Słowniczek kawosza

Tu znajdują się słownik pojęć związanych z kawą, ciekawostki oraz informacje na temat samego naparu.
Przyjemniej lektury,
Palarnia kawy Finest Coffee



Historia kawy
Nie istnieją potwierdzone dowody, dzięki którym będziemy mieli stuprocentową pewność kiedy i w jakich okolicznościach została okryta kawa. Obecnie wszystkie informacje na temat odkrycia ziaren kawowca pochodzą z legend. Najpopularniejsza z nich głosi, że kawa została odkryta w IX wieku przez pasterzy kóz. Zauważyli oni, że ich kozy zachowują się bardzo nietypowo, inaczej niż zwykle po zjedzeniu dziko rosnących, czerwonych owoców przypominających z wyglądu wiśnie. Tak według legendy wyglądało odkrycie obecnie najpopularniejszej używki na świecie w etiopskim Kaffa - dzisiejsze Kefa.
Wiśnie kawowca spożywano na surowo lub po ugotowaniu. Szybko zyskały na popularniści z powodu ich pobudzających właściwości. Droga do palonego ziarna oraz sposobów parzenia, które znamy była bardzo długa i wyboista... Kawę zaczęto palić prawie 600 lat później.
Około XV wieku kawa trafiła do Europy, natomiast do Brazylii, która jest obecnie jej największym producentem na świecie dopiero, w XVIII wieku. Do Polski kawa zawitała w XVII wieku i była wyłacznie używką dla elit.

Gatunki kawy
Obecnie kawa uprawiana jest w ponad 60 krajach świata. Wyróżniamy trzy gatunki kaw: arabika, robusta oraz liberika.
Światowa produkcja kawy opiera się gwóch gatunkach, tj. arabice oraz robuście.

Arabika - stanowi ok 75% światowej produkcji kawy na świecie. Drzewka, które rosną na pułapie ok 700-2100 m n.p.m osiągają od 3 do 5 metrów wysokości.
Charakteryzuje się wysoką odpornością na warunki atmosferyczne. Drzewka arabiki są bardzo podatne na choroby, dlatego też uprawa wymaga staranności i dużej uwagi. Idealne warunki wrostu to temperatury w przedziale 16-25 stopni C, w takich warunkach wiśnie kawowca dojrzewają około 7 do 9 miesięcy. Średnia zawartość kofeiny w ziarnach arabiki to 1,2%. 

Robusta - jej produkcja to 25% kawy na świecie. Drzewka robusty są większe od drzewek arabiki, a ich wysokość sięga od 5 do nawet 7 metrów. Robusta jest uprawiana także na niższych pułapach, od 0 do 900 m n.p.m. Jest łatwiejsza w uprawie ponieważ charakteryzuje się wysoką odpornością na choroby. Okres dojrzewania robusty o od 9 do nawet 12 miesięcy, a zawartość kofeiny w jej ziarniach to 1,8% do nawet 4%, co w porównaniu do arabiki jest ogromną różnicą. Pozostawia na języku gorzki posmak.

Zbiory owoców kawowca
Dopiero po upływie 3-4 lat od momentu zasadzenia kawowca zaczyna on wydawać owoce. Rosną one wzdłuż gałązek, a samo ziarno kawowca jest dobrze ukryte pod warstwą skórki, miąższu oraz "skorupki". Gotowość do zbioru rozpoznaje się po kolorze wiśni kawowca. Najdorodniejsze są owoce koloru czerwonego. 
Wyróżnia się dwa sposoby zbiorów owoców z drzewek:
STRIPPING - jest to nic innego jak zrywanie wszystkich owoców kawowca z drzewek oraz krzewów. Jest to najtańsza i najbardziej popularna metoda zbiorów. Minusem zrywania ziaren z drzewek jest fakt, iż zrywane są nie tylko dojrzałe owoce, ale też zielone czy żółte, czyli niedojrzałe. 
PICKING - metoda polegająca na wybiórczym zrywaniu owoców z krzewów. Jest to metoda droższa niż Stipping. Plantatorzy obchodzą swoje plantacje co 7-10 dni i zbierają z drzewek wyłącznie dojrzałe wiśnie kawowca. Jest to bardzo czasochłonna metoda zbiorów, stosowana przeważnie na plantacjach najwyższej jakości kaw.