Spis treści
Kawiarki to urządzenia, które na stałe zagościły w naszych domach. Znane są także pod takimi nazwami jak kafetierki, kupresy, czy makinetki. To dzięki swej prostocie w użytkowaniu i zasadniczo niskiej cenie bardzo szybko zyskały popularność i stały się domową alternatywą dla miejskich kawiarni. Warto wiedzieć, że poprawnie zaparzona kawa z kawiarki ma smak najbardziej zbliżony do espresso wprost z ekspresu ciśnieniowego. Wynaleziona przez Alfonso Bialetti od pokoleń cieszy nas doskonałą kawą niczym ze słonecznej Italii. Jak zaparzyć kawę w kawiarce, aby wydobyć z niej to, co najlepsze?
Kawiarka – jak używać?
Aromatyczna kawa parzona w kawiarce to prawdziwe niebo w gębie. Zobacz naszą szczegółową instrukcję i dowiedz się jak prawidłowo wykonać parzenie kawy w kawiarce.
Warto wspomnieć, że zasady działania kawiarki są bardzo proste. Jednak proces parzenia w niej kawy warto zacząć… od wyboru dobrej kawy.

Sposób działania kawiarki
Po pierwsze kawa!
Jako palarnia kawy doradzamy, aby postawić na świeżo paloną kawę ziarnistą, aby móc ją zmielić tuż przed samym parzeniem. Bez względu na to, czy wybierzesz młynek do kawy ręczny czy elektryczny podpowiadamy, że mielenie powinno być średnie – nieco drobniejsze niż kryształki cukru. Dlaczego to takie ważne? Otóż mielenie kawy ma być dostosowane do kawiarki. Jeżeli wykorzystamy zbyt drobno zmielone ziarna (jak do espresso) będą one podchodzić do sitka, co może spowodować jego zatkanie, przez co woda nie będzie w stanie ‘przebić się’ przez kawę. Natomiast zbyt grube mielenie (jak do dripa) spowoduje, że woda będzie ‘przepływać’ przez kawę zdecydowanie za szybko, a tak przygotowany napar będzie wodnisty i pozbawiony aromatu. Pamiętaj zatem, aby mielenie kawy do kawiarki było jak najbardziej zbliżone do średniego. Aby poznać sekret idealnie zmielonych ziaren warto nieco poeksperymentować, ponieważ może się okazać, że minimalnie drobniej zmielona kawa może okazać się strzałem w dziesiątkę. W ten sposób znajdziesz idealny stopień mielenia do Twojej kawiarki, który będzie odpowiadał Ci smakiem, intensywnością i aromatem.
Gdy mamy już przygotowaną mieloną kawę to odmierzamy jej ilość, jaką powinniśmy użyć w kawiarce. Zastanawiasz się jak to zrobić? Najlepszym sposobem na to jest wsypanie jej do sitka kawiarki, wyrównanie palcem i usunięcie ewentualnego nadmiaru z brzegów, aby kawa nie dostała się pod uszczelkę. Pamiętaj przy tym, aby nie ubijać kawy, to bardzo ważne.
Woda do kawiarki ma znaczenie
W czasie mielenia ziaren kawy warto wstawić wodę w czajniku lub po prostu podgrzać ją w dolnym „naczynku” kawiarki. Woda używana w kawiarce powinna być gorąca, ale nie koniecznie wrząca. Taki zabieg ma na celu skrócenie czasu parzenia, dzięki czemu powstała kawa będzie miała zdecydowanie mniejszy kontakt z wysoką temperaturą. Zastanawiasz się na co ma wpływ ta czynność? Oczywiście na smak kawy! Dzięki temu unikniemy niepotrzebnego przegrzania i ewentualnego smaku spalenizny, a co za tym idzie będzie o wiele smaczniejsza.
