Spis treści
- 1 Co wpływa na smak kawy?
- 2 Miejsce uprawy a smak kawy
- 3 Afryka - źródło aromatycznych nut smakowych
- 4 Kenia - ożywcze nuty cytrusowe i kwiatowe
- 5 Etiopia - różnorodne smaki
- 6 Uganda - bogactwo wrażeń
- 7 Tanzania - połączenie słodyczy i kwasowości
- 8 Azja - tajemnicze smaki wschodu
- 9 Wietnam - gorzka Robusta
- 10 Ameryka Północna - smaki nowego świata
- 11 Meksyk - kawy o delikatnym profilu
- 12 Ameryka Środkowa - serce aromatycznych smaków
- 13 Gwatemala - wyrazisty smak i głęboki aromat
- 14 Kostaryka - lekkie i owocowe nuty
- 15 Nikaragua - szlachetne nuty czekolady i karmelu
- 16 Salwador - słodycz i lekka kwasowość
- 17 Kuba - wyjątkowy charakter i słodki aromat
- 18 Ameryka Południowa - wyjątkowy smak
- 19 Brazylia - doskonały balans
- 20 Kolumbia - klasyczne połączenie słodyczy i kwasowości
- 21 Peru - subtelne nuty owocowe
- 22 Honduras - kawy o bogatym profilu i wspaniałym aromacie
- 23 Przenieś się w wyjątkowe regiony uprawy z naszą palarnią!
Wśród podstawowych artykułów spożywczych znajduje się kawa. Zapotrzebowanie na nią wciąż rośnie, przez co można powiedzieć, że kawa jest jednym z najważniejszych towarów handlowych. Czy wiesz, że jej produkcja przebiega nawet w 70 krajach, a przy produkcji kawy pracuje około 20 mln ludzi na całym świecie?
Uprawa kawy przebiega w tzw. ,,pasie kawowym”, a ten rozciąga się wokół równika, między Zwrotnikiem Raka a Koziorożca. Dlaczego właśnie tam? Głównym powodem jest to, że to tam drzewka kawowca mają zapewnione najlepsze warunki do rozwoju. Każdy region to nieco inne gleby, klimat, a także sposoby uprawy, a to wszystko ma wpływ na to, że w zależności od miejsca pochodzenia, kawa może mieć inny smak, aromat i kwasowość. Chodź z nami na wędrówkę szlakiem kawowym poprzez regiony, w których produkuje się kawę.
Co wpływa na smak kawy?
Jakość owoców kawowca i smak kawy jest uzależniona od kilku czynników takich jak pochodzenie kawy, skład i jakość gleby, położenie plantacji, stopień nasłonecznienia, jakość powietrza, natężenie opadów deszczów, wysokość nad poziomem morza i inne czynniki środowiskowe. I choć jak pewnie wiesz, kawa wywodzi się z etiopskich plantacji, to jednak obecnie uprawia się ją w wielu miejscach, a nie tylko w regionach Afryki. Jest uprawiana np. w Ameryce Środkowej, Południowej i Azji.
Miejsce uprawy a smak kawy
Miejsce pochodzenia ziaren ma wpływ na profile smakowe. Mogą to być nuty cytrusów, czekolady, orzechów, suszonych owoców, bergamotki, ananasa, moreli, czy chociażby nuty herbaciane czy kwieciste. Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Jeśli zatem poszukujesz dla siebie idealnej kawy, to koniecznie sprawdź, czym wyróżniają się kawy z konkretnych regionów świata. Poniżej znajdziesz te informacje – postaraliśmy się, aby w zestawieniu znalazły się najpopularniejsze i najbardziej interesujące kraje.

