kawa latte przepis obrazek 1

Kawa latte przepis – nieskomplikowany i 艣wietny przepis

Kawa latte lub po prostu latte to ciep艂y nap贸j na bazie espresso z do艣膰 du偶膮 ilo艣ci膮 spienionego mleka. W smaku jest bardziej dojrza艂e ni偶 cappuccino i prawdopodobnie najbardziej przypadnie do gustu osobom, kt贸re u偶ywaj膮 mleka jako dodatku do kawy

W Europie P贸艂nocnej i Skandynawii termin “caf茅 au lait”聽 by艂 tradycyjnie u偶ywany do po艂膮czenia espresso i mleka. We Francji kawa latte jest bardzo popularnym napojem, zreszt膮 tak samo na ca艂ym 艣wiecie. Przez wielu pasjonat贸w kawy latte, traktowane jest nie tylko jako nap贸j, a bardziej jako wyj膮tkowy deser. 聽Nasz艂a Ci臋 ochota na kaw臋 latte, a nie wiesz jak j膮 przyrz膮dzi膰? Dobrze wyja艣niony przepis na kaw臋 latte znajdziesz poni偶ej!

Sk艂adniki potrzebne do przyrz膮dzenia pysznej kawy

Do przygotowania caffee latte b臋dziemy potrzebowali 1 fili偶anki espresso lub mocnego naparu kawowego oraz mleka. Kaw臋 mo偶na przygotowa膰 w ekspresie lub kawiarce, ale je艣li nie posiadasz 偶adnego z tych urz膮dze艅 nic nie stoi na przeszkodzie, aby po prostu zaparzy膰 艣wie偶o zmielone ziarna kawy zalewaj膮c je wod膮 o temp. ok. 90/95 stopni C, aby otrzyma膰 mocny napar.

Je艣li nie masz 艣wie偶o zmielonych ziaren kawy, zawsze mo偶na jeszcze zaopatrzy膰 si臋 wcze艣niej w sk艂adniki w naszym sklepie internetowym. Gwarantujemy 艣wie偶o艣膰, gdy偶 kawy wypalamy tu偶 przed wysy艂k膮.

podsumujmy POTRZEBNE sk艂adniki:

– 1 espresso (25 鈥 35 ml) lub napar mocnej kawy;
– mleko o wysokiej zawarto艣ci t艂uszczu (3,2%);
– opcjonalnie: cukier, syrop kawowy, kakao, czekolada, orzechy itd鈥

Proces przygotowania

kawa latte przepis obrazek 2

  1. Przygotuj sk艂adniki.
    2. Podgrzej mleko do oko艂o 60C i spie艅 (potrz膮艣nij, aby otrzyma膰 p艂ynne mleko i piank臋). Polecamy zaopatrzy膰 si臋 w spieniacz do mleka.
    3. Opcjonalnie mo偶esz doda膰 do mleka, przed spienieniem, dodatki, np. syrop kawowy.
    4. Za pomoc膮 艂y偶eczki wlej mleko do wysokiej szklanki i odczekaj ok. p贸艂 minuty.
    5. Delikatnie po 艣ciance wlej wcze艣niej przygotowan膮 gor膮c膮 kaw臋.
    6. Ozd贸b latte kakao lub cynamonem.
    7. Serwuj i ciesz si臋 znakomitym napojem!

Mamy nadziej臋, 偶e nasz prosty przepis na kaw臋 latte Ci si臋 spodoba艂. Ale to nie koniec naszego artyku艂u! Mo偶e zechcesz si臋 jeszcze dowiedzie膰 jaki najlepiej wybra膰 rodzaj kawy do latte?

Jak podawa膰 cafe latte?

Kawa latte najcz臋艣ciej podawana jest w wysokich szklankach, po prostu wizualnie prezentuje si臋 w nich najlepiej. Wysoka szklanka uwydatnia ka偶d膮 powsta艂膮 warstw臋 i cieszy wizualnie oko. Tak przygotowana kawa b臋dzie zar贸wno 艣wietnie wygl膮da膰, jak i smakowa膰. Wysoka szklanka pozwala r贸wnie偶 na wymieszanie wszystkich sk艂adnik贸w. Szczeg贸lnie, je艣li zdecydujemy si臋 na u偶ycie dodatk贸w do kawy, np. w postaci syropu. Kawa latte w kawiarniach, cz臋sto podawana jest z 艂y偶eczk膮 koktajlow膮. To w艂a艣nie ona, pozwala nam na wymieszanie poszczeg贸lnych warstw napoju. Je艣li nie posiadasz takiej 艂y偶eczki w domu, mo偶esz u偶y膰, np. s艂omki. Tym bardziej, 偶e jest to nap贸j kawowy i w takiej wersji, cz臋sto jest podawana na nieoficjalnych przyj臋ciach.

Kawa latte – przepis a dob贸r kawy

Zdecydowanie warto wybra膰 kawy w formie 艣wie偶o palonych ziaren, co pozwoli na wydobycie najlepszych walor贸w smakowych. Jak ju偶 wspominali艣my, w jednym z naszych wcze艣niejszych artyku艂贸w pt. Jak wybra膰 kaw臋聽smak oraz wy艂onienie 鈥瀦wyci臋zcy鈥 odmiany jest bardzo subiektywnym czynnikiem, dlatego lepiej rodzaj kawy dobra膰 wedle swoich preferencji, ni偶 opinii innych os贸b.

Osoby ceni膮ce 艂agodny smak, powinny wybra膰 ziarna kawy arabiki np. z Ameryki Po艂udniowej. Natomiast zwolennicy, bardziej dojrza艂ych, ostrych, zdecydowanych i wyrazistych smak贸w powinni wybra膰 ziarna kawy z domieszk膮 robusty. Kompromis mo偶na r贸wnie偶 zawrze膰 wybieraj膮c mieszanki kawy, kt贸ra zachowuje r贸wnowag臋 pomi臋dzy delikatnym, a zdecydowanym i mocnym smakiem.

Co to jest Espresso?

Wiele os贸b kojarzy espresso z ma艂膮, mocn膮, intensywn膮 kaw膮. I prawid艂owo, niemniej jednak spos贸b przygotowania espresso wymaga jednak odpowiedniej wprawy i wiedzy. Espresso to nap贸j przyrz膮dzony na bazie drobno, 艣wie偶o zmielonych ziaren, przez kt贸re przepuszcza si臋 od 25 do 35 ml gor膮cej wody pod ci艣nieniem.

Elementem charakterystycznym dla espresso jest r贸wnie偶 dodatek szklanki wody, kt贸r膮 zwykle podaje si臋 z espresso. Warto pami臋ta膰, 偶e szklanka wody s艂u偶y do oczyszczenia kubk贸w smakowych przed wypiciem espresso, a nie po wypiciu, co jest dosy膰 cz臋sto mylone.

Chyba wszystko! Je艣li maj膮 Pa艅stwo jakie艣 pytania, co do naszego przepisu na kawa latte 鈥 zapraszamy do naszej sekcji komentarzy. I oczywi艣cie tradycyjnie 鈥 zapraszamy na zakupy do naszej palarni kawy.