Spis treści
Pleśń w ekspresie do kawy to problem, który może zrujnować smak ulubionego napoju, a co gorsze, zagrażać naszemu zdrowiu. Warto zrozumieć, skąd bierze się pleśń w ekspresie, aby skutecznie jej zapobiegać i jak pozbyć się istniejącego problemu. W poniższym artykule omówimy przyczyny powstawania pleśni w ekspresach do kawy oraz jakie kroki należy podjąć, aby z nią walczyć.
Sprawdź także: Dlaczego ekspres robi za mało kawy?
Dlaczego i skąd bierze się pleśń w ekspresie do kawy?
Pleśń w ekspresie do kawy to zjawisko dość powszechne, zwłaszcza w przypadku ekspresów automatycznych. Ekspresy te zbudowane są w taki sposób, że trudno jest dojrzeć, co dzieje się w ich wnętrzu. Wysoka wilgotność, podniesiona temperatura oraz brak dostępu do światła sprzyjają rozwojowi grzybów. To sprawia, że pleśń w ekspresie do kawy nie jest rzadkością. Mimo że gorąca woda używana w procesie parzenia kawy zazwyczaj radzi sobie z pleśnią, to w automatycznych ekspresach nie jest ona zazwyczaj doprowadzana do wrzenia (ma około 93-95 stopni Celsjusza). Dlatego też warto regularnie zajrzeć do środka urządzenia, aby kontrolować stan czystości i uniknąć problemów z pleśnią. Istnieje kilka czynników, które sprzyjają jej rozwojowi:
- Zbyt długie trzymanie fusów
Fusy po kawie zawierają wilgoć, która może pozostać w ekspresie, jeśli nie są one regularnie usuwane. Wilgoć jest idealnym środowiskiem do rozwoju pleśni. Zazwyczaj ekspres sam poinformuje nas komunikatem na ekranie o tym, że należy wyrzucić fusy. Jeśli nie korzystamy z ekspresu regularnie, to należy wziąć pod uwagę częstsze opróżnianie pojemnika na fusy. Zalecamy także mycie go raz w tygodniu.
Sprawdź także: Fusy z kawy – zastosowanie
- Niska jakość kawy
Tanio nie znaczy smaczniej i zdrowiej. Kawa o niskiej jakości może zawierać zanieczyszczenia, które sprzyjają rozwojowi pleśni. Warto inwestować w wysokiej jakości ziarna kawy. Najlepiej zaopatrywać się w nią wprost od producenta, czyli w palarni kawy. Kawa wysokiej jakości nosi nazwę kawa specialty. Dokonując zakupu w naszej palarni mają Państwo dostęp do wszelkich szczegółów dotyczących każdej kawy, którą wypalamy oraz oferujemy w naszym sklepie internetowym. Wiemy skąd pochodzą nasze ziarna, na jakiej wysokości były uprawiane oraz jakiej metodzie obróbki zostały poddane po zbiorach. Każda nasza kawa posiada wysoką ocenę sensoryczną w skali „Specialty Coffee Association„.
Sprawdź także: Jak rozpoznać dobrą kawę?
Jesteśmy rzemieślniczą palarnią kawy, która powstała w 2014 roku. Od lat oferujemy swoim klientom wysokiej jakości kawę ziarnistą, którą wypalamy dzień przed każdą wysyłką. Zapraszamy do naszego sklepu internetowego, w którym znajdą Państwo szeroki wybór doskonałych kaw 100% Arabica.
- Nieużywanie filtra do wody lub brak okresowej wymiany filtra
Jeśli nie korzystamy w naszym ekspresie z filtra do wody lub wymieniamy go zbyt rzadko narażamy nasze urządzenie nie tylko na awarię z powodu odkładającego się w podzespołach kamienia, ale także przyczyniamy się do szybszego powstawania pleśni. Woda dostarczana do ekspresu jest zbyt bogata w minerały, dlatego osady mineralne mogą osadzać się wewnątrz ekspresu. To może stworzyć warunki do rozwoju pleśni.
- Wilgoć i brak światła
Wysoka wilgotność, która towarzyszy procesowi parzenia kawy oraz brak dostępu do światła, to idealne warunki do rozwoju pleśni i grzybów. Przynajmniej raz w tygodniu należy przemyć podzespoły ekspresu, które łatwo wyjąć. Jakie to elementy? O tym poniżej.
