Spis treści
- 1 Kawa Arabica
- 2 NAJLEPSZA KAWA ZIARNISTA WYRÓŻNIANA JEST TYTUŁEM „SPECIALTY COFFEE”
- 3 Dobra jakość nie musi iść w parze z wysoką ceną
- 4 Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu
- 5 Zwracamy uwagę na świeżość kawy
- 6 Odmienny sposób palenia
- 7 Arabica i Robusta – czym się różnią?
- 8 Dlaczego warto kupować najlepsze kawy ziarniste do ekspresu w naszym sklepie?
- 9 CASCARA – kawowa herbata
- 10 Ranking kaw ziarnistych
- 11 Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?
Chcecie wiedzieć, jaka jest najlepsza kawa ziarnista na świecie? Dzisiaj postaramy się więc troszkę przybliżyć Wam ten, jakże ciekawy, temat.
Miłośników kawy oczywiście nie brakuje w naszym kraju, ale z pewnością większość nawet najbardziej zagorzałych fanów owego napoju nie do końca ma świadomość tego, co tak naprawdę wpływa na jakość samej kawy, a później na smak i aromat gotowego już napoju. Co więcej, często nie zdajemy sobie również sprawy z tego, że proces wypalania ziaren powinien być dopasowany. Do tego, czy kawa będzie po prostu zaparzana, czy przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym.
Kawa Arabica
Hasło „kawa Arabica” kojarzy na pewno każdy z Was. Już od naprawdę długiego czasu to właśnie ten gatunek kawy uchodzi na świecie za najbardziej szlachetny, mający najwięcej walorów smakowych i zapachowych, w wielu przypadkach kosztując dosłownie majątek. Dobrym tego przykładem jest Kopi Luwak. Jedna jej filiżanka może nas kosztować nawet 200 zł.
Ziarna pozyskiwane są z kawowych drzew lub krzewów, które obecnie uprawia się między innymi na terytorium Brazylii, Kolumbii, Indonezji, Etiopii czy Gwatemali i Meksyku. Choć ceny niektórych rodzajów kaw mogą wywołać ból głowy, to jednak wcale nie stanowią one wyznacznika jakości, a przede wszystkim dobrego smaku oraz wspaniałego aromatu. Wiele zależy od tego, jak rośliny były uprawiane oraz jak przebiega proces ich wypalania i mielenia.
NAJLEPSZA KAWA ZIARNISTA WYRÓŻNIANA JEST TYTUŁEM „SPECIALTY COFFEE”
Tak, mało kto o tym wie, ale miarą jakości kawy jest właśnie posiadanie tytułu „specialty coffee”, przyznawanego przez zespół światowych ekspertów od końca lat 60 ubiegłego stulecia. Kawa może otrzymać maksymalnie 100 punktów, a tytuł dostają jedynie te, których wynik przekroczył wartość 80. W efekcie jedynie 5% z całej produkowanej na świecie kawy może pochwalić się takim mianem.
Kawy z tej kategorii przede wszystkim charakteryzują się naturalnością. Nawet najdroższe na świecie produkty tego typu pochodzą z uprzemysłowionych upraw, często sztucznie nawożonych, w których stawia się na produkcję masową, a nie na jakość. W przypadku „specialty coffee” mamy do czynienia z malutkimi, naturalnymi plantacjami jedynie na tych obszarach naszej planety, gdzie panuje idealny mikroklimat dla kawowca. Nie ma tutaj mowy o nawożeniu czy wykorzystaniu ciężkich maszyn do zbiorów. Również sam proces wypalania przebiega w sposób o wiele bardziej naturalny i nienastawiony na masową produkcję.
Jeśli więc szukacie naprawdę dobrej Arabiki, to polecamy kierować się tytułem „specialty coffee”. Jako ciekawostkę musimy dodać również, że niektóre kawy otrzymały tytuł „cup of excellence”. To już prawdziwe rarytasy, ziarna, które osiągnęły wynik powyżej 86 punktów w przytaczanej przez nas wcześniej skali.
