Spis treści
- 1 Czym jest kwasowość kawy?
- 2 Kwaśność a kwasowość – różnice
- 3 Sposób parzenia kawy a smak kawy
- 4 Z czego wynika to, że kawa jest kwaśna?
- 5 Jak na kwasowość w kawie wpływa pochodzenie?
- 6 Jak sposób obróbki kawy wpływa na jej kwasowość?
- 7 Jaką kawę wybrać?
- 8 Kwasowość kawy – podsumowanie
- 9 Palarnia kawy Finest Coffee
Jednym z tematów związanych z kawą, który budzi kontrowersje, jest kwasowość w kawie. Osoby, które piją ten napój, często twierdzą, że najważniejsze w kawie jest to, aby nie była kwaśna. Ci, którzy tak mówią, zwykle uważają, że kwaśna i kwasowa kawa to jedno i to samo. Jednakże czy na pewno? Czy może jest to kwestia uzależniona od naszych oczekiwań i upodobań? Czym jest kwasowość i jak wpływa na smak kawy?
Czym jest kwasowość kawy?
Kwasowość to naturalny smak owoców. Jeśli mówi się o kwasowości kawy, to oznacza to, że kawa z reguły jest bardzo dobrej jakości. Takie ziarna często wypalane są na jasno, ponieważ nie mają żadnych defektów, które trzeba by ukryć. Kwasowość sprawia, że kawa zyskuje bogatszy smak, tworząc wraz z goryczką i słodyczą fantastyczne dopełnienie smaków. Za kwasowość kawy odpowiada kwas jabłkowy, kwas cytrynowy oraz octowy. Poza chemicznym aspektem, kwasowość bierze się głównie z klimatu i otoczenia, w jakim kawa rośnie.
Wiedz jednak, że intensywność kwaśnego smaku kawy jest też uzależniona m.in. od miejsca, z którego pochodzi kawa. Każdy region różni się pod względem warunków naturalnych, co ma wpływ na smak naparu. Jeśli lubisz kwasowość, to szukaj kaw pochodzących z Afryki – np. Kenii, Etiopii, czy Rwandy. Gdy jednak nie za bardzo lubisz łączyć kwaśny smak z kawą, to zainteresuj się kawami pochodzącymi z Ameryki Środkowej i Południowej.
Kwaśność a kwasowość – różnice
Na samym początku należy wspomnieć przede wszystkim, co różni te dwa pojęcia – kwaśność i kwasowość.
Gdy kawa jest kwaśna, to oznacza, że jest zła i podczas jej procesów obróbki lub przyrządzania doszło do pewnych nieprawidłowości. Jedną z możliwych przyczyn takiego stanu może być niska jakość kawy. Kwaśna kawa często spotykana jest np. w marketach, ziarna takich kaw są niskiej jakości, mieszane z różnymi gatunkami i wypalana na ciemno w celu ukrycia defektów.
Natomiast kwasowe nuty w kawie wpływają na jej smak i aromat – między innymi podkreślając różnorodne nuty smakowe zawarte w niej. Np. limonki, orzechy, cytrusy, kwiaty itd.
Kawa kwaśna (sour) a kawa kwaskowa (acidity) to dwa inne pojęcia i różne kawy.
Sposób parzenia kawy a smak kawy
Nieprzyjemny kwaśny posmak kawy ściśle związany jest też ze sposobem parzenia. Jeśli temperatura wody była zbyt niska, czas parzenia zbyt krótki, a proporcje składników (czyli kawy i wody) niewłaściwe, to może pojawić się kwaśny smak.
Natomiast kwasowość kawy jest bardzo pożądana. Jest to pewnego rodzaju ostrość, którą można poczuć w ustach po wypiciu kawy. Kwasowość kawy bierze się z makro i mikroelementów, które mają owoce kawowca – są to m.in. cukry, kwasy i tłuszcze.
Generalnie warto, żebyś pamiętał, że kwasowość to kwaśność, aczkolwiek kwaśność to już nie kwasowość.
Z czego wynika to, że kawa jest kwaśna?
Kwaśność kawy może być spowodowana wieloma czynnikami. Najczęściej jednak jest wynikiem niskiej jakości ziaren. Jej przejawy to m.in. duża ilość defektów, czy niedojrzałość. Wtedy smak kwaśny staje się agresywny i mocno przypomina ocet winny. Kwaśność kawy może być też oznaką starzenia się i utleniania tłuszczów na powierzchni kawy. Producenci jednak tuszują te niedoskonałości i wypalają ziarno bardzo ciemno, wskutek czego traci ono swoje naturalne smaki i aromaty, a zastępują je spalenizna i gorycz.
