kawa obrazek 1

Kawa – dowiedz si臋 wszystkiego o kawie

Czy Wy te偶 ka偶dy dzie艅 rozpoczynacie od fili偶anki aromatycznej kawy? Je艣li tu jeste艣cie, to pewnie tak, ale czy zastanawiali艣cie si臋 kiedy艣 nad tym, kiedy kawa zosta艂a odkryta, sk膮d wzi臋艂a si臋 jej nazwa oraz jak jest uprawiana i jakie s膮 jej pozytywne w艂a艣ciwo艣ci?

Dla pasjonat贸w kawy b臋dzie to z pewno艣ci膮 ciekawy temat i dlatego zapraszamy do dalszej lektury. Zaprezentujemy Wam nie tylko histori臋 napoju, jak i samej ro艣liny, ale tak偶e przyjrzymy si臋 popularnym rodzajom kawy, sposobom jej zaparzania oraz sprawdzimy, kt贸re mieszanki charakteryzuj膮 si臋 najlepszymi walorami smakowymi oraz najwspanialszym aromatem.

Skosztuj naszej kawy

Nasz膮 dewiz膮 jest jako艣膰 oraz 艣wie偶o艣膰. Kaw臋 wypalamy dopiero po otrzymaniu zam贸wienia.

najlepsza kawa ziarnista obrazek 6

Kawa 鈥 sk膮d taka nazwa i kiedy zosta艂a odkryta?

Historia samego kawowca – ro艣liny, z kt贸rej pozyskiwane s膮 owoce – si臋ga naprawd臋 dawnych czas贸w. Najstarsze wzmianki o jej wykorzystaniu datowane s膮 bowiem na pierwsze tysi膮clecie przed nasz膮 er膮 i pochodz膮 z obszaru Etiopii. W tamtych czasach ro艣lina nie by艂a jednak uprawiana i ludzie wykorzystywali jej owoce zebrane z naturalnych stanowisk. Co bardzo ciekawe, owoce nie by艂y wykorzystywane w znany nam dzisiaj spos贸b. Po prostu je gotowano, dodaj膮c dla smaku odrobin臋 soli oraz mas艂a.

Niestety nie istniej膮 偶adne w pe艂ni potwierdzone dane zwi膮zane z tym, kiedy po raz pierwszy rozpocz臋艂o si臋 pra偶enie ziaren, a nast臋pnie przygotowywanie z nich znanego nam dzisiaj napoju. Najbardziej prawdopodobne jest to, 偶e nast膮pi艂o to pomi臋dzy XII a XIV wiekiem, kiedy to kawa zosta艂a odkryta przez arabskich kupc贸w, a nast臋pnie sprowadzona na teren Jemenu. W kr贸tkim czasie picie tego napoju by艂o praktykowane ju偶 na ogromnej cz臋艣ci Arabii, a pod koniec XV wieku zwyczaj rozla艂 si臋 na praktycznie ca艂y obszar Bliskiego Wschodu.

W przypadku Europy pierwsze wzmianki o samym sposobie picia napoju s膮 dzie艂em podr贸偶nika i botanika z Niemiec. Leonard Rauwolf rozpocz膮艂 swoj膮 podr贸偶 po Bliskim Wschodzie w 1573 roku, kt贸ra zaj臋艂a mu 艂膮cznie 3 lata, a po powrocie z niej opisa艂 wiele zwyczaj贸w tamtejszej ludno艣ci, w tym ten zwi膮zany z piciem kawy. Zwyczaj ten zacz臋to praktykowa膰 w Europie prawdopodobnie jeszcze w tym samym wieku, w kt贸rym niemiecki botanik odby艂 swoj膮 podr贸偶.