Dobra jakość nie musi iść w parze z wysoką ceną
Teraz coś, co pewnie wiele osób zaskoczy. Wspominaliśmy już o tym, że Kopi Luwak kosztuje nawet 200 zł za jedną filiżankę. Bardzo ceniona jest również Jamaica Blue Mountain, za którą w Polsce zapłacimy około 700-800 do nawet 1000 zł za kilogram. Blue Mountain owiana jest jednak jedynie smakowymi mitami, a jej wysoka cena wynika przede wszystkim z niewielkiej ilości ziaren, które trafiają na nasz kontynent. Kopi Luwak natomiast, jest trudna w produkcji, a co za tym idzie rzadka i nieprzyzwoicie droga, lecz jej smak oraz aromat pomimo tego wcale nie prezentują się imponująco.
Przykładów bardzo drogich kaw, którym nie należy się miano tych najlepszych, można by wymieniać oczywiście dużo więcej. Niestety jednak bardzo często pochodzą one z przemysłowych upraw, a ich niebotyczna cena jest w dużej mierze efektem legend, jakie dookoła nich krążą lub słabej dostępności ziaren.
Najlepsza kawa ziarnista na świecie, oznaczona znakiem „specialty coffee”, zazwyczaj jest o wiele tańsza i przeciętnie zapłacimy za nią około 100 zł za kilogram, choć zdarzają się także ziarna droższe do nawet 200 zł za 1 kg.
Sprzedajemy najlepszą kawę Arabica w przystępnych cenach i z gwarancją świeżości. To specjalnie wyselekcjonowane gatunki, kawy „specialty coffee”, które pozwolą na nowo odkrywać radość z wypicia każdej „małej czarnej”. Zajrzyj na stronę i sprawdź naszą ofertę już dziś.
Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu
Posiadacze ekspresów ciśnieniowych nierzadko stają przed dużym dylematem docierając do półek sklepowych, które aż uginają się od różnego rodzaju kaw. Czym się tutaj kierować? Czy wysoka cena faktycznie jest wyznacznikiem jakości i smaku? Czy kawa Arabica będzie lepsza od Robusty? A może należy kierować się innymi elementami? Postaramy się nieco przybliżyć ten temat.
Zwracamy uwagę na świeżość kawy
Wbrew pozorom najdroższa na półce kawa wcale nie musi być najlepsza. Pomijając kwestie gustu, musimy przede wszystkim pamiętać o świeżości. Na większości opakowań producenci zamieszczają dokładną datę palenia i naprawdę warto zwrócić na nią uwagę. Najczęściej termin przydatności do spożycia to 2 lata od tej daty, ale niektóre mieszkanki mogą mieć ten termin krótszy i stosowne informacje również powinniśmy znaleźć na opakowaniu. Staramy się przede wszystkim kupować kawy świeże, które wypalone zostały stosunkowo niedawno.
Czy wiesz, że w naszej palarni kawy wszystkie ziarna wypalamy dopiero po złożeniu zamówienia?
Odmienny sposób palenia
Na sam początek warto wspomnieć o tym, że mieszkanki kaw mogą być przygotowywane w odmiennych procesach palenia, zależnie od tego, w jaki sposób mają być one wykorzystywane. To, co nas interesuje w tym przypadku to fakt, że kawa do ekspresu ciśnieniowego jest wypalana stosunkowo długo, w temperaturze około 210-215 stopni, aby osiągnąć odpowiednie walory estetyczne ziaren, jak i aromatyczne. W przypadku kaw do ekspresów przelewowych czas wypalania jest o wiele krótszy, co przekłada się na dużo jaśniejszy kolor ziarna.
Arabica i Robusta – czym się różnią?
Większość kaw do ekspresów dostępnych w sklepach to mieszanki, w których najczęściej znajduje się Arabica i Robusta. Choć ten pierwszy gatunek kawy jest powszechnie uważany za bardziej ekskluzywny, to jednak Robusta również ma wielu swoich zwolenników. Czym różnią się oba gatunki?
Arabica słynie z bardzo bogatego aromatu, dość delikatnego smaku i przede wszystkim z niewielkiej zawartości kofeiny. Do tego zawiera ona w sobie mnóstwo olejków, przez co przygotowana w ekspresie będzie bardziej gęsta, z pięknie wyglądającą pianką.
Robusta natomiast jest dużo mniej bogata w aromaty, ale za to zawiera o wiele więcej kofeiny. Jest też mniej oleista o dość gorzkawym smaku.
