Spis treści
Jaka kawa do kawiarki będzie najlepszym wyborem? Nad tą kwestią zastanawia się naprawdę wiele osób, a właściwie odpowiedź jest banalnie prosta. Z naszego artykułu dowiesz się, jaka kawa do kawiarki będzie odpowiednia!
Kilka słów o kawiarce
Kawiarka to jedno z wielu urządzeń, które wykorzystuje się do parzenia kawy w warunkach domowych. Od dawna cieszy się ogromną popularnością, szczególnie wśród osób, którym zależy na uzyskaniu kawy esencjonalnej, intensywnej w smaku, a jednak ekspres ciśnieniowy jest dla nich za drogi, czy też z jakiegoś powodu nieodpowiedni.
Decydując się na zakup kawiarki, masz do wyboru mnóstwo kształtów i kolorów. Przygotowanie kawy w takim urządzeniu naprawdę nie jest trudne. Wystarczy, że będziesz pamiętał o kilku podstawowych zasadach takich jak: wlewanie gorącej wody, wypełnianie sitka po brzegi bez ubijania i stawianie na niedużym ogniu.
Stawiając na kawiarkę, masz też spore możliwości zabawy smakiem. Napar przygotowany w kawiarce możesz bowiem wypić solo, jako aromatyczne espresso, jak również wykorzystać go do przygotowania kawy mlecznej, takiej jak cappuccino czy latte.
Jaka kawa do kawiarki jest najlepsza?
Zastanawiasz się, jaki rodzaj kawy będzie odpowiedni do kawiarki? Mogą to być tzw. mieszanki kawowe (blend), czyli kompozycje różnych gatunków kawy, z różnych regionów świata. Taka kompozycja przy wysokim ciśnieniu w ekspresach umożliwia uzyskanie największej słodyczy i pełnego body. Jest to scenariusz, który sprawdza się też w kawiarce. Jeśli chcesz to wspomniane kawy możesz pić z mlekiem, niewielką ilością cukru, czy też jakimś syropem. I choć oczywiście dobrej jakości ziarna świetnie smakują bez dodatków, to jednak nic nie szkodzi, aby trochę ich dodać do kawy.

Pragniesz trochę głębiej wejść w świat kawy? Jeśli chodzi o kawy wypalane do espresso, to na pewno warto zainteresować się kawami jednorodnymi, to tzw. single origin. Co wyróżnia takie kawy? Otóż to, że w paczce znajdują się ziarna wyłącznie z jednego regionu świata, a czasem nawet tylko z pojedynczej farmy. Stawiając na kawę tylko z ziaren jednorodnych, możesz poznać charakterystykę konkretnego modelu, czy też metody obróbki ziaren.
Jako przykład warto wziąć kawy z Brazylii, które zwykle są słodkie i delikatne. Zazwyczaj można znaleźć w nich nuty czekolady, orzechów, czasem z małym akcentem żółtych lub czerwonych dojrzałych owoców. Czasem zdarza się także element mlecznej czekolady lub toffi. W naszej ofercie znajdziesz mnóstwo idealnych kaw do kawiarki.
Szczególnie polecamy: Brazylia Cerrado Patrocinio, Brazylia Antônio Custódio de Faria, czy Kostaryka Tarrazu San Rafael RZ – w naszej opinii świetnie nadają się do parzenia w kawiarce.
Kawy z supermarketowej półki nie są natomiast najlepszym wyborem – po pierwsze, rzadko kiedy są świeże, przez co są o wiele mniej aromatyczne niż kawy wypalane specjalnie pod zamówienie. Ponadto takie kawy są zwykle zmielone o wiele drobniej, niż powinny być dla uzyskania wysokiej jakości naparu w kawiarce. Także jeśli szukasz najlepszej kawy do kawiarki, z pewnością jesteś w stanie znaleźć ją u nas.
Odkryj świat aromatów w naszej wyjątkowej palarni kawy!
Nasza palarnia kawy posiada oczywiście wszystkie powyższe kawy w swoim asortymencie. Zapraszamy do odwiedzin naszego sklepu internetowego.

