Spis treści
- 1 Co to jest kawa mocha?
- 2 Historia mokki
- 3 Jakie składniki są niezbędne do przygotowania kawy mocha?
- 4 Przepis na kawę mocha - krok po kroku
- 5 Mrożona kawa mocha - idealna propozycja na lato
- 6 White Mocha - dla fanów białej czekolady
- 7 Jaka kawa do kawy Mocha będzie strzałem w 10-tkę?
- 8 Brazylia Yellow Bourbon Fazenda Rainha
- 9 Brazylia Cerrado Patrocinio Chapadão de Ferro
- 10 Brazylia Antônio Custódio de Faria
- 11 Odkryj świat aromatów w naszej wyjątkowej palarni kawy!
Mokka to pyszny napój kawowy, który jest połączeniem kawy, mleka i czekolady. Jest to napój, który szybko stawia na nogi, sprawia, że zyskujemy dobry nastrój i ma doskonały smak. To idealny wybór szczególnie w długie, jesienno-zimowe popołudnia, ale nie tylko. Istnieje też bowiem mrożona wersja tego napoju, która znakomicie sprawdza się, gdy panują upały. Poznaj bliżej mochę i sprawdź, jak możesz ją przygotować we własnym domu!
Co to jest kawa mocha?
Mocha, nazywana też Mokką jest napojem, który tworzony jest na bazie espresso, gorącego mleka i czekolady. Jednak czekoladę można zastąpić innymi produktami takimi jak np. syrop lub sos czekoladowy. Wszystko zależy od preferencji danej osoby. Nazwa kawy pochodzi od miasta Mocha w Jemenie, którego port kiedyś dominował na świecie w kwestii eksportu kawy. Dowiedz się nieco więcej o historii tej kawy.
Historia mokki
Kawa mocha, nierzadko nazywana mokką to pyszny przysmak, po który sięgają zwłaszcza ci, którzy kochają czekoladę i aromatyczną kawę. Na początku termin ten nie dotyczył napoju czekoladowo-kawowego, a odnosił się do rodzaju ziaren kawy. Nazwa ta wzięła się od nazwy portu Mokha w Jemenie, który – jak już wiesz – stanowił miejsce przeładowywania i wysyłania kawy pochodzącej z tamtego rejonu w XVIII i XIX wieku.
Ziarna te wyróżniały się wyraźnie czekoladowym aromatem, co sprawiło, że bardzo szybko stały się popularne i otrzymały nazwę Mokha. Wraz z upływem czasu czekoladowa nuta jemeńskich ziaren tak przypadła do gustu Europejczykom, że inne kawy przygotowywane z dodatkiem czekolady także zaczęto nazywać mocha. Obecnie nazwa mocha większości osób kojarzy się wyłącznie z napojem kawowym, który wciąż pozostaje popularny i można się go napić w wielu kawiarniach.
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania kawy mocha?
Jednym z niezbędnych składników do przygotowania kawy mocha jest mocne espresso. Espresso to najlepsza opcja, jeśli posiadasz w domu ekspres ciśnieniowy lub kawiarkę. Oczywiście inną opcją może być sięgnięcie po zwykłą kawę rozpuszczalną, lecz musisz zdawać sobie sprawę z tego, że smak kawy może być dużo gorszy.
Potrzebnym składnikiem jest także mleko. Do stworzenia doskonałej kawy mocha trzeba użyć spienionego mleka. Jeśli posiadasz to użyj do tego profesjonalnego spieniacza do mleka, ale jeśli nie – to nic straconego! Mleko można spienić również w słoiku. Jak to zrobić? Jedyne co trzeba, to wlać bardzo ciepłe mleko do słoika, zamknąć go, a następnie potrząsać nim 1-2 minuty. Po tym czasie mleko będzie spienione, choć oczywiście nie tak samo dobrze jak przy zastosowaniu spieniacza.
- Kawa rozpuszczalna, czy sypana – którą wybrać?
- Jaka kawa do kawiarki? Wybierz z nami najlepszą kawę!
- Jaka kawa do ekspresu – jak dobrać kawę do typu ekspresu?
Przepis na kawę mocha - krok po kroku
Masz ochotę na kawę mocha? Chętnie pokażemy Ci krok po kroku, jak ją przygotować. Oto przepis na jedną kawę mocha:

