kawa flat white

Flat white – co to za kawa? Przepis jak zrobi膰 flat white

Czasy, w kt贸rych do szcz臋艣cia wystarcza艂a nam zalana wrz膮tkiem kawa rozpuszczalna odesz艂y w niepami臋膰. I ca艂e szcz臋艣cie. Coraz ch臋tniej pr贸bujemy serwowanych przez barist贸w nowo艣ci i z zainteresowaniem 艣ledzimy zmieniaj膮ce si臋 kawowe trendy. Podczas gdy jeszcze niedawno nowo艣ci膮 w menu polskich kawiarni by艂a mleczna kawa latte, teraz, kiedy ta ju偶 na dobre rozgo艣ci艂a si臋 w naszych kubkach, ciekawo艣膰 ka偶e nam zerkn膮膰 w stron臋 flat white. Jaki nap贸j kryje si臋 pod t膮 angielsk膮 nazw膮?

Mleczna przyjemno艣膰

Kawa flat white to nic innego jak podw贸jne espresso zalane gor膮cym, lekko spienionym, pe艂not艂ustym mlekiem. Od latte odr贸偶nia j膮 to, 偶e zawiera podw贸jn膮 ilo艣膰 kawy, a mleko nie tworzy na jej powierzchni puszystej pianki, ale, jak nazwa wskazuje (ang. flat white – p艂aska bia艂a), p艂ask膮, jednolit膮 pokryw臋. To nap贸j idealny dla tych, kt贸rzy chc膮 si臋 rozkoszowa膰 smakiem mleka, jednocze艣nie dostarczaj膮c sobie du偶ej dawki kofeiny w czasie lub po pracowitym dniu.

kawa flat white przepis

Tak powinno wygl膮da膰 nasze flat white

Przybysz z Antypod贸w

Pocz膮tki flat white si臋gaj膮 prze艂omu lat siedemdziesi膮tych i osiemdziesi膮tych, kiedy to mieszka艅cy Antypod贸w stworzyli mleczny nap贸j, kt贸rego podstaw膮 by艂a kawa, i szybko si臋 w nim rozsmakowali. Potem, kiedy Australijczycy i Nowozelandczycy ruszyli w 艣wiat, wraz z nimi do r贸偶nych zak膮tk贸w globu przybywa艂a flat white i szybko podbija艂a kolejne serca mi艂o艣nik贸w kawy.

Rosn膮ca popularno艣膰

Obecnie wielu mieszka艅c贸w Europy czy Ameryki ju偶 nie wyobra偶a sobie dnia bez fili偶anki, kt贸r膮 wype艂nia mleczna kawa rodem z Antypod贸w. Na 艣wiecie mno偶膮 si臋 kawiarnie serwuj膮ce flat white, kt贸ra stanowczo zdominowa艂a ostatnie kawowe trendy. W menu polskich kawiarni coraz cz臋艣ciej pojawia si臋 flat white z czego, jako mi艂o艣nik intensywnej kawy z mlekiem osobi艣cie bardzo si臋 ciesz臋 馃檪

Przepis na kaw臋 Flat White

Kaw臋 t臋 mo偶emy przygotowa膰 sami w domu, poniewa偶 przepis jest banalnie prosty.
Co b臋dzie nam potrzebne do przygotowania?
– fili偶anka 150 ml – 200 ml
– dobra kawa ziarnista, najlepiej sprawdzi si臋 tu 艣wie偶o palona kawa聽Brazylia Cerrado Patrocinio z naszej palarni
– ekspres do kawy lub kawiarka np. Bialetti Venus 6 (zobacz te偶 nasz wpis: Jak zaparzy膰 kaw臋 w kawiarce)

– t艂uste mleko 3,2% (t艂uszcz jest no艣nikiem smaku, wi臋c kawa b臋dzie smaczniejsza!)
– r臋czny spieniacz do mleka聽lub elektryczny, je艣li taki mamy w domu

Do dzie艂a.
Ziarna rzecz jasna mielimy tu偶 przed samym parzeniem, aby nasza kawa by艂a聽maksymalnie 艣wie偶a i aromatyczna. Pami臋tajmy, te偶 aby wybiera膰 wy艂膮cznie 艣wie偶o palone ziarna np. z naszej palarni kawy 馃檪
Przygotowujemy w naszej fili偶ance podw贸jne espresso za pomoc膮 naszego ekspresu do kawy lub kawiarki (60 ml mocno skoncentrowanej kawy).
Podgrzewamy mleko do temperatury 60-70 stopni C. Bardzo wa偶ne jest, aby nie zagotowa膰 mleka, poniewa偶 straci ono swoje w艂a艣ciwo艣ci. Teraz wystarczy delikatnie spieni膰 mleko spieniaczem. Warto zwr贸ci膰 uwag臋, 偶e mleko ma by膰 bardzo lekko spienione. Na powierzchni naszego flat white ma unosi膰 si臋 minimalna pianka mleczna. Samo mleko ma mie膰 aksamitn膮 konsystencj臋. Osoby bez spieniacza do mleka mog膮聽u偶y膰 gor膮cego mleka lub spieni膰 je w dobrze zakr臋conym s艂oiku, potrz膮saj膮c energicznie kilka razy 馃槈

Ostatnim etapem przygotowania naszego flatwhite jest uzupe艂nienie fili偶anki z naszym podw贸jnym espresso gor膮cym mlekiem. Gotowe!
Na naszym blogu znajdziecie r贸wnie偶 wpis o tym jak przygotowa膰 Cappuccino.

Smacznego 偶yczy Wasza ulubiona palarnia kawy 馃檪