Spis treści
- 1 W jakim celu mieli się kawę?
- 2 Jakie wyróżnia się rodzaje mielenia kawy?
- 3 W jaki sposób mielić kawę?
- 4 Grubość zmielenia ziaren a smak kawy
- 5 Jak mielić kawę do ekspresu?
- 6 Jak zmielić kawę do Chemexa?
- 7 Jak mielić kawę do kawiarki?
- 8 Jak mielić kawę do drippera?
- 9 Jak mielić kawę do French Pressa?
- 10 Jak należy przechowywać kawę mieloną, by zachowała smak i aromat?
- 11 Jaką wybrać kawę – mieloną, czy ziarnistą?
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, w jaki sposób zmielić kawę? Choć odpowiedź na to pytanie może wydawać się banalnie prosta – w końcu jedyne co trzeba zrobić to wsypać kawę do młynka (ręcznego lub automatycznego) i już, to musisz wiedzieć, że jest to nieco bardziej skomplikowana rzecz. To, jaki powinieneś wybrać rodzaj mielenia kawy, powinno być uzależnione od sposobu jej parzenia. Sprawdź, jak mielić kawę.
W jakim celu mieli się kawę?
Głównym celem mielenia kawy jest zwiększenie powierzchni kontaktu pomiędzy wodą a ziarnem kawy. To, jaki będzie miała smak kawa, jest zależne od tego, ile smaku ziarna uda się przenieść z kawy do wody podczas kontaktu. Nie warto sięgać po kawę mieloną dostępną w sklepach. Zawsze najlepiej wybierać kawę ziarnistą, świeżo paloną, ponieważ ziarno w trakcie mielenia uwalnia do atmosfery ogromne ilości aromatu oraz olejków i nawet jeśli zamkniesz je od razu w torebce, to nie uda się uratować tych wszystkich skarbów. Dlatego, jeśli zależy Ci na dobrej kawie, to zadbaj o tę kwestię.

Jakie wyróżnia się rodzaje mielenia kawy?
Zastanawiasz się, jak dobrać rodzaj mielenia do sposobu parzenia kawy? Jest to całkiem proste! Pamiętaj o zasadzie, która mówi, że im dłuższy czas parzenia, tym ziarna muszą być grubiej zmielone. Ważne jest jednak to, że nie jest to żadna sztywna zasada, a jedynie wskazówka, która ma ci pomóc. Oczywiście możesz wypróbować różne stopnie zmielenia i w ten sposób zyskać informacje, kiedy zaparzona kawa ma najlepszy smak.

- 1. drobno zmielona (jej konsystencję można porównać do pudru),
- 2. średnio drobno zmielona (nieco drobniejsza niż cukier),
- 3. średnio zmielona (jak piasek),
- 4. średnio grubo zmielona,
- 5. grubo zmielona (jak kryształki soli).
W jaki sposób mielić kawę?
Każdą kawę najlepiej mielić tuż przed jej przygotowaniem. Wynika to z tego, że rozdrobnione ziarna tracą swój wyjątkowy aromat już po upływie kilku minut! Dzięki temu, że będziesz je mielił chwilę przed parzeniem, zachowasz najwyższą jakość napoju i sprawisz, że będzie miał wspaniały smak i zapach. Z tych samych względów kawa mielona z marketu nie jest najlepszym wyborem. Nie powinieneś również mielić kawy na zapas – oczywiście, jeśli zależy Ci na tym, aby była najlepsza.
Aby móc mielić ziarna, niezbędny Ci będzie odpowiedni młynek do kawy. Tutaj masz dość duży wybór – istnieją bowiem modele:
- żarnowe lub nożowe – znacznie lepsze są młynki żarnowe, które dokładniej i równiej mielą, co ma ogromny wpływ na jakość i smak kawy. Młynki żarnowe ścierają ziarna (nie rozcinają ich) i nie przegrzewają ich w czasie mielenia,
- młynki ręczne i elektryczne – tutaj wybór powinien zależeć od indywidualnych preferencji danego użytkownika. Wybierając młynek elektryczny, możesz szybko uzyskać oczekiwane efekty bez użycia najmniejszej siły. Pozwala także na ekspresowe przygotowanie kawy dla dużej liczby osób. Młynek ręczny to natomiast klasyka sama w sobie. Takie urządzenie zwykle cicho pracuje, jest bardzo eleganckie i praktycznie bezawaryjne.
Młynki do kawy oraz inne akcesoria znajdziesz w naszym sklepie internetowym: https://finestcoffee.pl.
Grubość zmielenia ziaren a smak kawy
Jeśli lubisz parzyć kawę w sposób alternatywny, to pamiętaj, aby dostosowywać grubość zmielenia ziaren do sposobu parzenia, co ma ogromny wpływ na smak i aromat napoju. Potrzebny jest też wysokiej jakości młynek. Znacznie lepsze niż młynki ostrzowe są młynki żarnowe, które równomiernie mielą kawę. Niezależnie od wybranej metody parzenia, musisz dostosowywać grubość mielenia kawy. Gdy nie masz młynka w domu i nie zamierzasz w niego inwestować, to rozważ zakup kawy w cenionej palarni kawy takiej jak nasza, która oferuje m.in. kawy do dripa, kawiarki, czy metod alternatywnych. Niektóre z naszych kaw oferujemy już w wersji ze zmielonymi ziarnami kawy. Choć jeszcze raz, zachęcamy do zakupu młynka do kawy.