Afryka - źródło aromatycznych nut smakowych
To właśnie Afryka uznawana jest za miejsce narodzin kawy. Z tego miejsca kawowce wyruszyły w podróż w wiele innych miejsc na świecie. Pewna część kontynentu, na którym rośnie kawa, jest dość górzysta i położona wysoko nad poziomem morza. Czy wiesz, że ma to bardzo pozytywny wpływ na smak kawy, ale niestety to wszystko utrudnia uprawę i zbiory kawy? Mimo wszystko jednak kawy z Afryki są niezwykle cenione przez osoby, które zajmują się kawą. Nierzadko są wykorzystywane na rozmaitych kawowych mistrzostwach. Do krajów, które zajmują się produkcją kawą, można zaliczyć takie kraje jak: Etiopia, Kenia, Tanzania, Burundi, Rwanda. Jeśli interesuje Cię profil sensoryczny takich kaw, to jest on przede wszystkim owocowo-kwiatowy. Znajdziesz tam wiele cytrusów, owoców tropikalnych, owoców, czy jaśminu.

Kenia - ożywcze nuty cytrusowe i kwiatowe
Kawy z Kenii są bardzo chętnie wybierane, co wynika z tego, że są one uprawiane na bardzo sprzyjających warunkach dla kawowca. Mianowicie chodzi tutaj o żyzną i bogatą w materię organiczną glebę wulkaniczną, umiarkowaną temperaturę powietrza i okresowe, obfite opady. To właśnie jest idealne środowisko do uprawy kaw najwyższej jakości, wyróżniających się bogatym, wyraźnym i złożonym smakiem.
W Kenii plony zbiera się dwa razy w ciągu roku, co wynika z tego, że pora deszczowa zwykle występuje dwukrotnie w ciągu roku. Kawy pochodzące z Kenii mają wyraźnie zarysowaną kwasowość, przywodzącą na myśl czerwone owoce. Oprócz tego w profilu sensorycznym można wyczuć nuty wiśni, jagód, porzeczki, czerwonych winogron, kwiatów bzu, jeżyn, owoców egzotycznych, czy cytrusów. Jeśli lubisz kawy naturalnie owocowe, o słodyczy wzmocnionej sporą kwasowością, to kawa z Kenii będzie strzałem w 10!
Etiopia - różnorodne smaki
Zapewne większość czytających usłyszała o tym, że to właśnie Etiopia jest ojczyzną kawy. Obecnie uprawa kawowca jest prowadzona na wielu kontynentach, ale to właśnie w Etiopii powstały te pierwsze uprawy już ponad tysiąc lat temu. Czy wiesz, że nawet 25% ludności etiopskiej zajmuje się uprawą lub pomaga przy uprawie kawowców?
Zdecydowaną większość plantacji stanowią małe, domowe gospodarstwa. Zwykle nie mogą one pozwolić sobie na automatyzację procesów na plantacji, co wynika z ograniczonych możliwości. To natomiast oznacza, że ziarna poddaje się tradycyjnej obróbce ręcznej w ramach której pracownicy zbierają każdy owoc ręcznie.
Zbiera się wyłącznie dojrzałe owoce mające kolor ciemnej czerwieni, a te następnie poddaje się selekcji, która ma na celu usunięcie uszkodzonych, czy nadgniłych owoców. Następnie przechodzi się do obróbki na mokro, a więc owoce trafiają do zbiorników fermentacyjnych, w których namakają, a później przepuszcza się je przez specjalny mechanizm oddzielający miąższ od ziaren. Kolejnym etapem jest suszenie ziaren na klepiskach lub drewnianych stołach.
Ze względu na warunki w Etiopii i długoletnią historię kawowca na tamtejszych rejonach, można oczekiwać, że kawy z Etiopii są wysokiej jakości. Mają też niską lub średnią kwasowość, dużą słodycz, a do tego niską goryczkę. Co natomiast znajdziesz w smaku? Zwykle są to nuty herbaciane, brzoskwiniowe, morelowe, truskawkowe, a oprócz tego możesz wyczuć karmel, jasmin, czarny bez, bergamotkę, czy czarną porzeczkę.
Z pewnością warto też wiedzieć, że w zależności od regionu Etiopii zbiory z różnych plantacji mogą być nieco inne:
- Sidamo – to właśnie jeden z najstarszych regionów Etiopii, gdzie uprawia się kawę. Kawy stąd wyróżnia wyraźna cytrusowość, kwasowość, słodycz.
