Spis treści
- 1 Kawa w Wietnamie - co musisz wiedzieć na ten temat?
- 2 Kultura picia kawy w Wietnamie
- 3 Jak przygotować kawę po wietnamsku?
- 4 Kawa po wietnamsku - przepis
- 5 Jak smakuje kawa po wietnamsku?
- 6 Jakie wyróżnia się rodzaje kaw po wietnamsku?
- 7 Jaka kawa będzie pasować do przepisu?
- 8 Odkryj świat aromatów w naszej wyjątkowej palarni kawy!
Nie każdy wie, że Wietnam to drugi po słonecznej Brazylii największy producent kawy na świecie. Z tego powodu nikogo nie powinno dziwić to, że to właśnie tam powstało tak wiele doskonałych przysmaków, a jednym z nich jest kawa po wietnamsku. Trzeba tutaj podkreślić, że to nie jedyny napój – ma mnóstwo różnych odmian, które różnią się dodawanymi do niej składnikami. I choć niektóre z tych odmian mogą wydawać się bardzo specyficznymi połączeniami, to zapewniamy, że zachwycają się nimi najbardziej wymagający kawosze z całego świata. Jeśli chcesz posmakować tego doskonałego napoju i poczuć klimat rejonów Azji, to koniecznie sprawdź, jak przygotować tę słynną kawę po wietnamsku. Z naszego artykułu dowiesz się także, jakie są odmiany kawy po wietnamsku.
Kawa w Wietnamie - co musisz wiedzieć na ten temat?
Kawa w Wietnamie pojawiła się całkiem późno, bowiem w XIX wieku. To za sprawą kolonizatorów francuskich, którzy chcieli zabrać ze sobą coś, co będzie przypominało im o ojczyźnie. I tak oto w kraju znalazły się ziarna drzewa kawowca. To właśnie kolonizatorzy francuscy zaszczepili w Wietnamie zwyczaj picia kawy. Dzisiaj uznaje się, że Wietnam to ogólnoświatowy producent doskonałej jakości kawy, która głównie składa się z ziaren Robusty, co wynika z tego względu, że jest prostsza w utrzymaniu i uprawie (w porównaniu z popularną Arabiką). W Wietnamie można znaleźć mnóstwo kawiarni, w których można wypróbować świetne mieszanki wysokiej jakości kawy z innymi składnikami w unikalnym stylu. Kawa po wietnamsku smakuje naprawdę wyjątkowo dobrze, zatem jeśli wypróbujesz ją podczas wakacji, to będziesz mieć na pewno wyjątkowe wspomnienia. Co jednak gdy nie możesz wybrać się w tak daleką podróż? Nic straconego – kawę po wietnamsku możesz wypić także w niektórych polskich kawiarniach lub stworzyć ją we własnym domu.
Kultura picia kawy w Wietnamie
Kawa to nie tylko napój, ale też ważny element kultury. W Wietnamie picie kawy ma bardzo długą tradycję i stanowi ważną część codziennego życia. Tamtejsza kultura picia kawy to coś niezwykłego, dlatego niezwykle warto zanurzyć się w tę tematykę.
Kawa w Wietnamie jest pita zazwyczaj w towarzystwie, podczas rozmów, spotkań biznesowych czy rodzinnych uroczystości. Wietnamczycy uwielbiają spędzać czas na rozmowach, a picie kawy to jedno z najważniejszych punktów dnia codziennego. Wietnamczycy piją kawę rano, w ciągu dnia oraz wieczorem.
Podczas picia kawy w Wietnamie, nie ma pośpiechu, liczy się czas i rozmowa. Kawa jest tu traktowana z szacunkiem i uwagą. Wietnamczycy nie piją kawy w biegu, tylko wolno, delektując się jej smakiem i aromatem. To także okazja, aby porozmawiać z rodziną, przyjaciółmi czy sąsiadami.
Jak przygotować kawę po wietnamsku?
