jak膮 kaw臋 kupi膰

Jak膮 kaw臋 kupi膰? Gdzie kupi膰 kaw臋 wysokiej jako艣ci?

Wi臋kszo艣膰 os贸b聽nie wyobra偶a sobie rozpocz臋cia dnia bez fili偶anki kawy. Sta艂a si臋 ona dla nas prawdziwym rytua艂em, sta艂ym elementem dnia, kt贸ry stawia na nogi, przywraca ch臋ci i si艂y do pracy.聽Jak膮 kaw臋 kupi膰? Czy warto si臋ga膰 po kaw臋 komercyjn膮, dost臋pn膮 na p贸艂kach sklepowych? Czy jest mi臋dzy nimi jaka艣 r贸偶nica?

Jak膭 kaw臋 kupi膰?

Na co dzie艅 jeste艣my wr臋cz bombardowani reklamami zachwalaj膮cymi produkty znanych marek. Reklamy w telewizji czy w radiu opisuj膮 wspania艂e w艂a艣ciwo艣ci kaw dost臋pnych w markecie, ale czy jest to prawda? A mo偶e warto si臋gn膮膰 po kaw臋 z wy偶szej p贸艂ki, tzw. “speciality”?

Kawa speciality

Chc膮c mie膰 pewno艣膰, 偶e kawa, kt贸r膮 pijemy jest naprawd臋 艣wie偶a i wyj膮tkowa, powinni艣my poszuka膰 tej oznaczonej jako “speciality”. Co to takiego?
W Stanach Zjednoczonych powsta艂o Ameryka艅skie Stowarzyszenie Kawy Wysokiej Jako艣ci, maj膮ce tak偶e sw贸j odpowiednik w Europie. Dzia艂aj膮 w nim tak zwani Q graderzy, kt贸rzy oceniaj膮 jako艣膰 nie tylko naparu w fili偶ance, ale przede wszystkim ziaren. Speciality to kawa, kt贸ra w ramach oceny otrzyma艂a ponad 80 punkt贸w na 100 mo偶liwych i charakteryzuje si臋 najwy偶sz膮 jako艣ci膮. Sam smak kawy to oczywi艣cie kwestia subiektywna dla ka偶dego聽konsumenta. W jaki jednak spos贸b dokonuj膮 oceny specjali艣ci? Najpierw sprawdzaj膮 oni ewentualne defekty ziarna. Je偶eli kawa nie przejdzie pozytywnie tego testu, ju偶 na tym etapie jest klasyfikowana jako kawa niskiej jako艣ci. Sprawdza si臋 tak偶e obecno艣膰 innych, obcych cia艂 czy zapach贸w w ziarnach. Drugim etapem oceny, kt贸r膮 przeprowadza Q grader jest sprawdzenie pr贸bki ju偶 po wypaleniu ziaren. G艂贸wnym czynnikiem jest tu smak naparu i jest to zapewne聽najprzyjemniejsze zadanie dla Q gradera. Podczas tzw. cuppingu sprawdza si臋 na przyk艂ad takie kwestie jak aromat, czysto艣膰, body kawy, jej posmak, s艂odycz, kwasowo艣膰 i balans smak贸w.

R贸偶nica ma znaczenie

Od kawy komercyjnej speciality r贸偶ni si臋 przede wszystkim doskona艂ym jako艣ciowo surowcem, bogatszym i g艂臋bszym aromatem, zazwyczaj tak偶e cen膮, ale ta pozostaje proporcjonalna do smaku naparu, kt贸ry dla prawdziwego konesera kawy ma kluczowe znaczenie. Warto te偶 doda膰, 偶e to co mo偶emy znale藕膰聽na sklepowych p贸艂kach to najcz臋艣ciej mieszanka dw贸ch gatunk贸w kawy 鈥 Robusty i Arabiki, z przewag膮 tej pierwszej, poniewa偶 jest o wiele ta艅sza od cenionej na ca艂ym 艣wiecie Arabiki. Przek艂ada si臋 to oczywi艣cie na jako艣膰 ko艅cowego naparu kawowego.

Okre艣lenie speciality stosuje si臋 tylko do kawy wysokiej jako艣ci, najcz臋艣ciej z gatunku Arabica, cho膰 w ostatnim czasie mo偶na spotka膰 na rynku kawy specjalne z gatunku Robusta.
Zajmijmy si臋 t膮 pierwsz膮, Arabik膮. Ma ona subtelny, delikatny i wywa偶ony smak, jest bardzo聽wyrafinowana i w odr贸偶nieniu od Robusty dominuje w niej s艂odycz, a jej wy偶sza cena wynika tak偶e z faktu, i偶 jest bardziej wymagaj膮ca w uprawie. Drzewka Arabiki s膮 bardzo podatne na r贸偶nego rodzaju choroby oraz zmian臋 klimatu, dodatkowo wymagaj膮 wiele uwagi podczas samego procesu uprawy jak i zbior贸w.