Jak zmielić kawę do kawiarki?
Zanim przejdziemy do opisu procesu przygotowania kawy, odpowiemy krótko na to pytanie, ponieważ to istotna kwestia.
Przede wszystkim, warto używać świeżo palonych ziaren kawy, gdyż świeżość ziaren wpływa na jakość smaku i aromatu naparu. Zainwestowanie w dobry młynek do kawy, taki jak młynek żarnowy, zarówno ręczny, jak i elektryczny, pozwoli na precyzyjne mielenie ziaren i zachowanie jakości smaku.
Następnie ustaw młynek na średnio grubą granulację – powinien być to przemiał grubszy niż pod tradycyjne espresso z ekspresu ciśnieniowego, jednak drobniejszy niż pod metody przelewowe. Wizualnie powinieneś starać się uzyskać mielenie drobniejsze niż ziarenka cukru, jednak większe niż soli. Tutaj jest też miejsce na eksperyment z procesem mielenia – w ten sposób znajdziesz taki gradient, który będzie najbardziej odpowiadał ci smakowo. Warto też, abyś pamiętał, że im krócej kawa będzie miała kontakt z wrzątkiem, tym powinna być drobniej zmielona.
Pamiętaj, że każda kawiarka może działać nieco inaczej, więc warto dostosować grubość mielenia do swojego konkretnego urządzenia i preferencji smakowych. Eksperymentuj z mieleniem, aby znaleźć najlepsze proporcje i uzyskać doskonały smak kawy z kawiarki.
- Jak zmielić kawę? Rodzaje mielenia kawy
- Delikatna kawa ziarnista – jak ją wybrać? Doradzamy
Jak przygotować kawę w kawiarce?

- 1. Zacznij od przygotowania kawy ziarnistej, a następnie zmiel ją w młynku. Używaj zawsze świeżo zmielonej kawy.
- 2. Do dolnej komory wlej gorącą wodę (nie wrzątek). Idealna woda powinna mieć około 70°C.
- 3. Następnie skręć kawiarkę. Sprawdź, czy na pewno udało Ci się ją szczelnie zamknąć.
- 4. Połóż kawiarkę na źródle ciepła i poczekaj chwilę, aż nieco się podgrzeje. Gdy dostrzeżesz, że spieniona kawa wypływa do górnej komory, to wiedz, że to czas na zmniejszenie temperatury.
- 5. Teraz czas na podgrzewanie do czasu, aż górna komora się wypełni lub gdy cała woda będzie przelana. Ten proces najczęściej zajmuje ok. 30-40 sekund - kiedy widzisz, że strużki naparu stają się coraz jaśniejsze i coraz bardziej się "pienią", czas na wyłączenie ciepła pod kawiarką.
- 6. Pyszna kawa jest już gotowa. Przygotuj filiżankę i przelej do niej kawę, a następnie delektuj się wyjątkowym smakiem i aromatem.
Obsługa kawiarki - o czym pamiętać?
Jeśli obawiasz się, że nie poradzisz sobie z przygotowaniem kawy w kawiarce, to zupełnie niepotrzebnie, bowiem jest to urządzenie bardzo proste w obsłudze. Jedyne co musisz zrobić to nalać nieco wody, wsypać kawę, zakręcić i wstawić na kuchenkę. Proste, prawda? Wystarczy odczekać kilka minut, a aromatyczna kawa będzie już gotowa!
Pamiętaj jednak, że choć przygotowanie pysznej kawy w kawiarce jest proste i odbywa się w kilku krokach, to jednak możliwe są błędy, które spowodują, że kawa nie będzie smaczna. Jakie błędy są najczęściej popełniane? Oto kilka z nich:
- używanie zimnej wody - koniecznie powinna być to woda ciepła, nie zagotowana, dzięki czemu proces podgrzewania trwa krócej;
- zbyt duża ilość wody - poziom wody nie powinien przekraczać zaworu bezpieczeństwa;
- używanie zbyt dużej ilości kawy - jeśli kawa przekracza krawędź sitka, to jest to błąd;
- wrzenie pod koniec parzenia - absolutnie nie powinieneś do niego dopuścić, bowiem efektem będzie gorzki posmak.
Jaką kawę wybrać do klasycznych metod parzenia?
Wiele osób, które uwielbiają kawę przygotowywaną w kawiarce, zastanawia się, jakie ziarna są odpowiednie do takich metod parzenia. Przede wszystkim warto wybrać świeżo palone, dedykowane np. do espresso czy ekspresów ciśnienowych, takie jak te oferowane przez naszą palarnię - Finest Coffee. Tak wypalone kawy pozwalają miłośnikom tego napoju cieszyć się niższą kwasowością oraz słodkimi nutami czekolady, karmelu, orzechów czy toffi. Takie kawy z pewnością posmakują każdemu entuzjaście tego napoju i przywiodą na myśl wakacje w słonecznych Włoszech.
