Spis treści
- 1 Jak to się wszystko zaczęło? Poznaj historię kawy w Brazylii
- 2 Wyjątkowa kawa z Brazylii
- 3 Jak smakuje kawa z Brazylii?
- 4 Co ma wpływ na wyjątkowy smak kaw brazylijskich?
- 5 Zamów kawę brazylijską jakości Premium
- 6 Jak wygląda uprawa kawy w Brazylii?
- 7 Gdzie głównie rośnie kawowiec w Brazylii?
- 8 Jaką kawę piją Brazylijczycy?
- 9 Kawa po brazylijsku z rumem – przepis na pyszny koktajl
- 10 Świeżo palona kawa z Brazylii - sklep Finest Coffee
Brazylia bardzo często bywa nazywana krajem kawy, obecnie jest największym producentem kawy na świecie. Wynika to głównie z tego, że to tam co roku wytwarza się nawet 35 milionów worków ziaren kawowca. To oznacza nawet 1/3 całej produkcji tego smacznego napoju. To istotny element gospodarki, kultury, a także życia w tym kraju.
Właściwie Brazylijczycy nie wyobrażają sobie spotkań bez tego znakomitego naparu. Brazylijską kawę piją wszyscy jej mieszkańcy. Są przekonani, że kawa to sposób na zachowanie spokoju ducha, energię i szczęście. Zarówno położenie, jak i klimat Brazylii sprzyja produkcji najwyższej jakości kawy. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że nawet 26 000 km² powierzchni państwa to plantacje, które znajdują się przede wszystkim w regionach Sao Paulo, Parana oraz Minas Gerais. To obszary, w których uprawia się głównie arabikę. Dowiedz się więcej o kawie z Brazylii!
Jak to się wszystko zaczęło? Poznaj historię kawy w Brazylii
Krzewy kawowca nie rosną naturalnie w krajach Ameryki Południowej. Jak to więc możliwe, że dziś Brazylia nazywana jest kawowym gigantem? Otóż według legendy zaczęło się od sprowadzenia sadzonek kawy z krajów, które je posiadają. Zostały one zdobyte podstępem i tak oto w 1727 roku posadzono pierwsze drzewko w Brazylii. Wówczas Brazylia była kolonią Portugalczyków, a ci chcieli zdobyć kawę od sąsiadów z Gujany Francuskiej.
Oni jednak nie zgadzali się na dzielenie swoimi cennymi sadzonkami. Dlatego wysłano pułkownika Francisco de Melo Palheta, który rozkochał w sobie żonę gubernatora Gujany Francuskiej, zaś ta na pożegnanie przekazała mu roślinę, która skrywała w sobie pędy kawowca.
Niechlubną historią kawy w Brazylii jest to, że dynamiczny rozwój plantacji miał związek ze zwiększoną liczbą niewolników w Brazylii, którzy w większości byli z Afryki. W 1850 roku, zanim wprowadzono zakaz wykorzystywania taniej siły roboczej, przy zbiorze pracowało około 1,5 miliona osób. Dziś Brazylia jest największym producentem kawy na świecie.

Wyjątkowa kawa z Brazylii
Warto jednak podkreślić, że od lat ‘90 zaszły pewne zmiany i na niektórych plantacjach wprowadzono wyższe standardy – zarówno jeśli chodzi o uprawy, zbiory, jak i obróbki. Przekłada się to na to, że kawa z tych plantacji wyróżnia się wyższą jakością. Śmiało można je zaliczyć do kaw ,,premium” bądź ,,speciality”. Takie kawy w odróżnieniu od tych, które trafiają na rynek masowy, mają specjalny certyfikat nadany przez BSCA – Brazylijskie Stowarzyszenie Producentów Kawy Wysokogatunkowej. Wyróżniają się one rewelacyjnym smakiem – pełnym, delikatnym i przyjemnym.
Jak smakuje kawa z Brazylii?

Kawa ziarnista z Brazylii stanowi około 30% kawy na całym świecie, a jej smakiem zachwycają się codziennie miliony osób. Kawę brazylijską doceniają zarówno bariści, jak i początkujący pasjonaci kawy.Cechą charakterystyczną dla brazylijskiej kawy jest jedna z najniższych poziomów kwasowości pośród kaw z innych regionów. W kawie z Brazylii odnajdziemy smakowe nuty czekolady, orzechów i karmelu.
Co ma wpływ na wyjątkowy smak kaw brazylijskich?
Największy wpływ na specyficzny smak kaw brazylijskich mają żyzne gleby, klimat obfitujący w gorące i wilgotne powietrze oraz to, że uprawy są prowadzone na niższej wysokości (od 600 do 1200 m.n.p.m.). To sprawia, że kawa brazylijska ma dużo niższą kwasowość.
Zbierana jest nawet trzy razy w roku i obrabiana jest głównie ,,na sucho”. Można powiedzieć, że to uniwersalne ziarno, które na pewno przypadnie do gustu każdej osobie uwielbiającej kawę. Dodatkowo warto wspomnieć, że kawa brazylijska świetnie się sprawdza jako baza do blendów kawowych, ponieważ ma klasyczny i unikalny smak.
- Kwasowość kawy – co to jest?
- Obróbka kawy – Sucha, Natural Process
Zamów kawę brazylijską jakości Premium
Oczywiście, nie każda kawa z Brazylii jest dobra - jeśli chcesz posmakować połączenia unikalnych nut smakowych i jakości, warto pominąć te marketowe produkty. W taniej kawie znajdziesz ziarna z defektami, na dodatek będzie to najprawdopodobniej również kawa przeterminowana, więc trudno będzie odszukać w niej unikalnych nut smakowych.
Nasza palarnia kawy posiada w swojej ofercie wyłącznie wysokiej jakości ziarna, bezpośrednio importowane od lokalnych, znanych nam plantatorów. Wypaleniem ziaren zajmują się nasi roasterzy samodzielnie. Kupując kawę brazylijską od Finest Coffee masz pewność, że dotrze do ciebie kawa świeżo wypalona, jak i starannie wyselekcjonowana.