Oto przepis:
- Wlej syrop czekoladowy (2 łyżki) do dużej szklanki.
- Dolej 1 mocne duże espresso (gdy nie korzystasz z ekspresu lub kawiarki, to alternatywą jest kawa rozpuszczalna w ilości na 1 mocną kawę, którą należy zalać 60 ml gorącej wody).
- Dokładnie wymieszaj zawartość szklanki.
- Czas na spienianie mleka – potrzebne jest ok. ½ do ¾ szklanki mleka na 1 kawę. Spienione mleko należy dodać do szklanki i jeszcze raz wymieszać.
Mrożona kawa mocha - idealna propozycja na lato
Latem rzadko masz ochotę na gorące napoje? Nie ty jedyny – latem wolimy po prostu napić się czegoś zimniejszego. Dobra informacja jest taka, że kawę mocha możesz przygotować także w wersji mrożonej. Przygotuj się na niezapomniane doznanie smakowe z tym łatwym do wykonania przepisem.

Oto przepis:
- Przygotuj sos czekoladowy – jeśli robisz własny sos czekoladowy, przygotuj go zgodnie z twoim ulubionym przepisem. Po ugotowaniu ostudź go.
- Zaparz kawę – zaparz espresso lub mocną kawę, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Możesz również zaparzyć kawę wcześniej i przechować w lodówce.
- Napełnij szklankę – dodaj do szklanki sos czekoladowy. Ilość sosu czekoladowego zależy od Twojego gustu.
- Dodaj zimne espresso i mleko – następnie dodaj do szklanki zimne espresso oraz zimne mleko.
- Dodaj lód – dodaj kostki lodu do szklanki.
- Wymieszaj i gotowe!
White Mocha - dla fanów białej czekolady
Uwielbiasz białą czekoladę? W takim razie na pewno ucieszy Cię wiadomość, że aromatyczną Mokkę możesz przygotować z użyciem białej czekolady. Jak to zrobić? Jest to bardzo proste! Jedyne co musisz to zamienić kawałki ciemnej czekolady lub syrop czekoladowy na białą czekoladę. Jak smakuje white mocha?
Na pewno jest znacznie słodsza w porównaniu z tradycyjnym wariantem, zatem pamiętaj, aby nie dodawać zbyt dużo cukru! Miłośnicy czekolady w każdym wydaniu mogą zdecydować się na przyrządzenie ,,kawy zebry”. To kawa, która powstaje z wykorzystaniem zarówno białej, jak i mlecznej lub ciemnej czekolady. Taki napój ma wówczas znakomity, charakterystyczny wygląd. To, na który wariant kawy mocha się zdecydujesz, zależy tylko od Ciebie!
- Ristretto – co to za kawa i jak smakuje?
- Kawa po wiedeńsku – tradycyjna kawa z Austrii
- Cortado – czyli kawa po hiszpańsku
- Kawa z cytryną, czyli espresso romano – czy kawa z dodatkiem cytryny jest smaczna?
- Kawa doppio – co to jest i jak ją przygotować?
Jaka kawa do kawy Mocha będzie strzałem w 10-tkę?

Aby przygotować kawę mokka, niezbędne jest 60 ml mocnego espresso, zatem koniecznie musisz wybrać wysokiej jakości kawę, dzięki której Twoja kawa będzie miała wyjątkowy smak i bogaty aromat. Dobrym wyborem mogą okazać się kawy średnio palone z nutami czekolady, orzechów i karmelu – tego typu produkty doskonale współgrają z syropami czekoladowymi czy czekoladą w proszku.
W naszej ofercie Finest Coffee znajdziesz wiele znakomitych mieszanek do przygotowania kawy mokka i innych kaw:

Brazylia Yellow Bourbon Fazenda Rainha
To nasza pierwsza propozycja: świeżo palona kawa ziarnista, w której głównie wyczuwalna jest łagodna, słodka czekolada. Oprócz niej jednak można znaleźć delikatną pomarańczową kwasowość, nuty wiśni, a także posmak orzecha.

Brazylia Cerrado Patrocinio Chapadão de Ferro
To brazylijska kawa, która cieszy się ogromną popularnością wśród naszych klientów. Można ją śmiało nazwać stałym bywalcem TOP3 najlepiej sprzedających się kaw. W tej kawie wyczuwalna jest mleczna czekolada, orzech, karmel oraz kakao.

Brazylia Antônio Custódio de Faria
Warta uwagi jest również ta kawa, która wyróżnia się złożonym, słodkim i owocowym smakiem. Do wyczuwalnych nut smakowych zaliczamy czekoladę, świeże owoce, karmel oraz cytrusy.
Odkryj świat aromatów w naszej wyjątkowej palarni kawy!
Nasza palarnia kawy posiada oczywiście wszystkie powyższe kawy w swoim asortymencie. Zapraszamy do odwiedzin naszego sklepu internetowego.
