kawa espresso

Kawa espresso – gar艣膰 informacji

Kawa Espresso ma wielu oddanych mi艂o艣nik贸w na ca艂ym 艣wiecie. Jest to bardzo popularny rodzaj, a w艂a艣ciwie spos贸b parzenia kawy, dost臋pny w niemal ka偶dej kawiarni czy restauracji. Czym wi臋c zdoby艂o sobie takie uznanie? Mi艂o艣nicy espresso ceni膮 sobie w nim wyrazisty smak oraz intensywny aromat. To co艣 zupe艂nie innego ni偶 np. latte, kt贸rej delikatnym smakiem oraz s艂odycz膮, kt贸ra kawa zyskuje聽za spraw膮 spienionego mleka, mo偶na delektowa膰 si臋 przez d艂ugi czas. Espresso to kwintesencja smaku kawy. Kilka 艂yk贸w, a ka偶dy z nich przynosi inne doznania smakowe. Kluczem jest tu dob贸r odpowiedniej kawy ziarnistej, ale o tym p贸藕niej!

Kawa espresso – historia

Espresso to esencja kawy zawarta w ma艂ej porcji. Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od w艂oskiego s艂owa espressivo, co oznacza wyrazisty. Ca艂a historia mia艂a sw贸j pocz膮tek we W艂oszech, gdzie do dzi艣 espresso jest niezwykle popularne. Na pocz膮tku XX wieku Luigi Bezzera wynalaz艂 pierwszy na 艣wiecie ci艣nieniowy ekspres do kawy. By艂a to maszyna oparta na przep艂ywie pary i wody. Niestety pierwszy ekspres nie by艂 zbyt udany poniewa偶 para zmienia艂a walory smakowe kawy. W 1905 roku聽patent na ekspres odkupi艂 Desiderio聽Pavoni, po czym go ulepszy艂.

Ciekawostka: Firma La Pavoni do dzi艣 produkuje ekspresy do kawy

Konstrukcja zyska艂a s艂aw臋 na ca艂ym 艣wiecie. Natomiast problem pary zmieniaj膮cej smak kawy rozwi膮za艂 dopiero w 1947 r. Giovani Achille Gaggia, kt贸ry zastosowa艂 inny, ulepszony spos贸b podgrzewania espresso.

Niewiele os贸b wie, i偶 to w艂a艣nie kawaespresso jest baz膮 dla wielu napoj贸w kawowych, np: espresso macchiato, latte macchiato; cappuccino, caffe latte;

 

rodzaje espresso

fot. lokeshdhakar.com

Istniej膮 tak偶e r贸偶ne rodzaje samego espresso:

  • Dopio – podw贸jne espresso;
  • Ristretto – espresso mniejsze obj臋to艣ciowo o 50%, ale sporz膮dzone z tej samej ilo艣ci kawy. Bardzo intensywne, wymagaj膮ce s艂odzenia.
  • Lungo – do parzenia u偶ywa si臋 podw贸jnej ilo艣ci wody, zachowuj膮c tradycyjn膮 porcj臋 ziaren kawy..
  • Coretto – do espresso podaje si臋 niewielk膮 ilo艣膰 alkoholu. 聽

Kawa聽espresso – parzenie

Je艣li szukasz odpowiedniej kawy ziarnistej, sprawd藕 ofert臋 艣wie偶o palonej kawy z naszej palarni i poznaj aromatyczne mieszanki espresso.

Aby zaparzy膰 aromatyczne espresso nale偶y聽wyposa偶y膰 si臋 w kaw臋 ziarnist膮聽wysokiej jako艣ci oraz m艂ynek do mielenia kawy, np. Hario Canister C.

