kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku, ang. irish coffee, doskonale sprawdzi się podczas długich chłodnych wieczorów, zrobi również duże wrażenie, jeśli zdecydujemy się ją podać znajomym, którzy wpadli do nas z wizytą lub gdy chcemy się po prostu odprężyć w towarzystwie dobrego drinka. Łączy ona w sobie wykwintny i bogaty smak whiskey z mocnym aromatem kawy i z delikatną słodyczą, jaką daje bita śmietana. Przygotowuje się ją niezwykle szybko i prosto, a w dodatku jest pyszna i świetnie się prezentuje.

Czym kawa po irlandzku różni się od tradycyjnej?

Irish coffee, czyli kawa po irlandzku różni się od znanej nam doskonale czarnej kawy tym, że dodaje się do niej whiskey, a na jej wierzchu układa się bitą śmietanę. Bez problemu przygotujemy ją sami w domu, będzie stanowiła nie tylko pobudzający i rozgrzewający napój, ale możemy ją również z powodzeniem serwować w formie deseru. Pamiętajmy jednak, że ze względu na zawartość kofeiny i alkoholu, taką kawą nie poczęstujemy dzieci.

Historia powstania kawy po irlandzku

Powstanie kawy irlandzkiej zawdzięczamy “szczęśliwemu” przypadkowi. W 1942 roku miał się odbyć lot z Irlandii do Kanady. Zła pogoda sprawiła jednak, że samolot po trzech godzinach od startu musiał zawrócić. Pasażerowie tego lotu byli źli, zmęczeni i przemarznięci. Schronienia szukali w znajdującej się na lotnisku kantynie, prowadzonej przez Josepha Sheridana. Pragnąc dodać tym ludziom sił i poprawić ich nastrój, Sheridan wpadł na pomysł, by do zaserwowanej im kawy dolać nieco whisky, a całość polać słodką, bitą śmietaną. Właśnie w ten oto sposób powstało pierwsze Irish Coffee. Wkrótce napój ten tak przypadł wszystkim do gustu, że kilka lat później jeden z dziennikarzy zabrał przepis na kawę po irlandzku do Stanów Zjednoczonych. Obecnie kawę po irlandzku znaleźć możemy w barach i restauracjach w prawie każdym kraju, jest bardzo ceniona i to nie tyko przez wielbicieli kofeiny.

irish coffee
Marilyn Monroe i Arthur Miller pijący Irish Coffee na lotnisku Shannon podczas pobytu w Irlandii. Listopad 1956.

Przepis na kawę po irlandzku, irish coffee

Składniki na jedną porcję:

  • 1 filiżanka czarnej kawy (może być espresso)
  • ok. 1-2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego lub trzcinowego
  • 30-50 ml whiskey
  • 2-3 łyżki ubitej śmietany 30% lub gotowej bitej śmietany
  • opcjonalnie: starta gorzka czekolada do posypania

Kawę po irlandzku możemy przygotować w kuflu na niskiej nóżce i z niewielką rączką, ale będzie się też dobrze prezentować w większym kieliszku do wina. Ważne, by wlać wcześniej do tego naczynia wrzątku, aby ogrzać naczynie. W ten sposób kawa, która się tam później znajdzie, dłużej zachowa swoją temperaturę.

Najpierw przygotowujemy czarną, mocną kawę (może być espresso), a następnie wlewamy ją do kufla bądź kieliszka. Doskonale sprawdzi się tu świeżo palona kawa Kolumbia Excelso. Do kawy dodajemy irlandzkiej whiskey według naszego uznania ‒ 30 albo 50 ml. Następnie sypiemy brązowy lub trzcinowy cukier. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę. Możemy ją kupić w wersji gotowej, ale łatwo możemy ją też przygotować samodzielnie. Najlepiej sprawdzi się do tego śmietana 30%, tzw. „kremówka”. Miksujemy ją przez jakiś czas, aż uzyska ona dość stałą konsystencję. Pod koniec ubijania dodajemy odrobinę cukru, jeśli chcemy, aby nasza bita śmietana była słodka. Pamiętajmy, że bita śmietana do kawy po irlandzku nie powinna być zbyt gęsta. Nakładamy ją do kieliszka z kawą tak, aby nie wymieszała się z napojem. Całość możemy posypać startą gorzką czekoladą.

Jest to tradycyjny sposób na przygotowanie kawy po irlandzku. Spotkać się możemy także z innymi jej wariantami, przykładowo French Coffee robi się z koniakiem lub brandy, a Spanish Coffee – z sherry. Dla osób, które nie przepadają za whisky, dobrym pomysłem będzie zastąpienie jej irlandzkim likierem typu Bailey’s. Kawy po irlandzku nie powinno się mieszać przed piciem, jej poszczególne składniki same będą się powoli ze sobą łączyć wraz z każdym przechyleniem kieliszka.

Kawa po irlandzku
4.8 (96.19%) 21 votes