Efekt łączenia tych gatunków jest dość łatwy do przewidzenia. Jeśli mieszanka zawiera więcej Robusty, to będzie bardziej goryczkowa i z większą ilością kofeiny. Gdy natomiast w składzie przeważa Arabica, to mamy gwarancję delikatniejszego smaku napoju o wspaniałym aromacie, ale za to z mniejszą ilością kofeiny.
Jak widać, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, która kawa będzie najlepsza w tym przypadku. Zawsze kierujemy się własnym gustem, a wiedza o właściwościach gatunków kaw na pewno ułatwi nam podejmowanie trafnych decyzji.
Dlaczego warto kupować najlepsze kawy ziarniste do ekspresu w naszym sklepie?
Najwyższej jakości mieszanki kaw do ekspresu w doskonałej cenie to oferta, którą może pochwalić się nasz sklep internetowy. Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony. Mamy mnóstwo rodzajów kaw i wiele naprawdę atrakcyjnych promocji, dzięki którym na pewno zaoszczędzisz na zakupach.
CASCARA – kawowa herbata
Na koniec mała ciekawostka, która może się spodobać przede wszystkim osobom nie do końca lubującym się w kofeinie. Zazwyczaj ludzie są podzieleni na dwie grupy, czyli na zwolenników kawy (w różnych jej postaciach), jak i zwolenników herbaty, a więc teiny. Okazuje się, że istnieje napój, który może pogodzić obie te grupy, choć zapewne niewiele osób o nim słyszało.
Mowa tutaj o łuskach kawowca, które powszechnie określane są mianem Cascara. Jest to nic innego jak swoisty produkt uboczny po produkcji samej kawy. Ziarna wyciągnięte z owoców pozostawiają po sobie małe łuski i okazuje się, że z nich również można przygotować smaczny napój. Według wielu jego miłośników z jednej strony ma on lekko kawowy posmak, ale jednocześnie mamy tam również aromaty typowe dla smakowych herbat, takich jak róża, hibiskus czy czerwona porzeczka.
Łuski owoców kawowca po usunięciu z nich ziaren są dokładnie suszone na słońcu, czego efektem jest produkt w dużym stopniu przypominający znane nam wszystkich rodzynki. Przygotowanie naparu z suszonych łusek jest bardzo proste:
– bierzemy około 7 g suszu na każde 100 ml wody;
– susz zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 6 do 8 minut, a następnie filtrujemy łuski przez sitko;
– napój można pić na ciepło lub na zimno, ówcześnie schłodzony i wlany do szklanki z kostkami lodu.
Cascara jest wręcz idealna wtedy, gdy nie mamy ochoty na potężny zastrzyk kofeiny, ale nie chcemy rezygnować przyjemności wypicia napoju z pięknym aromatem kawy. Zawiera on w sobie tylko około 110ml kofeiny na każdy litr, co w przypadku zwykłej, czarnej kawy zamyka się w przedziale od 400 do nawet 800ml. Warto dodać na koniec, że długość parzenia nie ma w zasadzie żadnego wpływu na zawartość kofeiny w napoju.
Masz ochotę skosztować wyjątkowej kawy Cascara, która łączy w sobie znakomity aromat kawy z wieloma zaletami typowymi dla herbaty? Zajrzyj w takim razie na stronę i już teraz skorzystaj z oferty naszego sklepu. Dla wielu, jest to najlepsza kawa ziarnista. Mamy mnóstwo dobrych jakościowo produktów w wyjątkowo przystępnych cenach.
Ranking kaw ziarnistych
Jeżeli szukasz najwyższej jakości kawy ziarnistej, warto zapoznać się z różnego rodzaju rankingami. Ranking kaw ziarnistych może czasem pomóc w podjęciu decyzji. Próżno jednak szukać najlepszych kaw ziarnistych w komercyjnych rankingach, ponieważ z reguły tworzone są one na zamówienie i kierowane są do niedoświadczonych konsumentów.
Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?
Jeśli szukasz najlepszej kawy ziarnistej, naszym zdaniem najlepiej zapoznać się z ofertą rzemieślniczych palarni kaw. Sprawdzić pochodzenie ziaren, historię plantacji, aromaty i spróbować świeżo wypalonej kawy, dopiero po złożeniu zamówienia. Data palenia kawy ma istotny wpływ na smak kawy.