Zrób tak…
Przefiltrowaną i gorącą wodę wlewaj do dolnej części kawiarki, pamiętając o jej odpowiedniej ilości. Odpowiedniej, czyli jakiej? Oczywiście do wysokości zaworu bezpieczeństwa. Nie należy wlewać jej więcej, gdyż w razie zbyt dużego ciśnienia powstałego w procesie parzenia zawór nie zadziała, a kawiarka „eksploduje”.
Parzymy kawę!
Gdy mamy już wsypaną do sitka kawę, jak i wlaną wodę do dolnej części kawiarki możemy zająć się jej skręceniem i odstawieniem na ogień. Mając gorącą wodę w dolnym pojemniku kawiarkę skręcamy trzymając część z wodą przez ściereczkę, aby się nie poparzyć. Dobrą radą jest zostawienie otwartego wieczka, dzięki czemu możemy obserwować proces parzenia w kawierce już od samego początku i zakończyć go w odpowiednim momencie.
Gdy w czasie naszych obserwacji zauważymy, że wytworzyło się odpowiednie ciśnienie zaparzona kawa zaczyna powoli wypełniać górne naczynie. Idealnie byłoby dobrać moc palnika tak, aby uzyskać czas 30 sekund od momentu pojawienia się strużki kawy do zakończenia całego procesu.
Parzenie kawy kończymy w momencie pojawienia się jasno żółtej piany z komina kawiarki oraz przy rozpoczynających się dźwiękach bulgotania. W tym momencie jak najszybciej należy zdjąć kawiarkę ze źródła ciepła. Idealnie byłoby schłodzić dolną część kawiarki pod zimną wodą, aby zakończyć całkowicie ekstrakcję.
Możemy również pozwolić sobie na eksperymenty. W zależności od własnych preferencji i wykorzystanej kawy możemy wydłużyć proces ekstrakcji nawet do 1 minuty. Uzyskamy dzięki temu ciężki napar o większej goryczy.
Proces parzenia kawy w kawiarce bardzo często chcemy poznać jeszcze przed zakupem odpowiedniego sprzętu. Jeśli jeszcze nie wiesz jaki wybrać to sprawdź nasz mistrzowski typ.
Kawiarka Bialetti – włoski koleżka Twoim domu
Marka Bialetti to absolutny lider na rynku, w dziedzinie produkcji kawiarek. Te niezwykle stylowe czajniczki spotykają się bardzo dużym zainteresowaniem nie tylko we Włoszech, ale i na całym świece. Nie ma w tym nic dziwnego – śmiało możemy powiedzieć, że nie piliśmy lepszej kawy niż z kawiarki Bialetti.
Czym charakteryzuje się kawiarka Bialetti? To wysokiej jakości produkt wykonany z najlepszych materiałów, takich jak stal nierdzewna, czy aluminium. Przygotowana w niej kawa jest najbardziej zbliżona smakiem do espresso z ekspresu ciśnieniowego. Wśród znanych modeli kawiarek tej marki na szczególne uznanie zasługuje Bialetti New Venus 6:
- to odświeżona wersja popularnej kawiarki Bialetti Venus 6
- posiada nowy kształt i grubszy dolny zbiornik na wodę
- pozwala na zaparzenie 6 filiżanek kawy espresso
- została wykonana ze stali nierdzewnej
- uchwyt i rączka są z nylonu,
- może być używana na każdym typie kuchenek, łącznie z płytą indukcyjną
Alternatywą dla wersji New Venus 6 jest kawiarka Bialetti Venus 4, w której przygotujemy 4 espresso. Wystarczy również na przygotowanie dwóch kubków kawy z mlekiem.
Dowiedz się jak używać kawiarki!
Jak widzisz parzenie kawy w kawiarce to metoda, która pomoże Ci cieszyć się doskonałym smakiem kawy za niewielkie pieniądze. Wystarczy kilka prostych czynności, abyś w zaciszu własnego domu przygotował napar, który umili Ci każdy dzień.
