Frappé, Cold brew, ze świeżym mlekiem, z mlekiem skondensowanym, z karmelem, z kakao. Współcześnie kawa mrożona pojawia się w wielu wersjach z różnorodnymi dodatkami i wprawia w radość poszukiwaczy orzeźwienia w Stanach Zjednoczonych, w Europie i Azji Wschodniej. Skąd pochodzi ten unikatowy napój?
Krótka historia kawy
Przyjęło się twierdzić, iż jest to wynik przypadku. Pierwsza mrożona wersja napoju miała być przyrządzona jedynie z kawy, wody i cukru w szejkerze, a jej powstanie było wynikiem braku dostępu do gorącej wody. Tak powstać miało Frappé (z francuskiego ubijanie). W rzeczywistości mrożona kawa towarzyszy ludziom znacznie dłużej. Prawdopodobnie jej prekursorem był północnoafrykański napój kawowy mazagran.
Dobra baza to podstawa
Niezależnie od tego, jakie danie lub napój przygotowujemy, w pierwszej kolejności, powinniśmy zadbać o odpowiednie składniki oraz ich wysoką jakość. Tylko wtedy możemy być pewni, że uzyskany smak, aromat, jak i wygląd stworzonej przez nas mrożonej kawy będzie ciszyć nasze zmysły. Najważniejszym składnikiem tworzonego napoju jest sama kawa, dlatego powinniśmy stosować świeżo paloną kawę ziarnistą.
Przepis podstawowy — domowa kawa mrożona z blendera

Składniki na kawę mrożoną:
- podwójne espresso lub mocny napar przygotowany z kawy mielonej (schłodzone po zaparzeniu)
- zimne mleko 2% tłuszczu (2/3 szklanki)
- kostki lodu
- cukier (opcjonalnie)
Wykonanie kawy mrożonej:
1. Składniki przełóż do blendera i miksuj do uzyskania pianki.
2. Przelej do szklanki i podawaj ze słomką.
Wersja ekspresowa KAWY MROŻONEJ

Składniki na ekspresową kawę mrożoną (dla osób bez kawiarki lub ekspresu):
- kawa rozpuszczalna (2 łyżeczki)
- zimne mleko najlepiej 2% tłuszczu (pół szklanki)
- chłodna woda (pół szklanki)
- kostki lodu
- cukier (opcjonalnie)
Wykonanie ekspresowej kawy:
1. Składniki umieść w naczyniu (shaker lub słoik z nakrętką) i mieszaj do powstania pianki.
2. Podawaj w schłodzonej szklance ze słomką.
Dodatki do kawy mrożonej
Mrożona kawa może nie tylko wspaniale smakować, ale też pięknie wyglądać. Sprawdzając różnorodne sposoby serwowania, jak i paletę dodatków możemy sprawić, że kawa stania się świetnym deserem, który raz po raz będzie nas zaskakiwać nowym, unikatowym smakiem.
Ilość wariantów, w jakich możemy przyrządzić kawę jest niemalże nieskończony. Jeżeli pragniemy, aby kawa prezentowała się wyjątkowo powinniśmy przygotować ją w szklance i przyozdobić jej ścianki roztopioną czekoladą. Jako piękna ozdoba równie dobrze sprawdzi się plasterek ulubionego owocu, czy też waflowa rurka bez nadzienia.
Dodatki, które możemy dodać do kawy mrożonej:
- lody o smaku waniliowym, orzechowym, karmelowym, a nawet sorbety owocowe
- bita śmietana
- likiery, szczególnie migdałowy lub kokosowy
- alkohole mocne jak wódka, koniak, brandy, whisky, rum
- prażone orzechy włoskie, laskowe, płatki migdałów
- kruszony karmel
wiórki czekolady zarówno gorzkiej, jak i słodkiej - kakao
- przyprawy takie jak: cynamon, gałka muszkatołowa, anyż, kardamon
- cukrowe posypki
- syropy – czekoladowy, karmelowy, waniliowy
- pokruszone ciasteczka
- świeże owoce np. truskawki, maliny, banany
- konfitury owocowe
- świeże zioła np. mięta.
Cukier w kawie mrożonej
Najpowszechniejszym dodatkiem do kawy jest cukier, chociaż nie jest to najlepszy sposób na nadanie słodyczy przygotowanej kawie. Lepszym rozwiązaniem jest dodanie syropu cukrowego, który w przeciwieństwie do klasycznego cukru nie pozostawi w mrożonej kawaie nierozpuszczonych grudek. Odpowiednio przygotowany syrop nada kawie restauracyjny smak i może być trzymany w lodówce nawet kilkanaście dni. Sprawdzi się również, jako dodatek do drinków, jak i koktajli.

Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1-2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Zagotować wodę w garnku
2. Mieszając wodę powoli wsypujemy cukier
3. Gotować kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając
4. Dodać soku z cytryny i czekać na ostygnięcie
5. Przelać do butelki (najlepiej szklanej) i odłożyć do lodówki
Kawa mrożona kokosowa

Składniki na kokosową kawę mrożoną:
- mocny napar z kawy mielonej, kawiarki lub ekspresu
- mleko kokosowe (pół szklanki)
- likier kokosowy Malibu (2 łyżki)
- prażone wiórki kokosowe (1 łyżeczka)
- bita śmietana
Wykonanie kokosowej kawy mrożonej:
1. Kawę zamroź w pojemniczku do kostek lodu.
2. Do blendera wlej mleczko kokosowe i 5-6 kostek zamrożonej kawy.
3. Zmiksuj całość.
4. Dolej likier i zmiksuj jeszcze raz.
5. Przelej całość do szklanki.
6. Nałóż bitą śmietanę, posyp wiórkami i podawaj.
Kawa mrożona w wersji light
Mrożona kawa z dodatkami to prawdziwa bomba kaloryczna. Szczęśliwie dbając o linie nie musimy rezygnować z jej smaku. Rozwiązaniem jest odpowiednie dobranie składników. Przykładowo wybierając mleko postarajmy się, aby było o obniżonej zawartości tłuszczów. Jeżeli chcemy nadać kawie słodyczy, zamiast klasycznego cukru możemy zastosować stewię lub karob. Nie musisz też rezygnować z takich dodatków jak imbir czy cynamon, a nawet lody. Wystarczy dodać lody odtłuszczone lub sorbet owocowy.
Sprawdź też: Cold brew – doskonała kawa na lato