kawa po wiedeńsku obraz 4

Kawa po wiedeńsku – tradycyjna kawa z Austrii

W kulturze Austrii stałe miejsce ma kawa. W każdej wiedeńskiej kawiarni można cieszyć się wyjątkowym smakiem kawy podczas spotkań ze znajomymi, czy rodziną. Pragniesz poczuć atmosferę takiego miejsca w domowym zaciszu? Wypróbuj zatem kawy po wiedeńsku. Co powinieneś o niej wiedzieć? Jak przygotować kawę po wiedeńsku? Z jakimi dodatkami kawa po wiedeńsku smakuje najlepiej? Dowiedz się więcej!

Kawa po wiedeńsku - historia kawy

Jeśli interesuje Cię historia wiedeńskiej kawy, to koniecznie musisz wiedzieć, że jest ona związana z osobą Polaka, a dokładnie Jerzego Franciszka Kulczyckiego (dyplomaty i żołnierza). Gdy miało miejsce oblężenie Wiednia przez armię turecką (1683 r.), to właśnie ten człowiek dotarł do księcia lotaryńskiego, przedzierając się przez obóz wroga, w celu zorganizowania odsieczy. Po zakończonej bitwie pod Wiedniem stał się bohaterem i otrzymał posiadłość, złoto, a także mógł wybrać coś z łupów z obozu wroga. 

Ten postanowił wybrać 300 worków z ziarnami kawy. Dzięki sporym zapasom otworzył w Wiedniu pierwszą kawiarnię, a lokal ten znajdował się przy ulicy Domgasse 6. Jego nazwa brzmiała „Pod Błękitną Butelką”. To właśnie tam są korzenie kawy po wiedeńsku. Jej historia rozpoczyna się od tego, że Kulczycki na początku oferował swoim klientom ten napój kawowy bez dodatków, jednak nie cieszył się on popularnością. Można podejrzewać, że Wiedeńczykom nie przypadł do gustu gorzki smak napoju. 

W związku z tym Kulczycki postanowił wdrożyć pewne zmiany i zaczął podawać kawę w nieco innej, łagodniejszej i słodszej wersji – wybrał takie dodatki jak miód, cukier i mleko. W dzisiejszych czasach kawa po wiedeńsku przygotowywana jest w nieco inny sposób, choć wciąż można znaleźć w niej taki sam słodki charakter.

Jeśli jesteś ciekaw, jaka to jest oryginalna kawa po wiedeńsku, to wiedz, że to mocny napar z kostkami czekolady, z dodatkiem bitej śmietany i posypką (np. kakao, cynamon bądź odrobina startej czekolady). W Polsce jednak przepis na kawę wiedeńską brzmi trochę inaczej, choć wciąż jest podobny do oryginału. Warto wiedzieć, że zwykle zamiast bitej śmietany dodaje się spienione mleko. 

Co wyróżnia kawę po wiedeńsku?

Wiedeńskie kawiarnie są znane ze swojej różnorodnej oferty oryginalnych specjałów kawowych. Tradycja picia kawy w tym mieście jest bardzo ważna i mocno zakorzeniona. Są to miejsca, które na pewno spodobają się każdemu miłośnikowi kawy. Można tam bowiem wypróbować napoje, które są tylko w tym konkretnym miejscu na świecie. Jeśli chodzi o kawę po wiedeńsku podawaną w kawiarniach stolicy Austrii, to najczęściej pojawia się ona w dwóch wersjach.

W menu zapewne znajdziesz:

  • Einspänner – podwójne espresso (mocny napar kawowy) z dużą ilością bitej śmietany;
  • Franziskaner – duża porcja czarnej kawy wraz z mlekiem i bitą śmietaną. 

Aczkolwiek zdecydowanie najpopularniejsza na całym świecie jest alternatywna wersja tego specjału wzbogacona różnego rodzaju dodatkami, czyli kawa wiedeńska, będąca połączeniem mocnej kawy z porcją czekolady i dużej ilości bitej śmietany. Jeśli zaś chodzi o zwieńczenie tego specjału, to zwykle jest nim posypka na bitej śmietanie – może to być cynamon, kakao lub starta czekolada.

Kawa po wiedeńsku – idealny wybór na chłodne dni

Kawę po wiedeńsku można pokochać zwłaszcza w jesienne i zimowe popołudnia, kiedy pogoda za oknami nie zachęca do wychodzenia z domu. Zapewnia ona świetny aromat w połączeniu z dużą ilością słodyczy, co gwarantuje zmysłom niezwykłe wrażenia, a nawet rozgrzewa! Z pewnością kawa po wiedeńsku przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają czekoladę. Koniecznie jednak pamiętaj o tym, że taka kawa podawana z dodatkami to spora bomba kaloryczna, zatem niezbędny jest umiar w jej piciu!