- Yirgacheffe – znany jest z kaw o złożonym smaku, owocowym aromacie, a także obecności nut wanilii i karmelu.
- Harrar – w tym regionie kawę uprawia się właściwie najdłużej. Ziarna z tego regionu mają niedużą kwasowość o wyraźnie owocowych nutach, mogących przywodzić na myśl wytrawność wina;
- Djimmah – zapewnia nieduże ziarna, lecz mają one bogate smaki i aromaty, zwykle pozbawione kwasowości;
- Limu – kawy z tego regionu zwykle mają intensywną owocowość z wyraźnymi nutami kwiatów;
- Mocha – jest to odmiana, która cieszy się sporą popularnością wśród zwolenników klasycznych kaw, a więc tych o małej kwasowości, nutach kakao i średniej intensywności. To najlepszy wybór dla kawowych tradycjonalistów!
Uganda - bogactwo wrażeń
Uganda to kolejny kraj, w którym przeważają nieduże, domowe gospodarstwa, a plantacje są nie większe niż ½ ha. Warto też wiedzieć, że to kraj górzysty, mający liczne zbiorniki wodne i bujną faunę i florę. Ciekawe jest także to, że to kraj, który ma własną instytucję odpowiedzialną za kontrolę i zachowanie najwyższej jakości kawy – nazywa się Uganda Coffee Development Authority.
Na tych terenach najczęściej uprawia się kawowce odmiany Arabika, ale co ciekawe: Ugandę kojarzy się głównie z upraw Robusty. Ziarna Arabiki z Ugandy są pełne, mają złożony, delikatny smak, najczęściej cytrusowy lub herbaciany z mocno zarysowaną kwasowością i drzewnym aromatem. Z kolei Robusta ma dużo bardziej intensywny smak i ma więcej kofeiny w porównaniu z Arabiką. Ma mocną kwasowość, pełen smak i delikatną cierpkość.
Tanzania - połączenie słodyczy i kwasowości
Tanzania znajduje się na wschodnim wybrzeżu Afryki. Niestety jest to bardzo biedny region na tym kontynencie. To charakterystyczny, wilgotny i gorący klimat równikowy, który wraz z górzystymi, wulkanicznymi terenami zapewnia idealne miejsce do upraw kawy. Plantacje kawy znajdują się bardzo wysoko, natomiast krzewy osłonięte są rosnącymi dookoła drzewami.
Biorąc pod uwagę żyzną glebę góry Kilimandżaro, a także to, że zdecydowana większość upraw należy do małych gospodarstw, nie powinno nikogo dziwić, że otrzymuje się tutaj kawę dobrej jakości. Ziarna z upraw w Tanzanii cieszą się sporą popularnością na całym świecie i nie tracą swojego bogatego, wyrazistego smaku i aromatu. Kawy z Tanzanii zwykle mają nuty czekolady, rodzynek, brzoskwini i daktyli o lekko ostrej kwasowości.

Azja - tajemnicze smaki wschodu
Jeszcze niedawno Azję kojarzono z uprawy Robusty, a więc Coffea Canephora. Możemy jednak się cieszyć, ponieważ azjatyccy producenci coraz bardziej zwracają uwagę na jakościowy aspekt uprawy kawy i zaczynają uprawiać Arabikę. Wśród głównych krajów producenckich znajduje się: Indie, Mjanmar, Laos, Indie, Wietnam, Chiny i Timor Wschodni. Powoli kawa z Azji przestaje przypominać jedynie smak gorzkiej czekolady, przypraw i ciemnego karmelu. Wraz z upływem czasu coraz częściej można znaleźć kawy, przypominające smakiem czereśnie, wiśnie, czy truskawki z odrobiną czekoladowej nuty. Powoli można zapomnieć o kawie jako czarnej, gorzkiej cieczy, której zadaniem jest tylko postawienie nas na nogi. Coraz częściej jest to słodko-owocowy napar, a brązowe ziarna ukrywają wyjątkowy aromat.

