kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku – przepis na kawę po irlandzku

Kawa po irlandzku, ang. irish coffee, doskonale sprawdzi się podczas długich chłodnych wieczorów, zrobi również duże wrażenie, jeśli zdecydujemy się ją podać znajomym, którzy wpadli do nas z wizytą lub gdy chcemy się po prostu odprężyć w towarzystwie dobrego drinka. Łączy ona w sobie wykwintny i bogaty smak whiskey z mocnym aromatem kawy i z delikatną słodyczą, jaką daje bita śmietana. Przygotowuje się ją niezwykle szybko i prosto, a w dodatku jest pyszna i świetnie się prezentuje.

Czym kawa po irlandzku różni się od tradycyjnej?

Irish coffee, czyli kawa po irlandzku różni się od znanej nam doskonale czarnej kawy tym, że dodaje się do niej whiskey, a na jej wierzchu układa się bitą śmietanę. Bez problemu przygotujemy ją sami w domu, będzie stanowiła nie tylko pobudzający i rozgrzewający napój, ale możemy ją również z powodzeniem serwować w formie deseru. Pamiętajmy jednak, że ze względu na zawartość kofeiny i alkoholu, taką kawą nie poczęstujemy dzieci.

Historia powstania kawy po irlandzku

Powstanie kawy irlandzkiej zawdzięczamy „szczęśliwemu” przypadkowi. W 1942 roku miał się odbyć lot z Irlandii do Kanady. Zła pogoda sprawiła jednak, że samolot po trzech godzinach od startu musiał zawrócić. Pasażerowie tego lotu byli źli, zmęczeni i przemarznięci. Schronienia szukali w znajdującej się na lotnisku kantynie, prowadzonej przez Josepha Sheridana. Pragnąc dodać tym ludziom sił i poprawić ich nastrój, Sheridan wpadł na pomysł, by do zaserwowanej im kawy dolać nieco whisky, a całość polać słodką, bitą śmietaną. Właśnie w ten oto sposób powstało pierwsze Irish Coffee. Wkrótce napój ten tak przypadł wszystkim do gustu, że kilka lat później jeden z dziennikarzy zabrał przepis na kawę po irlandzku do Stanów Zjednoczonych. Obecnie kawę po irlandzku znaleźć możemy w barach i restauracjach w prawie każdym kraju, jest bardzo ceniona i to nie tyko przez wielbicieli kofeiny.

irish coffee

Marilyn Monroe i Arthur Miller pijący Irish Coffee na lotnisku Shannon podczas pobytu w Irlandii. Listopad 1956.

Z jakich składników przygotowuje się kawę po irlandzku?

Kawa po irlandzku powinna być tworzona z użyciem średnio lub ciemno palonej kawy. Ta z kolei musi mieć odpowiednio mocny aromat i smak, a wszystko to po to, aby pasowała do intensywnej whiskey. Całość uzupełnia bita śmietana – najlepiej prosto z lodówki. Jeśli natomiast chodzi o proporcje kawy w stosunku do whiskey, to wynoszą one 3:1. Do zrobienia pysznej irish coffee najczęściej używa się 150 ml świeżo zaparzonej kawy, a także 50 ml whiskey, choć warto podkreślić, że te proporcje mogą być modyfikowane w zależności od potrzeb. Warto eksperymentować, ponieważ jedynie tak uda Ci się odnaleźć swój doskonały przepis na kawę po irlandzku.

Przepis na kawę po irlandzku, irish coffee

Składniki na jedną porcję:

1 filiżanka czarnej kawy (polecamy kawę z naszej palarni)
  • ok. 1-2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego lub trzcinowego
  • 30-50 ml whiskey
  • 2-3 łyżki ubitej śmietany 30% lub gotowej bitej śmietany
  • opcjonalnie: starta gorzka czekolada do posypania
kawa po irlandzku obraz 2

Kawę po irlandzku możemy przygotować w kuflu na niskiej nóżce i z niewielką rączką, ale będzie się też dobrze prezentować w większym kieliszku do wina. Ważne, by wlać wcześniej do tego naczynia wrzątku, aby ogrzać naczynie. W ten sposób kawa, która się tam później znajdzie, dłużej zachowa swoją temperaturę.

Najpierw przygotowujemy czarną, mocną kawę (może być espresso), a następnie wlewamy ją do kufla bądź kieliszka. Doskonale sprawdzi się tu świeżo palona kawa Kolumbia Excelso. Do kawy dodajemy irlandzkiej whiskey według naszego uznania ‒ 30 albo 50 ml. Następnie sypiemy brązowy lub trzcinowy cukier. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę. Możemy ją kupić w wersji gotowej, ale łatwo możemy ją też przygotować samodzielnie. Najlepiej sprawdzi się do tego śmietana 30%, tzw. „kremówka”. Miksujemy ją przez jakiś czas, aż uzyska ona dość stałą konsystencję. Pod koniec ubijania dodajemy odrobinę cukru, jeśli chcemy, aby nasza bita śmietana była słodka. Pamiętajmy, że bita śmietana do kawy po irlandzku nie powinna być zbyt gęsta. Nakładamy ją do kieliszka z kawą tak, aby nie wymieszała się z napojem. Całość możemy posypać startą gorzką czekoladą.

Jest to tradycyjny sposób na przygotowanie kawy po irlandzku. Spotkać się możemy także z innymi jej wariantami, przykładowo French Coffee robi się z koniakiem lub brandy, a Spanish Coffee – z sherry. Dla osób, które nie przepadają za whisky, dobrym pomysłem będzie zastąpienie jej irlandzkim likierem typu Bailey’s. Kawy po irlandzku nie powinno się mieszać przed piciem, jej poszczególne składniki same będą się powoli ze sobą łączyć wraz z każdym przechyleniem kieliszka

Przepis na kawę po irlandzku mrożoną - iced irish coffee

Przygotowanie kawy po irlandzku na zimno jest trochę trudniejszym zadaniem. Tutaj najlepiej sprawdzi się Cold Brew. Gdy jednak nie masz tej funkcji w swoim ekspresie, to na spokojnie! Iced irish coffee bez problemu przygotujesz na bazie schłodzonego americano. Co prawda efekt może być nieco gorszy, jeśli chodzi o smak i aromat, ale taki napój z pewnością tak samo skutecznie ochłodzi w upalny, letni dzień. Poniżej pokazujemy krok po kroku, jak zrobić iced irish coffee!

iced irish coffee
Sprawdź też inne przepisy:

Na co zwrócić uwagę, podczas przyrządzania irish coffee?

Chcąc przygotować najlepsze irish coffee, warto zadbać o to, aby powstało ono z dobrej jakości kawy i sprawdzonego alkoholu. Tylko wtedy bowiem możesz otrzymać doskonałe rezultaty smakowe. Rzecz jasna nie bez znaczenia są też proporcje składników. Musisz uważać, aby nie wlać za dużo whiskey – jeśli tak się stanie, to kawa będzie miała gorzki i zbyt mocny smak. Z kolei jeśli chodzi o cukier trzcinowy, to możesz go dodać, ile chcesz, ale uważaj, aby nie przesłodzić kawy. Chyba nie chcesz, aby była ona mdła, prawda? 

Podczas przyrządzania kawy po irlandzku warto zwrócić też uwagę na prawidłowe przygotowanie bitej śmietany. Ta powinno utrzymywać się na powierzchni, a także nie powinna rozpuszczać się w kawie. Wbrew pozorom dodatek w postaci bitej śmietany jest bardzo istotny, ponieważ skutecznie łagodzi intensywny smak kawy i sprawia, że staje się ona lekka. Dodatkowo wiedz, że w klasycznej kawie po irlandzku znajduje się jedynie kawa, whiskey, cukier trzcinowy i śmietanka, ale jeśli chcesz, to możesz ją nieco urozmaicić i dodać małą łyżeczkę miodu lub syropu klonowego. Na koniec możesz też nieco przyozdobić kawę po irlandzku, posypując wierzch śmietanki kakao.

Jaki jest najlepszy rodzaj kawy do kawy po irlandzku?

Palarnia kawy Finest Coffee

Gdy zależy Ci na tym, aby stworzyć idealnie zaparzoną kawę po irlandzku, to koniecznie musisz wybrać wysokiej jakości kawę o odpowiednich cechach. W przypadku tego rodzaju kawy najlepiej sprawdzają się średnio lub ciemno palone ziarna, które wyróżniają się niskim poziomem kwasowości. To właśnie one najlepiej smakują w połączeniu z whiskey i innymi składnikami. W ofercie naszego sklepu znajdziesz całkiem szeroki wybór wysokojakościowych kaw, które doskonale nadają się do przygotowania kawy po irlandzku.
Oto kilka naszych propozycji z naszego sklepu Finest Coffee:

Mieszanka Finest Crema 01

Pierwszą naszą propozycją jest mieszanka arabik z Gwatemali i Brazylii wraz z dodatkiem 15% indyjskiej Robusty. To doskonała, świeżo palona kawa, która rewelacyjnie sprawdza się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Kawa ta wyróżnia się złożonym i bogatym smakiem, w którym znajdziesz m.in. słodycz i nuty mlecznej oraz gorzkiej czekolady.

Brazylia Cerrado Patrocinio

To kolejna kawa, na którą warto zwrócić uwagę. Jest to oryginalna brazylijska kawa, która regularnie znajduje się w TOP3 najchętniej kupowanych kaw w naszej palarni. To kawa specialty, która otrzymała aż 83 punkty na 100 w skali SCA. Zapewnia ona łagodny, słodki smak, w którym wyraźnie wyczuwalna jest m.in. mleczna czekolada, kakao i karmel.

Kolumbia Excelso

Do zaproponowania mamy też kawę kolumbijską, która wyróżnia się wyjątkową jakością. To idealny wybór do przyrządzania w ekspresach ciśnieniowych. Ma wyjątkowy, orzechowo-czekoladowy smak. To kawa 100% Arabika, bardzo aromatyczna, o wyrazistym smaku.

Odkryj świat aromatów w naszej wyjątkowej palarni kawy!

Nasza palarnia kawy posiada oczywiście wszystkie powyższe kawy w swoim asortymencie. Zapraszamy do odwiedzin naszego sklepu internetowego.

palenie kawy obraz
4.8/5 - (23 votes)