Spis treści
Latte Macchiato to kawa znana na całym świecie, jako napój o wspaniałym smaku i aromacie. Jest jednym z najbardziej uwielbianych i popularnych rodzajów kawy zamawianych w kawiarniach. W tym artykule prześwietlimy tę wyjątkową kawę, dowiemy się, co kryje się za jej nazwą i jak przygotować ją w domu, bez ekspresu do kawy.
Co to jest Latte Macchiato?
Nazwa „latte macchiato” pochodzi z języka włoskiego i dosłownie oznacza „splamione mleko”. Nazwa ta odnosi się do charakterystycznego wyglądu tego napoju, gdzie duża ilość mleka jest „splamiona” kawą. W przeciwieństwie do tradycyjnego caffe latte, w którym kawa jest podstawowym składnikiem, w latte macchiato to mleko, a nie kawa, odgrywa główną rolę.
Mimo iż sama kawa odgrywa w tym przepisie mniejszą rolę, to jej wybór jest znaczący. To ona finalnie nada smak i aromat. Najlepiej sprawdzi się tu bardzo intensywna i aromatyczna, świeżo palona kawa Brazylia Cerrado Patrocinio, z naszej palarni kawy.
Sprawdź także: Kawa latte przepis – nieskomplikowany i świetny przepis
Jesteśmy rzemieślniczą palarnią kawy, która powstała w 2014 roku. Od lat oferujemy swoim klientom wyłącznie wysokiej jakości kawę ziarnistą, którą wypalamy dzień przed każdą wysyłką. Zapraszamy do naszego sklepu internetowego, w którym znajdą Państwo szeroki wybór doskonałych kaw 100% Arabica.
Latte Macchiato - kawa z warstwami
Jak już zaznaczyliśmy wcześniej, kluczowym składnikiem, który nadaje latte macchiato wyjątkowy smak, jest mleko. Właściciele automatycznych ekspresów do kawy mają ułatwione zadanie, gdyż po wciśnięciu jednego przycisku całą pracę wykona za nich maszyna. Co jeśli nie mamy ekspresu do kawy?
Aby osiągnąć ciekawy efekt trójwarstwowej kawy, potrzebne będą akcesoria do spieniania mleka. Istnieje wiele prostych sposobów na to, aby spienić mleko. My szczególnie polecamy french press (praskę francuską) lub tani, dostępny prawie w każdym markecie, ręczny spieniacz na baterie, który gwarantuje niesamowicie puszystą mleczną piankę.
- French Press - spienianie mleka
Aby przygotować puszystą piankę mleczną za pomocą french pressa najpierw wlej ciepłe mleko w ilości 180-200 ml do naczynia z tłokiem. Należy zachować ostrożność, aby nie nalać zbyt dużo mleka, ponieważ podczas procesu spieniania mleko zwiększa objętość i unosi ku górze. Następnie, energicznie poruszaj tłokiem w górę i w dół przez około 15-30 sekund. Teraz możesz delikatnie wlać spienione mleko do wysokiej szklanki. Co dalej – o tym poniżej!
- Spieniacz na baterie - spienianie mleka
Ręczny spieniacz gwarantuje uzyskanie niesamowicie puszystej mlecznej pianki w około 30 sekund. Wystarczy do wysokiej szklanki wlać ciepłe mleko, zanurzyć końcówkę spieniacza delikatnie pod powierzchnią mleka i włączyć. Następnie po uzyskaniu pianki wykonujemy kilka szybkich ruchów w kierunku dna szklanki, aby połączyć piankę z pozostałą ilością mleka i oto przed nami wspaniale spienione mleko.
Sprawdź także: Najlepsza kawa ziarnista – jak ją wybrać?
Przepis na Latte Macchiato bez ekspresu
Brak automatycznego ekspresu do kawy nie jest przeszkodą w przygotowaniu pysznego latte macchiato z warstwami. Oto przepis krok po kroku:
- Składniki:
- wysoka szklanka 350 ml
- 200 ml mleka 2% lub 3,2%
- podwójne espresso (60 ml)
- 2 łyżeczki syropu smakowego (opcjonalnie, według preferencji smakowych)
- Czekoladowe wiórki lub kakao (opcjonalnie, do dekoracji)
Swoją kawę Latte Macchiato możesz również urozmaicić wieloma innymi dodatkami smakowymi. Wybór jest naprawdę ogromny, dlatego zapoznaj się z naszym artykułem dostępnym poniżej na ten temat.
Sprawdź koniecznie: Dodatki do kawy – odkryj tajniki dodatków do kawy
Instrukcja przygotowania
Przygotuj espresso: Jeśli nie masz ekspresu do kawy, możesz użyć kawiarki do przygotowania espresso lub zaparzyć mocną kawę we french pressie.
Podgrzej mleko: Polecamy użycie mleka 3,2%. Dlaczego? Tłuszcz odgrywa rolę nośnika smaku, więc kawa będzie bardziej intensywna. W rondelku podgrzej mleko, nie doprowadzając go do wrzenia. Idealna temperatura to 60 stopni C.
Przygotuj szklankę: Wybierz wysoką, przezroczystą szklankę i wlej do niej podgrzane i spienione według naszej instrukcji mleko.
Wlej espresso: Ostrożnie i powoli wlej przygotowane espresso na powierzchnię mleka, aby nie zmieszać składników.
Dekoruj (opcjonalnie): Jeśli lubisz, posyp latte macchiato czekoladowymi wiórkami lub odrobiną kakao.
Podsumowanie
Latte macchiato to klasyczna kawa o bogatym smaku i pięknym wyglądzie. Nazwa tego napoju, która oznacza „plamioną mlekiem”, odnosi się do charakterystycznego efektu warstw. Niezależnie od tego, czy korzystasz z ekspresu do kawy czy przygotowujesz napój ręcznie, latte macchiato zawsze będzie doskonałym wyborem dla miłośników kawy. Teraz, mając ten przepis, możesz cieszyć się aromatycznym napojem w zaciszu własnego domu.
Aby uzyskać jeszcze wyjątkowszy smak swojego latte macchiato, zachęcamy do wykorzystania kawy świeżo palonej, z naszej palarni kawy. Świeżo palone ziarna kawy dodadzą niepowtarzalnego aromatu i głębszego smaku, co sprawi, że Twój napój będzie jeszcze bardziej wyjątkowy i satysfakcjonujący. Wybierając kawę z Twojej palarni, masz pewność, że używasz najwyższej jakości składnika, co wpłynie korzystnie na finalny efekt Twojego latte macchiato.
Odkryj świat aromatów w naszej palarni kawy!
Nasza palarnia kawy posiada szeroki wybór kaw w swoim asortymencie. Wszystkie ziarna wypalamy tuż przed wysyłką. Zapraszamy do odwiedzin naszego sklepu internetowego. Tu każdy znajdzie dla siebie doskonałą kawę.