Konserwacja ekspresu - elementy, które trzeba regularnie czyścić
Aby zapobiec rozwojowi pleśni w automatycznym ekspresie do kawy i cieszyć się kawą o idealnym smaku warto regularnie czyścić następujące elementy:
- Pojemnik na fusy
Fusy zawierają resztki kawy i wilgoć, dlatego warto często opróżniać pojemnik na fusy. Pojemnik należy umyć ciepłą wodą z dodatkiem detergentu, a następnie dokładnie osuszyć przed ponownym umieszczeniem go w ekspresie.
- Tacka ociekowa
Tacka ociekowa jest miejscem, gdzie głównie zbiera się woda, ale i resztki kawy po parzeniu oraz po płukaniu wylewek, którymi chwilę wcześniej płynęło nasze espresso. Regularnie ją usuwaj, myjąc wodą i detergentem, aby uniknąć rozwoju pleśni.
- Pojemnik na wodę
W tym miejscu głównym problem są glony w ekspresie do kawy. Pojemnik na wodę również może stać się przyczyną rozwoju pleśni i grzybów. Nieużywanie filtra do wody lub niewymienianie go regularnie na nowy powoduje rozwijanie się np. glonów w pojemniku na wodę naszego ekspresu do kawy. Myj pojemnik na wodę regularnie, np. co dwa tygodnie, ciepłą wodą z płynem do naczyń.
- System spieniający mleko
Jeśli Twój ekspres jest wyposażony w system do spieniania mleka, pamiętaj, aby go regularnie czyścić, aby uniknąć rozwoju pleśni w ukrytych zakamarkach. Większość automatycznych ekspresów do kawy posiada specjalny program czyszczenia systemu spieniającego mleko, a także regularnie przypomina o konieczności użycia go np. po każdym zaparzeniu napoju mlecznego. Jeśli w domu korzystamy z ekspresu np. 2 lub 3 razy dziennie warto korzystać z tej opcji po każdym przygotowanym cappuccino lub flat white.
- Blok zaparzający i komora
Blok zaparzający oraz komora, w której się znajduje, to kluczowe miejsca, w których zachodzi proces parzenia kawy. Blok zaparzający należy czyścić raz w tygodniu. Poniżej znajdziesz wskazówki czyszczenia bloku.
Jak wygląda czyszczenie bloku zaparzającego?
Czyszczenie bloku zaparzającego jest kluczowe, aby utrzymać urządzenie w czystości i zapobiegać rozwojowi pleśni w ekspresie. Oto kroki, które należy podjąć:
Wyłącz i odłącz ekspres: Przed rozpoczęciem czyszczenia, upewnij się, że ekspres jest wyłączony i odłączony od źródła zasilania.
Demontaż bloku zaparzającego: Jeśli to możliwe, wyjmij blok zaparzający z ekspresu zgodnie z instrukcjami producenta. Jest on ukryty za małymi drzwiczkami, a te ukryte są najczęściej za pojemnikiem na wodę lub z boku urządzenia. Wyjmij go naciskając przyciski z napisem PUSH.
Przemyj blok zaparzający: W celu oczyszczenia bloku zaparzającego (UWAGA!) umyj go wyłącznie w ciepłej wodzie, bez detergentu. Możesz również użyć szczoteczki, aby dokładnie oczyścić wszystkie elementy. Następnie pozostaw go do całkowitego wyschnięcia.
Zamontuj blok zaparzający: Gdy blok zaparzający będzie suchy, zainstaluj go ponownie w ekspresie zgodnie z instrukcjami producenta. Gdy prawidłowo zamontujesz blok zaparzający usłyszysz charakterystyczne „kliknięcie”.
Podsumowanie - Pleśń w ekspresie do kawy
Pleśń w ekspresie do kawy może stanowić poważny problem nie tylko dla naszego zdrowia, ale i dla kondycji samego urządzenia. Na szczęście jesteśmy w stanie go uniknąć i pozbyć się istniejącej pleśni, stosując odpowiednie środki ostrożności i regularne czyszcząc urządzenie. Dbając o czystość ekspresu oraz regularnie myjąc wszystkie jego elementy, a także wybierając wysokiej jakości kawę do ekspresu, możemy cieszyć się pyszną kawą każdego dnia. Pamiętaj, że utrzymanie ekspresu w czystości to klucz do zachowania smaku i jakości ulubionych napojów.
Odkryj świat aromatów w naszej wyjątkowej palarni kawy!
Nasza palarnia kawy posiada szeroki wybór kaw w swoim asortymencie. Wszystkie ziarna wypalamy tuż przed wysyłką. Zapraszamy do odwiedzin naszego sklepu internetowego. Tu każdy znajdzie coś dla siebie.