Czasy, w których do szczęścia wystarczała nam zalana wrzątkiem kawa rozpuszczalna odeszły w niepamięć. I całe szczęście. Coraz chętniej próbujemy serwowanych przez baristów nowości i z zainteresowaniem śledzimy zmieniające się kawowe trendy. Podczas gdy jeszcze niedawno nowością w menu polskich kawiarni była mleczna kawa latte, teraz, kiedy ta już na dobre rozgościła się w naszych kubkach, ciekawość każe nam zerknąć w stronę flat white. Jaki napój kryje się pod tą angielską nazwą?
Mleczna przyjemność
Kawa flat white to nic innego jak podwójne espresso zalane gorącym, lekko spienionym, pełnotłustym mlekiem. Od latte odróżnia ją to, że zawiera podwójną ilość kawy, a mleko nie tworzy na jej powierzchni puszystej pianki, ale, jak nazwa wskazuje (ang. flat white – płaska biała), płaską, jednolitą pokrywę. To napój idealny dla tych, którzy chcą się rozkoszować smakiem mleka, jednocześnie dostarczając sobie dużej dawki kofeiny w czasie lub po pracowitym dniu.
Tak powinno wyglądać nasze flat white
Przybysz z Antypodów
Początki flat white sięgają przełomu lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, kiedy to mieszkańcy Antypodów stworzyli mleczny napój, którego podstawą była kawa, i szybko się w nim rozsmakowali. Potem, kiedy Australijczycy i Nowozelandczycy ruszyli w świat, wraz z nimi do różnych zakątków globu przybywała flat white i szybko podbijała kolejne serca miłośników kawy.
Rosnąca popularność
Obecnie wielu mieszkańców Europy czy Ameryki już nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki, którą wypełnia mleczna kawa rodem z Antypodów. Na świecie mnożą się kawiarnie serwujące flat white, która stanowczo zdominowała ostatnie kawowe trendy. W menu polskich kawiarni coraz częściej pojawia się flat white z czego, jako miłośnik intensywnej kawy z mlekiem osobiście bardzo się cieszę 🙂
Przepis na kawę Flat White
Kawę tę możemy przygotować sami w domu, ponieważ przepis jest banalnie prosty.
Co będzie nam potrzebne do przygotowania?
– filiżanka 150 ml – 200 ml
– dobra kawa ziarnista, najlepiej sprawdzi się tu świeżo palona kawa Brazylia Cerrado Patrocinio z naszej palarni
– ekspres do kawy lub kawiarka np. Bialetti Venus 6 (zobacz też nasz wpis: Jak zaparzyć kawę w kawiarce)
– tłuste mleko 3,2% (tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc kawa będzie smaczniejsza!)
– ręczny spieniacz do mleka lub elektryczny, jeśli taki mamy w domu
Do dzieła.
Ziarna rzecz jasna mielimy tuż przed samym parzeniem, aby nasza kawa była maksymalnie świeża i aromatyczna. Pamiętajmy, też aby wybierać wyłącznie świeżo palone ziarna np. z naszej palarni kawy 🙂
Przygotowujemy w naszej filiżance podwójne espresso za pomocą ekspresu do kawy lub kawiarki (60 ml mocno skoncentrowanej kawy).
Podgrzewamy mleko do temperatury 60-70 stopni C. Bardzo ważne jest, aby nie zagotować mleka, ponieważ straci ono swoje właściwości. Teraz wystarczy delikatnie spienić mleko spieniaczem. Warto zwrócić uwagę, że mleko we Flat White ma być bardzo lekko spienione. Na powierzchni naszego flat white ma unosić się minimalna pianka mleczna. Samo mleko ma mieć aksamitną konsystencję. Osoby bez spieniacza do mleka mogą użyć gorącego mleka i spienić je w dobrze zakręconym słoiku, potrząsając energicznie kilka razy 😉
Ostatnim etapem przygotowania napoju jest uzupełnienie filiżanki z naszym podwójnym espresso gorącym mlekiem. Gotowe!
Na naszym blogu znajdziecie również wpis o tym jak przygotować Cappuccino.