Wa偶ne, aby kawa by艂a 艣wie偶o palona. Mo偶na przyj膮膰, 偶e聽granic膮 jest okres dw贸ch, trzech miesi臋cy od daty palenia. Je艣li kawa by艂a palona wcze艣niej, jej smak nie b臋dzie ju偶 posiada艂 takich walor贸w, poniewa偶 po paru miesi膮cach rozpoczyna si臋 proces starzenia, je艂czenia oraz wietrzenia ziaren. Polecamy nasze kawy, kt贸re wypalamy na zam贸wienie, tu偶 przed wysy艂k膮 do klienta.

Oczywi艣cie niezb臋dny jest tak偶e ekspres ci艣nieniowy. Kawa espresso przyrz膮dza jest najcz臋艣ciej z mieszanki dw贸ch kaw: Arabiki i Robusty, cho膰 nie jest to regu艂膮 i kawa聽Arabica, tzw. singleorigin聽r贸wnie偶 艣wietnie sprawdza si臋 w tej roli. Wszystko zale偶y od indywidualnych upodoba艅 smakowych.

Ka偶dy z ww. gatunk贸w聽ma nieco inn膮 “funkcj臋”. Dzi臋ki Arabice kawa espresso zyskuje subtelno艣膰, delikatno艣膰, s艂odycz i bogaty aromat, za艣 Robusta przyczynia si臋 do nadania jej “g臋sto艣ci”, goryczy, a z uwagi na wy偶sz膮 zawarto艣膰 kofeiny tak偶e mocy.聽Wspomnie膰 nale偶y, 偶e nie ka偶da Arabika jest “dobra”. S膮 kawy wysokiej jako艣ci i kawy “marketowe”. Wybieramy oczywi艣cie te pierwsze.
Zmielone ziarna kawy powinny mie膰 mniejsz膮 grubo艣膰 od piasku, ale wi臋ksz膮 od py艂u. Nie warto mieli膰 kawy 鈥渘a zapas鈥. Zmielone ziarna szybko si臋 utleniaj膮, a ich smak i aromat 聽s艂abnie.

espresso zmielona kawa

Do dzie艂a

Do zaparzenia poprawnego espresso potrzebujemy, pr贸cz ekspresu kolbowego kilku rzeczy, a w艂a艣ciwie troch臋 wiedzy:

  • 7 gram贸w 艣wie偶o zmielonej kawy*;
  • Woda o temperaturze ok. 90-94 stopni Celsjusza i ci艣nieniu 9 bar;
  • Pojemno艣膰 wody 25-35 ml;
  • Czas parzenia 25-30 sekund

*Nie jest to regu艂a! W zale偶no艣ci od upodoba艅 smakowych stosujemy doz臋 od 7 do nawet 10 gram贸w 艣wie偶o zmielonej kawy

W艂膮czamy pomp臋 rozgrzanego wcze艣niej ekspresu pozwalaj膮c, aby woda przela艂a si臋 przez prysznic naszego urz膮dzenia oczyszczaj膮c go z resztek kawy. 聽Dopiero w tym momencie podpinamy kolb臋 ze zmielon膮 i dobrze ubit膮 kaw膮 i w艂膮czamy pomp臋. W贸wczas woda zaczyna przep艂ywa膰 przez sitko. Po kr贸tkiej chwili mo偶emy zaobserwowa膰 g臋st膮 br膮zow膮 stru偶k臋. Stru偶ka ta powinna by膰 cienka i s膮czy膰 si臋 nieprzerwanie. Je艣li do fili偶anki wpadaj膮 pojedyncze kropelki, mo偶e to oznacza膰, 偶e wsypali艣my zbyt du偶o kawy, zbyt drobno j膮 zmielili艣my lub za mocno ubili艣my. Taka kawa b臋dzie mia艂a聽gorzki smak. Je艣li sytuacja b臋dzie odwrotna – espresso s膮cz膮ce si臋 zbyt szerok膮 strug膮 – jego smak b臋dzie za ma艂o wyrazisty i wodnisty. Wi臋kszo艣膰聽ekspres贸w posiada mo偶liwo艣膰 r臋cznego odci臋cia wody. Nale偶y to zrobi膰 najp贸藕niej po trzydziestu sekundach, w贸wczas kawa zachowa swoje walory. 聽Idealne espresso powinno mie膰 30-35 ml przy czasie parzenia 25-30 sekund.