Nazwy kaw po wietnamsku są bardzo zagadkowe, ale czy wiesz, że jesteś w stanie przygotować je we własnym domu? Tradycyjnie do ich przyrządzenia stosuje się mieszankę wysokiej jakości ziaren Robusty o nazwie Trung Nguyen i metalowy zaparzacz Phin. Wiedz także, że wyróżnia się mnóstwo odmian kawy po wietnamsku, lecz poniżej znajdziesz przepis na klasyczną kawę po wietnamsku, a więc Ca phe nau. Co jest sekretem doskonałego smaku i aromatu? To zdecydowanie zagęszczone mleko skondensowane, które bardzo dobrze łagodzi mocny, gorzkawy charakter kawy i dzięki niemu kawa staje się lekka.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania kawy po wietnamsku?
zaparzacz Phin bądź alternatywa taka jak ekspres ciśnieniowy lub kawiarka;
2 łyżki wysokiej jakości zmielonej kawy ziarnistej (możesz też użyć ⅓ małej Espresso (ok. 80 ml);
150 ml gorącej wody;
40 ml skondensowanego mleka.
Oprócz tego niezbędna będzie oczywiście łyżeczka i kubek lub filiżanka. Jeśli chcesz, to możesz też sięgnąć po cukier, syrop smakowy, a także kostki lodu.
Kawa po wietnamsku - przepis

Masz ochotę na kubek prawdziwej wietnamskiej kawy? Sprawdź, jak ją przygotować. Poniżej prezentujemy przepis na kawę po wietnamsku!
Wlej około 40 ml mleka skondensowanego na dno szklanki, w której chcesz przygotować kawę. Jeśli ma to być kawa na zimno, to dorzuć kilka kostek lodu. Możesz także trochę posłodzić mleko poprzez dodanie niedużej ilości cukru lub syropu smakowego.
Odpowiednio zaparz kawę, tak aby wydobyć z niej doskonały, intensywny smak i aromat. Jeśli korzystasz z wietnamskiego zaparzacza Phin, to nałóż go na brzegi szklanki i wsyp 2 łyżeczki świeżo zmielonej kawy, a następnie delikatnie ugnieć, używając do tego łyżeczki.
Teraz czas na zalanie kawy w zaparzaczu odrobiną gorącej wody (wystarczy jedna łyżeczka). Następnie odstaw na krótki czas kawę, aby spęczniała.
Gdy minie około 30 sekund ponownie zalej kawę dużą ilością wody i nałóż wieczko na zaparzacz. To spowoduje, że gorący płyn będzie spływać z filtra zaparzacza do kubka ze spienionym mlekiem. Cały ten proces parzenia zajmuje około 5 minut. Gdy cała zawartość zostanie przelana do kubka, to wystarczy, że dokładnie wymieszasz jego zawartość
Czas na zaserwowanie doskonałej kawy po wietnamsku. Nie przejmuj się także, jeśli nie masz tradycyjnego przyrządu do zaparzania. Bez problemu możesz użyć zamiast tego kawiarkę lub ekspres ciśnieniowy, w którym przygotujesz intensywne Espresso. Wówczas wystarczy, że następnie wlejesz przyrządzony napar do skondensowanego mleka, wymieszaj i gotowe!
- Cold brew – przepis
- Cortado – przepis
- Kawa americano – przepis
- Kawa po wiedeńsku – przepis
- Flat white – przepis
Jak smakuje kawa po wietnamsku?
Klasyczna kawa po wietnamsku to nic innego jak napój, który tworzy się na bazie intensywnej kawy, mocno przypominającej espresso. Ma bardzo mocny i gorzkawy smak, który łagodzi się poprzez dodawanie rozmaitych dodatków takich jak np. skondensowane mleko. Z tego też względu turyści często rozczarowują się taką kawą, bowiem zapominają powiedzieć sprzedawcy o swoich preferencjach. Kawa po wietnamsku może smakować różnie – dużo tutaj zależy od tego, jaką wybierzesz wersję tej kawy. Możesz bowiem postawić na typową czarną kawę Trung Nguyen bez cukru lub na słodszą odmianę np. kawa na bazie mleka kokosowego i cukru. To, na co się zdecydujesz, zależy wyłącznie od Ciebie!
Jakie wyróżnia się rodzaje kaw po wietnamsku?
Istnieje wiele odmian kaw po wietnamsku, dlatego też na pewno każdy, kto uwielbia pić kawę, znajdzie dla siebie najlepszą kompozycję. I choć na pewno każdy przyzna, że ich nazwy brzmią nieco tajemniczo, to najczęściej są to bardzo proste mieszanki składników, które występują w podobnej wersji w Polsce. Jakie są kawy po wietnamsku?
