Spis treści
Wybór idealnej kawy powinien przede wszystkim zależeć tylko i wyłącznie od nas. Pamiętajmy, że aromat, podobnie jak i smak, jest często cechą subiektywną. Rekomendujemy zatem, aby wybór kawy przede wszystkim był podyktowany naszymi własnymi preferencjami, a nie opiniami osób trzecich. Dzisiaj doradzimy, jak wybrać kawę, która powinna wpasować się w nasz gust.
Wielu młodych pasjonatów kawy na samym początku ma problem z doborem najlepszej kawy dla siebie. Być może został zakupiony już ekspres do kawy, do tego kawa z segmentu speciality coffee, a wciąż smak oraz aromat jest niesatysfakcjonujący. Znajomy problem? Jeśli jesteś dopiero na etapie doboru kawy, tym lepiej dla Ciebie, ponieważ po lekturze tego artykułu uda Ci się uniknąć nietrafionych wyborów. W każdym razie zapraszamy wszystkich do dalszej części naszego artykułu. Pomożemy wybrać najlepszą kawę dla Ciebie!
Data palenia kawy
Pewnie niejednokrotnie kupowałeś kawę w supermarkecie. Podczas kolejnej wizyty przy półce z kawami zwróć uwagę, czy któraś z nich ma na etykiecie datę wypalenia ziaren kawy. Prawdopodobnie żadna z nich tej daty nie będzie miała – większość kaw w supermarkecie jest po prostu przeterminowana. Tak, to nie są żarty. Kawa to wyjątkowo łatwo „psujący się” produkt spożywczy. Szczególnie podatna jest na proces utleniania, który sprawia, że kawa się starzeje. W miarę postępu procesu utleniania olejków i substancji rozpuszczalnych kawa traci swój smak oraz aromat.
Zatem jeśli szukasz dobrej jakości kawy, kupuj ją w renomowanych palarniach kawy, gdzie produkt wypalany jest dla klientów, dopiero po złożeniu zamówienia. Przyjmuje się, że jeśli data wypalenia na etykiecie minęła 3-4 miesiące temu, to możemy już uznać, że kawa jest po prostu stara i proces wietrzenia ziaren już trwa. Nawet jeśli kawa jest zamknięta w oryginalnym opakowaniu.
O procesie wypalania kawy, możesz przeczytać więcej w jednym z naszych artykułów: Data palenia kawy
Jak wybrać kawę świeżą
Bez wątpienia zakup w zaufanej palarni kawy zwiększy Twoje szanse na pozyskanie świeżych ziaren. Nie ukrywajmy – w dzisiejszych czasach zakup online jest o wiele wygodniejszy. Nasza palarnia kawy wypala ziarna dopiero po złożeniu zamówienia przez klienta. Jeśli zdecydujesz się na zakup kawy w naszym sklepie internetowym masz gwarancję świeżości i profesjonalnej obsługi. Jesteśmy prawdziwymi pasjonatami dumnymi ze swoich produktów. Oczywiście na każdej etykiecie naszej kawy wyszczególniona jest data wypalenia.
Arabica vs Robusta
Na świecie istnieje wiele gatunków kawy. Jednak to Arabica i Robusta są najbardziej popularnymi gatunkami, sprzedawanymi na całym świecie.
Arabica pochodzi z Etiopii oraz stanowi 75% produkcji kawy na całym globie. Rośnie na dużych wysokościach, wymaga stałej temperatury, odpowiedniej gleby i zabiegów, przez co uprawa tego gatunku nie należy do najłatwiejszych. Dodatkowo podatna jest również na różne choroby oraz szkodniki. Ziarna Arabiki są podłużne i przyjmują kolor zielonkowaty.
Robusta w odróżnieniu od Arabiki rośnie na niskich wysokościach. Jest również o wiele łatwiejsza w uprawie ze względu na większą wytrzymałość, odporność na szkodniki i zwiększoną wydajność w przeliczeniu na powierzchnię plantacji. Gatunek ten posiada również więcej kofeiny w ziarnach, a i sam wygląd jest inny. Ziarna Robusty są okrągłe w przekroju i mniejsze od ziaren Arabiki, mają zielony lub szary kolor.
Różnice w smaku
Opowiedzieliśmy już pokrótce o właściwościach tych ziaren, więc przejdziemy teraz do najbardziej istotnych różnic pomiędzy tymi dwoma gatunkami – czyli oczywiście do tych, które świadczą o smaku kawy. Ziarna Arabiki są łagodniejsze – niektóre odmiany generują również czekoladowe nuty, które wpływają wspaniale na aromat. Posiadają mniejszą ilość kofeiny i zaleca się jej picie bardziej w celach relaksacyjnych, niżeli pobudzających. Robusta to kawa zdecydowanie dedykowana osobom, które lubią mocny i intensywny smak, a na dodatek kawy używają jako elementu wspomagającego codzienne funkcjonowanie i pobudzającego. Jak już wcześniej wspominaliśmy Robusta posiada większą dawkę kofeiny niż Arabica.