Polska natomiast pozna艂a ten zwyczaj jeszcze p贸藕niej, gdy偶 dopiero w XVII wieku za spraw膮 Turk贸w. W pocz膮tkowym okresie kawa w naszym kraju nie cieszy艂a si臋 jednak du偶膮 popularno艣ci膮, a to za spraw膮 rozpowszechnienia mitu o tym, jakoby nap贸j ten by艂 bardzo szkodliwy dla zdrowia. Dopiero schy艂ek XVII wieku zapocz膮tkowa艂 prawdziw膮 ekspansj臋 kawy na naszych ziemiach. Do napoju najbardziej przekonali si臋 gda艅szczanie i to w艂a艣nie na terenie Gda艅ska pojawi艂y si臋 pierwsze odpowiedniki wsp贸艂cze艣nie znanych kawiarni. Do艣膰 szybko zwyczaj zacz膮艂 rozpowszechnia膰 si臋 na kolejnych terenach Polski.

Sk膮d jednak wzi臋艂a si臋 nazwa? Tutaj sprawa nieco si臋 komplikuje, gdy偶 tak naprawd臋 nie istnieje jedna absolutnie pewna etymologia tego s艂owa. Istniej膮 dwie g艂贸wne hipotezy. Pierwsz膮, i bardziej prawdopodobn膮, jest pochodzenie od tureckiego s艂owa 鈥瀔ahve鈥, kt贸rym jednak okre艣la si臋 nie tylko kaw臋, ale tak偶e wino. S艂owo przekszta艂ci艂o si臋 we w艂oskie 鈥caff猫鈥 i rozla艂o si臋 po ca艂ej Europie. Istnieje r贸wnie偶 hipoteza, 偶e s艂owo ma swoje pod艂o偶e w nazwie miasta Kaffa (obecnie Kefa), po艂o偶onego w Etiopii, kolebce zwyczaju wykorzystywania nasion kawowca.

Jak i gdzie na 艣wiecie uprawia si臋 ro艣liny kawowca?

kawa obrazek 2

To niestety do艣膰 wymagaj膮ca ro艣lina, przez co obszar, na kt贸rym mo偶na j膮 uprawia膰, jest mocno zaw臋偶ony. Wsp贸艂cze艣nie przy uprawach wykorzystuje si臋 wy艂膮cznie najwy偶szej jako艣ci nasiona, kt贸re pozyskiwane s膮 z ro艣lin maj膮cych nie mniej jak 8 i nie wi臋cej, jak 15 lat. Magazynowane w suchych i mo偶liwie jak najlepiej przewiewnych miejscach, s膮 wysiewane stosunkowo szybko – nie p贸藕niej, ni偶 po up艂ywie p贸艂 roku od zbior贸w. M艂ode ro艣linki tworz膮 szk贸艂ki, kt贸re po oko艂o p贸艂 roku od wykie艂kowania sadzonek s膮 dopiero przesadzane na ogromne plantacje. Owoce, z kt贸rych robiona jest p贸藕niej znana nam wszystkim kawa, pojawiaj膮 si臋 dopiero po 3-4 latach rozwoju ro艣liny.

Cz臋sto艣膰 zbior贸w w du偶ej mierze zale偶y od warunk贸w klimatycznych. W gor膮cej strefie subtropikalnej owoce pojawiaj膮 si臋 co drugi sezon, kiedy to w bardziej deszczowym klimacie r贸wnikowym owoce pojawiaj膮 si臋 a偶 2 razy do roku.

Strefa subtropikalna oraz r贸wnikowa to w zasadzie jedyne obszary naszej planety, na kt贸rych kawa jest uprawiana. Co wa偶ne, plantacje znajduj膮 si臋 na znacznych wysoko艣ciach. Dla klimatu subtropikalnego jest to 600 do 1200 m n.p.m., natomiast w strefie r贸wnikowej od 1200 do nawet 2000 m n.p.m. Uprawa jest wi臋c wymagaj膮ca, a do tego same zbiory sprawiaj膮 wiele problem贸w. Wynika to z nier贸wnomiernego dojrzewania owoc贸w na jednej ro艣linie, przez co zbiory s膮 wielokrotnie powtarzane.

Z racji du偶ych wymaga艅 klimatycznych plantacje znajdziemy g艂贸wnie na obszarze planety pomi臋dzy zwrotnikiem Raka, a Kozioro偶ca, a wi臋c w strefie r贸wnikowej. G艂贸wnymi dostawcami s膮 Afryka oraz Ameryka 艢rodkowa i Po艂udniowa, ale tak偶e Azja oraz Oceania.