- Przy zakupie kaw z Brazylii, warto również zwrócić uwagę na stopień wypalenia ziaren – przy kawie z Brazylii rekomendujemy średni poziom palenia, ponieważ pozwala on zachować optymalny balans w smaku kawy, niezwykły dla tego regionu.
Jak wygląda uprawa kawy w Brazylii?
Kawa w Brazylii jest uprawiana przede wszystkim na niskich wysokościach – od 600 m n.p.m. do 1200 m n.p.m. To właśnie dlatego wyróżnia się wyjątkowym, fantastycznym smakiem. Jeśli chodzi o inne części Ameryki, to krzewy rosną znacznie wyżej, natomiast ziarna mają inny smak – są kwasowe. Podczas uprawy kawy w Brazylii zachowuje się najwyższe standardy produkcji, co umożliwia otrzymanie napoju jakości premium.
Uprawa kawy w Brazylii zaczyna się od zasadzenia kawowca. Po upływie kilku lat pokazują się owoce, które kwitną zwykle w listopadzie. Gdy dojrzeją, zrywa je się i suszy przez około 3 tygodnie na słońcu. Wewnątrz pestkowców są ziarna napoju, które po tym okresie można wypalać. Ciekawostką jest, że drzewa mogą rodzić owoce przez kilkadziesiąt lat!

Gdzie głównie rośnie kawowiec w Brazylii?
Nie da się ukryć, że Brazylia jest ogromnym państwem. Nie brak mu też temperamentu. Na jego terenie można wyróżnić kilka dominujących rejonów, gdzie rośnie kawowiec. Warto tutaj wymienić m.in.:
- Minas Gerais,
- São Paulo,
- Paraná,
- Espirito Santos,
- Rio de Janeiro.
Każdy z tych rejonów znajduje się w południowo-wschodniej części kraju. Na północnej części kraju zgromadzone są natomiast amazońskie lasy. Ta część zwęża się geograficznie na południu w dziubek lejka, na którym są rolnicze rejony, gdzie prowadzona jest uprawa kawy. To właśnie z tamtych południowych obszarów kawa rusza w dalszą trasę. Dodatkowo warto dodać, że uprawy można znaleźć też w wielu innych stanach.
Jaką kawę piją Brazylijczycy?

Brazylijczycy zdecydowanie kochają kawę! Powodem nie jest tylko to, że zapewnia ona ogromne wpływy do budżetu państwa. Dużo ważniejszy jest smak tego napoju.
O poranku najchętniej sięgają po café au lait – to pół na pół kawa z mlekiem i dość sporą ilością cukru.
W godzinach popołudniowych natomiast wybierają caffezinho – napój, którego smak przypomina nieco espresso, aczkolwiek sposób jego powstawania jest całkowicie inny! Ziarna kawy gotuje się bardzo długo wraz z cukrem, a następnie wszystko przelewa się przez filtr lub bawełniane sitko. Będąc w Brazylii, zdecydowanie warto wypróbować ten napój, który sprzedawany jest nawet na brazylijskich ulicach.
Kawa po brazylijsku z rumem – przepis na pyszny koktajl
U Brazylijczyków popularną oraz miłą odmianą zwykłej kawy po obiedzie jest również kusząca kombinacja kawy, kakao oraz rumu – koktajl ten zwany jest po prostu jako „Kawa po brazylijsku”.
To banalnie proste. Potrzebne będą Ci takie składniki jak:
- 1/2 szklanki mocnej kawy,
- ok. 125 g gorzkiej czekolady,
- 2,5 szklanki mleka,
- 8 łyżek rumu,
- bita śmietana.
Gdy zdobędziesz już wszystkie niezbędne składniki, to zacznij od rozdrobnienia czekolady. Następnie dodaj ją do kawy i zagotuj, cały czas mieszając. Później przystąp do zagotowania mleka i wlej je do kawy z czekoladą.
Na sam koniec pozostaje dodać rum, dokładnie wymieszać, rozlać do filiżanek, a w razie chęci – udekorować bitą śmietaną. Gwarantujemy, że takie połączenie smaków przypadnie Ci do gustu!
Świeżo palona kawa z Brazylii - sklep Finest Coffee
Brazylijskie kawy z pewnością można zaliczyć do czołówki kawowej, jeśli chodzi o ich jakość. Nie mamy żadnych wątpliwości, że każdy kawosz powinien ich wypróbować. Na pewno każda osoba znajdzie w tej kawie coś dla siebie i będzie do niej regularnie wracać. W ofercie naszej palarni znajdziesz bogaty wybór kaw z tego kraju, w tym także kawy specialty. Już dziś zasmakuj brazylijskiej kawy o niespotykanej intensywności smaku oraz aromacie. Kawa wypalana jest dopiero po złożeniu zamówienia w naszym sklepie internetowym, zawsze jest świeżo palona. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem.
