kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku, ang. irish coffee, doskonale sprawdzi si臋 podczas d艂ugich ch艂odnych wieczor贸w, zrobi r贸wnie偶 du偶e wra偶enie, je艣li zdecydujemy si臋 j膮 poda膰 znajomym, kt贸rzy wpadli do nas z wizyt膮 lub gdy chcemy si臋 po prostu odpr臋偶y膰 w towarzystwie dobrego drinka. 艁膮czy ona w sobie wykwintny i bogaty smak whiskey z mocnym aromatem kawy i z delikatn膮 s艂odycz膮, jak膮 daje bita 艣mietana. Przygotowuje si臋 j膮 niezwykle szybko i prosto, a w dodatku jest pyszna i 艣wietnie si臋 prezentuje.

Czym kawa po irlandzku r贸偶ni si臋 od tradycyjnej?

Irish coffee, czyli kawa po irlandzku r贸偶ni si臋 od znanej nam doskonale czarnej kawy tym, 偶e dodaje si臋 do niej whiskey, a na jej wierzchu uk艂ada si臋 bit膮 艣mietan臋. Bez problemu przygotujemy j膮 sami w domu, b臋dzie stanowi艂a nie tylko pobudzaj膮cy i rozgrzewaj膮cy nap贸j, ale mo偶emy j膮 r贸wnie偶 z powodzeniem serwowa膰 w formie deseru. Pami臋tajmy jednak, 偶e ze wzgl臋du na zawarto艣膰 kofeiny聽i alkoholu, tak膮 kaw膮 nie pocz臋stujemy dzieci.

Historia powstania kawy po irlandzku

Powstanie kawy irlandzkiej zawdzi臋czamy “szcz臋艣liwemu” przypadkowi. W 1942 roku mia艂 si臋 odby膰 lot z Irlandii do Kanady. Z艂a pogoda sprawi艂a jednak, 偶e samolot po trzech godzinach od startu musia艂 zawr贸ci膰. Pasa偶erowie tego lotu byli 藕li, zm臋czeni i przemarzni臋ci. Schronienia szukali w znajduj膮cej si臋 na lotnisku kantynie, prowadzonej przez Josepha Sheridana. Pragn膮c doda膰 tym ludziom si艂 i poprawi膰 ich nastr贸j, Sheridan wpad艂 na pomys艂, by do zaserwowanej im kawy dola膰 nieco whisky, a ca艂o艣膰 pola膰 s艂odk膮,聽bit膮 艣mietan膮. W艂a艣nie w ten oto spos贸b powsta艂o pierwsze Irish Coffee. Wkr贸tce nap贸j ten tak przypad艂 wszystkim do gustu, 偶e kilka lat p贸藕niej jeden z dziennikarzy zabra艂 przepis na kaw臋 po irlandzku do Stan贸w Zjednoczonych. Obecnie kaw臋 po irlandzku聽znale藕膰 mo偶emy w barach i restauracjach w prawie ka偶dym kraju, jest bardzo ceniona i to nie tyko przez wielbicieli kofeiny.

irish coffee

Marilyn Monroe i Arthur Miller pij膮cy Irish Coffee na lotnisku Shannon podczas pobytu w Irlandii. Listopad 1956.

Przepis na kaw臋 po irlandzku, irish coffee

Sk艂adniki na jedn膮 porcj臋:

    1 fili偶anka czarnej kawy (polecamy kawa z naszej palarni)
  • ok. 1-2 艂y偶eczki cukru, najlepiej br膮zowego lub trzcinowego
  • 30-50 ml whiskey
  • 2-3 艂y偶ki ubitej 艣mietany 30% lub gotowej bitej 艣mietany
  • opcjonalnie: starta gorzka czekolada do posypania

Kaw臋 po irlandzku mo偶emy przygotowa膰 w kuflu na niskiej n贸偶ce i z niewielk膮 r膮czk膮, ale b臋dzie si臋 te偶 dobrze prezentowa膰 w wi臋kszym kieliszku do wina. Wa偶ne, by wla膰 wcze艣niej do tego naczynia wrz膮tku, aby ogrza膰 naczynie. W ten spos贸b kawa, kt贸ra si臋 tam p贸藕niej znajdzie, d艂u偶ej zachowa swoj膮 temperatur臋.

Najpierw przygotowujemy czarn膮, mocn膮 kaw臋 (mo偶e by膰 espresso), a nast臋pnie wlewamy j膮 do kufla b膮d藕 kieliszka. Doskonale sprawdzi si臋 tu 艣wie偶o palona kawa Kolumbia Excelso. Do kawy dodajemy irlandzkiej whiskey wed艂ug naszego uznania 鈥 30 albo 50 ml. Nast臋pnie sypiemy br膮zowy lub trzcinowy cukier. Na wierzch nak艂adamy bit膮 艣mietan臋. Mo偶emy j膮 kupi膰 w wersji gotowej, ale 艂atwo mo偶emy j膮 te偶 przygotowa膰 samodzielnie. Najlepiej sprawdzi si臋 do tego 艣mietana 30%, tzw. 鈥瀔rem贸wka鈥. Miksujemy j膮 przez jaki艣 czas, a偶 uzyska ona do艣膰 sta艂膮 konsystencj臋. Pod koniec ubijania dodajemy odrobin臋 cukru, je艣li chcemy, aby nasza bita 艣mietana by艂a s艂odka. Pami臋tajmy, 偶e bita 艣mietana do kawy po irlandzku nie powinna by膰 zbyt g臋sta. Nak艂adamy j膮 do kieliszka z kaw膮 tak, aby nie wymiesza艂a si臋 z napojem. Ca艂o艣膰 mo偶emy posypa膰 start膮 gorzk膮 czekolad膮.

Jest to tradycyjny spos贸b na przygotowanie kawy po irlandzku.聽Spotka膰 si臋 mo偶emy tak偶e聽z innymi jej wariantami, przyk艂adowo French Coffee robi si臋 z koniakiem lub brandy, a Spanish Coffee – z sherry. Dla os贸b, kt贸re nie przepadaj膮 za whisky, dobrym pomys艂em b臋dzie zast膮pienie jej irlandzkim likierem typu Bailey鈥檚. Kawy po irlandzku nie powinno si臋 miesza膰 przed piciem, jej poszczeg贸lne sk艂adniki same b臋d膮 si臋 powoli ze sob膮 艂膮czy膰 wraz z ka偶dym przechyleniem kieliszka.