Spos贸b produkcji

Kawa komercyjna r贸偶ni si臋 od kawy speciality tak偶e miejscem uprawy, s膮 takie plantacje na 艣wiecie, kt贸re nadaj膮 si臋 tylko do produkowania kawy komercyjnej, niskiej jako艣ci. Speciality i napar 鈥瀞klepowy鈥 r贸偶ni膮 si臋 r贸wnie偶 przebiegiem procesu produkcji. Mo偶na powiedzie膰 偶e kawa sklepowa聽nie jest tak starannie poddawana obr贸bce, co tak偶e wp艂ywa na jej smak. Sam proces palenia ziaren r贸wnie偶 bardzo si臋 r贸偶ni. Kawy specjalne wypalane s膮 powoli, w piecach b臋bnowych, gdzie tzw. roaster kontroluje i dostosowuje do odmiany ziarna ca艂y proces, temperatur臋 oraz czas palenia. Taka kawa wypalana jest zazwyczaj w temp. ok 200 st. C przez oko艂o 15 minut, dzi臋ki czemu z ziarna mo偶na wydoby膰 g艂臋bie smaku i aromatu tak r贸偶n膮 dla ka偶dego rejonu z kt贸rego pochodzi. Dla por贸wnania kawy聽sklepowe, produkowane masowo wypalane s膮 w ogromnych piecach o pojemno艣ci kilkuset kilogram贸w, a proces palenia przeprowadzany jest w temperaturach dochodz膮cych do 900 st. C i mo偶e trwa膰 nawet 60聽sekund. R贸偶nice w procesie przygotowania ziaren przek艂adaj膮 si臋 oczywi艣cie na smak. Kawy speciality posiadaj膮 oko艂o 700 r贸偶nych substancji aromatycznych, kt贸re wp艂ywaj膮 na zapach i smak naparu, niestety zbyt wysoka temperatura obr贸bki, jak w przypadku kawy sklepowej mo偶e te substancje zwyczajnie zniszczy膰.聽W kawie komercyjnej mog膮 si臋 tak偶e znale藕膰 ziarna z tak zwanym defektem, ca艂kowicie zdatne do spo偶ycia, ale jednak obni偶aj膮ce walory smakowe napoju. Kawy speciality natomiast poddawane s膮 rygorystycznym kontrolom maj膮cym na celu pozbycie si臋 ziaren np. z ubytkami.

No wi臋c jak膮 kaw臋 kupi膰 do ekspresu? Gdzie kupi膰 kaw臋 wysokiej jako艣ci?聽

Zapraszamy Ci臋 do naszej palarni kawy, a ju偶 wi臋cej odpowiedzi na pytanie jak膮 kaw臋 kupi膰, nie b臋dziesz musia艂 szuka膰 馃檪 Sprawd藕 nasz膮 ofert臋.

Czym kierowa膰 si臋 przy wyborze najlepszej kawy? Zdecydowanie nale偶y聽wybiera膰 kaw臋 prosto od producenta, czyli z聽palarni kawy, kt贸ra zajmuje si臋 importem ziarna wysokogatunkowego, jak r贸wnie偶 jego wypalaniem. Warto przy zakupie wybiera膰 wy艂膮cznie dobr膮 kaw臋 ziarnist膮, unikaj膮c kaw rozpuszczalnych oraz mielonych oraz zwr贸ci膰 uwag臋 na dat臋 palenia kawy, poniewa偶 decyduje ona o 艣wie偶o艣ci ziaren. Nie kupujmy kawy, kt贸rej data palenia przekroczy艂a 6 miesi臋cy. Kawa ma t臋 w艂a艣ciwo艣膰, 偶e szybko wietrzeje, a przecie偶 zale偶y nam na najwy偶szej jako艣ci oraz 艣wie偶o艣ci naparu.
Wyb贸r kaw jest bardzo du偶y, je艣li nie wiemy jak膮 kaw臋 kupi膰, warto zda膰 si臋 na pracownika palarni, kt贸ry po zadaniu kilku pyta艅 odno艣nie naszych preferencji smakowych pomo偶e nam w wyborze odpowiedniego ziarna.

Warto doda膰, 偶e nasza palarnia wypali kaw臋 specjalnie po z艂o偶eniu zam贸wienia. Dzi臋ki temu nasi klienci maj膮 pewno艣膰, 偶e w ich r臋ce trafia produkt naj艣wie偶szy, najwy偶szej jako艣ci, niezwykle aromatyczny i co najwa偶niejsze smaczny.

Polecamy nasz膮 kaw臋 do ekspres贸w ci艣nieniowych.