Wietnam - gorzka Robusta
Wietnam możemy nazwać olbrzymem w skali światowej, jeśli chodzi o produkcję kawy. I choć niektórych może to szokować, to każdego roku produkuje się tam prawie 1,2 mln ton kawy! Głównie jednak są tam plantacje Robusty, która ma trochę gorszą opinię niż Arabika. Topografia i warunki klimatyczne mają wpływ na to, że to państwo jest rewelacyjnym miejscem na uprawę Robusty, ale także Liberiki, czy Arabiki w odmianie Catimor.
Mimo wszystko Robusta jest podstawą całej kawowej gospodarki. Wynika to z tego, że jest to gatunek niezwykle odporny na trudne warunki zarówno środowiskowe, jak i działanie szkodników, czy choroby. To z kolei wpływa na to, że uprawa jest prosta, a cena produkcji jest niska i w ten sposób można uzyskać spore ilości. Ziarna z Wietnamu zdecydowanie wyróżniają się. Są bardziej gorzkie w porównaniu z kawami z Afryki, natomiast smak jest niezwykle specyficzny. Możemy rzec, że większość osób zapewne nie polubi tego smaku, ale mimo wszystko warto wypróbować tego typu kaw. Wietnamczycy często wzbogacają kawę mlekiem skondensowanym, aby nieco złagodzić ostry smak kawy. Wówczas napar jest znacznie przyjemniejszy, ale co ważne: zachowuje taką samą ilość kofeiny.

Ameryka Północna - smaki nowego świata
Ameryka Północna może nie kojarzyć się z uprawą kawy na pierwszy rzut oka, ale również ma swoje udział w historii tego niezwykłego napoju. Na tym kontynencie, zwłaszcza w południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych i Meksyku, znajdziemy regiony, gdzie kawa rośnie w umiarkowanym klimacie, zazwyczaj na terenach górzystych. Właśnie te warunki wpływają na charakterystyczne cechy kaw z Ameryki Północnej.

Meksyk - kawy o delikatnym profilu
Jeśli chodzi o plantacje kawowców w Meksyku, to większość to są krzewy Arabiki. Większość upraw to małe, rodzinne gospodarstwa. I choć mogłoby się wydawać, że Meksyk ma niemały potencjał przemysłowy, to jednak nie ma zbyt wielu terenów, które nadawałyby się na uprawy. Plantacje znajdują się na rozmaitych terenach, a to jest jednoznaczne z tym, że kawy z Meksyku mogą mieć różne profile smakowe. Jakie odmiany kaw z Meksyku są najpopularniejsze? To m.in. Coaetepec – bardzo delikatna, o małej kwasowości, Altura – z nutami czekolady i karmelu, czy Chiapas – o złożonych profilach smakowych z intensywnie owocowymi nutami.

Ameryka Środkowa - serce aromatycznych smaków
Ameryka Środkowa to przede wszystkim małe wyspy i część kontynentalna. W tej części świata produkcją kawy zajmują się takie kraje jak: Kostaryka, Salwador, Gwatemala, Nikaragua, a także Honduras. Zróżnicowany terroir oznacza zróżnicowany smak pochodzących tamtejszych kaw. Nie brakuje tutaj zarówno mocno czekoladowych czy karmelowych kaw, słodko-owocowych kaw, jak i kwiatowych kaw.

Gwatemala - wyrazisty smak i głęboki aromat
Na liście dziesięciu największych producentów kawy świata znajduje się m.in. Gwatemala. Ten teren, jeśli chodzi o produkcję kawy, ma mnóstwo zalet w postaci krajobrazu i jego zróżnicowania. Znajdują się tam bowiem tereny górzyste, wulkaniczne i równiny. Należy wspomnieć też o bogatej faunie i florze, czy dostępie do dwóch oceanów – to czynniki, które najlepiej świadczą o dobrze sprzyjającym rozwojowi roślin klimacie.
