Kawa mrożona

Frappé, Cold brew, ze świeżym mlekiem, z mlekiem skondensowanym, z karmelem, z kakao. Współcześnie kawa mrożona pojawia się w wielu wersjach z różnorodnymi dodatkami i wprawia w radość poszukiwaczy orzeźwienia w Stanach Zjednoczonych, w Europie i Azji Wschodniej. Skąd pochodzi ten unikatowy napój?

Krótka historia kawy

Przyjęło się twierdzić, iż jest to wynik przypadku. Pierwsza mrożona wersja napoju miała być przyrządzona jedynie z kawy, wody i cukru w szejkerze, a jej powstanie było wynikiem braku dostępu do gorącej wody. Tak powstać miało Frappé (z francuskiego ubijanie). W rzeczywistości mrożona kawa towarzyszy ludziom znacznie dłużej. Prawdopodobnie jej prekursorem był północnoafrykański napój kawowy mazagran.

Dobra baza to podstawa

Niezależnie od tego, jakie danie lub napój przygotowujemy, w pierwszej kolejności, powinniśmy zadbać o odpowiednie składniki oraz ich wysoką jakość. Tylko wtedy możemy być pewni, że uzyskany smak, aromat, jak i wygląd stworzonej przez nas mrożonej kawy będzie ciszyć nasze zmysły. Najważniejszym składnikiem tworzonego napoju jest sama kawa, dlatego powinniśmy stosować świeżo paloną kawę ziarnistą.

Przepis podstawowy — domowa kawa mrożona z blendera

kawa mrożona obrazek

Składniki na kawę mrożoną:

  • podwójne espresso lub mocny napar przygotowany z kawy mielonej (schłodzone po zaparzeniu)
  • zimne mleko 2% tłuszczu (2/3 szklanki)
  • kostki lodu
  • cukier (opcjonalnie)

Wykonanie kawy mrożonej:

1. Składniki przełóż do blendera i miksuj do uzyskania pianki.
2. Przelej do szklanki i podawaj ze słomką.

Wersja ekspresowa KAWY MROŻONEJ

Składniki na ekspresową kawę mrożoną (dla osób bez kawiarki lub ekspresu):

  • kawa rozpuszczalna (2 łyżeczki)
  • zimne mleko najlepiej 2% tłuszczu (pół szklanki)
  • chłodna woda (pół szklanki)
  • kostki lodu
  • cukier (opcjonalnie)

Wykonanie ekspresowej kawy:

1. Składniki umieść w naczyniu (shaker lub słoik z nakrętką) i mieszaj do powstania pianki.
2. Podawaj w schłodzonej szklance ze słomką.

Dodatki do kawy mrożonej

Mrożona kawa może nie tylko wspaniale smakować, ale też pięknie wyglądać. Sprawdzając różnorodne sposoby serwowania, jak i paletę dodatków możemy sprawić, że kawa stania się świetnym deserem, który raz po raz będzie nas zaskakiwać nowym, unikatowym smakiem.

Ilość wariantów, w jakich możemy przyrządzić kawę jest niemalże nieskończony. Jeżeli pragniemy, aby kawa prezentowała się wyjątkowo powinniśmy przygotować ją w szklance i przyozdobić jej ścianki roztopioną czekoladą. Jako piękna ozdoba równie dobrze sprawdzi się plasterek ulubionego owocu, czy też waflowa rurka bez nadzienia.

Dodatki, które możemy dodać do kawy mrożonej:

  • lody o smaku waniliowym, orzechowym, karmelowym, a nawet sorbety owocowe
  • bita śmietana
  • likiery, szczególnie migdałowy lub kokosowy
  • alkohole mocne jak wódka, koniak, brandy, whisky, rum
  • prażone orzechy włoskie, laskowe, płatki migdałów
  • kruszony karmel
    wiórki czekolady zarówno gorzkiej, jak i słodkiej
  • kakao
  • przyprawy takie jak: cynamon, gałka muszkatołowa, anyż, kardamon
  • cukrowe posypki
  • syropy – czekoladowy, karmelowy, waniliowy
  • pokruszone ciasteczka
  • świeże owoce np. truskawki, maliny, banany
  • konfitury owocowe
  • świeże zioła np. mięta.

Cukier w kawie mrożonej

Najpowszechniejszym dodatkiem do kawy jest cukier, chociaż nie jest to najlepszy sposób na nadanie słodyczy przygotowanej kawie. Lepszym rozwiązaniem jest dodanie syropu cukrowego, który w przeciwieństwie do klasycznego cukru nie pozostawi w mrożonej kawaie nierozpuszczonych grudek. Odpowiednio przygotowany syrop nada kawie restauracyjny smak i może być trzymany w lodówce nawet kilkanaście dni. Sprawdzi się również, jako dodatek do drinków, jak i koktajli.

syrop cukrowy

Składniki:

1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1-2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Zagotować wodę w garnku
2. Mieszając wodę powoli wsypujemy cukier
3. Gotować kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając
4. Dodać soku z cytryny i czekać na ostygnięcie
5. Przelać do butelki (najlepiej szklanej) i odłożyć do lodówki

Kawa mrożona kokosowa

kawa mrożona obrazek 4

Składniki na kokosową kawę mrożoną:

  • mocny napar z kawy mielonej, kawiarki lub ekspresu
  • mleko kokosowe (pół szklanki)
  • likier kokosowy Malibu (2 łyżki)
  • prażone wiórki kokosowe (1 łyżeczka)
  • bita śmietana

Wykonanie kokosowej kawy mrożonej:

1. Kawę zamroź w pojemniczku do kostek lodu.
2. Do blendera wlej mleczko kokosowe i 5-6 kostek zamrożonej kawy.
3. Zmiksuj całość.
4. Dolej likier i zmiksuj jeszcze raz.
5. Przelej całość do szklanki.
6. Nałóż bitą śmietanę, posyp wiórkami i podawaj.

Kawa mrożona w wersji light

Mrożona kawa z dodatkami to prawdziwa bomba kaloryczna. Szczęśliwie dbając o linie nie musimy rezygnować z jej smaku. Rozwiązaniem jest odpowiednie dobranie składników. Przykładowo wybierając mleko postarajmy się, aby było o obniżonej zawartości tłuszczów. Jeżeli chcemy nadać kawie słodyczy, zamiast klasycznego cukru możemy zastosować stewię lub karob. Nie musisz też rezygnować z takich dodatków jak imbir czy cynamon, a nawet lody. Wystarczy dodać lody odtłuszczone lub sorbet owocowy.

ziarna jakości specialitY

kawa ziarnista w sklepie z kawą

AKCESORIA DO KAWY

kawa z french press
Oceń ten artykuł