Spis treści
Cappuccino – wszystko, co chciałbyś wiedzieć
Cappuccino jest jedną z tych kaw, które oddziałują na nasze zmysły, choćby na poziomie wzroku. Nie od dziś wiadomo, że wygląd jedzenia czy napojów ma ogromne znaczenia i wpływa na to jak postrzegamy atrakcyjność posiłków. Umiejętnie przyrządzone cappuccino potrafi wyglądać jak prawdziwe dzieło sztuki i przyciągać nas już samym swoim wyglądem. Spora część osób kojarzy cappuccino z delikatną kawą, którą przygotować można zalewając wrzątkiem gotową mieszankę. Mieszankę, którą kupić można w niemal każdym sklepie spożywczym. Tymczasem w łatwy sposób możemy przygotować prawdziwe cappuccino samodzielnie. Warto jednak zdobyć wcześniej garść informacji.
Cappuccino – co to właściwie jest?
Cappuccino to kawa, którą przygotowujemy na bazie espresso. Podaje się je w filiżance o pojemności ok. 150-180 ml. Napój powinien być pokryty mleczną pianką o grubości min. 1 cm. Na powierzchni zauważyć można ciemnobrązową obwódkę (powstałą z espresso) mieszającą się z bielą spienionego mleka.
Ciekawostka: pierwsza na świecie kawa z mlekiem została zaserwowana przez polaka, Jerzego Franciszka Kulczyckiego, w XVII w., w pierwszej wiedeńskiej kawiarni przy ul. Domgasse. [1] [2]
Cappuccino czy latte?
Definicja cappuccino wielu przywiedzie na myśl caffe latte. Jeśli nie jesteśmy ( jeszcze 🙂 ) znawcami kawy, możemy mieć problem z odróżnieniem tych dwóch napojów. Oba są mocno mleczne i dla obu bazą jest espresso. Najistotniejszą różnicą jest jednak proporcja kawy i spienionego mleka. Pojedyncza porcja espresso to zwykle 25-35 ml. Jeśli dodamy do niego 200 ml, bądź więcej mleka, napój ten możemy śmiało określić jako latte lub latte macchiato, którą podaje się w wysokiej szklance. Im więcej mleka tym kawa zyskuje delikatniejszy smak oraz aromat. Jeśli zdecydujemy się na cappuccino, intensywniej odczujemy smak kawy. Kawę latte, w odróżnieniu od cappuccino podaje się w dużych filiżankach lub kubkach, natomiast latte macchiato podaje się w wysokiej szklance z przezroczystego szkła. Używa się także długiej łyżeczki. Cappuccino zaś serwuje się w grubej porcelanie.
Przepis na pyszne cappuccino. Potrzebujemy:
- mleko (min. 2%) – 150 ml;
- spieniacz do mleka;
- filiżanka;
- opcjonalnie czekolada, brązowy cukier, kakao, które mogą służyć jako posypka.
Jaka kawa jest najlepsza do cappuccino
Przede wszystkim świeżo palona. Zwróć uwagę na datę palenia. Nie może być ona dłuższa niż 3 miesiące, absolutnym maksimum jest 6 miesięcy. Jako palarnia kawy specjalizujemy się w imporcie i wypalaniu ziaren kawy. Odwiedź nasz sklep i sprawdź jaką kawę możemy dla Ciebie wypalić. Drugą bardzo ważną kwestią jest mielenie kawy tuż przed jej parzeniem. Co do samego wyboru ziaren wszystko zależy od upodobań i kwestii smakowych, a może to być 100% Arabica lub Arabica z dodatkiem Robusty.
Przeczytaj również: Jaką kawę kupićDobry barista przygotuje właśnie takie cappuccino!
Cappuccino krok po kroku
- Przygotuj ulubioną filiżankę i spodek. Ponieważ cappuccino powinno serwować się w ciepłej filiżance nalej do niej wrzątku i odstaw na parę minut.
- Spień mleko. Aby kawa miała jak najlepszy smak, mleko musi posiadać odpowiednią konsystencję. Odpowiednio spienione mleko powinno być gładkie, lekkie i zwarte. Brzmi skomplikowanie, choć wcale tak nie jest – potrzebujemy jedynie odrobinę praktyki. Możemy posłużyć się ręcznym spieniaczem, choć najlepszy będzie ten wbudowanym w ekspres do kawy. Jeśli używamy ręcznego urządzenia, wcześniej musimy podgrzać mleko. Pamiętajmy, że nie może być ono przegrzane czy też zagotowane. Wówczas straci swoje właściwości, czyli słodycz na której najbardziej nam zależy. Idealna temperatura mleka oscyluje między 60 a 70°. Profesjonalni bariści spieniają mleko do cappuccino „na dotyk”, tzn. kończą spienianie w momencie gdy dzbanek jest na tyle gorący, że nie można przytrzymać na nim dłoni przez kilka sekund. Zależy nam na grubej piance, dlatego dyszę spieniacza trzymamy nieco dłużej blisko powierzchni mleka, a dopiero pod sam koniec podgrzewania zanurzamy ją.
- Zaparz kawę.
- Dolej spienionej mleko. Wylej z filiżanki wrzątek, który posłużył nam do jej ogrzania. Lejąc mleko początkowo celuj w środek z wysokości ok 10 cm, powolnym strumieniem, uważając, aby nie zniszczyć cremy powstałej dzięki espresso. Gdy filiżanka będzie już w połowie pełna obniż dzbanek i kontynuuj nalewanie mleka. Przez to większa ilość piany znajdzie się w filiżance.
- Jeśli chcesz, posyp swoje cappuccino cynamonem lub startą czekoladą. Można również użyć kakao bądź gotowej przyprawy do kawy. Kawę posłodzić możesz cukrem bądź smakowym syropem do kawy. Zdania są tu jednak podzielone. Wielu uważa, że wszelkie dodatki czy też posypki zabijają prawdziwy smak kawy. Prawdą jest, iż w mleku zawarte są naturalne cukry. Poprzez odpowiednie spienienie i podgrzanie mleka możemy wydobyć jego naturalną słodycz. Najlepiej wypróbuj obie wersje i zdecyduj, co bardziej przypadnie Ci do gustu 🙂 Jeśli chcesz zaserwować swoim gościom efektowne cappuccino, możesz kupić szablony do dekorowania kawy lub przygotować je własnoręcznie wycinając śmieszne wzorki
Idź do kawiarni!
Jeśli nie chcesz bawić się w przygotowywanie cappuccino w domu i wolisz udać się do kawiarni to bardzo dobrze! Sprawdź jak profesjonalny barista przygotuje je dla Ciebie. Zwróć uwagę czy serwowany napój posiada:
- odpowiednią powierzchnię kawy – powinna mieć ona brązową obwódkę z białym środkiem. Wykwalifikowani bariści często umieszczają na nim wzór np. serce, tulipana bądź rozetę.
- rozmiar filiżanki – standardowe włoskie cappuccino podawane jest w porcelanowej filiżance o pojemności 150-180 ml.
- wygląd pianki – musi być ona błyszcząca, gładka, sprężysta i pozbawiona pęcherzyków powietrza. Połysk świadczy o świeżości cappuccino.
Źródła historyczne: [1] http://www.bbc.com/travel/story/20120124-tracing-the-coffee-house-revolution-to-its-ukrainian-roots [2] http://historia.org.pl/2011/06/22/o-tym-jak-polak-otworzyl-pierwsza-kawiarnie-w-wiedniu-i-wymyslil-kawe-z-mlekiem/