W końcu to nie jest przypadek, że wiele plantacji znajduje się pod cieniem palm, bananowców, bambusów, czy kakaowców. Głównie uprawia się tutaj Arabikę w takich pododmianach jak Bourbon, Typica, Catuai, Caturra, Hard Bean, Camaleon i Huehuetenango. Co łączy te wszystkie kawy? To na pewno wyraźna kwasowość, określana jako średnia, dobrze zarysowana słodycz i złożony profil sensoryczny o nutach owocowych, jak i tych które przywołują na myśl ostrość (np. posmak niektórych przypraw). Czasem są też nuty karmelu i kokosa, połączone z dymnym posmakiem.
Jakie regiony cieszą się największym zainteresowaniem? Jednym z nich jest Antigua, znajdująca się na zboczach wulkanu. Wyróżnia się intensywną porą słoneczną przy zachowaniu umiarkowanych opadów deszczu. InnymI regionami są Atitlan i Huehuetenango.
Kostaryka - lekkie i owocowe nuty
To nieduży kraj Ameryki Środkowej, który wyróżnia się między innymi tym, że jest jednym z nielicznych państw o najbardziej zróżnicowanej faunie i florze na całym świecie. Panują tam warunki klimatyczne, które są idealną do uprawy kaw. Niemniej ważna jest odpowiednia wysokość nad poziomem morza, żyzna, silnie zmineralizowana i wulkaniczna gleba. Wiele kaw z Kostaryki ma oznaczenie SHB, które jest stosowane wobec ziaren otrzymywanych z plantacji na wysokości minimum 1370 m n.pm. Takie uprawy cechują się wolniejszym dojrzewaniem, ale dzięki temu ziarna są bardziej wypracowane i ich profil smakowy jest dużo lepszy.
Plantacje w tym kraju nie są zbyt duże, a plony zbiera się ręcznie, co umożliwia precyzyjniejszą selekcję, bowiem zrywa się tylko dojrzałe owoce, a później poddaje się je obróbce na mokro. Warto też wspomnieć o tym, że dla tamtejszych władz bardzo ważna jest jakość kawy. Jest nawet specjalna rządowa agencja, tzw. Instytut Kawy, który prowadzi szkolenia, seminaria, badania i przeprowadza kontrole, aby utrzymywać wysokie standardy i wyrabiać restrykcyjne normy jakości ziaren, które eksportuje się na rynek zagraniczny.
Kawy z Kostaryki mają pełny, głęboki smak, który do tego wszystkiego jest dobrze zbalansowany. W profilu smakowym przeważają głównie nuty czekolady, cytrusów i orzechów z zachowaniem niskiej kwasowości.
Nikaragua - szlachetne nuty czekolady i karmelu
To nieduży kraj, który leży pomiędzy Oceanem Spokojnym a Morzem Karaibskim. Wyróżnia go też zróżnicowanie krajobrazu od terenów wyżynnych przez nizinne gwarantuje najlepsze warunki do uprawy kawowców. Klimat tropikalny, gorący i wilgotny ma wpływ na wolniejszy proces dojrzewania wiśni kawowca, a to oznacza ich lepszą późniejsza jakość. Oprócz tego ma też wpływ na intensywność i złożoność smaku ziaren. Kawy z Nikaragui najlepiej określa delikatność, subtelna słodycz, odpowiednie zbalansowanie, umiarkowana kwasowość. Jak natomiast wygląda profil smakowy? Znajdziesz w nim zazwyczaj karmel, truskawki, jabłka, brzoskwinie i cytrusy.