Podsumowując, kawa jest kwaśna kiedy:
- stopień wypalenia jest zbyt mocny;
- ziarna są niskiej jakości;
- sposób parzenia jest niewłaściwy.
Jak na kwasowość w kawie wpływa pochodzenie?
Dokonując wyboru kawy w sklepie, możesz bardzo szybko określić jej kwasowość. W tym celu wystarczy, że spojrzysz na oznaczenia znajdujące się na opakowaniu produktu. Wśród najważniejszych informacji znajdziesz m.in. rodzaj kawy, miejsce i wysokość uprawy, oraz datę palenia i zbioru. Wiedz także, że Arabika to znacznie łagodniejsza kawa niż Robusta. Gdy jednak szukasz kawy o niższej kwasowości, to zainteresuj się mieszankami – np. 80% Arabika i 20% Robusta, pochodzącymi z Ameryki Środkowej i Południowej (Brazylii czy Peru). Wyższą kwasowość kawy mogą zapewnić Ci ziarna afrykańskie – np. z Kenii lub Etiopii.
Jak sposób obróbki kawy wpływa na jej kwasowość?
Szczególnie ważnym czynnikiem wpływającym na poziom kwasowości kawy jest sposób obróbki kawy. Ogólnie rzecz biorąc, można wyróżnić trzy metody – na sucho, na mokro i mieszany.
- Natural – czyli proces na sucho, podczas którego nie wykorzystuje się wody. Polega na tym, że ziarna suszy się na płytach lub stołach na słońcu przez około miesiąc i regularnie je się obraca. Choć jest to niezwykle czasochłonny proces, to jednak jeden z najpopularniejszych. Umożliwia on uzyskanie kaw wyróżniających się owocowymi nutami o niskiej kwasowości.
- Washed – to proces na mokro, który wymaga zastosowania wody. Ziarna umieszcza się w zbiornikach z wodą, gdzie ma miejsce proces fermentacji. Kolejnym etapem jest umycie ziaren kawy i ich suszenie (na słońcu lub mechanicznie). To sposób obróbki, który pozwala na uzyskanie kawy o intensywnej kwasowości.
- Honey – ostatni sposób obróbki polega na przepłukaniu ziaren, oczyszczeniu ich i umieszczeniu w zbiornikach wodnych. Fermentacja trwa zaledwie kilka godzin, a później ziarna są suszone w pełnym słońcu.
Jaką kawę wybrać?
Najlepiej zamówić kilka kaw różnego pochodzenia i sprawdzić, która nam najlepiej smakuje. Pojęcie „kawa najlepsza” jest terminem subiektywnym, każdy ma inne odczucia i preferencje. Z pewnością warto wybierać kawy świeżo palone (najlepiej specialty) z wysoką punktacją SCA (Specialty Coffee Association of America). W przypadku osób, które lubią nuty słodyczy i aromat czekolady lub karmelu to możemy polecić kawy z Ameryki Południowej, a dokładnie z Brazylii lub Gwatemali. Kawy te charakteryzują się również niskim poziomem kwasowości i rzadko w nich wyczuwane są nuty owoców. Natomiast miłośnicy ziaren o wysokiej kwasowości, powinny zwrócić uwagę przede wszystkim na kawy jasno palone z Etiopii, Kenii lub Peru.
Kwasowość kawy – podsumowanie
Reasumując, jeśli często zdarza Ci się pić kawę, to musisz wiedzieć, że możesz się spotkać zarówno z niepożądanym kwaśnym smakiem, który zwykle świadczy o niskiej jakości kawy, jak i przyjemną owocową kwasowością, która sprawia, że kawa jest bardzo smaczna i wyczuwalne w niej są takie nuty owoców jak m.in. truskawka, mandarynka, czy limonka. Tę oczekiwaną kwasowość w kawie mogą zapewnić dobrej jakość ziarna, dlatego pamiętaj, aby na nich nie oszczędzać i nabywać je jedynie ze sprawdzonych miejsc.
Palarnia kawy Finest Coffee
Jeśli szukasz różnych kaw, o różnym stopniu kwasowości i wysokiej jakości - koniecznie sprawdź ofertę naszej palarni. Oprócz kaw, znajdziesz u nas również herbaty oraz akcesoria do kawy. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.
Sprawdź też nasze inne wpisy: