syfon do kawy parzenia kawy

Syfon do kawy

Kawa z syfonu – coś dla prawdziwych miłośników czarnego napoju

Mimo, iż niewiele osób wie, kim był Charles-Maurice de Talleyrand, z pewnością znakomita większość z Was zgodzi się z jednym z jego cytatów:

“Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł (…)”.

Jeśli podzielasz, Drogi Czytelniku, tę opinię, a ponadto jesteś prawdziwym miłośnikiem kawy i jednocześnie osobą ciekawą świata i stale poszukującą inspiracji, mamy coś specjalnie dla Ciebie! Lubisz gorącą kawę, której smak określić można jako wyrazisty i mocno nasycony, a jednocześnie chciałbyś spróbować czegoś innego niż tradycyjna kawa parzona w ekspresie? Koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Czy słyszałeś już o syfonie do kawy Hario? Nie jest on jeszcze bardzo popularny w naszym kraju, dlatego nie każdy miał okazję zakosztować parzonej w nim kawy. Syfon umożliwia sporządzanie kawy w alternatywny sposób, a jednocześnie nada kuchni (lub innemu pomieszczeniu) designu rodem z laboratorium czy naukowej pracowni.

Wbrew pozorom cały proces nie jest bardzo skomplikowany. W rzeczywistości syphon jest idealnym połączeniem efektowność z funkcjonalnością. Zacznijmy od wyglądu tego awangardowego urządzenia.

Jeśli zaprosisz do wspólnego parzenia kawy znajomych, dzięki syfonowy z całą pewnością rytuał ten stanie się atrakcją spotkania. To wysokie, szklane urządzenie wyglądem kojarzy się bardziej z chemicznymi eksperymentami niż z kawą. Syfon  do kawy składa się z kilku podstawowych elementów: palnika, umieszczonej na dole bańki oraz naczynia zaparzającego znajdującego się na górze konstrukcji. Oba zbiorniki połączone są rurką. Oddziela je metalowy adapter z filtrem.

Filtr może być bawełniany lub papierowy. Zdarzają się także filtry szklane bądź metalowe. Ważną kwestią jest tutaj dbanie o czystość. Podkreślić należy także, iż nie powinno się dopuszczać do wyschnięcia bawełnianego filtra. Niektórzy zalecają przechowywanie go we włożonym do lodówki pojemniku z wodą. Wyschnięty filtr może nadać kawie mało przyjemny posmak. Gdy kawa nabiera lekko “tkaninowego” smaku, należy pomyśleć o zmianie filtra. Niektórzy twierdzą, iż bardziej praktyczny jest jednorazowy filtr papierowy, który jest najczęściej spotykany w sklepach z akcesoriami do kawy. Inne stanowisko mówi zaś o tym, że najwykwintniejszy smak uzyskamy używając filtrów bawełnianych, które niestety są bardziej kłopotliwe w utrzymaniu.

Parzenie w syfonie do kawy odbywa zgodnie z zasadami fizyki. Składa się ono z kilku kroków:

  1. Po włożeniu filtra, nalewamy do bańki gorącej bądź zimnej, przefiltrowanej wody. Musimy pamiętać, że jeśli nalejemy zimnej wody, proces znacznie się wydłuży. Nakładamy górną część i całość umieszczamy nad rozpalonym palnikiem. Istnieje kilka rodzajów palników: spirytusowe, gazowe (które uzupełnia się gazem do zapalniczki) czy robiące największe wrażenie halogenowe. Kiedy woda będzie się podgrzewała, należy zmielić kawę, najlepiej świeżo paloną 🙂 Ważne jest, że najlepiej sprawdzi się tu kawa zmielona drobno bądź średnio. Przy papierowym filtrze stosujemy kawę zmieloną nieco grubiej niż w przypadku użycia filtru bawełnianego.
  2. Po przepłynięciu wody do górnego zbiornika za sprawą ciśnienia, wsypujemy zmielona kawę zwracając uwagę na to, aby w całości była ona “zatopiona”. Przedostawanie się wody do górnej komory początkowo następuje powoli, a z czasem nabiera coraz szybszego tempa.
  3. Parzenie kawy następuje pod wpływem ciśnienia. Zalecany czas waha się od minuty do dwóch. Czas ten jest zależny od efektu, jaki chcemy osiągnąć oraz od rozmiaru syfonu. Warto tutaj trochę poeksperymentować, aby znaleźć rozwiązanie idealne dla naszych upodobań smakowych. W każdym razie mierzenia czasu rozpoczynamy, gdy dolny zbiornik jest już niemalże pusty.
  4. Kiedy wyznaczony czas dobiegnie końca, wyłączamy palnik i zabieramy źródło ciepła. Dzięki zmniejszaniu się temperatury w dolnej części zaparzona kawa zaczyna spływać do dolnej komory.
  5. Gdy cały napar dostanie się już do dolnej części syfonu, odstawiamy na podstawkę górny zbiornik. Dolna komora przejmuje funkcję dzbanka o niekonwencjonalnym wyglądzie. Możemy nalewać kawę do filiżanek bezpośrednio z niego.

Zdarza się, iż różne źródła podają nieco odmienne sposoby parzenia kawy w syfonie. Jest to zależne od indywidualnych upodobań oraz rodzaju stosowanego sprzętu.

Miłośnicy pobudzającego płynu zapytają teraz o to, jaka kawa najlepiej nada się do parzenia w syfonie. Najlepiej sprawdzają się ziarna jasno i średnio palone. Warto sięgnąć po kawy ziarniste klasy speciality (bardzo dobrej jakości).

Niewątpliwie ten alternatywny sposób parzenia kawy niesie ze sobą wiele pozytywów. Oto niektóre z nich:

  • Intensywny, wyrazisty, złożony smak;
  • Efektowność, czyli widowiskowy sposób przygotowania kawy oraz elegancki, ciekawy wygląd;
  • Funkcjonalność: kontrola nad temperaturą w górnym zbiorniku (jeśli włożymy do niego elektroniczny termometr), szybkość parzenia, łatwość rozlewania kawy do filiżanek;
  • Możliwość regulowania intensywności kawy: wystarczy modyfikować poziom zmielenia ziaren oraz ilość;

Zaskakujące może się wydać, iż syfon wcale nie jest nowatorskim urządzeniem. Tak naprawdę został wynaleziony i opatentowany około stu sześćdziesięciu lat temu w Berlinie. Niemniej jednak zasady działania syfonu są niezmienne od lat. Największą popularnością cieszył się w latach ’60 XX wieku. Następnie zainteresowanie nim spadło. Ostatnie lata przyniosły odwrócenie tej tendencji. Korzystanie z syfonu staje się coraz bardziej modne. Jest też jednym z wyznaczników dobrej kawiarni. Coraz więcej baristów zachęca amatorów kawy do poznania niepowtarzalnego smaku naparu parzonego w syfonie.

Można spotkać się z wieloma alternatywnymi określeniami dla tego urządzenia: m.in. próżnia do parzenia kawy, siphon brewer, vacpots, siphon vacuum coffee.

Każdy, dla kogo parzenie i picie kawy jest rytuałem doceni zarówno efektowność syfonu, jak i zapewniany przez niego wysoki poziom stymulacji zmysłów: zapach, aromat, spektakularny pokaz, a w końcu bogaty smak dostarczy każdemu miłośnikowi kawy niezapomnianych wrażeń.

W naszym sklepie internetowym można znaleźć omawiany Hario Syphon Technica – syfon do kawy
Zapraszamy 🙂

Syfon do kawy
4.8 (96%) 5 votes