Kawa po wiedeńsku - poznaj przepis 

Zapewnij ucztę swojemu podniebieniu i przygotuj słodką kawę po wiedeńsku. Wbrew pozorom jej zrobienie nie jest trudne! Pokażemy Ci krok po kroku, jak zrobić kawę po wiedeńsku. Wiedz, że taki napój doskonale sprawdzi się jako deser. Bardzo ważne jest jednak, abyś do jego przygotowania użył wysokiej jakości kawę i zrobił kawę ze świeżo zmielonych ziaren. Nie bez znaczenia jest też sposób parzenia – najlepiej wybrać ciśnieniowy ekspres do kawy lub kawiarkę. Co jest potrzebne do zrobienia kawy po wiedeńsku? Oto niezbędne składniki: 

Oto składniki:

  • ok. 200 ml mocnej kawy, zaparzonej ze świeżo zmielonych ziaren (najlepiej Arabica z nutami karmelu, orzechów lub czekolady);
  • 2-4 kostki rozpuszczonej czekolady (alternatywą jest czekolada w proszku – wówczas użyj 1-2 łyżeczki);
  • 50 ml spienionego mleka (jeśli wolisz kawy bezmleczne, to możesz zrezygnować z tego składnika);
  • bita śmietana lub spienione mleko;
  • posypki – łyżeczka czekolady, łyżeczka cukru, ewentualnie możesz odzdobić tartą czekoladą
  • syrop czekoladowy (jako dekoracja).

Kawę po wiedeńsku podaje się w szerokiej filiżance. Niezbędny będzie też nieduży rondelek, w którym możliwe będzie podgrzanie mleka i rozpuszczenie czekolady. Powyżej podaliśmy składniki, z których można przygotować jedną porcję napoju. 

Kawa po wiedeńsku - przepis krok po kroku 

  1. Najpierw podgrzej 50 ml mleka w małym rondelku, a następnie wrzuć do naczynia kostki czekolady i poczekaj chwilę, aż się rozpuszczą. Później wymieszaj dokładnie wszystkie składniki – tak, aby dobrze się połączyły. Cały czas kontroluj zawartość rondelka (nie powinno dochodzić do wrzenia mieszanki).
  2. Przygotuj mocną kawę ze świeżo zmielonych ziaren. Jeśli zależy Ci na jak najlepszych efektach, to wykorzystaj ekspres do kawy lub kawiarkę. 
  3. Zdejmij z ognia mieszankę mleka z czekoladą i przelej ją do filiżanki lub szklanki (wcześniej ogrzanej). Następnie wlej przygotowaną wcześniej porcję kawy. 
  4. Teraz zajmij się dekorowaniem kawy. Możesz użyć do tego bitej śmietany – taki dodatek zagwarantuje kawie dodatkowe walory smakowe i doskonały efekt wizualny. 
  5. Na końcu sięgnij po posypkę lub syrop.
  6. Twój deser jest już gotowy.  Teraz czas na to, abyś delektował się każdym łykiem. Życzymy smacznego!
Sprawdź też inne przepisy:

Cold brew – przepis
Cortado – przepis
Kawa americano – przepis

Jak najlepiej podawać kawę po wiedeńsku?

Kawa po wiedeńsku to napój, którego nie powinieneś pić w pośpiechu. Zasługuje on na to, aby powoli delektować się każdym łykiem. Ten napój najlepiej przygotowywać jesiennymi popołudniami. Siądź wygodnie na kanapie w salonie z kubkiem pysznej kawy i odpręż się po niełatwym dniu. 

Kawę przygotowywaną z bitą śmietaną i czekoladą możesz uznać za deser – w końcu znajdziesz w niej mnóstwo kalorii. Jednak mimo to świetnie smakuje w zestawieniu z kawałkiem ciasta np. sernikiem po wiedeńsku, czy kruchymi ciasteczkami. Możesz także pić tę kawę z dodatkiem ciasteczek w kształcie półksiężyców – w ten sposób podawał kawę swoim gościom Jerzy Franciszek Kulczycki. 

W jakich naczyniach najlepiej serwować kawę po wiedeńsku? Dobrze sprawdzą się do tego wysokie szklanki wykonane z przezroczystego szkła, w którym będą widoczne dwie warstwy napoju, a także duża ilość bitej śmietany – a całość z pewnością wygląda bardzo efektownie. Jeśli chcesz, to możesz użyć też szerokich filiżanek. 

Jaką kawę najlepiej wybrać?

Do przygotowania kawy po wiedeńsku polecamy wykorzystanie kawy 100% arabica, która w połączeniu z dodatkami, takimi jak bita śmietana, czekolada czy cynamon, zaoferuje wyjątkowe doznania smakowe. Nasza palarnia kawy oferuje bogaty wybór kaw wysokiej jakości – z nich z pewnością uda Ci się przygotować przepyszną kawę po wiedeńsku i inne specjały kawowe!

  • Brazylia Yellow Bourbon Fazenda Rainha – to wysokiej jakości kawa speciality 100% Arabica, w której możesz wyczuć łagodną, słodką czekoladę, a także posmak orzecha, nuty wiśni, czy pomarańczową kwasowość;
  • Kostaryka Tarrazu San Rafael RZ – zapewnia bogactwo i różnorodność smaku i głębię aromatu, to 100% Arabica. W smaku tej kawy wyczujesz mieszankę aromatów czekolady, karmelu, kwiatów, ale także nutę orzechów;
  • Etiopia Guji Dimtu Tero Farm – to 100% Arabica o owocowym, słodkim, nieco winnym aromacie. Smak kawy jest niezwykle owocowy i znajdziesz tutaj czekoladę, nutę wanilii, wiśnie, czy czereśnie; 
  • Peru Negrisa ORGANIC – kolejna propozycja to także 100% Arabica o łagodnym smaku, w którym znajdziesz gorzką czekoladę, orzech brazylijski, czy żurawinę.

Zapraszamy do naszej palarni kawy

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszej rzemieślniczej palarni kawy, która oferuje kawy najwyższej jakości, świeżo palone i przygotowane z pasją.

palenie kawy obraz
5/5 - (2 votes)