Jak mielić kawę do ekspresu?
Zastanawiasz się, czy do ekspresu możesz wsypać kawę mieloną? Nic nie stoi na przeszkodzie, jeśli posiadasz urządzenie, mające opcję przyrządzania kawy mielonej. Zwykle na kawę mieloną przeznaczony jest osobny pojemnik, aczkolwiek w takim przypadku nie należy umieszczać w nim kawy ziarnistej i rozpuszczalnej. Kawa pod espresso powinna być mielona średnio drobno (nie powinna być to konsystencja proszku). Po roztarciu kawy powinny być wyczuwalne małe drobinki. Dbając o to, aby ziarna miały taką konsystencję, sprawisz, że espresso będzie wyjątkowe – intensywne i wyraziste.

Jak zmielić kawę do Chemexa?
Tutaj bardzo istotny jest dłuższy czas parzenia, dlatego kawę do Chemexa powinno mielić się średnio. Jej konsystencja powinna być podobna do pitasku Postaraj się, aby taka była, a zyskasz pyszną kawę – słodką, lekką, pozbawioną goryczy i cierpkości.

Jak mielić kawę do kawiarki?
Śmiało można rzec, że kawiarki to jedne z najpopularniejszych urządzeń do zaparzania kawy. Jeśli wykorzystujesz kawiarkę do przyrządzania kawy, to zadbaj o to, aby ziarna nie były zmielone ani zbyt grubo (wtedy kawa będzie miała słaby smak), ani zbyt drobno (istnieje wtedy spore prawdopodobieństwo, że zatka się sitko lub w napoju znajdą się fusy). Postaraj się, aby kawa mielona do kawiarki była odpowiednio drobna – na tyle, aby po jej rozsypaniu na dłoni widoczne były drobinki.
Jak mielić kawę do drippera?
Ziarna do drippera powinny być mielone nieco grubiej niż do ekspresu. Muszą mieć konsystencję piasku z wyraźnie widocznymi drobinkami. Średnią grubość powinny mieć również ziarna, które wykorzystuje się w ekspresach przelewowych, co wynika z podobnego, lecz bardziej zautomatyzowanego procesu parzenia. Wiedz jednak, że jeśli chcesz przygotować kawę dla większej liczby gości, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zmielił ziarna do ekspresu przelewowego trochę grubiej.

Jak mielić kawę do French Pressa?
Zastanawiając się, jak przyrządzić kawę metodą French Press i zmielić ziarna, powinieneś wiedzieć, że powinny być one zmielone trochę grubiej niż do drippera. Muszą mieć konsystencję grubszego piasku. Jak parzyć kawę mieloną? W procesie parzenia ma ona dość długi kontakt z wodą, więc postaraj się, aby nie była zmielona zbyt drobno.
Jak należy przechowywać kawę mieloną, by zachowała smak i aromat?
Zmielone ziarna szybciej tracą swój wyjątkowy smak i aromat. Z tego względu nie zaleca się mielenia większej ilości – najlepiej mielić tyle, ile potrzebujesz w konkretnym momencie. Jeśli jednak przygotujesz lub zakupisz większą porcję, to koniecznie zadbaj o jej właściwe przechowywanie, aby zachowała świeżość i aromat. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz mieloną kawę do kawiarki, ekspresu, czy drippera, postaraj się o prawidłowe zabezpieczenie ziaren.
Najważniejsze zasady to:
- trzymaj kawę mieloną w temperaturze pokojowej – powinna znajdować się tam, gdzie jest sucho i ciemno. Miejsce to nie powinno być też narażone na wilgoć, czy nadmiar światła. Świetnie się sprawdzi zamknięta szafka kuchenna,
- przechowuj kawę w oryginalnym opakowaniu (gdy kupiłeś zmieloną już kawę, a nie ziarnistą). Całkiem dobrze mogą sprawdzić się również pojemniki ceramiczne, próżniowe, a także szklane, jeśli nie będą narażone na słońce.
Jaką wybrać kawę – mieloną, czy ziarnistą?
Masz wątpliwości, która kawa będzie najlepsza? Zatem powinieneś wiedzieć, czym się charakteryzuje każda z nich. Kawa mielona to dobry wybór przede wszystkim wtedy, gdy zależy Ci na szybkim przygotowywaniu pysznych napojów bez żadnych czasochłonnych czynności. Mielone ziarna jednak bardzo szybko tracą smak i aromat, czego efektem jest to, że kawa nie ma najlepszego smaku.
Postaw na wysokiej jakości kawę ziarnistą i profesjonalny młynek. Oba produkty znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Zapraszamy!

- Kwasowość kawy – co to jest?
- Obróbka kawy – Sucha, Natural Process
- Jak wybrać kawę, która będzie nam smakowała?