Ca phe nau – to nazwa tradycyjnej kawy wietnamskiej podawanej z dodatkiem skondensowanego mleka. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie sprawia problemów w doborze składników, dlatego cieszy się sporą popularnością;
Ca phe sua da – to doskonała kawa szczególnie na letnie, upalne dni, ale nie tylko! Pod tą nazwą kryje się połączenie klasycznej kawy po wietnamsku z kostkami lodu. Przygotowanie takiej kawy nie jest trudne – wystarczy, że dodasz do skondensowanego mleka kostki lodu;
Ca phe den da – tę kawę po wietnamsku możesz stworzyć w prosty sposób, dodając do ,,czarnej” kawy kostki lodu. Nie ma tutaj mleka skondensowanego. Jeśli niezbyt lubisz kawy z mlekiem, a szukasz przepisu na kawę, która Cię orzeźwi w upalny dzień, to jest to idealny wybór;
Ca phe cot dua – to rewelacyjne połączenie aromatycznej kawy z mlekiem skondensowanym, mlekiem kokosowym i cukrem. Tę kawę często serwuje się z dodatkiem gałki lodów waniliowych. Zawiera sporo mleka, dlatego też ma doskonały, łagodny i kremowy smak;
Sua chua ca phe – to nazwa zaskakująco pysznego połączenia kawy z gęstym, kremowym jogurtem. To najlepsza propozycja na ciepłe dni wiosną i latem. Dzięki temu, że dodaje się jogurt, niweluje się gorzkawy posmak i łagodzi intensywny charakter kawy;
Ca phe den khong duong – brzmi niezwykle zagadkowo, a to nic innego jak zwykła czarna kawa bez dodatku cukru i mleka skondensowanego;
Ca phe trung – świetne połączenie kawy po wietnamsku z jajkiem. Można powiedzieć, że to trochę taka mieszanka czarnej kawy z polskim koglem-moglem, a żeby ten powstał, to trzeba ubić skondensowane mleko razem z żółtkiem;
Sinh to ca phe – jeśli masz ochotę na nietypowe połączenie smakowe, to wypróbuj tę kawę. To połączenie kawy ze smoothie owocowym i jogurtem. Takie zestawienie smaków na pewno Cię orzeźwi, ale oprócz tego jest pyszne i stanowi bombę witaminową.
Jaka kawa będzie pasować do przepisu?
Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotować pyszną kawę po wietnamsku, to przede wszystkim kup odpowiedniej jakości ziarna kawy. Tradycyjnie używa się do tego pochodzącej z tamtejszych rejonów kawy Trung Nguyen, która ma stopień mielenia dopasowany do zaparzacza Phin, który wydobywa z kawy pełnię aromatu i smaku. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyś sięgnął po inne odmiany kaw złożonych z wysokiej jakości ziaren Arabiki i Robusty. Jeśli chodzi o Robustę, to ma ona intensywny smak i aromat, a także wysoką zawartość kofeiny. Z tego względu jest idealna do przygotowywania kaw po wietnamsku – w końcu z zasady są to bardzo intensywne i mocne kawy w smaku.
Możemy Ci zaproponować kilka kaw, z którymi przyrządzisz doskonałą kawę po wietnamsku i nie tylko:
Mieszanka Finest Crema 01 – to połączenie wysokiej jakości ziaren Arabik z Gwatemali i Brazylii z dodatkiem 15% indyjskiej Robusty. Doskonała kawa do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek, ale nie tylko. Wyróżnia się bardzo bogatym i złożonym smakiem, w którym znajdziesz słodycz, nuty mlecznej i gorzkiej czekolady, posmak suszonych owoców, a także karmel.
Kostaryka Tarrazu San Rafael – to kawa specialty, 100% Arabika. Tą kawę cenią i pożądają miłośnicy kawy na całym świecie ze względu na jej głębie aromatu, wyjątkowe bogactwo i różnorodność smaku. Kawa zawiera mieszankę aromatów karmelu, czekolady i kwiaty, ale nie brakuje także nuty orzechów, czy delikatnego akordu dojrzałych owoców.
Mieszanka Finest Espresso 02 – rewelacyjna kawa do ekspresu. To autorska mieszanka naszej palarni Finest Coffee, która składa się z ziaren dwóch arabik, z Brazylii i Kostaryki. Kawa ta charakteryzuje się smakiem, w którym przeważa posmak czekolady i orzechów z dodatkiem przypraw.
Odkryj świat aromatów w naszej wyjątkowej palarni kawy!
Nasza palarnia kawy posiada oczywiście wszystkie powyższe kawy w swoim asortymencie. Zapraszamy do odwiedzin naszego sklepu internetowego.