Pozyskiwanie ziaren z owoc贸w kawowca

kawa obrazek 4

Zebrane z ro艣lin owoce musz膮 by膰 wr臋cz natychmiast dok艂adnie oczyszczone, a nast臋pnie w mo偶liwie najkr贸tszym czasie poddane dalszej obr贸bce. W celu pozyskania ziaren mo偶na u偶y膰 dw贸ch r贸偶nych metod, praktykowanych po prostu zale偶nie od plantacji.

Pierwsza z nich jest okre艣lana mianem mokrej, gdy偶 najpierw owoce trafiaj膮 do urz膮dzenia z wod膮, w kt贸rym usuwana jest ich sk贸rka. Nast臋pnie w niewielkich rynienkach owoce s膮 myte i jednocze艣nie usuwa si臋 z nich du偶膮 cz臋艣膰 mi膮偶szu. Resztki mi膮偶szu usuwa natomiast specjalny b臋ben wy艂o偶ony ciernym materia艂em. Po takiej obr贸bce nast臋puje moczenie i fermentacja przez oko艂o dob臋, aby ostatecznie kawa trafi艂a do suszenia na s艂o艅cu.

Druga metoda okre艣lana jest mianem suchej. Tutaj po prostu owoce od razu po zerwaniu s膮 suszone na s艂o艅cu przez oko艂o miesi膮c. Po tym procesie owoce trafiaj膮 do b臋bna z tark膮, gdzie nast臋puje mechaniczne usuni臋cie sk贸ry oraz mi膮偶szu.

Naturalnie niezale偶nie od metody na koniec kawa jest sortowana, a nast臋pnie poddawana bardzo skrupulatnej ocenie jako艣ciowej. Kawa do naszych sklep贸w dociera w formie ziarnistej (mog膮 to by膰 ziarna palone lub niepalone), mielonej oraz rozpuszczalnej. Zastanawiacie si臋, kt贸rych z tych rodzaj贸w jest najlepszy?

Kawa ziarnista, mielona i rozpuszczalna 鈥 co wybra膰?

Tak naprawd臋 nie mo偶emy w jakikolwiek spos贸b wyrokowa膰, jaki wyb贸r kawy jest najlepszy, gdy偶 wiele zale偶y od indywidualnych predyspozycji. Pod wzgl臋dem walor贸w smakowych oraz aromatu na pewno najlepszym rozwi膮zaniem jest forma ziarnista. O tym, czym cechuje si臋 najlepsza kawa ziarnista, dowiesz si臋 z artyku艂u poni偶ej.

Sprawd藕 r贸wnie偶:聽Najlepsza kawa ziarnista

Kawa ziarnista

Mi艂o艣nicy naprawd臋 aromatycznej kawy o g艂臋bokim smaku zdecydowanie najcz臋艣ciej decyduj膮 si臋 na zakup ca艂ych ziaren. Rodzi to pewn膮 niedogodno艣膰, gdy偶 trzeba mie膰 w domu m艂ynek do ich zmielenia, ale nagrod膮 jest tutaj doskona艂a 艣wie偶o艣膰. Dobrze przechowywane ziarna na d艂ugo zachowuj膮 swoj膮 艣wie偶o艣膰, a ich mielenie tu偶 przed przygotowaniem napoju pozwala nam u uzyskanie pe艂ni aromatu i smaku. Oczywi艣cie przy tym wyborze trzeba liczy膰 si臋 z konieczno艣ci膮 po艣wi臋cenia wi臋kszej ilo艣ci czasu na przygotowanie napoju.

Posta膰 zmielona

W tym przypadku otrzymujemy ju偶 po prostu zmielone wcze艣niej przez producenta ziarna kawy. Jest to rozwi膮zanie wygodne, gdy偶 kaw臋 mo偶na zaparzy膰 bardzo szybko. Z drugiej jednak strony nale偶y pami臋ta膰 o tym, 偶e kawa mielona szybciej traci sw贸j smak i aromat. Proces ten przyspiesza, je艣li produktu nie przechowuje si臋 w szczelnie zamkni臋tym, suchym opakowaniu.

Kawa rozpuszczalna

Tutaj mamy ju偶 do czynienia z typowym produktem dedykowanym przede wszystkim osobom chc膮cym naprawd臋 szybko przygotowywa膰 sw贸j ulubiony nap贸j. Jest jednak mn贸stwo os贸b, kt贸re ceni膮 sobie unikalno艣膰 smaku kawy rozpuszczalnej. Zaparzanie polega po prostu na wsypaniu ma艂ych granulek do fili偶anki i zalaniu przegotowan膮 wod膮 o temperaturze oko艂o 90 stopni..

Kapsu艂ki

Niewielkie ekspresy ci艣nieniowe do przygotowywania kawy w warunkach domowych s膮 niedrogie i wykorzystuje si臋 w nich w艂a艣nie kapsu艂ki. Znajduj膮ca si臋 w nich kawa mielona jest szczelnie zamkni臋ta i wystarcza na przygotowanie jednej fili偶anki napoju. Kapsu艂ka jest otwierana automatycznie przez ekspres, do kt贸rego nale偶y j膮 wcze艣niej w艂o偶y膰. Jako艣膰 takiej kawy mimo wszystko jest dyskusyjna.

Czy fili偶anka ma艂ej czarnej pozytywnie wp艂ywa na zdrowie?

Je艣li uwa偶nie czytali艣cie do tej pory, to na pewno wiecie ju偶, 偶e kr贸tko po pojawieniu si臋 kawy w Polsce powsta艂a opinia, jakoby spo偶ywanie tego napoju by艂o gro藕ne dla zdrowia. Oczywi艣cie od dawna wiemy, 偶e wcale tak nie jest i, co wi臋cej, kawa ma wiele aspekt贸w prozdrowotnych, o kt贸rych za chwil臋 powiemy szerzej.

Podstaw膮 jest tutaj jednak umiarkowanie. Nap贸j dostarcza organizmowi kofein臋, kt贸ra wykazuje pozytywne dzia艂anie na zdrowie tylko w niezbyt du偶ych ilo艣ciach. Jakich? Nadal nie do ko艅ca uda艂o si臋 idealnie okre艣li膰 bezpieczne, dzienne spo偶ycie kofeiny. Wyniki bada艅 prowadzonych na 艣wiecie wci膮偶 troch臋 si臋 r贸偶ni膮.

Amerykanie uwa偶aj膮, 偶e bezpieczna, dzienna dawka wynosi 4 mg na ka偶dy kilogram naszej masy cia艂a, natomiast w Europie cz臋sto s艂yszy si臋 o tym, 偶e bezpieczna dawka to 6 mg na kilogram. Jedno jest pewne, 2-3 fili偶anki aromatycznej kawy dziennie na pewno nikomu nie zrobi膮 krzywdy.

Bez w膮tpienia najzdrowsza metoda picia kawy to taka, w kt贸rej kontakt fus贸w z wod膮 jest stosunkowo kr贸tki. Z tego te偶 powodu nierzadko zaleca si臋 przyrz膮dzanie napoju w ekspresie lub w tradycyjnej kawiarce, cho膰 z powodzeniem mo偶na stosowa膰 tak偶e wymy艣lone przez siebie metody domowe na zaparzanie, byle tylko do艣膰 szybko pozbywa膰 si臋 fus贸w.

Skoro mowa o zdrowiu, to czas wymieni膰 kilka najwa偶niejszych zalet codziennego picia kawy, oczywi艣cie w rozs膮dnych ilo艣ciach.

Zalicza si臋 do nich:

Dodawanie energii, poprawianie metabolizmu i pozytywny wp艂yw na zdolno艣ci poznawcze oraz na kr贸tkotrwa艂膮 pami臋膰

Badania dowodz膮, 偶e osoby regularnie pij膮ce kaw臋 rzadziej umieraj膮 na choroby zwi膮zane z uk艂adem kr膮偶enia

Mo偶e zmniejsza膰 ryzyko zachorowania na cukrzyc臋, marsko艣膰 w膮troby, kamic臋 偶贸艂ciow膮 (u m臋偶czyzn), Parkinsona.

Poprawia trawienie

Zaparzanie kawy w warunkach domowych 鈥 czy istnieje idealna metoda?

french press ob 1

Jak wielu jest ludzi na tym 艣wiecie, tak wiele znajdziemy opinii na temat najlepszych sposob贸w zaparzania kawy oraz tego, kt贸re konkretnie kawy oferuj膮 najpi臋kniejszy aromat czy najg艂臋bszy smak. Sko艅czmy jednak z tym 鈥瀗aj鈥, gdy偶 prawda jak zwykle le偶y gdzie艣 po艣rodku. Nie ma bowiem metody uniwersalnie idealnej, kt贸ra ka偶demu przypadnie do gustu.

Je艣li nale偶ycie do grona mi艂o艣nik贸w kawy, kt贸rzy wr臋cz uwielbiaj膮 odkrywanie nowych smak贸w oraz aromat贸w, to rada jest jedna – po prostu eksperymentujcie i dajcie si臋 ponie艣膰 swojej fantazji. R贸偶ne temperatury wody, wyb贸r innych mieszanek, wykorzystanie przer贸偶nych akcesori贸w do zaparzania. Niby drobne zmiany, a nagle mo偶e si臋 okaza膰, 偶e nawet dok艂adnie ta sama mieszanka smakuje inaczej, ni偶 wcze艣niej! Niech proces zaparzania kawy stanie si臋 dla Was przygod膮 i zabaw膮 jednocze艣nie, a poszukiwanie nowych metod prawdziwym hobby.

Oczywi艣cie najszybciej i najbezpieczniej naszykowa膰 sobie sw贸j ulubiony nap贸j w ekspresie ci艣nieniowym czy przelewowym, ale pami臋tajcie, 偶e je艣li naprawd臋 chcecie pozna膰 pi臋kno picia kawy, pr贸bujcie przyrz膮dza膰 j膮 samodzielnie.

Je偶eli natomiast szukacie najlepszych na 艣wiecie mieszanek od znanych i cenionych producent贸w, to zapraszamy do naszego sklepu. Mamy wszystko, co potrzebne do rozkoszowania si臋 niczym niezak艂贸conym smakiem i aromatem kawy. To produkty najwy偶szej jako艣ci, w wielu r贸偶nych rodzajach, ale nadal w konkurencyjnych cena. Zajrzyjcie do nas i przekonajcie si臋, 偶e kawa ukrywa wiele wspania艂ych oblicz, kt贸re dzi臋ki nam b臋dziecie mogli stopniowo odkrywa膰.

Ziarna jako艣ci speciality

kawa ziarnista obrazek 10

Akcesoria do parzenia

jak dzia艂a french press ob 1

Wizyta w kawiarni mo偶e wywo艂a膰 konsternacj臋

Samodzielne przygotowanie kawy w zaciszu w艂asnego domu mo偶e sprawi膰 mn贸stwo rado艣ci, ale przecie偶 wi臋kszo艣膰 z nas lubi r贸wnie偶 od czasu do czasu zrelaksowa膰 si臋 w klimatycznej kawiarni. Je艣li po otrzymaniu karty w takim miejscu macie problem z wyborem, bo niekt贸re nazwy niewiele Wam m贸wi膮, to ju偶 spieszymy z pomoc膮.

Najwi臋ksz膮 popularno艣ci膮 cieszy si臋 kawa przygotowywana w ekspresie i to jej nazwy potrafi膮 u niejednej osobie wywo艂a膰 konsternacj臋. Znajdziemy tam przede wszystkim:

Flat white
Espresso macchiato
Latte macchiato
Cappuccino
Espresso

Klasyczne i znane ka偶demu espresso

Ta kawa jest chyba doskonale znana ka偶demu. Kojarzy nam si臋 przede wszystkim z ma艂膮 fili偶ank膮 i z bardzo aromatycznym naparem. Bior膮c pod uwag臋 receptur臋 klasyczn膮, espresso ma obj臋to艣膰 25 ml i przygotowuje si臋 je z 7 gram贸w kawy. Tyle teoria, gdy偶 obecnie bari艣ci uwielbiaj膮 eksperymentowa膰, dobieraj膮c na przyk艂ad czas parzenia czy obj臋to艣膰 do rodzaju wykorzystywanej kawy.