Espresso podaje si臋 w podgrzanych wcze艣niej fili偶ankach o pojemno艣ci ok. 70 ml.

Najcz臋艣ciej w kawiarniach przy zam贸wieniu kawy聽espresso聽otrzymamy r贸wnie偶 szklank臋 wody. Powinna to by膰 woda 藕r贸dlana, nie mineralna. Niezbyt ch艂odna, najlepiej o temperaturze pokojowej. Wod臋 nale偶y wypi膰 zanim si臋gniemy po espresso. Celem tej聽czynno艣ci jest oczyszczenie kubk贸w smakowych, co pozwoli nam g艂臋biej poczu膰 smak espresso. Usta p艂uczemy przed ka偶dym 艂ykiem espresso.

Czym cechuje si臋 prawid艂owo zaparzone espresso?

  1. Smak: w tego rodzaju kawie wyczuwamy trzy smaki – kwasowo艣膰, gorycz oraz s艂odycz. W przewa偶aj膮cym stopniu odczuwa膰 b臋dziemy gorycz. W nast臋pnej kolejno艣ci poczujemy delikatn膮 kwaskowato艣膰 naparu, kt贸ra przyniesie wra偶enie orze藕wienia. Zamyka膰 doznania smakowe powinna subtelna s艂odycz kawy.
  2. Zapach: po zaparzeniu espresso powinni艣my poczu膰 intensywny, mi艂y dla nosa aromat. 聽Subtelno艣ci jakie mo偶emy wyczu膰 zale偶膮 od odmiany i jako艣ci kawy, ale tak偶e od sposobu jej parzenia. Zapach ten mo偶e by膰 kwiatowy, karmelowy, czekoladowy, kwiatowy, orientalny czy te偶 waniliowy.
  3. G臋sto艣膰: w ekstrakcie wyst臋puj膮 oleiste substancj臋 nadaj膮ce kawie g臋sto艣膰. Nierozpuszczalne substancje przyczyniaj膮 si臋 powstania wyrazistego aromatu i smaku.
  4. Pianka: znakiem rozpoznawczym espresso jest znajduj膮ca si臋 na jej wierzchu crema. Powinna mie膰 ona orzechowy kolor, a jej grubo艣膰 wynosi ok. 3 mm. Zatrzymuje ona aromat zaparzonej kawy. Cech膮 pianki jest jej trwa艂o艣膰 – powinna utrzyma膰 si臋 do kilku minut. Je艣li posypiemy j膮 cukrem, nie opadnie on od razu na dno fili偶anki. Kolor pianki zale偶y od rodzaju kawy, jakiej u偶yjemy do zaparzenia espresso. Zastosowanie Arabiki nada cremie delikatny,聽orzechowy kolor. Br膮zowa pianka z szarymi smugami powstanie przy u偶yciu Robusty. Dodatkow膮 funkcj膮 pianki jest utrzymywanie ciep艂a kawy. Dzi臋ki rozszerzaj膮cej si臋 ku g贸rze fili偶ance crema b臋dzie idealnie wyeksponowana.

Wiele os贸b mo偶e by膰 zdziwionych informacj膮, i偶 zawarto艣膰 kofeiny w espresso jest nawet o po艂ow臋 mniejsza ni偶 w kawie parzonej tradycyjnie. Dzieje si臋 tak poprzez kr贸tki czas ekstrakcji oraz niewielk膮 ilo艣膰 wody przepuszczanej przez kaw臋.

Niew膮tpliwie przyrz膮dzenie idealnego espresso wymaga do艣wiadczenie, wielu eksperyment贸w i wytrwa艂o艣ci, ale nie warto si臋 poddawa膰. Tu tak偶e sprawdza si臋 zasada – trening czyni mistrza! 聽聽