kawa latte przepis obrazek 1

Kawa latte przepis – nieskomplikowany i świetny przepis

Kawa latte lub po prostu latte to ciepły napój na bazie espresso z dość dużą ilością spienionego mleka. W smaku jest bardziej dojrzałe niż cappuccino i prawdopodobnie najbardziej przypadnie do gustu osobom, które używają mleka jako dodatku do kawy

W Europie Północnej i Skandynawii termin “café au lait”  był tradycyjnie używany do połączenia espresso i mleka. We Francji kawa latte jest bardzo popularnym napojem, zresztą tak samo na całym świecie. Przez wielu pasjonatów kawy latte, traktowane jest nie tylko jako napój, a bardziej jako wyjątkowy deser.  Naszła Cię ochota na kawę latte, a nie wiesz jak ją przyrządzić? Dobrze wyjaśniony przepis na kawę latte znajdziesz poniżej!

Składniki potrzebne do przyrządzenia pysznej kawy

Do przygotowania caffee latte będziemy potrzebowali 1 filiżanki espresso lub mocnego naparu kawowego oraz mleka. Kawę można przygotować w ekspresie lub kawiarce, ale jeśli nie posiadasz żadnego z tych urządzeń nic nie stoi na przeszkodzie, aby po prostu zaparzyć świeżo zmielone ziarna kawy zalewając je wodą o temp. ok. 90/95 stopni C, aby otrzymać mocny napar.

Jeśli nie masz świeżo zmielonych ziaren kawy, zawsze można jeszcze zaopatrzyć się wcześniej w składniki w naszym sklepie internetowym. Gwarantujemy świeżość, gdyż kawy wypalamy tuż przed wysyłką.

podsumujmy POTRZEBNE składniki:

– 1 espresso (25 – 35 ml) lub napar mocnej kawy;
– mleko o wysokiej zawartości tłuszczu (3,2%);
– opcjonalnie: cukier, syrop kawowy, kakao, czekolada, orzechy itd…

Proces przygotowania

kawa latte przepis obrazek 2

  1. Przygotuj składniki.
    2. Podgrzej mleko do około 60C i spień (potrząśnij, aby otrzymać płynne mleko i piankę). Polecamy zaopatrzyć się w spieniacz do mleka.
    3. Opcjonalnie możesz dodać do mleka, przed spienieniem, dodatki, np. syrop kawowy.
    4. Za pomocą łyżeczki wlej mleko do wysokiej szklanki i odczekaj ok. pół minuty.
    5. Delikatnie po ściance wlej wcześniej przygotowaną gorącą kawę.
    6. Ozdób latte kakao lub cynamonem.
    7. Serwuj i ciesz się znakomitym napojem!

Mamy nadzieję, że nasz prosty przepis na kawę latte Ci się spodobał. Ale to nie koniec naszego artykułu! Może zechcesz się jeszcze dowiedzieć jaki najlepiej wybrać rodzaj kawy do latte?

Jak podawać cafe latte?

Kawa latte najczęściej podawana jest w wysokich szklankach, po prostu wizualnie prezentuje się w nich najlepiej. Wysoka szklanka uwydatnia każdą powstałą warstwę i cieszy wizualnie oko. Tak przygotowana kawa będzie zarówno świetnie wyglądać, jak i smakować. Wysoka szklanka pozwala również na wymieszanie wszystkich składników. Szczególnie, jeśli zdecydujemy się na użycie dodatków do kawy, np. w postaci syropu. Kawa latte w kawiarniach, często podawana jest z łyżeczką koktajlową. To właśnie ona, pozwala nam na wymieszanie poszczególnych warstw napoju. Jeśli nie posiadasz takiej łyżeczki w domu, możesz użyć, np. słomki. Tym bardziej, że jest to napój kawowy i w takiej wersji, często jest podawana na nieoficjalnych przyjęciach.

Kawa latte – przepis a dobór kawy

Zdecydowanie warto wybrać kawy w formie świeżo palonych ziaren, co pozwoli na wydobycie najlepszych walorów smakowych. Jak już wspominaliśmy, w jednym z naszych wcześniejszych artykułów pt. Jak wybrać kawę smak oraz wyłonienie „zwycięzcy” odmiany jest bardzo subiektywnym czynnikiem, dlatego lepiej rodzaj kawy dobrać wedle swoich preferencji, niż opinii innych osób.

Osoby ceniące łagodny smak, powinny wybrać ziarna kawy arabiki np. z Ameryki Południowej. Natomiast zwolennicy, bardziej dojrzałych, ostrych, zdecydowanych i wyrazistych smaków powinni wybrać ziarna kawy z domieszką robusty. Kompromis można również zawrzeć wybierając mieszanki kawy, która zachowuje równowagę pomiędzy delikatnym, a zdecydowanym i mocnym smakiem.

Co to jest Espresso?

Wiele osób kojarzy espresso z małą, mocną, intensywną kawą. I prawidłowo, niemniej jednak sposób przygotowania espresso wymaga jednak odpowiedniej wprawy i wiedzy. Espresso to napój przyrządzony na bazie drobno, świeżo zmielonych ziaren, przez które przepuszcza się od 25 do 35 ml gorącej wody pod ciśnieniem.

Elementem charakterystycznym dla espresso jest również dodatek szklanki wody, którą zwykle podaje się z espresso. Warto pamiętać, że szklanka wody służy do oczyszczenia kubków smakowych przed wypiciem espresso, a nie po wypiciu, co jest dosyć często mylone.

Chyba wszystko! Jeśli mają Państwo jakieś pytania, co do naszego przepisu na kawa latte – zapraszamy do naszej sekcji komentarzy. I oczywiście tradycyjnie – zapraszamy na zakupy do naszej palarni kawy.