Pochodzenie kawy
Jeśli dalej zastanawiasz się jak wybrać kawę idealną z pewnością przyda Ci się wiedza o regionach, z których kawa pochodzi. Jak już wcześniej wspominaliśmy, każdy ma inny gust: ktoś może preferować nuty czekoladowo-orzechowe, a ktoś inny rześkie aromaty rabarbaru czy też jagód.
Pamiętaj jednak, że na smak kawy nie ma wpływu jedynie jej pochodzenie. Kawa to produkt rolniczy, więc jej smak może różnić się w zależności od danej plantacji. Niemniej jednak możemy pokusić się o ogólne wskazówki.
Ameryka Południowa
Jeśli szukasz nuty czekoladowo-orzechowej o niekoniecznie dużej kwaskowatości z lekką i kwiatową słodyczą, to warto szukać kawy pochodzącej z brazylijskich plantacji. Kawy z Brazylii są uwielbiane przez dużą część konsumentów, głównie z powodu dosyć delikatnego smaku.
Ameryka Środkowa
Jeżeli chciałbyś wspomóc dominujący smak czekolady akompaniamentem słodkich i dojrzałych owoców to warto rozejrzeć się za kawą z takich regionów jak Gwatemala, Kostaryka, Nikaragua. Wszystkie te trzy państwa leżą stosunkowo blisko siebie, stąd też warunki panujące w tych krajach są podobne. Wysokie temperatury oraz niezanieczyszczone środowisko to idealne warunki dla drzew kawowych. Właściciele plantacji w tych krajach stawiają przede wszystkim na dobrą jakość. Kawa w tych krajach jest bardzo ważnym czynnikiem ekonomicznym, plantacje wspierane są również przez władze, które dbają aby na eksport trafiały wyłącznie najlepsze produkty.
Afryka
Gorący, afrykański klimat jest sprzyjający uprawie ziaren kawowca. Nie bez przyczyny kawa pochodzi właśnie z Etiopii i ten region uważany jest za kolebkę tego napoju. Jeśli lubisz cytrusowe i brzoskwiniowe klimaty powinieneś szukać kaw z Etiopii. Natomiast fani mocnych wrażeń i zdecydowanego, słodkiego smaku, w którym dominują rześka kwasowość i owocowe nuty powinni zainteresować się kawą z Kenii. Nasza palarnia kawy posiada w swojej ofercie kawy z każdego regionu, o którym wyżej pisaliśmy. Zapraszamy do naszej oferty.
Kawy jednorodne i mieszanki
Dalej nie wiesz jak wybrać kawę? Ten akapit powinien Ci wiele wyjaśnić. Kawy single origin uprawiane są wyłącznie w ramach określonego obszaru geograficznego, państwa lub plantacji. Krótko mówiąc – wszystkie ziarna pochodzą z jednego miejsca. Jeśli chodzi o sam smak ziaren, to jest charakterystyczny dla danego obszaru. Według wielu doświadczonych pasjonatów kawy tzw. single-origin najlepiej smakuje bez mleka, cukru, czy też innych dodatków.
Natomiast mieszanki kawowe, jak już zapewne większość naszych użytkowników się domyśliła, pochodzą z różnych plantacji czy państw. Według wielu pasjonatów kawy sam bukiet smakowy również jest inny, bardziej kompletny oraz zmysłowy, ale oczywiście jest to kwestia subiektywna. Niemniej jednak dużo może być w tym prawdy. Na przykład większość kawiarni w Australii domyślnie oferuje swoim klientom mieszanki kawy, aby mieć pewność, że będzie ona smakować większości konsumentów i która smakowo będzie zbliżona do tej serwowanej w najpopularniejszych sieciowych kawiarniach.
Większość palarni posiada w swojej ofercie kawy jednorodne i mieszanki. Nasza palarnia kawy również. Miłośnicy kawy uwielbiają degustację kaw jednorodnych w celu uzyskania niuansów smakowych akurat z tych ziaren kaw, które pochodzą z danego obszaru. Jednak jeśli lubisz zrównoważoną kawę, z mlekiem, pianką i stosunkowo niewielką goryczką, polecamy rozpocząć przygodę właśnie od mieszanek.
Metoda parzenia
Warto pamiętać o tym, że na ostateczny wpływ na smak kawy ma sposób w jaki ją przygotujemy. W jednym z naszych artykułów pisaliśmy już m.in. o tym, jak używać french press. Jest to tania oraz efektywna metoda parzenia kawy. Kawa z ekspresu, kawiarki, czy też właśnie z french press może smakować inaczej. Często na etykietach kawy znajdziemy informację, do jakiej metody parzenia jest przystosowana. Mamy nadzieję, że nasz artykuł odpowiedział Ci na pytanie, jak wybrać kawę – i właśnie, zamówiłeś sobie u nas, tą idealną 🙂 A niezdecydowanych, gorąco zapraszamy również do zakupu kawy w naszej palarni. Gwarantujemy najwyższej jakości kawę oraz świeżo wypalone ziarna.