Salwador - słodycz i lekka kwasowość
Wraz z upływem czasu Salwador zaczyna zdobywać coraz większą popularność wśród krajów, które zajmują się uprawą. W większości składa się z terenów wyżynnych, a wzniesienia sięgają nawet 2386 m n.p.m.. Kawowce sadzi się na wysokości ponad 1350 m n.p.m., co zapewnia ochronę roślin przed szkodliwym wpływem zanieczyszczeń powietrza. Oprócz tego mają zagwarantowane właściwe zacienienie i ochronę przed silnym wiatrem, a to wszystko dzięki wysokim drzewom. Uprawa na odpowiednich wysokościach zapewnia wielu kawom pochodzącym z Salwadoru dodatkowe oznaczenie, a dokładniej: SHG, czyli Strictly High Grown, co oznacza wysokiej jakości kawę, wynikającą z odpowiednich warunków i uprawy bogatej w czystej, odżywcze wody z górskich strumieni.
Plantacje na tym terenie zajmują prawie 160 hektarów ziemi i są miejsce zatrudnienia ponad 20 tysięcy osób – to osoby, które ręcznie zbierają kawę, dzięki czemu mogą usunąć uszkodzone owoce lub mające inne defekty, czy ciała obce, przekazując do kolejnych etapów obróbki tylko te idealne, najlepsze, dojrzałe wiśnie. Kawy z Salwadoru zazwyczaj przechodzą obróbkę na mokro. Natomiast jeśli chodzi o profil smakowy, to jest on wyważony i zbalansowany z przeważającymi nutami czekolady, przypraw korzennych, owoców leśnych, o delikatnej słodyczy i średniej kwasowości.
Kuba - wyjątkowy charakter i słodki aromat
Kuba może pochwalić się również doskonałymi warunkami do uprawy kawowca. To regiony, w której nie brakuje terenów położonych na odpowiednich, górzystych terenach. Te natomiast wraz z doskonałymi warunkami pogodowymi umożliwiają prowadzenie wysokiej jakości uprawy. Spora część tamtejszych plantacji to nieduże gospodarstwa kawowe, w których nie stosuje się sztucznych nawozów. Ziarna zbiera się ręcznie, dzięki czemu możliwa jest wysokiej jakości selekcja wiśni. Zbierane są wyłącznie najbardziej dojrzałe owoce. Oczywiście jest to ogromna zaleta małych upraw – w przypadku tych dużych plantacji nie ma możliwości, by zbierać plony manualnie, dlatego korzysta się z maszyn, które zrywają wszystkie owoce (w tym także te uszkodzone). I choć taki sposób zbioru ziaren wydaje się wydajniejszy i tańszy, to jednak ma wpływ na to, że poziom zbiorów jest niższy. Zwykle na Kubie uprawia się Arabikę, w znacznie mniejszej ilości Robustę. Zbiory odbywają się od września do stycznia, zaś te najbardziej obfite mają miejsce w październiku i listopadzie. Jeśli natomiast chodzi o sposób obróbki ziaren, to odbywa się to na mokro, a więc ziarna z resztkami miąższu moczy się specjalnych zbiornikach fermentacyjnych. Umożliwia to zachowanie intensywnego, czystego smaku kawy.

Ameryka Południowa - wyjątkowy smak
Jeśli chodzi o kawy z Ameryki Południowej, to najczęściej pochodzą one z Brazylii, Kolumbii, Boliwii, Ekwadoru lub Peru. Przeważająca część Ameryki Południowej to tereny nizinne do 1000 metrów nad poziomem morza. To korzystnie wpływa na uprawę kawy, bowiem umożliwia wydajne nasadzanie drzew, mechaniczny sposób zbierania. Z tego powodu Brazylia to największy producent kawy na świecie. Najczęściej w dobrej jakości kawach z Ameryki Południowej można wyczuć nuty czekolady, orzechów, karmelu, czerwonych owoców.