Jedno jest pewne, espresso jest kaw膮 o bardzo intensywnym smaku, przepi臋knym aromacie, kt贸ra powinna by膰 naprawd臋 bardzo g臋sta, wr臋cz lepka. Sam smak natomiast w du偶ej mierze zale偶y od tego, jakie ziarna wykorzystano przy zaparzaniu. Warto przy okazji podkre艣li膰, 偶e intensywny smak nie musi oznacza膰 tego, 偶e nap贸j je bardzo mocny. Cz臋sto uznaje si臋, 偶e espresso zawsze jest kaw膮 niesamowicie mocn膮, a to nie zawsze jest prawd膮.

Cappuccino

Tego napoju nie trzeba pewnie nikomu specjalnie charakteryzowa膰. Mleczna kawa powstaje na bazie espresso, do kt贸rego barista po prostu dodaje spienione mleko, zazwyczaj z wykorzystaniem specjalnej dyszy z gor膮c膮 par膮. Co ciekawe, bardzo 艂atwo przygotowa膰 cappuccino nieprawid艂owo, przez co straci ono sw贸j unikalny smak. Mleko po spienieniu powinno by膰 idealne g艂adkie, wr臋cz jogurtowe, aby wydoby膰 z niego maksimum s艂odyczy i zapewni膰 kawie odpowiedni膮 konsystencj臋.

Latte macchiato

Aby zrozumie膰 ide臋 tego napoju, nale偶y przede wszystkim pozna膰 znaczenie w艂oskiego s艂owa macchiato. Oznacza ono zabrudzenie lub poplamienie, natomiast latte to mleko. Teraz robi si臋 ju偶 艂atwo, gdy偶 jest to po prostu mleko 鈥瀙oplamione鈥 kaw膮. Zn贸w korzystamy z espresso i, podobnie jak w cappuccino, mleko spieniamy. W tym przypadku mleko jednak przewa偶a i sam nap贸j cz臋sto podawany jest w formie estetycznie przygotowanych warstw. Wysoka, zw臋偶aj膮ca si臋 ku do艂owi szklanka na dole wype艂niona jest mlekiem, p贸藕niej kaw膮, a na ko艅cu pian膮 mleczn膮.

Caffe latte

W wielu kawiarniach podawane jest r贸wnie偶 caffe latte, cz臋sto mylone z om贸wionym wcze艣niej latte macchiato. Tutaj dominuje jednak kawa, naturalnie jak zawsze espresso, kt贸ra podawana jest po prostu z mlekiem po 贸wczesnym, bardzo delikatnym jego spienieniu.

Espresso macchiato

Kolejna wariacja tradycyjnego espresso z mlekiem. R贸偶nica polega jedynie na tym, 偶e mamy tutaj do czynienia z malutk膮 fili偶ank膮, tak膮 sam膮 jak do espresso. Kiedy kawa zostanie zalana, barista po prostu dodaje mleka, uzupe艂niaj膮c tym samym fili偶ank臋 po jej brzegi.

Flat white

Zasada przygotowania tego napoju nie zaskoczy ju偶 pewnie nikogo. Espresso jest wzbogacone bardzo lekko spienionym mlekiem, a r贸偶nica polega na tym, 偶e baz臋 stanowi podw贸jne espresso, a wi臋c do stolika dostaniemy wi臋cej tego, co tak kochamy.

Mamy nadziej臋, 偶e uda艂o nam si臋 chocia偶 troch臋 przybli偶y膰 Wam jak偶e ciekaw膮 histori臋 kawy, a i jednocze艣nie zainspirowa膰 Was do eksperymentowania z jej przygotowaniem. Zapraszamy oczywi艣cie do naszego sklepu. Mamy wiele interesuj膮cych mieszanek, dzi臋ki kt贸rym ka偶dy mo偶e troch臋 poeksperymentowa膰, odkrywaj膮c wyj膮tkowo艣膰 kawy zupe艂nie na nowo.

5/5 - (1 vote)