zawiera ok. 98-99% wody, dlatego ważne jest, aby w miarę możliwości używać czystej, przefiltrowanej wody o niskiej zawartości składników mineralnych. Temperaturę wody od 90,5 do 96,5 stopni Celsjusza uważa się za optymalną do parzenia kawy. Jeśli nie masz termometru, możesz podgrzać wodę do pełnego wrzenia, a następnie wykorzystać ją do wstępnego ogrzania i przemycia francuskiej prasy przed zaparzeniem.
2. Przygotuj kawę
W zależności od potrzeb, przygotuj odpowiednią ilość swojej ulubionej kawy z naszej palarni i ją grubo zmiel. Zbyt drobne mielenie może zapchać filtr praski.
3. Ogrzej dzbanek
Często zalecane jest rozgrzanie dzbanka przed zaparzeniem, ale w rzeczywistości niewiele wpływa to na smak kawy. Jeśli Twój french press nie był przez dłuższy czas używany, ten krok może pomóc Tobie w usunięciu ewentualnego kurzu oraz resztek.
4. Połącz zmieloną kawę i wodę
Wsyp zmieloną kawę na dno dzbanka i delikatnie potrząśnij nią, aby wyrównać podłoże. Następnie wlej odpowiednią ilość wody. Nalewanie powinno odbywać się stosunkowo szybko.
5. Mieszaj i odmierzaj czas
Delikatnie mieszaj wodę przez kilka sekund, aby upewnić się, że wszystkie zmielone ziarna kawy są mokre. Wyciągnij tłok do góry, aby utrzymać odpowiednią temperaturę podczas parzenia kawy. Ustaw minutnik na odpowiedni czas i daj kawie chwilę na zaparzenie.
6. Naciśnij i zalej
Już niewiele dzieli nas od skosztowania pysznej kawy. Wciśnij delikatnie tłok do końca. Gdy znajdzie się na dnie, nalej zaparzoną kawę do kubka lub filiżanki i ciesz się znakomitym smakiem.
