kawa flat white

Flat white – co to za kawa? Przepis jak zrobić flat white

Czasy, w których do szczęścia wystarczała nam zalana wrzątkiem kawa rozpuszczalna odeszły w niepamięć. I całe szczęście. Coraz chętniej próbujemy serwowanych przez baristów nowości i z zainteresowaniem śledzimy zmieniające się kawowe trendy. Podczas gdy jeszcze niedawno nowością w menu polskich kawiarni była mleczna kawa latte, teraz, kiedy ta już na dobre rozgościła się w naszych kubkach, ciekawość każe nam zerknąć w stronę flat white. Jaki napój kryje się pod tą angielską nazwą?

Mleczna przyjemność

Kawa flat white to nic innego jak podwójne espresso zalane gorącym, lekko spienionym, pełnotłustym mlekiem. Od latte odróżnia ją to, że zawiera podwójną ilość kawy, a mleko nie tworzy na jej powierzchni puszystej pianki, ale, jak nazwa wskazuje (ang. flat white – płaska biała), płaską, jednolitą pokrywę. To napój idealny dla tych, którzy chcą się rozkoszować smakiem mleka, jednocześnie dostarczając sobie dużej dawki kofeiny w czasie lub po pracowitym dniu.

kawa flat white przepis
Tak powinno wyglądać nasze flat white

Przybysz z Antypodów

Początki flat white sięgają przełomu lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, kiedy to mieszkańcy Antypodów stworzyli mleczny napój, którego podstawą była kawa, i szybko się w nim rozsmakowali. Potem, kiedy Australijczycy i Nowozelandczycy ruszyli w świat, wraz z nimi do różnych zakątków globu przybywała flat white i szybko podbijała kolejne serca miłośników kawy.

Rosnąca popularność

Obecnie wielu mieszkańców Europy czy Ameryki już nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki, którą wypełnia mleczna kawa rodem z Antypodów, a na świecie mnożą się kawiarnie serwujące flat white, która stanowczo zdominowała ostatnie kawowe trendy. W menu polskich kawiarni coraz częściej pojawia się flat white z czego, jako miłośnik intensywnej kawy z mlekiem osobiście bardzo się cieszę 🙂

Przepis na kawę Flat White

Kawę tę możemy przygotować sami w domu, ponieważ przepis jest banalnie prosty.
Co będzie nam potrzebne do przygotowania flat white?
– filiżanka 150 ml – 200 ml
kawa ziarnista, której wybór zależy od naszych preferencji smakowych
– ekspres do kawy lub kawiarka np. Bialetti Venus 6 
– tłuste mleko 3,2%
– ręczny spieniacz do mleka lub elektryczny, jeśli taki mamy w domu

Do dzieła.
Ziarna rzecz jasna mielimy tuż przed samym parzeniem, aby nasza kawa była maksymalnie świeża i aromatyczna. Pamiętajmy, też aby wybierać wyłącznie świeżo paloną kawę.
Przygotowujemy w naszej filiżance podwójne espresso za pomocą naszego ekspresu do kawy lub kawiarki (60 ml mocno skoncentrowanej kawy).
Podgrzewamy mleko do temperatury 60-70 stopni C. Bardzo ważne jest, aby nie zagotować mleka, ponieważ straci ono swoje właściwości. Teraz wystarczy delikatnie spienić mleko spieniaczem. Warto zwrócić uwagę, że mleko ma być bardzo lekko spienione, ponieważ na powierzchni naszego flat white ma unosić się minimalna pianka mleczna. Samo mleko ma mieć aksamitną konsystencję. Osoby bez spieniacza do mleka mogą użyć gorącego mleka lub spienić je w dobrze zakręconym słoiku, potrząsając energicznie kilka razy 😉

Ostatnim etapem przygotowania naszego flat white jest uzupełnienie filiżanki z naszym podwójnym espresso gorącym mlekiem. Gotowe!

Smacznego życzy Wasza ulubiona palarnia kawy 🙂

Flat white – co to za kawa? Przepis jak zrobić flat white
4.7 (93.04%) 23 votes