Brazylia - doskonały balans
Brazylię możemy śmiało nazwać królestwem kawy. To właśnie tam produkuje się ogromne ilości worków ziaren kawowca – nawet 35 milionów każdego roku. Z tego też powodu Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Skąd ten sukces? Odpowiadają za niego z pewnością warunki środowiskowe, klimatyczne i bardzo duża powierzchnia kraju: pod kątem powierzchni Brazylia jest 5. największym państwem świata. Niestety jednak nic nie jest idealne – roczne plony są wielkie, przez co bardzo trudno dopilnować, aby kawy były wysokiej jakości, a to skutkuje tym, że duża część zbiorów nie jest najlepszej jakości…
Kiedy zaczęła się historia kawy w Brazylii? Właściwie sięga ona XVIII wieku. To właśnie w tym czasie posadzono pierwsze kawowe krzewy, które trafiły do Brazylii z niemałym trudem zza granicy. Na samym początku plantacje zaspokajały tylko zapotrzebowanie na kawę w skali lokalnej, ale po krótkim czasie uprawy zmieniły się w ogromny biznes, a kawowa branża w Brazylii rozwijała się dynamicznie. Zainteresowanie było coraz więcej, a w efekcie w połowie XIX wieku Brazylia stała się kawową potęgą. Był czas (lata 20. i 30. XX wieku), gdy plony Brazylii to było nawet 80% światowych zbiorów. Wówczas produkowano tyle kawy, że przerobienie jej stawało się problematyczne do chwili, aż wynaleziono technikę i sposób na produkcję kawy rozpuszczalnej. Dzięki temu nieco rozluźniły się nadmierne zbiory.
Kawa w Brazylii jest uprawiana przede wszystkim w regionie Sao Paulo, Minas Gerais i Parana, choć można też znaleźć kawę z innych części tego dużego państwa. Zapewne będziesz zaskoczony, gdy dowiesz się, że liczba plantacji w Brazylii to nawet 200 tysięcy!
Jak smakują Arabiki pochodzące z Brazylii? To zdecydowanie delikatność i niska kwasowość. Są także odpowiednio zbalansowane. Najczęściej są to gładkie nuty czekolady, które wzbogaca się posmakiem wiśni, orzechów, jagód, czy malin. Na zainteresowanie zainteresuje szczególnie odmiana Santos, która jest uprawiana przede wszystkim w Sao Paulo i Yellow Bourbon z prowincji Minas Gerais.
Wśród odmian kaw z Brazylii znajduje się też nieco nietypowa odmiana o nazwie Rio. Ma niezwykle specyficzny, określany jako medyczny, przywodzący na myśl jodynę, smak i aromat. Rzadkie doznania sensoryczne, których można doświadczyć po wypiciu tej kawy, wynikają z obecności mikroorganizmów na powierzchni ziaren.
Kolumbia - klasyczne połączenie słodyczy i kwasowości
Kolumbia znana jest z doskonałej kawy i na szczęście nietrudno tam o taką kawę. Wszystko wynika z tego, że panują tam warunki, które bardzo sprzyjają uprawie kawy. Jest tam żyzna, wulkaniczna gleba, tereny wyżynne, odpowiednie nasłonecznienie, właściwa temperatura powietrza i intensywność deszczów, a to wszystko zapewnia wręcz idealne warunki do rozwoju krzewów. Jest to miejsce, w którym zastosowanie znajdują tradycyjne metody pracy z kawą. Najczęściej kawy z Kolumbii obrabia się metodą na mokro, dzięki której można zintensyfikować zapach ziaren i dzięki dokładnemu ich przepłukaniu usuwa się wszystkie gorzkie, brudne i cierpkie akcenty. Taki napar z ziaren z Kolumbii jest wyjątkowy, pełen, o subtelnej kwasowości i ma nuty czekolady, orzechów, karmelu i cytrusów. Do najczęściej uprawianych odmian zalicza się Bourbon, Caturra, Typica, Maragogype. Ciekawą informację jest też to, że w 2011 roku Kolumbia otrzymała tytuł “światowego dziedzictwa krajobrazu i kultury kawy”od UNESCO.
Peru - subtelne nuty owocowe
Miłośnicy kawy coraz częściej rozmawiają o kawach z Peru, ponieważ mają bogaty aromat i wyróżnia je niepowtarzalny smak. Na uwagę zasługuje też proces uprawy, który jest przeprowadzany rzetelnie, z szacunkiem i troską do kawy. W Peru również możemy spotkać się głównie z małymi, ekologicznymi uprawami, które nierzadko są oznaczone jako organiczne. Na takich uprawach nie używa się maszyn, ani chemicznych nawozów czy pestycydów. Wiśnie kawowca są zbierane w sposób ręczny, a później przychodzi czas na obróbkę na mokro, dzięki której można wypłukać z kawy brudne posmaki, co sprawia, że napar jest gładki i pełny. Zazwyczaj plantacje znajdują się dość wysoko, a to sprzyja kawom z powodu panującego tam klimatu zwrotnikowego, częściowo wilgotnego z tego powodu, że niedaleko znajdują się lasy Amazonii, a częściowo suchego z powodu obecności gór. Kawy z Peru są jednymi z najbardziej pożądanych kaw na świecie. Mają zbalansowany, czysty, pełny, z nutami owoców, czekolady, jaśminu profil smakowy. Jakie odmiany uprawia się w Peru?
- Peru SHB (SHB to skrót od Strictly Hard Bean – oznacza najwyższej jakości ziarna, uprawiane na plantacjach znajdujących się na wysokości 1500 m n.p.m., gdzie powietrze jest bardzo czyste, a rośliny się są atakowane przez szkodniki, zatem nie ma konieczności sięgania po chemiczne środki. Jeśli chodzi o ich profil smakowy, to ziarna mają pełen i czysty smak, niską kwasowość, a także wyróżniają je nuty czekolady i cytrusów.
- Peru Andes – rośnie na zboczach gór, ma intensywny smak, w którym można wyczuć nuty czekolady i orzechów, ma średnią kwasowość;
- Peru Chanchamayo – uprawia się ją w środkowej części kraju, wyróżnia się małą kwasowością, a także wyjątkowymi nutami cytrusów, wanilii, orzechów, pomarańczy i czekolady.
Honduras - kawy o bogatym profilu i wspaniałym aromacie
Na liście dziesięciu największych producentów kawy świata znajduje się m.in. Gwatemala. Ten teren, jeśli chodzi o produkcję kawy, ma mnóstwo zalet w postaci krajobrazu i jego zróżnicowania. Znajdują się tam bowiem tereny górzyste, wulkaniczne i równiny. Należy wspomnieć też o bogatej faunie i florze, czy dostępie do dwóch oceanów – to czynniki, które najlepiej świadczą o dobrze sprzyjającym rozwojowi roślin klimacie.
W końcu to nie jest przypadek, że wiele plantacji znajduje się pod cieniem palm, bananowców, bambusów, czy kakaowców. Głównie uprawia się tutaj Arabikę w takich pododmianach jak Bourbon, Typica, Catuai, Caturra, Hard Bean, Camaleon i Huehuetenango. Co łączy te wszystkie kawy? To na pewno wyraźna kwasowość, określana jako średnia, dobrze zarysowana słodycz i złożony profil sensoryczny o nutach owocowych, jak i tych które przywołują na myśl ostrość (np. posmak niektórych przypraw). Czasem są też nuty karmelu i kokosa, połączone z dymnym posmakiem.
Jakie regiony cieszą się największym zainteresowaniem? Jednym z nich jest Antigua, znajdująca się na zboczach wulkanu. Wyróżnia się intensywną porą słoneczną przy zachowaniu umiarkowanych opadów deszczu. InnymI regionami są Atitlan i Huehuetenango.
Przenieś się w wyjątkowe regiony uprawy z naszą palarnią!
Odkryj smaki świata i rozpocznij podróż po najbardziej wyjątkowych regionach uprawy kawy. W naszej palarni kawy dbamy o każdy detal, by dostarczyć Ci niezapomnianych doświadczeń związanych z tym magicznym naparem. Skosztuj aromatycznych, wyselekcjonowanych ziaren z najlepszych plantacji i odkryj, jak różnorodne mogą być smaki kawy. Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty - zatop się w bogactwie doznań smakowych, które zainspirują Twoje zmysły i przeniosą Cię w egzotyczne zakątki świata. Nie czekaj, przygoda czeka!
